Form of Work
Ksi─ů┼╝ki
(192)
Publikacje informacyjne
(18)
Czasopisma
(13)
Publikacje naukowe
(13)
Albumy i ksi─ů┼╝ki artystyczne
(8)
Publikacje fachowe
(4)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Publikacje promocyjne
(1)
Publikacje urz─Ödowe i akty prawne
(1)
Status
only on-site
(195)
available
(43)
unknown
(29)
Branch
Wypożyczalnia Główna
(40)
Biblioteka Austriacka
(1)
Biblioteka Obcoj─Özyczna
(1)
Czytelnia BG
(45)
Dział Informacji
(77)
Czytelnia Zbiory Specjalne
(30)
Rog├│w
(47)
Ksi─Ögozbi├│r Podr─Öczny
(16)
Biblioteka Muzyczna
(2)
Czytelnia Biblioteki Muzycznej
(1)
Author
Budyńska Barbara
(8)
Drewniewska-Idziak Barbara
(8)
Jezierska Małgorzata
(8)
Machnik Hanna
(6)
Janczewska-Sołomko Katarzyna
(5)
Kamolowa Danuta
(5)
Muszyńska Krystyna (1923-1994)
(5)
Piotrowska Bogna
(5)
Widacka Hanna
(5)
Bara┼äska Ma┼égorzata (1951- )
(4)
Bobrowicz Anna (1951- )
(4)
Gamdzyk-Klu┼║niak Malina
(4)
Gutowska-Dudek Krystyna
(4)
Janowska Maria
(4)
Jarzyńska Joanna
(4)
Szaniawska Lucyna
(4)
Bara┼äski Andrzej (1934- )
(3)
Dombek Ewa
(3)
Kup┼Ť─ç Bogumi┼é Stanis┼éaw (1916-1985)
(3)
Sieniatecka Teresa
(3)
Stankiewicz Witold (1919-2019)
(3)
Wilgat Janina (1925-2016)
(3)
Albin Bernard Janusz (1936- )
(2)
Ankudowicz Janusz (1934-1997)
(2)
Białkowska Barbara
(2)
Buchwald-Pelcowa Paulina (1934-2021)
(2)
Chymkowski Roman (1977- )
(2)
Czarnocki Jerzy (bibliograf)
(2)
Diehl Katarzyna
(2)
Federowicz Gra┼╝yna (1959- )
(2)
Getter Marek
(2)
Go┼é─Öbiowska Katarzyna (1975- )
(2)
Grońska Maria (1919-2015)
(2)
Hys Jolanta (1965- )
(2)
Jankowerny Wojciech (1936-2002)
(2)
Kaszlej Andrzej (1951-2018)
(2)
Koc Barbara (1925-2013)
(2)
Kory┼Ť Izabela
(2)
Kwiatkowska Joanna (1974- )
(2)
Kłossowski Andrzej (1938-1997)
(2)
Michalak Dominika
(2)
Pezda Janusz (1960- )
(2)
Pomianowska Czesława Dorota
(2)
Prokop Marek P. (1951- )
(2)
Sadowska Jadwiga (1952- )
(2)
Smoleńska Barbara (1922-1982)
(2)
Sobucki Władysław
(2)
Szczepa┼äska-Go┼é─ůbek Iwona (1928-1986)
(2)
Słodkowska Elżbieta (1927-2007)
(2)
Wi─ůcek Helena (1921-2001)
(2)
Wrede Maria (1953- )
(2)
Zasacka Zofia
(2)
Łaskarzewska Hanna
(2)
Adamiec Witold (1945-2004)
(1)
Akae Namiko
(1)
Alberska Agnieszka
(1)
Alembert D' (1717-1783)
(1)
Anczewski Piotr (1975- )
(1)
Andrzejewski Jerzy K. (1944-2008)
(1)
Assbury Edward (1904-1997)
(1)
Barteczko Ewa
(1)
Bartoszewicz-Fabiańska Bożena
(1)
Ba─Ćurov├í Ane┼żka (1942- )
(1)
Bielicka Lucyna Anna
(1)
Bogłowska Anna
(1)
Borkowska Beata
(1)
Borysiak Joanna (1958- )
(1)
Bracławska Irena
(1)
Brańska Joanna (1955-2015)
(1)
Brzezińska Leokadia
(1)
Budzyk Justyna
(1)
Bulska Ewa (1953- )
(1)
Buren Martin van
(1)
Bu┼éhak Henryk (1930- )
(1)
Chojko Anna
(1)
Cie┼Ťlakiewicz Jadwiga
(1)
Cisek Janusz (1955-2020)
(1)
Cybulski Radosław (1924-1999)
(1)
Czarnowska Maria (statystyka)
(1)
Czaykowska Zofia
(1)
Daszkowski Zbigniew (1920-1994)
(1)
Dawidowicz-Chymkowska Olga
(1)
Dembowska Maria (1914-2008)
(1)
Dembski Janusz
(1)
Dorosz Beata (1956- )
(1)
D─ůbrowska Krystyna (bibliotekarz)
(1)
D─ůbrowski Maciej
(1)
Ehrensv├Ąrd Ulla (1927- )
(1)
Fabiańska Agnieszka
(1)
Figlarz Małgorzata
(1)
Friemann Witold (1889-1977). Nad wod─ů wielk─ů i czyst─ů. Op. 196 nr 1
(1)
Galvin Hoyt Rees (1911- )
(1)
Go┼é─ůb Regina
(1)
Gregorczyk Joanna
(1)
Grochowska Małgorzata
(1)
Grycz J├│zef (1890-1954)
(1)
Głowicka Zofia
(1)
Horodyski Bogdan (1904-1965)
(1)
Ignaczak Paweł
(1)
Iwaszkiewicz Jarosław (1894-1980)
(1)
Year
2020 - 2022
(5)
2010 - 2019
(34)
2000 - 2009
(31)
1990 - 1999
(57)
1980 - 1989
(27)
1970 - 1979
(18)
1960 - 1969
(19)
1950 - 1959
(6)
1940 - 1949
(4)
1930 - 1939
(4)
Time Period of Creation
2001-
(33)
1901-2000
(20)
1945-1989
(14)
1989-2000
(12)
1918-1939
(1)
Country
Poland
(172)
Sweden
(1)
Language
Polish
(129)
English
(1)
Audience Group
Bibliotekarze
(2)
Subject
Zbiory biblioteczne
(33)
Biblioteka Narodowa
(24)
Bibliotekarstwo
(20)
Biblioteki publiczne
(15)
Biblioteka Narodowa (Polska)
(14)
Wydawnictwa
(10)
Biblioteki naukowe
(9)
Czytelnictwo
(9)
Polonica
(8)
R─Ökopisy
(8)
Archiwa prywatne
(7)
Biblioteki
(7)
Biblioteki pedagogiczne
(7)
Polacy za granic─ů
(6)
Muzyka polska
(5)
Sigla
(5)
Zakład Zbiorów Ikonograficznych (Biblioteka Narodowa ; Polska)
(5)
Biblioteka Polska (Pary┼╝)
(4)
Grafika europejska
(4)
Literatura polska
(4)
Papier
(4)
Polonica - zbiory - informator
(4)
Potocki, Stanisław Kostka
(4)
Rysunek europejski
(4)
Zbiory archiwalne
(4)
Zbiory muzealne
(4)
Bibliotekarze
(3)
Czasopisma polskie
(3)
Drukarstwo
(3)
Ksi─ů┼╝ka
(3)
Opis bibliograficzny
(3)
Pałac w Wilanowie (Warszawa)
(3)
Uniwersalna Klasyfikacja Dziesi─Ötna
(3)
Zbiory specjalne
(3)
Biblioteka Uniwersytecka (Toruń)
(2)
Biblioteki dla dzieci i młodzieży
(2)
Biblioteki narodowe
(2)
Czytelnictwo dzieci
(2)
Druki ulotne
(2)
Edytorstwo
(2)
Herling-Grudziński, Gustaw
(2)
II wojna ┼Ťwiatowa (1939-1945)
(2)
Kartografia
(2)
Katalog przedmiotowy
(2)
Kawecka-Gryczowa, Alodia
(2)
Konserwatorstwo
(2)
Ksi─Ögarstwo
(2)
Opis bibliograficzny - Polska - instrukcje
(2)
Rewolucja 1905 roku
(2)
Wojsko Polskie (1944- )
(2)
Wydawnictwa ci─ůg┼ée - bibliotekarstwo - Polska - instrukcje
(2)
Archiwa
(1)
Archiwa ko┼Ťcielne
(1)
Archiwa polonijne
(1)
Bibliofilstwo
(1)
Bibliografia narodowa
(1)
Bibliografia terytorialna
(1)
Bibliografowie
(1)
Bibliologia
(1)
Bibliologia - teoria - zagadnienia
(1)
Biblioteka Potockich (Wilan├│w)
(1)
Biblioteka Publiczna Miasta Stołecznego Warszawy - zbiory - informator
(1)
Biblioteka Załuskich (Warszawa)
(1)
Bibliotekarstwo - 17 w.
(1)
Bibliotekarstwo - Polska
(1)
Bibliotekarstwo - Polska - 20 w.
(1)
Bibliotekarstwo - Polska - informator
(1)
Bibliotekarstwo - historia - zagadnienia
(1)
Biblioteki (budynki)
(1)
Biblioteki akademickie
(1)
Biblioteki dzieci─Öce
(1)
Biblioteki ko┼Ťcielne
(1)
Biblioteki prywatne
(1)
Bibliotekoznawstwo
(1)
Brandl, Konstanty
(1)
Brz─Ökowski, Jan
(1)
Budownictwo
(1)
Chemia konserwatorska
(1)
Czapski, J├│zef
(1)
Czartoryscy
(1)
Dietrich, Adolf Fryderyk
(1)
Dietrich, Friedrich Christoph
(1)
Dmochowski Franciszek Salezy
(1)
Dokumenty życia społecznego
(1)
Dziecko
(1)
Edytorstwo - historia - Polska - 19 w.
(1)
Ekslibrisy
(1)
Ficowski, Jerzy
(1)
Flemming, Carl
(1)
Fundacja "Biblioteca Benedetto Croce"
(1)
Gombrowicz, Witold
(1)
Grycz, J├│zef (1890-1954) - ksi─Öga pami─ůtkowa
(1)
H├┤tel Lambert
(1)
INNOPAC - Polska - instrukcje
(1)
Informacja naukowa
(1)
Inkunabuły
(1)
Instytut Józefa Piłsudskiego w Ameryce
(1)
Instytut Literacki (Pary┼╝)
(1)
Internet
(1)
Iwaszkiewicz, Jarosław
(1)
Subject: work
Geografiki hyfigisis
(1)
Horae Beatae Mariae Virginis ad usum Turonensem
(1)
Subject: time
1901-2000
(51)
1801-1900
(28)
2001-
(19)
1701-1800
(18)
1601-1700
(12)
1945-1989
(12)
1918-1939
(9)
1501-1600
(8)
1901-1914
(6)
1401-1500
(5)
1914-1918
(5)
1801-
(4)
1939-1945
(4)
1901-
(3)
1989-2000
(3)
1501-
(2)
1701-
(2)
1001-
(1)
101-
(1)
101-200
(1)
1101-
(1)
1201-
(1)
1201-1300
(1)
1301-
(1)
1301-1400
(1)
1401-
(1)
1601-
(1)
1869-1905
(1)
1989-
(1)
2001-0
(1)
201-
(1)
301-
(1)
401-
(1)
501-
(1)
601-
(1)
701-
(1)
801-
(1)
901-
(1)
Subject: place
Polska
(40)
Warszawa
(22)
Warszawa (woj. mazowieckie)
(13)
Pary┼╝ (Francja)
(5)
Zab├│r rosyjski
(4)
Cieszyn (woj. ┼Ťl─ůskie)
(2)
Francja
(2)
Niemcy
(2)
Czechosłowacja
(1)
Dobczyce (woj. ma┼éopolskie, pow. My┼Ťlenice)
(1)
Europa
(1)
Londyn (Wielka Brytania)
(1)
Lw├│w (Ukraina)
(1)
Neapol (Włochy)
(1)
Nowy Jork (Stany Zjednoczone)
(1)
Petersburg (Rosja)
(1)
Polska (cz─Ö┼Ť─ç p├│┼énocna)
(1)
Polska (cz─Ö┼Ť─ç zachodnia)
(1)
Prusy
(1)
Stany Zjednoczone (USA)
(1)
Szwecja
(1)
Toruń (woj. kujawsko-pomorskie)
(1)
Wilan├│w (Warszawa ; cz─Ö┼Ť─ç miasta)
(1)
┼Ül─ůsk Cieszy┼äski
(1)
Genre/Form
Katalog zbior├│w
(20)
Bibliografia
(15)
Dane statystyczne
(14)
R─Ökopisy
(13)
Bibliografia narodowa polska
(11)
Katalog wystawy
(11)
Opracowanie
(11)
Album
(10)
Katalogi zbior├│w
(10)
Informator
(9)
Czasopismo polskie
(8)
Materiały konferencyjne
(8)
Spis
(5)
Bibliografia adnotowana
(4)
Bibliografia osobowa
(4)
Dyskografia
(4)
Poradnik
(4)
Bibliografia narodowa
(3)
Bibliografia zawarto┼Ťci czasopism
(3)
Czasopismo bibliotekarskie
(3)
Grafika polska
(3)
Indeksy
(3)
Mapy
(3)
R─Ökopisy polskie
(3)
Biografia
(2)
Ekslibrisy polskie
(2)
Literatura polska
(2)
Poczt├│wki
(2)
Raport z badań
(2)
Wydawnictwa popularne
(2)
Źródła historyczne
(2)
Bibliografia bibliografii
(1)
Bibliografia narodowa szwedzka
(1)
Bibliografia specjalna
(1)
Czasopisma bibliotekarskie polskie
(1)
Czasopisma naukowe polskie
(1)
Czasopisma o sztuce polskie
(1)
Czasopismo bibliologiczne
(1)
Czasopismo informacyjne
(1)
Czasopismo literackie
(1)
Czasopismo naukowe
(1)
Dokumenty audiowizualne
(1)
Godzinki (ksi─Ögi)
(1)
Grafika
(1)
Grafika angielska
(1)
Grafika europejska
(1)
Informatory
(1)
Inkunabuły
(1)
Instrukcja
(1)
Instrukcje
(1)
Inwentarz archiwalny
(1)
Jednodni├│wki
(1)
Katalog rzeczowy
(1)
Ksi─Öga pami─ůtkowa
(1)
Literatura
(1)
Literatura dla dzieci
(1)
Literatura rosyjska
(1)
Malarstwo europejskie
(1)
Malarstwo polskie
(1)
Mezzotinta
(1)
Pami─Ötniki polskie
(1)
Partytura
(1)
Pie┼Ť┼ä (g┼éos i fortepian)
(1)
Podr─Öczniki akademickie
(1)
Portrety
(1)
Sprawozdanie
(1)
Starodruki
(1)
Statut
(1)
Domain
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(42)
Historia
(25)
Kultura i sztuka
(7)
Literaturoznawstwo
(6)
Kultura fizyczna i sport
(1)
Prawo i wymiar sprawiedliwo┼Ťci
(1)
Socjologia i społeczeństwo
(1)
205 results Filter
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 115874 (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. CEB 194, CEB 193, CEB 192, CEB 191, 113662, 235600 (6 egz.)
Czytelnia BG
Copies are only available in the library: sygn. C 025.3-18 (1 egz.)
Dział Informacji
Copies are only available in the library: sygn. B 02-145 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Dział Informacji
Copies are only available in the library: sygn. B Polonica-11 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Obcoj─Özyczna
There are copies available to loan: sygn. O 10392 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 100058 (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Dział Informacji
Copies are only available in the library: sygn. B 336145 (1 egz.)
Rog├│w
Copies are only available in the library: sygn. 115946/XVII podr. (1 egz.)
Book
In basket
Druk dwuszpaltowy.
Indeksy.
Na rozkładowej stronie tytułowej także tytuł równoległy angielski, francuski, niemiecki, rosyjski.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Dział Informacji
Copies are only available in the library: sygn. B 347976 (1 egz.)
Rog├│w
Copies are only available in the library: sygn. 115946/XVIII podr. (1 egz.)
Book
In basket
(Prace i Materiały Informacyjne / Biblioteka Narodowa. Dział Informacji i Udostępniania Zbiorów)
Indeksy.
This item is available in 5 branches. Expand the list to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. CEB 493 (1 egz.)
Czytelnia BG
Copies are only available in the library: sygn. C 01-49 (1 egz.)
Dział Informacji
Copies are only available in the library: sygn. B 002-255a, B 002-255 (2 egz.)
Brak informacji o agendzie
Brak informacji o dost─Öpno┼Ťci: sygn. KP 261
Ksi─Ögozbi├│r Podr─Öczny
Brak informacji o dost─Öpno┼Ťci: sygn. KP 266
Book
In basket
This item is available in 7 branches. Expand the list to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. CEB 720 (1 egz.)
Czytelnia BG
Copies are only available in the library: sygn. C 025.4-12 (1 egz.)
Rog├│w
Copies are only available in the library: sygn. 109804 podr. (1 egz.)
Ksi─Ögozbi├│r Podr─Öczny
All copies are currently unavailable
Brak informacji o agendzie
Brak informacji o dost─Öpno┼Ťci: sygn. KP 15
Brak informacji o agendzie
Brak informacji o dost─Öpno┼Ťci: sygn. KP 142
Ksi─Ögozbi├│r Podr─Öczny
Brak informacji o dost─Öpno┼Ťci: sygn. IM 2352
Book
In basket
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Czytelnia BG
Copies are only available in the library: sygn. C 025.4-23 (1 egz.)
Czytelnia Biblioteki Muzycznej
Copies are only available in the library: sygn. MP 3275 (1 egz.)
Brak informacji o agendzie
Brak informacji o dost─Öpno┼Ťci: sygn. KP 790, KP 789, KP 763, KP 762, KP 761
No cover
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 238846 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Dział Informacji
Copies are only available in the library: sygn. B 014-5/I (1 egz.)
No cover
Book
In basket
(Prace Działu Zbiorów Specjalnych Biblioteki Narodowej, ISSN 0860-9632 ; t. 1)
Bibliogr. prac A. Kaweckiej-Gryczowej s. 10-28. - R├ęs., rez., summ., Zsfassung przy rozdz.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Rog├│w
Copies are only available in the library: sygn. 114253/I podr. (1 egz.)
No cover
Book
In basket
(Prace Działu Zbiorów Specjalnych Biblioteki Narodowej, ISSN 0860-9632 ; t. 1)
Indeks. - R├ęs., rez., summ., Zsfassung przy rozdz.
T. 1 poz. 4270/92
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Rog├│w
Copies are only available in the library: sygn. 114253/II podr. (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Dział Informacji
Copies are only available in the library: sygn. B 374803 (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Dział Informacji
Copies are only available in the library: sygn. B 374804 (1 egz.)
Book
In basket
Streszczenie w języku angielskim, tekst równoległy w języku polskim i angielskim.
"Stan bibliotek w Polsce. Raport 2014" to czterdziesty czwarty rocznik, trzeci w rozszerzonym zakresie przedmiotowym i podmiotowym. Analiz─ů obj─Öte zosta┼éy, opr├│cz bibliotek publicznych, pozosta┼ée biblioteki wykazywane w statystyce G┼é├│wnego Urz─Ödu Statystycznego (GUS), tj. naukowe, pedagogiczne, fachowe, fachowo-beletrystyczne, o┼Ťrodk├│w inte i towarzystw naukowych. Kolejny rok prezentowania danych o ujednoliconym, rozszerzonym zakresie, obejmuj─ůcym organizacj─Ö bibliotek w Polsce i wyniki ich dzia┼éalno┼Ťci daje mo┼╝liwo┼Ť─ç por├│wna┼ä zar├│wno w obr─Öbie poszczeg├│lnych kategorii bibliotek, jak i w og├│le bibliotek funkcjonuj─ůcych w kraju.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Dział Informacji
Copies are only available in the library: sygn. B 355666 (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Dział Informacji
Copies are only available in the library: sygn. B 374805 (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Dział Informacji
Copies are only available in the library: sygn. B 374806 (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Dział Informacji
Copies are only available in the library: sygn. B 374807 (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again

Baza regionalna "Bibliografia Wojew├│dztwa Opolskiego" zawiera opisy bibliograficzne zawarto┼Ťci ksi─ů┼╝ek i artyku┼é├│w z czasopism dotycz─ůcych w swej tre┼Ťci Opolszczyzny (jej historii, przyrody, gospodarki, polityki, nauki, o┼Ťwiaty, kultury itd.). Jest tworzona w Wojew├│dzkiej Bibliotece Publicznej w Opolu. Prowadzona jest na bie┼╝─ůco od 1988 roku.

Baza jest cz─Ö┼Ťci─ů og├│lnopolskiego systemu bibliografii regionalnych, kt├│re pe┼éni─ů funkcj─Ö uzupe┼éniaj─ůc─ů w odniesieniu do narodowych wykaz├│w publikacji. Rejestruje materia┼éy publikowane w prasie og├│lnopolskiej, regionalnej i lokalnej, ksi─ů┼╝ki i ich fragmenty, mapy itp. Czynnikiem decyduj─ůcym o doborze jest warto┼Ť─ç materia┼éu informacyjnego.

Roczniki "Bibliografii Wojew├│dztwa Opolskiego" za lata 1980-1990 zosta┼éy wydane drukiem i s─ů udost─Öpnione w Opolskiej Bibliotece Cyfrowej.


Czytelnicy mog─ů pos┼éugiwa─ç si─Ö nast─Öpuj─ůcymi kryteriami wyszukiwawczymi: tytu┼é atyku┼éu, autor, temat, tytu┼é czasopisma.

Wyniki wyszukiwania mo┼╝na zaw─Özi─ç u┼╝ywaj─ůc faset, znajduj─ůcych sie z boku listy.

Wyszukane opisy bibliograficzne mo┼╝na pobra─ç i zapisa─ç w postaci zestawienia alfabetycznego.