Form of Work
Książki
(10)
Poradniki i przewodniki
(3)
Status
available
(9)
unknown
(1)
Branch
Wypożyczalnia Główna
(10)
Author
Loftus David
(10)
Oliver Jamie (1975- )
(5)
Ekstedt Niklas (1978- )
(3)
Ennart Henrik (1960- )
(3)
Kimbell Katy (1973- )
(3)
Teperek Agata (1988- )
(3)
Brzozowska Maria
(2)
Gutowska-Nowak Barbara
(2)
Terry Chris
(2)
Dunlop Kerryann
(1)
Księżyk Agnieszka
(1)
Malina Dorota
(1)
Rojek Katarzyna
(1)
Stevenson Christian
(1)
Year
2020 - 2022
(1)
2010 - 2019
(7)
2000 - 2009
(2)
Time Period of Creation
2001-
(3)
Country
Poland
(8)
Language
Polish
(6)
Subject
Zdrowe odżywianie
(4)
Składniki odżywcze
(2)
Zdrowy styl życia
(2)
Dieta śródziemnomorska
(1)
Ekologiczny styl życia
(1)
Flora bakteryjna jelit
(1)
Kucharstwo
(1)
Kuchnia wegańska
(1)
Kuchnia wegetariańska
(1)
Normy żywienia
(1)
Potrawy szybkie i łatwe
(1)
Potrawy z grilla
(1)
Potrawy z ryb i owoców morza
(1)
Przepisy
(1)
Układ pokarmowy
(1)
Wegetarianizm
(1)
Genre/Form
Przepisy kulinarne
(8)
Poradnik
(3)
Publikacja bogato ilustrowana
(2)
Książka kucharska
(1)
Domain
Kulinaria
(3)
Medycyna i zdrowie
(2)
10 results Filter
Book
In basket
(Jamie Oliver's Food Tube przedstawia)
Na okł.: 50 przepisów od serca na każdy dzień tygodnia.
Kerryann Dunlop swoim rozsądnym podejściem do tworzenia przyjemnych rodzinnych przysmaków pokazuje, że z łatwością można przygotować pyszne dania, nie wydając na nie zbyt wiele. Jej liczne rady i sztuczki pozwolą wam wydobyć pełnię smaku ze świeżych, prostych i tanich produktów. W książce przedstawia nowe wersje klasycznych dań z mięsa, ryb i warzyw: domowe paluszki rybne, miętowe purée z groszku, kalafiorowe curry z ziemniakami i ciecierzycą, kotleciki jagnięce z sałatką z bakłażana i jogurtem ogórkowo-miętowym.
Doświadczenie, które zdobyła, pracując jednocześnie jako szef kuchni i pełnoetatowa mama, sprawiło, że "Rodzinne przysmaki" to wyśmienity przewodnik po prostych przepisach na przysmaki dla całej rodziny.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 333781 (1 egz.)
Book
In basket
(Jamie Oliver's Food Tube przedstawia)
Na okł.: 50 niesamowitych przepisów, które odmienią twoje grillowanie.
Amerykański didżej i mistrz rusztu DJ BBQ (Christian Stevenson) uwielbia gotować na prawdziwym ogniu - kocha pieczone powoli i łagodnie wielkie kawały mięsa i dania przyrządzane szybko i wściekle dla tabunów ludzi. Pokazuje też masę świetnych dodatków i marynat, które sprawią, że padniesz z wrażenia. Wśród rewelacyjnych przepisów DJ’a BBQ znajdziesz: kurczaka wędzonego w dymie wiśniowym, bombowe burgery, klasyczny teksaski mostek, kandyzowany filet wieprzowy, zabójcze rybne tacos czy grillowane plastry pomidorów. Dzięki tej książce odmienisz swoje grillowanie i przygotujesz ucztę, której nikt się nie oprze.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 333778 (1 egz.)
Book
In basket
Na okł. : Rewolucyjna metoda, jak gotować smacznie i szybko.
Indeks.
W tej książce pokażę ci, jak dosłownie w ciągu minut postawić na stole pyszny posiłek, składający się z wielu wspaniałych potraw. Szybkość wcale nie oznacza pogorszenia jakości! Osiągniesz ją dzięki dobrej organizacji, sprawnemu działaniu i różnym sztuczkom, dzięki którym w niezwykle krótkim czasie przygotujesz smakowite dania.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 327402 (1 egz.)
Book
In basket
Indeksy.
Kulinarne wyprawy Jamiego to przygodowa książka kucharska, z mnóstwem przepisów na dania, których przygotowanie sprawi ci dużo frajdy i pozwoli przenieść się na chwilę do sześciu wspaniałych krajów, które niedawno odwiedziłem. Znajdziesz tu zarówno największe przeboje tamtejszych kuchni, jak i zupełnie nowe potrawy, które stworzyłem zainspirowany moimi wyprawami. Teraz łatwo odtworzysz u siebie w domu hiszpańskie paelle, marokańskie tażiny, włoskie risotta...
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 327372 (1 egz.)
Book
In basket
Indeksy.
Jamie Oliver doszedł do wniosku, że w poszukiwaniu nowych pomysłów nie zawsze trzeba wyruszać w daleką podróż. Czasem wystarczy zwyczajnie posiedzieć w domu, zrelaksować się i być otwartym. Ponieważ uwielbia być domu, w wiosce, gdzie się wychował, pracując w ogrodzie pod kierunkiem najwspanialszej szefowej, Matki Natury i obserwując, jak jego warzywa rosną i dojrzewają, w tym poszukał natchnienia do stwarzania coraz to nowych potraw.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 303440 (1 egz.)
Book
In basket
Indeks.
Jeżeli uważasz, że nigdy nie nauczysz się gotować, sięgnij po zawarte w tej książce przepisy oraz ilustrujące je krok po kroku zdjęcia, a w ciągu 24 godzin - uwierz mi - zaczniesz przyrządzać naprawdę pyszne potrawy. Gotowanie dań od podstaw jest jedną z podstawowych umiejętności, a jej posiadanie pozwoli ci zaoszczędzić nieco pieniędzy, sprawi sporo radości i skieruje ciebie, twoją rodzinę i przyjaciół na drogę do zdrowszego stylu życia. Każdy może nauczyć się gotować. Kiedy już zarazisz się bakcylem gotowania, pokaż swoim przyjaciołom, jak to robić.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 339248 (1 egz.)
Book
In basket
Indeksy.
To najważniejsza z moich książek; pisząc ją dokładałem wszelkich starań, aby miała charakter ponadczasowej, klasycznej książki kucharskiej naszych czasów. Nieważne, czy jesteś uczniem, czy już założyłeś rodzinę, czy masz doświadczenie w gotowaniu, czy też stawiasz dopiero pierwsze kroki w tej dziedzinie - zaproponuję Ci mnóstwo prostych i łatwych do realizacji przepisów na potrawy, które wprawią w zachwyt członków twojej rodziny i wszystkich gości. (Jamie Oliver)
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 289642 (1 egz.)
Book
In basket
Na okładce: Brzuch to nasz "drugi mózg", więc czujesz się tak, jak jesz.
Bibliografia na stronach 234-[239]. Indeks.
Hamburger o działaniu przeciwzapalnym? Sok z buraka zamiast viagry?
To możliwe. Zawartość talerza wpływa zarówno na ciało, jak i na umysł. Może poprawić humor i wyostrzyć zmysły, leczyć stany lękowe i depresję, a nawet przeciwdziałać wielu groźnym chorobom i opóźniać procesy starzenia. A wszystko zaczyna się w jelitach…
Znany szwedzki szef kuchni Niklas Ekstedt oraz dziennikarz naukowy Henrik Ennart przekonują, że zdrowe odżywianie nie jest trudne - wystarczy wiedzieć, co nam służy i dlaczego. Proste przepisy połączone z lekkostrawną wiedzą z zakresu medycyny i psychologii pomogą zmienić podejście do jedzenia i odnaleźć szczęście w kuchni i poza nią. Jakie pokarmy powodują stany zapalne i depresję?; Jak stres wpływa na brzuch?; Co uszczęśliwia jelita? ;Na czym polega cukrowy blues?; Jak wyeliminować z jadłospisu złodziei szczęścia?; Które superprodukty ukoją ciało i duszę? Czytaj, jedz i bądź szczęśliwy!
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 353541 (1 egz.)
Book
In basket
Na okładce: 50 pysznych dań kojących ciało i duszę!
Bibliografia na stronie 244. Indeks.
50 pysznych dań kojących ciało i duszę! Przyprawiające o zawrót głowy fakty! Świadome odżywianie angażujące wszystkie zmysły! Śmieciowe jedzenie pogarsza nasz stan psychiczny i szkodzi planecie. Przyczynia się do epidemii otyłości, cukrzycy, przewlekłych chorób jelit, astmy, alergii pokarmowych i nietolerancji glutenu. Nie ma czasu do stracenia. Trzeba działać! Na szczęście istnieje takie jedzenie, które ma dobroczynny wpływ na naszą duszę, a także na środowisko, zrównoważoną produkcję żywności, dobro zwierząt oraz na nasze serce i resztę organizmu. Znany szwedzki szef kuchni Niklas Ekstedt oraz dziennikarz naukowy Henrik Ennart dzielą się poradami, co jeść, żeby lepiej się czuć. Przekazują najnowszą wiedzę naukową, a dzięki masie smacznych przepisów podpowiadają, jak zastosować ją w praktyce. Przekonują, że poczucie szczęścia gwarantuje nam nie tylko to, co najsmaczniejsze, lecz także to, co wspiera zrównoważony rozwój środowiska. Od spożywanych przez nas posiłków zależy bowiem nie tylko nasze zdrowie, ale i kondycja planety. To książka dla każdego, kto rozumie już, że ciało i umysł są ze sobą połączone oraz że dieta i flora bakteryjna mają w obu wypadkach decydujące znaczenie. Jak bakterie jelitowe wpływają na uczucia? Czym jest żywienie spersonalizowane? Co daje mindful eating? Na czym polega psychobiotyczny kurs gotowania? Czytaj, jedz i bądź szczęśliwy!
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 357461 (1 egz.)
Book
In basket
Na okładce: Jedz więcej produktów roślinnych i pomagaj rozwiązać cztery największe wyzwania, przed którymi stoi ludzkość.
Bibliografia, netografia na stronach 248-252. Indeks.
Książka dostępna także jako e-book.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
No availability information: sygn. 371259
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again

Baza regionalna "Bibliografia Województwa Opolskiego" zawiera opisy bibliograficzne zawartości książek i artykułów z czasopism dotyczących w swej treści Opolszczyzny (jej historii, przyrody, gospodarki, polityki, nauki, oświaty, kultury itd.). Jest tworzona w Wojewódzkiej Bibliotece Publicznej w Opolu. Prowadzona jest na bieżąco od 1988 roku.

Baza jest częścią ogólnopolskiego systemu bibliografii regionalnych, które pełnią funkcję uzupełniającą w odniesieniu do narodowych wykazów publikacji. Rejestruje materiały publikowane w prasie ogólnopolskiej, regionalnej i lokalnej, książki i ich fragmenty, mapy itp. Czynnikiem decydującym o doborze jest wartość materiału informacyjnego.

Roczniki "Bibliografii Województwa Opolskiego" za lata 1980-1990 zostały wydane drukiem i są udostępnione w Opolskiej Bibliotece Cyfrowej.


Czytelnicy mogą posługiwać się następującymi kryteriami wyszukiwawczymi: tytuł atykułu, autor, temat, tytuł czasopisma.

Wyniki wyszukiwania można zawęzić używając faset, znajdujących sie z boku listy.

Wyszukane opisy bibliograficzne można pobrać i zapisać w postaci zestawienia alfabetycznego.