Form of Work
Ksi─ů┼╝ki
(37)
Czasopisma
(1)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Status
available
(37)
only on-site
(6)
Branch
Wypożyczalnia Główna
(37)
Czytelnia BG
(6)
Author
Chałasiński Józef (1904-1979)
(39)
Znaniecki Florian (1882-1958)
(9)
Szczepański Jan (1913-2004)
(7)
Krzywicki Ludwik (1859-1941)
(6)
Krzywicki Ludwik (1859-1941). Dzieła
(6)
Thomas William Isaac (1863-1947)
(5)
Malinowski Bronisław (1884-1942)
(2)
Malinowski Bronisław (1884-1942). Dzieła
(2)
Malinowski Bronis┼éaw (1884-1942). ┼╗ycie seksualne dzikich w p├│┼énocno-zachodniej Melanezji : mi┼éo┼Ť─ç, ma┼é┼╝e┼ästwo i ┼╝ycie rodzinne u krajowc├│w z Wysp Trobrianda Brytyjskiej Nowej Gwinei
(2)
Markiewicz W┼éadys┼éaw (1920- )
(2)
Obr─Öbski J├│zef (1905-1967)
(2)
Walig├│rski Andrzej (1908-1974)
(2)
Assorodobraj-Kula Nina (1908-1999)
(1)
Bartkowicz Anna
(1)
Chałasińska Krystyna
(1)
Gańko Władysława
(1)
Go┼é─Öbiowski Bronis┼éaw (1933- )
(1)
Grad Mieczysław
(1)
Helsztyński Stanisław (1891-1986)
(1)
Holland Henryk (1920-1961)
(1)
Jakubczak Franciszek (1928-2005)
(1)
J─Ödrzejec Maria (1915-2004)
(1)
Kowalik Tadeusz (1926-2012)
(1)
Krzywicki Ludwik (1859-1941). Kurpie
(1)
Mierzwińska-Szybka Zofia
(1)
Miklaszewski Jan Samuel (1907-1982)
(1)
Mioduchowska Maria
(1)
Molska Alina (1929-2011)
(1)
Morcinek Gustaw (1891-1963)
(1)
Oengo-Knoche Endla
(1)
Str├│┼╝yk Jan
(1)
Topczewska-Metelska Maryla
(1)
Wyrzykowska Irena
(1)
Śreniowski Stanisław (1912-1957)
(1)
┼╗ywirska Maria
(1)
Year
1980 - 1989
(9)
1970 - 1979
(9)
1960 - 1969
(8)
1950 - 1959
(6)
1940 - 1949
(5)
Time Period of Creation
1901-2000
(2)
1945-1989
(2)
Country
Poland
(38)
Language
Polish
(37)
Subject
Chłopi
(10)
Socjologia
(6)
Młodzież wiejska
(5)
Polacy za granic─ů
(5)
Wie┼Ť
(5)
Socjologia - zagadnienia
(4)
Ludy pierwotne
(2)
Polska - kultura - socjologia
(2)
Socjologia edukacji
(2)
┼╗ycie seksualne
(2)
Bataliony Chłopskie
(1)
Dziecko wiejskie
(1)
Folklor
(1)
Gospodarstwo rolne
(1)
G├│rnictwo
(1)
Humanizm (postawa)
(1)
Inteligencja - socjologia - Polska
(1)
Kobieta
(1)
Kultura
(1)
Kultura - socjologia - szkice
(1)
Kultura masowa - zagadnienia
(1)
Kurpie (ludno┼Ť─ç)
(1)
Nauczyciele - Polska - 20 w. - pami─Ötniki
(1)
Nauka
(1)
Niemcy a Polska - 1918-1939 r. - socjologia
(1)
Pami─Ötniki polskie
(1)
Pami─Ötniki polskie - 20 w.
(1)
Polska - historia - kultura - 18-20 w.
(1)
Polska a Niemcy - 1918-1939 r. - socjologia
(1)
Produkcja rolnicza
(1)
Przemysł
(1)
Robotnicy
(1)
Rolnictwo
(1)
Ruchy i organizacje chłopskie
(1)
Siła robocza
(1)
Solarz, Ignacy
(1)
Społeczeństwo
(1)
Stany Zjednoczone - kultura - 19-20 w.
(1)
Stany Zjednoczone - socjologia - 19-20 w.
(1)
Stany Zjednoczone - socjologia - od 1945 r.
(1)
Szkolnictwo - Stany Zjednoczone - 20 w.
(1)
Uniwersytet powszechny
(1)
Wielokulturowo┼Ť─ç
(1)
┼Ül─ůsk, G├│rny - ludno┼Ť─ç - 1918-1939 r. - socjologia
(1)
Subject: time
1901-
(13)
1801-
(5)
1701-1800
(1)
1901-2000
(1)
1939-1945
(1)
Subject: place
Polska
(3)
Afryka
(1)
Stany Zjednoczone (USA)
(1)
Genre/Form
Antologie
(5)
Pami─Ötniki polskie
(5)
Publicystyka polska
(5)
Biografia
(1)
Czasopisma naukowe polskie
(1)
Opracowanie
(1)
Pami─Ötniki i wspomnienia
(1)
Publicystyka
(1)
Domain
Historia
(1)
Socjologia i społeczeństwo
(1)
39 results Filter
No cover
Book
In basket
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 5176 ŚM (1 egz.)
Czytelnia BG
Copies are only available in the library: sygn. 2423 Ś (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 222862 (1 egz.)
Book
In basket
Dotyczy głównie zagadnień socjologicznych.
Indeks.
Publikacja autorstwa J├│zefa Cha┼éasi┼äskiego dotycz─ůca formowania si─Ö kultury narodowej w USA.
Publikacja z lat 70, wi─Öc informacje np. statystyczne nie s─ů aktualne ale w pozycji mo┼╝na znale┼║─ç informacje, kt├│re w nowszych ksi─ů┼╝kach s─ů pomijane, zapomniane lub przedstawiane z innej perspektywy.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 352072 (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 252294 (1 egz.)
No cover
Journal
In basket
Kontynuowany w: Nauka (Wrocław)
Od R. 20, nr 3 (1972) red. Witold Nowacki.
Od R. 25, nr 1 (1977) podtyt.: czasopismo po┼Ťwi─Öcone rozwojowi nauki w Polsce.
Od R. 27, nr 1 (1979): Wrocław ; Warszawa : Zakład Narodowy im. Ossolińskich.
Od R. 29, nr 9/10 (1981) red. nacz. Aleksander Gieysztor.
Od R. 32, nr 4 (1984) red. nacz. Jan K. Kostrzewski.
Od R. 39 [i.e. 38], nr 1/2 (1990) red. nacz. Aleksander Gieysztor.
Od R. 41, nr 1 (1993) red. nacz. Leszek Ku┼║nicki.
Od R. 5, nr 1 (1957) red. nacz. Janusz Wech-Jakubowski.
Od R. 7, nr 1 (1959) wyd.: Państwowe Wydawnictwo Naukowe.
R. 8, nr 1 (1960) red. Stanisław Arnold, od nr 2 red. Janusz Groszkowski.
GB
Zawarto┼Ť─ç zasobu Czytelnia
R.1-26 (1953-1978) : Bibliografia zawarto┼Ťci
R.1, nr 1-4 (1953)
R.2, nr 1-4 (1954)
R.3, nr 1-4 (1955) [sygn.S/1955]
R.4, nr 1-4 (1956) [sygn.S/1956]
R.5, nr 1-4 (1957) [sygn.S/1957]
R.6, nr 1-4 (1958) [sygn.S/1958/I, sygn.S/1958/II]
R.7, nr 1-4 (1959) [sygn.S/1959]
R.8, nr 1-4 (1960) [sygn.S/1960]
R.9, nr 1-4 (1961) [sygn.S/1961]
R.10, nr 1-6 (1962) [sygn.S/1962]
R.11, nr 1-6 (1963) [sygn.S/1963]
R.12, nr 1-6 (1964) [sygn.S/1964/I, sygn.S/1964/II]
R.13, nr 1-6 (1965) [sygn.S/1965/I, sygn.S/1965/II]
R.14, nr 1-6 (1966) [sygn.S/1966]
R.15, nr 1-6 (1967)
R.16, nr 1-6 (1968) [sygn.S/1968]
R.17, nr 1-6 (1969) [sygn.S/1969]
R.18, nr 1-6 (1970) [sygn.S/1970]
R.19, nr 1-6 (1971) [sygn.S/1971]
R.20, nr 1-6 (1972) [sygn.S/1972]
R.21, nr 1-6 (1973) [sygn.S/1973]
R.22, nr 1-6 (1974) [sygn.S/1974]
R.23, nr 1-6 (1975)
R.25, nr 1-12 (1977)
R.26, nr 3/4,6-12 (1978) [br. nr 1-2,5] [nr 7-12 sygn.S/1978/I]
R.27 (1979) [nr 1-6 (1979) sygn.S/1979/I, nr 7-12 (1979) sygn.S/1979/II]
R.28 (1980) [nr 1-6 (1980) sygn.S/1980/I, nr 7-12 (1980) sygn.S/1980/II]
R.29, nr 1-12 (1981) [sygn.S/1981]
R.30, nr 1-6 (1982) [sygn.S/1982]
R.31, nr 1-6 (1983) [sygn.S/1983]
R.32, nr 1-6 (1984) [sygn.S/1984]
R.33, nr 1-6 (1985) [sygn.S/1985]
R.34, nr 1-6 (1986) [sygn.S/1986]
R.35, nr 1-6 (1987) [sygn.S/1987]
R.36, nr 1-6 (1988) [sygn.S/1988]
R.37, nr 1-6 (1989) [sygn.S/1989]
R.38, nr 1-6 (1990) [sygn.S/1990]
R.39, nr 1-6 (1991) [sygn.S/1991]
R.40, nr 1-6 (1992) [sygn.S/1992]
R.41, nr 1-6 (1993) [sygn.S/1993]
No cover
Book
In basket
(Prace z Historii My┼Ťli Spo┼éecznej i z Bada┼ä Spo┼éecznych / Uniwersytet ┼ü├│dzki ; T. 2)
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 100853, 100852 (2 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 108323 (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 108322 (1 egz.)
Czytelnia BG
Copies are only available in the library: sygn. C 37-3 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 105028 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
(Prace Polskiego Instytutu Socjologicznego. Studium Problemów Chłopskich i Robotniczych ; 1)
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 105020, 234507 (2 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 108325 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
(Prace z Historii My┼Ťli Spo┼éecznej i z Bada┼ä Spo┼éecznych / Uniwersytet ┼ü├│dzki ; T. 1)
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 100854 (1 egz.)
Book
In basket
Bliżej Afryki / Józef Chałasiński, Krystyna Chałasińska. - Warszawa : "Pax", 1965. - 543, [1] s., [44] k. tabl. : il., mapa, err. ; 23 cm.
Opracowanie socjologiczne.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 108324, 252705, 10360 (3 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 272219 (1 egz.)
Authority data
Chałasiński Józef (1904-1979) (hasło formalne)
Nieużywane formy hasła: Stróżyk Jan
No cover
Book
In basket
(Ze Zbior├│w Kazimierza Malczewskiego)
Indeks.
"Walka z broni─ů w r─Öku, r├│┼╝ne akcje maj─ůce na celu utrudnianie ruch├│w wojsk naje┼║d┼║cy, wsp├│┼édzia┼éanie z polskimi oddzia┼éami w ich bojowych dzia┼éaniach - to nie wszystko, o czym m├│wi─ů wspomnienia zebrane w tym tomie. Pokazuj─ů one r├│wnie┼╝, jak w tych niespokojnych czasach, zagra┼╝aj─ůcych stale ┼╝yciu ludzkiemu, toczy┼éo si─Ö nie tylko normalne ┼╝ycie, lecz tak┼╝e kontynuowano akcje o┼Ťwiatowe, s┼éu┼╝─ůce podniesieniu kultrualnemu wsi." (J├│zef Cha┼éasi┼äski)
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 342484 (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 105756 (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again

Baza regionalna "Bibliografia Wojew├│dztwa Opolskiego" zawiera opisy bibliograficzne zawarto┼Ťci ksi─ů┼╝ek i artyku┼é├│w z czasopism dotycz─ůcych w swej tre┼Ťci Opolszczyzny (jej historii, przyrody, gospodarki, polityki, nauki, o┼Ťwiaty, kultury itd.). Jest tworzona w Wojew├│dzkiej Bibliotece Publicznej w Opolu. Prowadzona jest na bie┼╝─ůco od 1988 roku.

Baza jest cz─Ö┼Ťci─ů og├│lnopolskiego systemu bibliografii regionalnych, kt├│re pe┼éni─ů funkcj─Ö uzupe┼éniaj─ůc─ů w odniesieniu do narodowych wykaz├│w publikacji. Rejestruje materia┼éy publikowane w prasie og├│lnopolskiej, regionalnej i lokalnej, ksi─ů┼╝ki i ich fragmenty, mapy itp. Czynnikiem decyduj─ůcym o doborze jest warto┼Ť─ç materia┼éu informacyjnego.

Roczniki "Bibliografii Wojew├│dztwa Opolskiego" za lata 1980-1990 zosta┼éy wydane drukiem i s─ů udost─Öpnione w Opolskiej Bibliotece Cyfrowej.


Czytelnicy mog─ů pos┼éugiwa─ç si─Ö nast─Öpuj─ůcymi kryteriami wyszukiwawczymi: tytu┼é atyku┼éu, autor, temat, tytu┼é czasopisma.

Wyniki wyszukiwania mo┼╝na zaw─Özi─ç u┼╝ywaj─ůc faset, znajduj─ůcych sie z boku listy.

Wyszukane opisy bibliograficzne mo┼╝na pobra─ç i zapisa─ç w postaci zestawienia alfabetycznego.