Form of Work
Ksi─ů┼╝ki
(115)
Czasopisma
(2)
Status
available
(80)
only on-site
(71)
unknown
(3)
Branch
Wypożyczalnia Główna
(81)
Biblioteka Obcoj─Özyczna
(1)
Czytelnia BG
(42)
Dział Informacji
(15)
Rog├│w
(2)
Czytelnia Biblioteki Muzycznej
(13)
Author
Suchodolski Bogdan (1903-1992)
(118)
Skubała-Tokarska Zofia
(8)
Staszic Stanisław (1755-1826)
(7)
Suchodolska Maria (1903-1998)
(5)
Daszkowski Zbigniew (1920-1994)
(3)
Okoń Wincenty (1914-2011)
(3)
Wojnar Irena (1924- )
(3)
Gottlieb Wojciech (1884-1941)
(2)
Hajdukiewicz Leszek (1924-1995)
(2)
Krasi┼äska Ewa (1939- )
(2)
Kubin Jerzy (1924-2009)
(2)
L├ęvi-Strauss Claude (1908-2009)
(2)
Pomian Krzysztof (1934- )
(2)
Pomyka┼éo Wojciech (1931- )
(2)
W┼éodarski J├│zef (fl. ca 1922- )
(2)
Łempicki Stanisław (1886-1947)
(2)
Adamski Jerzy (1922-2001)
(1)
Barycz Henryk (1901-1994). Barok
(1)
Bastgen├│wna Zofia (1900-1974)
(1)
Biblioteka Klasyk├│w Pedagogiki. Pisarze obcy
(1)
Bieńkowski Wiesław (1926-1999)
(1)
Bruner Jerome Seymour (1915- )
(1)
Cassirer Ernst (1874-1945)
(1)
Condorcet Antoine Nicolas
(1)
Czartoryski Paweł (1924-1999)
(1)
Czerwinski Edward Joseph (1929- )
(1)
Debesse Maurice (1903-1992)
(1)
Dewey John (1859-1952)
(1)
Dobijanka-Witczakowa Olga (1921-2006)
(1)
D─ůbrowski Kazimierz (1902-1980)
(1)
D─ůbrowski Zygmunt
(1)
Freud Sigmund (1856-1939)
(1)
Gaca-D─ůbrowska Zofia (1927- )
(1)
Jad┼║wing R. (1903-1992)
(1)
Krasiński Zygmunt (1812-1859)
(1)
K─ůdzielawa Danuta (1944- )
(1)
Libelt Karol Fryderyk (1807-1875)
(1)
Mariańska Ludmiła
(1)
Markiewicz Henryk (1922-2013)
(1)
Maurin Krzysztof (1923-2017)
(1)
Ma┼Ťlankiewicz Kazimierz (1902-1981)
(1)
Michalski Krzysztof (1948-2013)
(1)
Musioł Teodor (1910-1995)
(1)
Opa┼éek Kazimierz (1918-1995). O┼Ťwiecenie
(1)
Paruch J├│zef (1929- )
(1)
Petsch Danuta (1920-2006)
(1)
Picht Georg (1913-1982)
(1)
Prokopiuk Jerzy (1931- )
(1)
Racinowski Krzysztof (1932-1993)
(1)
Rybicki Paweł (1902-1988)
(1)
Schiller-Walicka Joanna
(1)
Staniewska Anna (?-2009)
(1)
Toynbee Arnold Joseph (1889-1975)
(1)
Weso┼éowski W┼éodzimierz (1929- )
(1)
Wolnicki Krzysztof
(1)
Zakrzewska Janina (1928-1995)
(1)
Ziman John
(1)
Łempicki Zygmunt (1886-1943)
(1)
Year
2000 - 2009
(1)
1990 - 1999
(4)
1980 - 1989
(30)
1970 - 1979
(21)
1960 - 1969
(28)
1950 - 1959
(21)
1940 - 1949
(6)
1930 - 1939
(6)
Time Period of Creation
1901-2000
(2)
1945-1989
(2)
1989-2000
(2)
2001-
(2)
Country
Poland
(111)
Language
Polish
(90)
English
(1)
Subject
Nauka
(16)
Pedagogika
(12)
Pedagogika - podr─Öcznik akademicki
(7)
Wychowanie
(7)
Antropologia filozoficzna
(6)
Filozofia
(6)
Nauki przyrodnicze
(6)
Antropologia społeczna
(5)
Kultura
(5)
Matematyka
(5)
Technika
(5)
Socjologia edukacji
(4)
Staszic, Stanisław
(3)
Historiozofia
(2)
Nauczanie
(2)
Naukoznawstwo
(2)
O┼Ťwiata
(2)
Polska - historia
(2)
Polska - socjologia
(2)
Popularyzacja wiedzy
(2)
Post─Öp
(2)
Psychologia
(2)
Socjologia
(2)
Wychowanie - Polska - od 1944 r.
(2)
Wychowanie - teoria
(2)
Afazja
(1)
Antropologia filozoficzna - teksty
(1)
Filozofia - 18 w.
(1)
Filozofia - 7 w. p.n.e. - 20 w.
(1)
Filozofia kultury
(1)
Futurologia
(1)
Higiena psychiczna
(1)
Humanizm (pr─ůd) - historia - teksty
(1)
Komisja Edukacji Narodowej - historia
(1)
Kultura - filozofia
(1)
Kultura - polityka - materiały konferencyjne
(1)
Kultura - socjologia - materiały konferencyjne
(1)
Kultura - zagadnienia
(1)
Marksizm
(1)
Mowa
(1)
Musioł, Teodor (1910-1995)
(1)
Nar├│d
(1)
Nauka - historia - 18-19 w.
(1)
Nauka - organizacje - Polska - 19-20 w.
(1)
Nauki przyrodnicze - historia - Polska
(1)
Nauki społeczne
(1)
Nerwice
(1)
Osobowo┼Ť─ç
(1)
O┼Ťwiata - Polska - 18-20 w.
(1)
O┼Ťwiata - historia - Polska - 20 w.
(1)
O┼Ťwiata - prognozy
(1)
O┼Ťwiecenie
(1)
O┼Ťwiecenie - zagadnienia
(1)
Pedagogika kultury
(1)
Poezja polska - 19 w.
(1)
Polska - historia gospodarcza - szkice
(1)
Psychoanaliza
(1)
Psychologia poznawcza
(1)
Renesans
(1)
Romantyzm
(1)
Rozumienie
(1)
Rozw├│j psychofizyczny dziecka
(1)
Socjologia kultury
(1)
Sztuka polska
(1)
Teoria poznania
(1)
Towarzystwo Naukowe Warszawskie
(1)
Towarzystwo Przyjaciół Nauk (Warszawa)
(1)
Utopia
(1)
Warszawa - nauka - organizacje - 19-20 w.
(1)
Warto┼Ť─ç
(1)
Wychowanie - prognozy
(1)
Wychowanie - zagadnienia
(1)
Wychowanie estetyczne - materiały konferencyjne
(1)
Wychowanie moralne
(1)
Zachowanie
(1)
Zamoyski, Andrzej
(1)
Zamoyski, Jan
(1)
┼Ül─ůsk, G├│rny - o┼Ťwiata - 20 w.
(1)
Śmierć
(1)
┼╗ycie
(1)
Subject: time
1501-1600
(2)
1601-1700
(2)
1701-1800
(2)
1801-1900
(2)
1301-1400
(1)
1401-1500
(1)
1601-
(1)
1701-
(1)
1901-2000
(1)
Subject: place
Polska
(6)
Genre/Form
Encyklopedie polskie
(13)
Podr─Öczniki akademickie
(5)
Bibliografia
(3)
Encyklopedia
(2)
Album
(1)
Antologie
(1)
Biografia
(1)
Czasopisma naukowe polskie
(1)
Czasopismo naukowe
(1)
Czasopismo pedagogiczne
(1)
Czasopismo polskie
(1)
Literatura
(1)
Poezja polska
(1)
Poradnik
(1)
Publicystyka polska
(1)
Domain
Edukacja i pedagogika
(1)
118 results Filter
No cover
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 105875, 259534 (2 egz.)
No cover
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 92091 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 107515/II (1 egz.)
No cover
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 107515/X (1 egz.)
No cover
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 107515/XI (1 egz.)
No cover
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 107515/XII (1 egz.)
No cover
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 107515/XIII (1 egz.)
No cover
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 107512/XV (1 egz.)
No cover
Book
In basket
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 105791 (1 egz.)
Czytelnia BG
Copies are only available in the library: sygn. CM 266694 (1 egz.)
Book
In basket
Kim jest człowiek ? / Bogdan Suchodolski. - Wyd.4 uzup. - Warszawa : "Wiedza Powszechna", 1985. - 284 s. ; 19 cm.
(Omega. Biblioteka Wiedzy Współczesnej ISSN 0208-9653 ; 273)
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 84262, 84261 (2 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia BG
Copies are only available in the library: sygn. CM KEK 332669, CM 257600 (2 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Dział Informacji
Copies are only available in the library: sygn. B 37-10 (1 egz.)
Book
In basket
Kształt życia / Bogdan Suchodolski. - [Wyd.2 popr.]. - Warszawa : "Nasza Księgarnia", 1982. - 267 s. ; 16 cm.
(Orientacje)
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 256786 (1 egz.)
Book
In basket
(Orientacje)
Book
In basket
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 114183 (1 egz.)
Czytelnia BG
Copies are only available in the library: sygn. CM KEK 313425 (1 egz.)
No cover
Journal
In basket
Od R. 15, nr 1 (1970) [red. nacz. Kazimierz Opałek].
Od R. 20, nr 3/4 (1975) [red. Irena Stasiewicz-Jasiukowa].
R. 25, nr 4 (1980) tyt.: Quarterly Journal of the History of Science and Technology.
Od R. 32, nr 2 (1987) [red. nacz. Tadeusz Bieńkowski].
Od R. 36, nr 1 (1991) brak tyt. r├│wnol. w j─Öz. ros.
Od R. 36, nr 1 (1991) wyd.: Wydaw. IHNOiT PAN.
Od R. 39, nr 1 (1994) [red. nacz. Jerzy R├│ziewicz].
Od R. 39, nr 1 (1994) wyd.: Wydawnictwa IHN PAN.
Od R. 44, nr 1 (1999) [red. nacz. Stefan Zamecki].
Od t. 64, nr 1 (2019) równoległa nazwa instytucji sprawczej: [Institute for the History of Science. Polish Academy of Sciences].
Od t. 64, nr 1 (2019) [redaktor naczelny Joanna Schiller-Walicka], od nr 4 [redaktor naczelny Zbigniew Tucholski].
Od t. 64, nr 1 (2019) wydawca: Wydawnictwa IHN PAN : Oficyna Wydawnicza Aspra-JR.
Czasopismo cz─Ö┼Ťciowo zmikrofilmowane.
Od R. 36, nr 1 (1991) streszcz., spis tre┼Ťci ang.
Tekst pol., streszcz., spis tre┼Ťci ang., ros.
Od R. 6, nr 1 (1961): Polska Akademia Nauk. Zakład Historii Nauki i Techniki.
Od R. 20, nr 3/4 (1975): Polska Akademia Nauk. Zak┼éad Historii Nauki, O┼Ťwiaty i Techniki.
Od R. 23, nr 1 (1978): Polska Akademia Nauk. Instytut Historii Nauki, O┼Ťwiaty i Techniki.
Od R. 39, nr 1 (1994): Polska Akademia Nauk. Instytut Historii Nauki.
Zawarto┼Ť─ç zasobu Czytelnia
R.1, nr 1-4 (1956) [sygn.S/1956]
R.2, nr 1-2 (1957) [br. nr 3-4]
R.3, nr 3 (1958) [br. nr 1-2,4]
R.6, nr 3-4 (1961) [br. nr 1-2]
R.7, nr 1-4 (1962) [sygn.S/1962]
R.8, nr 1-4 (1963) [sygn.S/1963]
R.9, nr 1-4 (1964) [sygn.S/1964]
R.10, nr 1-4 (1965) [sygn.S/1965]
R.11, nr 1-4 (1966) [sygn.S/1966]
R.12, nr 1-2 (1967) [sygn.S/1967]
R.13, nr 1-4 (1968) [sygn.S/1968]
R.14, nr 1-4 (1969) [sygn.S/1969]
R.15, nr 1-4 (1970) [sygn.S/1970]
R.16, nr 1-4 (1971) [sygn.S/1971]
R.17, nr 1-4 (1972) [sygn.S/1972]
R.18, nr 1-4 (1973) [sygn.S/1973]
R.19, nr 1-4 (1974) [sygn.S/1974]
R.21, nr 1-4 (1976)
R.23, nr 2-4 (1978) [br. nr 1]
R.24, nr 1-4 (1979) [sygn.S/1979]
R.25, nr 1-4 (1980) [sygn.S/1980]
R.26, nr 1-4 (1981) [sygn.S/1981]
R.27, nr 1-4 (1982) [sygn.S/1982]
R.28, nr 1-4 (1983) [sygn.S/1983]
R.29, nr 1-4 (1984) [sygn.S/1984]
R.30, nr 1-4 (1985) [sygn.S/1985]
R.31, nr 1-4 (1986) [sygn.S/1986]
R.32, nr 1-4 (1987) [sygn.S/1987]
R.33, nr 1-4 (1988) [sygn.S/1988]
R.34, nr 1-4 (1989) [sygn.S/1989]
R.35, nr 1-4 (1990) [sygn.S/1990]
R.21-35 (1976-1990) : Bibliografia zawarto┼Ťci
R.36, nr 1-4 (1991) [sygn.S/1991]
R.37, nr 1-4 (1992) [sygn.S/1992]
R.38, nr 1-4 (1993) [sygn.S/1993]
R.39, nr 1-4 (1994) [sygn.S/1994]
R.40, nr 1-4 (1995) [sygn.S/1995]
R.41, nr 1-4 (1996) [sygn.S/1996]
R.42, nr 1-4 (1997) [sygn.S/1997]
R.43, nr 1-4 (1998) [sygn.S/1998]
R.44, nr 1-4 (1999) [sygn.S/1999]
R.45, nr 1-4 (2000) [sygn.S/2000]
R.46, nr 1-4 (2001) [sygn.S/2001]
R.47, nr 1-4 (2002) [sygn.S/2002]
R.48, nr 1-4 (2003) [sygn.S/2003]
R.49, nr 1-4 (2004) [sygn.S 2004]
R.50, nr 1-4 (2005) [sygn.S 2005]
R.51, nr 1-4 (2006) [sygn.M 2006]
R.52, nr 1-4 (2007) [sygn.M 2007]
R.53, nr 1-4 (2008) [nr 1-2 sygn.M 2008/1, nr 3-4 sygn.M 2008/2]
R.54, nr 1-4 (2009) [nr 1-2 sygn.M 2009/1, nr 3-4 sygn.M 2009/2]
R.55, nr 1-4 (2010) [2010, nr 1-4 sygn.M 2010]
R.56, nr 1-4 (2011) [sygn.M 2011]
Ostatnio wpłynęły zeszyty: 1997 vol. T.42/1997 nr 1, vol. T.42/1997 nr 2, vol. T.42/1997 nr 3-4, 2002 vol. Bibliografia nr T.21-35, 2010 vol. R.55 (2010) nr 1, vol. R.55 (2010) nr 2, vol. R.55 (2010) nr 3/4, 2012 vol. R.57 nr 1, vol. R.57 nr 2, R.56 vol. 2011 nr 1, vol. 2011 nr 2, vol. 2011 nr 3/4
Book
In basket
(Biblioteka My┼Ťli Wsp├│┼éczesnej)
Kim jest cz┼éowiek? Czy stworzeniem, kt├│rego istot─ů jest podejmowanie trudu, czy te┼╝ stworzeniem przeznaczonym do ┼╝ycia w swobodzie? Czy jeste┼Ťmy "homo laborans", czy te┼╝ "homo ludens"?
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 333238 (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
No availability information: sygn. 367449
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 103791 (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypożyczalnia Główna
All copies are currently unavailable
Czytelnia BG
Copies are only available in the library: sygn. C 37-40 (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again

Baza regionalna "Bibliografia Wojew├│dztwa Opolskiego" zawiera opisy bibliograficzne zawarto┼Ťci ksi─ů┼╝ek i artyku┼é├│w z czasopism dotycz─ůcych w swej tre┼Ťci Opolszczyzny (jej historii, przyrody, gospodarki, polityki, nauki, o┼Ťwiaty, kultury itd.). Jest tworzona w Wojew├│dzkiej Bibliotece Publicznej w Opolu. Prowadzona jest na bie┼╝─ůco od 1988 roku.

Baza jest cz─Ö┼Ťci─ů og├│lnopolskiego systemu bibliografii regionalnych, kt├│re pe┼éni─ů funkcj─Ö uzupe┼éniaj─ůc─ů w odniesieniu do narodowych wykaz├│w publikacji. Rejestruje materia┼éy publikowane w prasie og├│lnopolskiej, regionalnej i lokalnej, ksi─ů┼╝ki i ich fragmenty, mapy itp. Czynnikiem decyduj─ůcym o doborze jest warto┼Ť─ç materia┼éu informacyjnego.

Roczniki "Bibliografii Wojew├│dztwa Opolskiego" za lata 1980-1990 zosta┼éy wydane drukiem i s─ů udost─Öpnione w Opolskiej Bibliotece Cyfrowej.


Czytelnicy mog─ů pos┼éugiwa─ç si─Ö nast─Öpuj─ůcymi kryteriami wyszukiwawczymi: tytu┼é atyku┼éu, autor, temat, tytu┼é czasopisma.

Wyniki wyszukiwania mo┼╝na zaw─Özi─ç u┼╝ywaj─ůc faset, znajduj─ůcych sie z boku listy.

Wyszukane opisy bibliograficzne mo┼╝na pobra─ç i zapisa─ç w postaci zestawienia alfabetycznego.