Form of Work
Książki
(7)
Poradniki i przewodniki
(3)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Status
available
(6)
only on-site
(1)
Branch
Wypożyczalnia Główna
(6)
Czytelnia BG
(1)
Author
Pająk Zofia
(8)
Cino Emanuela
(2)
Boudet Paulette
(1)
Boyer Blandine
(1)
Catalan Jean-François
(1)
Depraz Camille
(1)
Loiseau Anna
(1)
Marini Marino (1944- )
(1)
Martin Mélanie
(1)
Ploton Olivier
(1)
Stopa Krzysztof
(1)
Vezzosi Alessandro
(1)
Year
2010 - 2019
(5)
2000 - 2009
(2)
Time Period of Creation
2001-
(4)
Country
Poland
(6)
Language
Polish
(5)
Subject
Potrawy szybkie i łatwe
(2)
Cierpienie
(1)
Depresja psychiczna
(1)
Drób
(1)
Duchowość chrześcijańska
(1)
Kanapki i przekąski
(1)
Kuchnia Oceanii
(1)
Kuchnia afrykańska
(1)
Kuchnia amerykańska
(1)
Kuchnia azjatycka
(1)
Kuchnia europejska
(1)
Kuchnia południowoamerykańska
(1)
Kuchnia włoska
(1)
Leonardo da Vinci
(1)
Makaron
(1)
Malarstwo sakralne
(1)
Malarstwo włoskie
(1)
Portrety
(1)
Przypowieść francuska
(1)
Renesans
(1)
Subject: time
1401-1500
(1)
1501-1600
(1)
1601-1700
(1)
1701-1800
(1)
1801-1900
(1)
1901-2000
(1)
2001-
(1)
Genre/Form
Książka kucharska
(4)
Publikacja bogato ilustrowana
(4)
Opracowanie
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Domain
Kulinaria
(3)
Historia
(1)
Kultura i sztuka
(1)
8 results Filter
Authority data
Pająk Zofia (hasło formalne)
No cover
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 286113 (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 307718, 290729 (2 egz.)
Book
In basket
Tyt. oryg.: "Le mie ricette di pasta : appetitose e semplici da realizzare" 2013.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 338746 (1 egz.)
Book
In basket
Ilustracje na wyklejkach.
Indeks.
Podróżowanie stało się coraz popularniejsze i również w Polsce pojawiły się restauracje serwujące dania z całego świata. Modne wyprawy do Tajlandii i Japonii spowodowały, że na polskie stoły trafiło sushi. Od kilku lat także kuchnia amerykańska uwodzi swoimi burgerami, bajglami oraz daniami z grilla i z rusztu. Natomiast jeśli chodzi o słodkości, blogi i książki kulinarne rozpropagowały: brownies, cheesecakes (serniki), donuts (pączki) czy muffinki. Nie należy się bać przygotowywania egzotycznych dań, ponieważ książka maksymalnie upraszcza techniki gotowania i ogranicza potrzebne składniki, które w tradycyjnych (zwłaszcza azjatyckich) kuchniach często są dość liczne i co najważniejsze, mimo owego ułatwienia dania nie tracą smaku! Uproszczone przepisy to łatwiejsze zakupy. Gdzie szukać produktów? W supermarketach i nawet w prowincjonalnych sklepach pojawiły się półki z produktami z całego świata, i są coraz lepiej zaopatrzone. Najwyższy czas sięgnąć po fartuch, by zaserwować bliskim egzotyczne dania tak samo smaczne, jak te próbowane podczas dalekich wojaży!
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 358999 (1 egz.)
Book
In basket
(3 Składniki, 15 Minut)
Indeks.
Masz mało czasu, pieniędzy oraz niewielką kuchnię i chcesz gotować? W książce znajduje się 55 bardzo łatwych przepisów. Możesz z nich skorzystać i przygotować na przykład: szaszłyki z kurczaka marynowanego, tortelini z czerwoną papryką, waniliowe mascarpone albo cheescake z cytryną. Dzięki tym przepisom zrobisz mnóstwo dobrego jedzenia z 3 składników i tylko w 15 minut! W poradniku są działy poświęcone: późnym śniadaniom, szybkim przekąskom, znajdziesz coś lekkiego na ząb, dania na co dzień, posiłki ze znajomymi i desery.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 346397 (1 egz.)
Book
In basket
Leonardo da Vinci : malarstwo : nowe spojrzenie / Alessandro Vezzosi ; [tłumaczenia z j. włoskiego Zofia Pająk, Krzysztof Stopa]. - Kielce : Jedność, copyright 2019. - 318, [2] strony : faksymilia, fotografie, ilustracje, portrety ; 35 cm.
Bibliografia, netografia na stronach 120-127.
Twórczość Leonarda da Vinci na przestrzeni lat stała się tematem burzliwych dyskusji, wnikliwych opracowań i analiz oraz licznych interpretacji. Niniejsza książka porządkuje ten bogaty materiał, rozróżniając między tym, co jest owocem rzetelnych badań naukowców i historyków a tym, co wymyślono i przypisano geniuszowi renesansu. Tym samym rzuca nowe światło na malarstwo Leonarda – jego znaczenie, symbolikę i tajemnice. Sam mistrz wyznał, że stanowi ono jego największe powołanie zarówno jako artysty, jak i naukowca. Pisał: „Malarstwo jest najwznioślejsze ze wszystkich ludzkich dzieł (...). Jest ukoronowaniem sztuki”. Istotny walor tej publikacji stanowi kompletna prezentacja wszystkich prac malarskich Leonarda, stwarzająca wspaniałą okazję, aby zgłębić wiedzę na temat technik oraz ukrytych znaczeń dzieł, które wyszły spod pędzla mistrza z Vinci. Dzięki szczegółowym ilustracjom czytelnik będzie mógł z bliska podziwiać detale tych wspaniałych obrazów, którym towarzyszą skrupulatne i inspirujące komentarze. Owe studia są o tyle ważne, że uwzględniają nowatorskie ekspertyzy z zastosowaniem najnowszych technik cyfrowych, a nawet badania śladów biologicznych obecnych na obrazach kontrowersyjnie przypisanych Leonardowi, zatem dostarczają obiektywnych odpowiedzi co do ich autentyczności. Odróżnienie dzieł wielkiego artysty od wielu płócien wykonanych przez uczniów z jego pracowni, ponadto zaś przez całą rzeszę naśladowców, którzy w pierwszej połowie XVI wieku byli aktywni od Lombardii, Toskanii i innych regionów Włoch, po Hiszpanię, Francję, Flandrię i Niemcy, jest bowiem nadal kwestią sporną. Album z pewnością zaciekawi miłośników malarskiego talentu Leonarda da Vinci, jak również osoby interesujące się sztuką doby renesansu.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia BG
Copies are only available in the library: sygn. GR 7424 (1 egz.)
Book
In basket
(3 Składniki (do 5), 15 Minut.)
Indeks.
W jaki sposób przygotować smaczne posiłki z kurczaka? Oto książka, która zawiera proste, łatwe i tanie przepisy na wyjątkowo pyszne dania z drobiu. To mięso zawsze zachwyca bez względu na to, czy kurczak przygotowany jest w całości czy w kawałkach. Podane przepisy dopasowane są do poszczególnych pór roku. Znajdziemy tu receptury między innymi na: drobiowe: szaszłyki, sałatki, nugettsy czy krokiety. Odbiorcy: - wszyscy, którzy chcą szybko przygotować smaczne dania z kurczaka - osoby, które chcą w prosty sposób przyszykować innowacyjne potrawy z drobiu na każdą okazję. Dlaczego warto sięgnąć po tę książkę? - zawiera 55 przepisów, dzięki którym nikomu nie zabraknie pomysłów na smaczne dania z kurczaka - proponowane potrawy zapewnią potrzebną energię - przepisy dopasowane są do poszczególnych pór roku - do wykonania potraw wystarczy tylko kilka składników - do przygotowania posiłków potrzebny jest jedynie kwadrans - przygotowane dania zachwycą naszych gości.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 348818 (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again

Baza regionalna "Bibliografia Województwa Opolskiego" zawiera opisy bibliograficzne zawartości książek i artykułów z czasopism dotyczących w swej treści Opolszczyzny (jej historii, przyrody, gospodarki, polityki, nauki, oświaty, kultury itd.). Jest tworzona w Wojewódzkiej Bibliotece Publicznej w Opolu. Prowadzona jest na bieżąco od 1988 roku.

Baza jest częścią ogólnopolskiego systemu bibliografii regionalnych, które pełnią funkcję uzupełniającą w odniesieniu do narodowych wykazów publikacji. Rejestruje materiały publikowane w prasie ogólnopolskiej, regionalnej i lokalnej, książki i ich fragmenty, mapy itp. Czynnikiem decydującym o doborze jest wartość materiału informacyjnego.

Roczniki "Bibliografii Województwa Opolskiego" za lata 1980-1990 zostały wydane drukiem i są udostępnione w Opolskiej Bibliotece Cyfrowej.


Czytelnicy mogą posługiwać się następującymi kryteriami wyszukiwawczymi: tytuł atykułu, autor, temat, tytuł czasopisma.

Wyniki wyszukiwania można zawęzić używając faset, znajdujących sie z boku listy.

Wyszukane opisy bibliograficzne można pobrać i zapisać w postaci zestawienia alfabetycznego.