Form of Work
Ksi─ů┼╝ki
(188)
Poradniki i przewodniki
(34)
E-booki
(22)
IBUK Libra
(22)
Publikacje popularnonaukowe
(22)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(11)
Publikacje naukowe
(11)
Proza
(4)
Publikacje dydaktyczne
(4)
Audiobooki
(2)
Komiksy i ksi─ů┼╝ki obrazkowe
(2)
Czasopisma
(1)
Publikacje dla niewidomych
(1)
Publikacje fachowe
(1)
Publikacje informacyjne
(1)
Status
available
(141)
only on-site
(62)
unavailable
(11)
unknown
(6)
Branch
Wypożyczalnia Główna
(149)
Biblioteka Austriacka
(5)
Biblioteka Obcoj─Özyczna
(3)
Czytelnia BG
(31)
Czytelnia Biblioteki Austriackiej
(1)
Dział Informacji
(27)
Rog├│w
(4)
Author
zbiorowa Praca
(12)
Sikorski Zdzis┼éaw Edmund (1930- )
(5)
K─ůczkowski Jerzy (1925-2004)
(4)
Czapski Janusz (1946- )
(3)
Dłużewski Mieczysław
(3)
Gumowska Irena (1912-1991)
(3)
Kotarski Bartłomiej Marcin
(3)
Kołożyn-Krajewska Danuta
(3)
Nikonorow Maksym
(3)
Sikora Tadeusz (1950- )
(3)
Bosacka Katarzyna
(2)
Bralczyk Jerzy (1947- )
(2)
Gaw─Öcki Jan (1944- )
(2)
Gertig Henryk (1924- )
(2)
Halbański Maciej Erwin (1912-1981)
(2)
Jarczyk Andrzej (1933- )
(2)
Jarosz Miros┼éaw (1957- )
(2)
Kobyłka Agata
(2)
Kozłowska-Wojciechowska Małgorzata
(2)
Kunachowicz Hanna
(2)
Kunicka Anna
(2)
Molenda Jaros┼éaw (1965- )
(2)
Mossor-Pietraszewska Teresa
(2)
Pankiewicz Urszula
(2)
Szwedziak Katarzyna
(2)
Tukiendorf Marek (1964-2019)
(2)
Świderski Franciszek
(2)
┼Üwi─ůtkowska Katarzyna (lekarz)
(2)
Abderhalden Emil
(1)
Adamczak Marek
(1)
Adamowicz Mieczys┼éaw (1939- )
(1)
Agrawal Preeti
(1)
Amarowicz Ryszard
(1)
Anderson Allan M
(1)
Anio┼é Andrzej (1940- )
(1)
Babicz Katarzyna
(1)
Babicz-Zielińska Ewa
(1)
Babuchowski Andrzej (biotechnologia)
(1)
Badora Aleksandra
(1)
Baer-Dubowska Wanda
(1)
Ball Stefan
(1)
Baranowska Natalia
(1)
Barbasiewicz Maria
(1)
Barowicz Janusz
(1)
Barowicz Tadeusz (1945- )
(1)
Bartniczak Bartosz
(1)
Bator Julita
(1)
Bednarski W┼éodzimierz (1943- )
(1)
Bender A. E
(1)
Berliac (1982- )
(1)
Biczysko Stanis┼éaw (1955- )
(1)
Bielicka Emilia
(1)
Bieluk Jerzy
(1)
Bisaga Anna
(1)
Biłos Łukasz
(1)
Boniecka Monika
(1)
Borys Tadeusz
(1)
Borzeszkowska Anna
(1)
Bosacka Katarzyna. Czy wiesz, co jesz?
(1)
Boss Janusz (1938-2017)
(1)
Bressanini Dario (1963- )
(1)
Broda Ewa
(1)
Bryła Paweł (ekonomia)
(1)
Brzostek B┼éa┼╝ej (1977- )
(1)
Budzeń Małgorzata
(1)
B┼éa┼╝ejewska-Stuhr Katarzyna (1985- )
(1)
B┼éotnicka Agnieszka (1966- ). Kiedy zegar wybije dziesi─ůt─ů
(1)
Cabrera Infante G. (1929-2005). Moja wina, bo tańczyłem cza-czę
(1)
Caparr├│s Mart├şn (1957- )
(1)
Carper Jean
(1)
Cegielska Agnieszka (1979- )
(1)
Chudzik Małgorzata
(1)
Clase Mia (1977- )
(1)
Cox Steve (1961- )
(1)
Cybulska Emilia Barbara
(1)
Czarnota Jan Kazimierz. Kuchnia jarska
(1)
Czerwiecki Ludwik
(1)
D'Adamo Peter
(1)
Damicz Władysław
(1)
Datta Asit (1937- )
(1)
Dazai Osamu (1909-1948). Zmierzch
(1)
DeTour Adam
(1)
Derelkowska El┼╝bieta
(1)
Derengowska Joanna
(1)
Dobrogojska Małgorzata
(1)
Doma┼äski Tomasz (1953- )
(1)
Domian Ewa
(1)
Doniak Magdalena
(1)
Drozdowski Bronisław
(1)
Drukort Magdalena
(1)
Drzał-Sierocka Aleksandra
(1)
Ducasse Alain (1956- )
(1)
Duda Gra┼╝yna
(1)
Dudzińska Elżbieta
(1)
Dukaj Jacek (1974- ). L├│d
(1)
Durnowska Małgorzata
(1)
Dzieniszewski Jan (1934- )
(1)
Dłużewska Anna
(1)
Dłużewska Elżbieta
(1)
Earle Mary D
(1)
Year
2020 - 2021
(17)
2010 - 2019
(102)
2000 - 2009
(49)
1990 - 1999
(14)
1980 - 1989
(21)
1970 - 1979
(4)
1960 - 1969
(1)
1950 - 1959
(2)
1930 - 1939
(1)
1910 - 1919
(3)
10 - 19
(1)
Time Period of Creation
2001-
(80)
1989-2000
(2)
1801-1900
(1)
1901-2000
(1)
Country
Poland
(204)
Germany
(2)
United States
(2)
Czech Republic
(1)
United Kingdom
(1)
Language
Polish
(184)
English
(4)
German
(3)
Audience Group
Dzieci
(10)
9-13 lat
(8)
6-8 lat
(6)
Szkoły wyższe
(2)
0-5 lat
(1)
Chorzy
(1)
Młodzież
(1)
Niewidomi
(1)
Osoby z niepe┼énosprawno┼Ťci─ů
(1)
Demographic Group
Literatura polska
(7)
Literatura amerykańska
(2)
Literatura argentyńska
(2)
Literatura niemiecka
(2)
Literatura angielska
(1)
Literatura australijska
(1)
Literatura czeska
(1)
Literatura francuska
(1)
Literatura irańska
(1)
Literatura irlandzka
(1)
Literatura japońska
(1)
Literatura koreańska
(1)
Subject
┼╗ywno┼Ť─ç
(119)
Od┼╝ywianie
(27)
Zdrowe od┼╝ywianie
(26)
Kucharstwo
(15)
┼╗ywno┼Ť─ç ekologiczna
(12)
┼╗ywno┼Ť─ç prozdrowotna
(11)
Kultura stołu
(9)
Jako┼Ť─ç ┼╝ywno┼Ťci
(8)
Dietetyka
(7)
Przemysł rolno-spożywczy
(7)
Ekologiczny styl ┼╝ycia
(6)
Kiszenie ┼╝ywno┼Ťci
(6)
Produkcja ┼╝ywno┼Ťci
(6)
Suplementy diety
(6)
┼╗ywno┼Ť─ç transgeniczna
(6)
Biochemia
(5)
┼╗ywno┼Ť─ç - klasyfikacja
(5)
┼╗ywno┼Ť─ç wygodna
(5)
Gastronomia
(4)
Gospodarka ┼╝ywno┼Ťciowa
(4)
Kuchnia wegańska
(4)
Leczenie diet─ů
(4)
Medycyna niekonwencjonalna
(4)
Przemysł - wyroby - klasyfikacja
(4)
Substancje dodatkowe do ┼╝ywno┼Ťci
(4)
Surowce - klasyfikacja
(4)
Wpływ na zdrowie
(4)
Zdrowy styl ┼╝ycia
(4)
┼╗ycie codzienne
(4)
┼╗ywno┼Ť─ç - higiena
(4)
Biotechnologia
(3)
Dieta bezmleczna
(3)
Jedzenie (czynno┼Ť─ç)
(3)
Leki
(3)
Marnotrawstwo ┼╝ywno┼Ťci
(3)
Obyczaje i zwyczaje
(3)
Od┼╝ywianie - higiena
(3)
Technologia ┼╝ywno┼Ťci
(3)
Warzywa kiszone
(3)
Zootechnika
(3)
Zwyczaje ┼╝ywieniowe
(3)
Agrobiznes
(2)
Agrotechnika
(2)
Agroturystyka
(2)
Bezpiecze┼ästwo ┼╝ywno┼Ťci
(2)
Choroby ludzi
(2)
Degradacja ┼Ťrodowiska
(2)
Dieta bezglutenowa
(2)
Dobrostan zwierz─ůt
(2)
Działanie uboczne leków
(2)
Dzieci
(2)
Fast food
(2)
Fermentacja
(2)
Flora bakteryjna jelit
(2)
Gluten
(2)
Gospodarstwo domowe
(2)
Gotowanie
(2)
Głód
(2)
Higiena
(2)
Kobieta
(2)
Konsumenci (ekonomia)
(2)
Kuchnia wegetariańska
(2)
Kwarki
(2)
Lekarze a pacjenci
(2)
Ludzie a zwierz─Öta
(2)
Mikrobiologia
(2)
Mi─Öso
(2)
M├│zg
(2)
Obyczaje
(2)
Organizmy transgeniczne
(2)
Oszcz─Ödno┼Ť─ç
(2)
Owoce
(2)
Potrawy dietetyczne
(2)
Produkt regionalny
(2)
Produkty ekologiczne
(2)
Psychologia zwierz─ůt
(2)
Rolnictwo
(2)
Skład chemiczny substancji
(2)
Towaroznawstwo
(2)
Uczucia
(2)
Unia Europejska (UE)
(2)
Warzywa
(2)
Wegetarianizm
(2)
Wsie
(2)
Zakupy
(2)
Zero Waste
(2)
Śmieci
(2)
┼Üwiadomo┼Ť─ç ekologiczna
(2)
┼╗ywno┼Ť─ç - higiena - podr─Öcznik akademicki
(2)
┼╗ywno┼Ť─ç bezlaktozowa
(2)
┼╗ywno┼Ť─ç pochodzenia zwierz─Öcego
(2)
┼╗ywno┼Ť─ç suszona
(2)
Agrawal, Preeti
(1)
Ajurweda
(1)
Aktorzy
(1)
Alergia pokarmowa
(1)
Alpini┼Ťci
(1)
Artykuły gospodarstwa domowego
(1)
Artykuły konsumpcyjne
(1)
Arystokracja
(1)
Subject: time
2001-
(16)
1901-2000
(8)
1701-1800
(6)
1801-1900
(5)
1001-1100
(4)
1101-1200
(4)
1201-1300
(4)
1301-1400
(4)
1401-1500
(4)
1601-1700
(4)
1989-2000
(4)
901-1000
(4)
1-100
(3)
101-200
(3)
1501-1600
(3)
301-400
(3)
401-500
(3)
500-401 p.n.e.
(3)
600-501 p.n.e.
(3)
700-601 p.n.e.
(3)
800-701 p.n.e.
(3)
801-900
(3)
100-1 p.n.e.
(2)
200-101 p.n.e.
(2)
201-300
(2)
300-201 p.n.e.
(2)
400-301 p.n.e.
(2)
501-600
(2)
601-700
(2)
701-800
(2)
do 801 p.n.e.
(2)
1901-
(1)
1914-1918
(1)
1945-1989
(1)
1989-
(1)
Subject: place
Polska
(11)
Stany Zjednoczone (USA)
(4)
Świat
(4)
Ameryka Północna
(1)
Anglia (Wielka Brytania)
(1)
Beskid Niski (g├│ry)
(1)
Czechy
(1)
Europa
(1)
Irlandia
(1)
Islandia
(1)
Japonia
(1)
Melbourne (Australia)
(1)
Nepal
(1)
Tokio (Japonia)
(1)
Wołowiec (woj. małopolskie, pow. gorlicki, gm. Sękowa)
(1)
Włocławek (woj. kujawsko-pomorskie)
(1)
Genre/Form
Poradnik
(32)
Podr─Öczniki akademickie
(27)
Opracowanie
(25)
Publikacja bogato ilustrowana
(24)
Przepisy kulinarne
(23)
Ksi─ů┼╝ka kucharska
(15)
Podręczniki dla szkół zawodowych
(6)
Reporta┼╝
(6)
Wydawnictwa popularne
(5)
Encyklopedia
(4)
Materiały konferencyjne
(3)
Podr─Öczniki
(3)
Powie┼Ť─ç
(3)
Praca zbiorowa
(3)
Publikacje dla dzieci
(3)
Tablice i wzory
(3)
Monografia
(2)
Podr─Öcznik
(2)
Wywiad dziennikarski
(2)
Antologia
(1)
Audiobooki
(1)
Bajki i ba┼Ťnie
(1)
Bibliografia
(1)
Biografia
(1)
Dokumenty d┼║wi─Ökowe
(1)
Esej
(1)
Komiks przygodowy
(1)
Kryminał
(1)
Ksi─ů┼╝ka interaktywna
(1)
Ksi─ů┼╝ka obrazkowa
(1)
Malarstwo (szt.plast.)
(1)
Materiały pomocnicze
(1)
Opowiadania i nowele
(1)
Opowiadanie kubańskie
(1)
Pami─Ötniki i wspomnienia
(1)
Pami─Ötniki polskie
(1)
Powie┼Ť─ç angielska
(1)
Powie┼Ť─ç dzieci─Öca angielska
(1)
Powie┼Ť─ç m┼éodzie┼╝owa polska
(1)
Powie┼Ť─ç niemiecka
(1)
Powie┼Ť─ç polska
(1)
Publicystyka
(1)
Publicystyka polska
(1)
Publikacje dla niewidomych
(1)
Raport z badań
(1)
Reporta┼╝ problemowy
(1)
Romans historyczny
(1)
Słownik terminologiczny
(1)
Table-talk (literatura)
(1)
Wydawnictwa dla dzieci i młodzieży
(1)
Domain
Kulinaria
(36)
Medycyna i zdrowie
(32)
Etnologia i antropologia kulturowa
(12)
Historia
(9)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(7)
Rolnictwo i le┼Ťnictwo
(7)
Socjologia i społeczeństwo
(7)
Styl ┼╝ycia, moda i uroda
(7)
Biologia
(5)
Edukacja i pedagogika
(5)
Ochrona ┼Ťrodowiska
(5)
Chemia
(4)
In┼╝ynieria i technika
(2)
Prawo i wymiar sprawiedliwo┼Ťci
(2)
Psychologia
(2)
Fizyka i astronomia
(1)
Hobby i czas wolny
(1)
Informatyka i technologie informacyjne
(1)
J─Özykoznawstwo
(1)
Nauka i badania
(1)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(1)
Religia i duchowo┼Ť─ç
(1)
Rodzina, relacje mi─Ödzyludzkie
(1)
Rozw├│j osobisty
(1)
Styl ┼╝ycia, moda, uroda
(1)
256 results Filter
No cover
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia BG
Copies are only available in the library: sygn. C 61-40 (1 egz.)
Authority data
┼╗ywno┼Ť─ç ekologiczna (has┼éo przedmiotowe)
zob. te┼╝ Produkty ekologiczne (has┼éo przedmiotowe) ; ┼╗ywno┼Ť─ç (has┼éo przedmiotowe) ; Ortoreksja (has┼éo przedmiotowe) ; ┼╗ywno┼Ť─ç - higiena (has┼éo przedmiotowe)
Nieu┼╝ywane formy has┼éa: Zdrowa ┼╝ywno┼Ť─ç ; ┼╗ywno┼Ť─ç zdrowa
Authority data
Konserwacja ┼╝ywno┼Ťci (has┼éo przedmiotowe)
zob. te┼╝ Bezpiecze┼ästwo ┼╝ywno┼Ťci (has┼éo przedmiotowe) ; Ch┼éodnie (has┼éo przedmiotowe) ; Koncentraty spo┼╝ywcze (has┼éo przedmiotowe) ; Konserwanty ┼╝ywno┼Ťci (has┼éo przedmiotowe) ; Konserwy (has┼éo przedmiotowe) ; Liofilizacja (has┼éo przedmiotowe) ; Minimalne przetwarzanie (technologia ┼╝ywno┼Ťci) (has┼éo przedmiotowe) ; Mro┼╝onki (has┼éo przedmiotowe) ; Pow┼éoka jadalna (has┼éo przedmiotowe) ; ┼╗ywno┼Ť─ç suszona (has┼éo przedmiotowe) ; Kiszenie ┼╝ywno┼Ťci (has┼éo przedmiotowe) ; Odwadnianie osmotyczne (has┼éo przedmiotowe) ; Pakowanie w atmosferze modyfikowanej (MAP) (has┼éo przedmiotowe) ; Pasteryzacja (has┼éo przedmiotowe) ; W─Ödzarnictwo (has┼éo przedmiotowe)
Nieu┼╝ywane formy has┼éa: ┼╗ywno┼Ť─ç - konserwacja
Authority data
┼╗ywno┼Ť─ç transgeniczna (has┼éo przedmiotowe)
zob. te┼╝ ┼╗ywno┼Ť─ç (has┼éo przedmiotowe) ; Neofobia technologiczna (has┼éo przedmiotowe) ; Organizmy transgeniczne (has┼éo przedmiotowe)
Nieu┼╝ywane formy has┼éa: ┼╗ywno┼Ť─ç modyfikowana genetycznie ; ┼╗ywno┼Ť─ç genetycznie zmodyfikowana
Authority data
Marnotrawstwo ┼╝ywno┼Ťci (has┼éo przedmiotowe)
zob. te┼╝ Bezpiecze┼ästwo ┼╝ywno┼Ťciowe (has┼éo przedmiotowe) ; Konsumpcja zr├│wnowa┼╝ona (has┼éo przedmiotowe) ; ┼╗ywno┼Ť─ç (has┼éo przedmiotowe)
Nieu┼╝ywane formy has┼éa: Marnowanie ┼╝ywno┼Ťci ; Marnotrawienie ┼╝ywno┼Ťci ; ┼╗ywno┼Ť─ç marnotrawiona ; Food waste ; Food loss
Authority data
┼╗ywno┼Ť─ç bezlaktozowa (has┼éo przedmiotowe)
(termin podrz─Ödny) zob. te┼╝ has┼éo szersze ┼╗ywno┼Ť─ç (has┼éo przedmiotowe)
zob. te┼╝ Dieta bezmleczna (has┼éo przedmiotowe) ; Laktoza (has┼éo przedmiotowe) ; Nabia┼é ro┼Ťlinny (has┼éo przedmiotowe) ; Nietolerancja laktozy (has┼éo przedmiotowe) ; Produkty mleczne (has┼éo przedmiotowe)
Nieu┼╝ywane formy has┼éa: Bezlaktozowa ┼╝ywno┼Ť─ç ; Lactose-free food ; Produkt bez laktozy (┼╝ywno┼Ť─ç) ; Produkt bezlaktozowy (┼╝ywno┼Ť─ç) ; Produkty bez laktozy (┼╝ywno┼Ť─ç) ; Produkty bezlaktozowe (┼╝ywno┼Ť─ç) ; Wyroby bez laktozy (┼╝ywno┼Ť─ç) ; ┼╗ywno┼Ť─ç bez laktozy
Book
In basket
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypożyczalnia Główna
All copies are currently on loan: sygn. 261237 (1 egz.)
Czytelnia BG
Copies are only available in the library: sygn. C 61-241 (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
Dla student├│w chemii, technologii i biotechnologii ┼╝ywno┼Ťci, bromatologii akademii rolniczych, akademii i uniwersytet├│w medycznych oraz politechnik.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 303346/III, 303345/III (2 egz.)
Czytelnia BG
Copies are only available in the library: sygn. C 66/69-70/3 (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
Dla student├│w i pracownik├│w nauk. wydz. zwi─ůzanych z chemi─ů, technologi─ů i biotechnologi─ů ┼╝ywno┼Ťci, ┼╝ywieniem cz┼éowieka, bromatologi─ů itp.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 303346/I, 303345/I (2 egz.)
Czytelnia BG
Copies are only available in the library: sygn. C 66/69-70/1 (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
Dla student├│w i pracownik├│w naukowych wydzia┼é├│w zwi─ůzanych z chemi─ů, technologi─ů i biotechnologi─ů ┼╝ywno┼Ťci, ┼╝ywieniem cz┼éowieka, bromatologi─ů itp.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 303346/II, 303345/II (2 egz.)
Czytelnia BG
Copies are only available in the library: sygn. C 66/69-70/2 (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 88065 (1 egz.)
Book
In basket
(Podręczniki Akademickie. Przemysł Spożywczy)
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
Dla student├│w kierunk├│w Technologii ┼╗ywno┼Ťci i ┼╗ywienia Cz┼éowieka oraz dla pracownik├│w in┼╝ynieryjno-technicznych zak┼éad├│w przemys┼éu spo┼╝ywczego, uczni├│w technik├│w gastronomicznych, tech. przemys┼éu spo┼╝ywczego, szk├│┼é pomaturalnych hotelarskich i innych.
Ksi─ů┼╝ka jest po┼Ťwi─Öcona technologii coraz powszechniej stosowanej ┼╝ywno┼Ťci wygodnej oraz ┼╝ywno┼Ťci funkcjonalnej, kt├│ra umo┼╝liwia szybkie przygotowanie potraw b─ůd┼║ uszlachetnienie potraw gotowych. Po wprowadzeniu w podstawy teoretyczne technologii, opisano substancje dodatkowe stosowane w produkcji ┼╝ywno┼Ťci wygodnej, metody jej wzbogacania i stosowane zamienniki. Obszern─ů cz─Ö┼Ť─ç po┼Ťwi─Öcono charakterystyce p├│┼éprodukt├│w i potraw gotowych, a w cz─Ö┼Ťci ko┼äcowej om├│wiono aspekty prawne tej dziedziny produkcji z uwzgl─Ödnieniem rozporz─ůdze┼ä Unii Europejskiej. Ksi─ů┼╝ka jest przeznaczona dla student├│w akademii rolniczych, specjalizuj─ůcych si─Ö w ┼╝ywieniu cz┼éowieka, pracownik├│w zak┼éad├│w przetw├│rstwa ┼╝ywno┼Ťci oraz uczni├│w szk├│┼é gastronomicznych.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 279464 (1 egz.)
Czytelnia BG
Copies are only available in the library: sygn. C 61-301 (1 egz.)
Dział Informacji
Copies are only available in the library: sygn. B 64-12 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Dział Informacji
Copies are only available in the library: sygn. B 64-33 (1 egz.)
Authority data
┼╗ywno┼Ť─ç prozdrowotna (has┼éo przedmiotowe)
zob. te┼╝ ┼╗ywno┼Ť─ç (has┼éo przedmiotowe) ; Biofortyfikacja (has┼éo przedmiotowe) ; Dodatki prozdrowotne do ┼╝ywno┼Ťci (has┼éo przedmiotowe) ; Okara (produkt spo┼╝ywczy) (has┼éo przedmiotowe) ; Zdrowe ┼╝ywienie (has┼éo przedmiotowe) ; ┼╗ywno┼Ť─ç wzbogacana (has┼éo przedmiotowe)
Nieu┼╝ywane formy has┼éa: Nutraceutyki (pokarm) ; ┼╗ywno┼Ť─ç funkcjonalna
Authority data
Substancje dodatkowe do ┼╝ywno┼Ťci (has┼éo przedmiotowe)
zob. te┼╝ Technologia ┼╝ywno┼Ťci (has┼éo przedmiotowe) ; Bezpiecze┼ästwo ┼╝ywno┼Ťci (has┼éo przedmiotowe) ; Pektyny (has┼éo przedmiotowe) ; Przeciwutleniacze (has┼éo przedmiotowe) ; Znakowanie ┼╝ywno┼Ťci (has┼éo przedmiotowe) ; Agar (has┼éo przedmiotowe) ; Alginian sodu (has┼éo przedmiotowe) ; Aromaty spo┼╝ywcze (has┼éo przedmiotowe) ; Astaksantyna (has┼éo przedmiotowe) ; Barwniki spo┼╝ywcze (has┼éo przedmiotowe) ; Dodatki prozdrowotne do ┼╝ywno┼Ťci (has┼éo przedmiotowe) ; Glikozydy stewiolowe (has┼éo przedmiotowe) ; Guma arabska (has┼éo przedmiotowe) ; Guma gellan (has┼éo przedmiotowe) ; Guma ksantanowa (has┼éo przedmiotowe) ; Hydrokoloidy (has┼éo przedmiotowe) ; Hypromeloza (has┼éo przedmiotowe) ; Karagen (has┼éo przedmiotowe) ; Konserwanty ┼╝ywno┼Ťci (has┼éo przedmiotowe) ; Maltodekstryna (has┼éo przedmiotowe) ; Nizyna (has┼éo przedmiotowe) ; Poliwinylopirolidon (has┼éo przedmiotowe) ; Skrobie modyfikowane (has┼éo przedmiotowe) ; Syrop glukozowo-fruktozowy (has┼éo przedmiotowe) ; Substancje s┼éodz─ůce syntetyczne (has┼éo przedmiotowe) ; Substancje wzmacniaj─ůce smak (has┼éo przedmiotowe) ; Trehaloza (has┼éo przedmiotowe)
Nieu┼╝ywane formy has┼éa: Dodatki do ┼╝ywno┼Ťci
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 68462, 68386 (2 egz.)
No cover
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Austriacka
There are copies available to loan: sygn. N 3443 (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. przy rozdz.
Je┼Ť─ç to zaznawa─ç przyjemno┼Ťci lub cierpienia. ┼╗adna inna sfera ludzkich dozna┼ä fizycznych nie jest tak dotkliwie dwoista. Niew┼éa┼Ťciwe od┼╝ywianie si─Ö czy wprost g┼é├│d to najwi─Öksi ludob├│jcy w dziejach cz┼éowieka. Ludzko┼Ť─ç od dziesi─Öciu mileni├│w z ok┼éadem spo┼╝ywa (tak┼╝e w dos┼éownym sensie) owoce najwi─Ökszej rewolucji w swoich dziejach: narodzin rolnictwa. Za t─ů cywilizacyjn─ů zmian─ů posz┼éy przemiany gospodarcze, spo┼éeczne, polityczne, a nawet obyczajowe. O tym wszystkim, o kilku tysi─ůcach lat ┼Ťwiatowej historii cz┼éowieka, pisze autor tej ksi─ů┼╝ki, australijski profesor historii. Przedstawia technologiczny rozw├│j produkcji ┼╝ywno┼Ťci i jego wp┼éyw na kszta┼ét tych przemian. Dowiadujemy si─Ö na przyk┼éad, ┼╝e to, co nazywamy kuchni─ů (jak kuchnia chi┼äska czy francuska), a wi─Öc pewien styl przygotowywania potraw, jest raczej wytworem czas├│w ub├│stwa ni┼╝ wyrafinowania wy┼╝szych sfer. Higman ┼Ťledzi te┼╝ spo┼éeczny i gospodarczy kontekst religijnych tabu ┼╝ywieniowych czy ┼Ťwieckich zasad od┼╝ywiania si─Ö, diet opartych na okre┼Ťlonym rozumieniu zdrowia. Najwi─Öcej uwagi po┼Ťwi─Öca czasom najnowszym, uwa┼╝aj─ůc, ┼╝e jest to okres niepor├│wnywalny z ┼╝adnym innym w kulturowej historii produkcji i u┼╝ytkowania ┼╝ywno┼Ťci. Ten wyk┼éad dziej├│w ┼Ťwiata uj─Ötych od tak specyficznej strony, cho─ç zwi─Öz┼éy i rzeczowy, jest nie tylko strawny, lecz stanowi prawdziwie wykwintn─ů food for thought.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 321050 (1 egz.)
Book
In basket
(┼╗ywno┼Ť─ç, Jako┼Ť─ç, Technologia.)
Tyt. oryg.: "A consumer's guide to GM food" 2000.
Bibliogr. s. 322. Indeks.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Czytelnia BG
Copies are only available in the library: sygn. C 61-302 (1 egz.)
Dział Informacji
Copies are only available in the library: sygn. B 64-15 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
Unsere Nahrung / Th. Plaut. - Leipzig : Hachmeister, [ok.1915]. - 46 s. ; 18 cm.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Rog├│w
Copies are only available in the library: sygn. D 5395 (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again

Baza regionalna "Bibliografia Wojew├│dztwa Opolskiego" zawiera opisy bibliograficzne zawarto┼Ťci ksi─ů┼╝ek i artyku┼é├│w z czasopism dotycz─ůcych w swej tre┼Ťci Opolszczyzny (jej historii, przyrody, gospodarki, polityki, nauki, o┼Ťwiaty, kultury itd.). Jest tworzona w Wojew├│dzkiej Bibliotece Publicznej w Opolu. Prowadzona jest na bie┼╝─ůco od 1988 roku.

Baza jest cz─Ö┼Ťci─ů og├│lnopolskiego systemu bibliografii regionalnych, kt├│re pe┼éni─ů funkcj─Ö uzupe┼éniaj─ůc─ů w odniesieniu do narodowych wykaz├│w publikacji. Rejestruje materia┼éy publikowane w prasie og├│lnopolskiej, regionalnej i lokalnej, ksi─ů┼╝ki i ich fragmenty, mapy itp. Czynnikiem decyduj─ůcym o doborze jest warto┼Ť─ç materia┼éu informacyjnego.

Roczniki "Bibliografii Wojew├│dztwa Opolskiego" za lata 1980-1990 zosta┼éy wydane drukiem i s─ů udost─Öpnione w Opolskiej Bibliotece Cyfrowej.


Czytelnicy mog─ů pos┼éugiwa─ç si─Ö nast─Öpuj─ůcymi kryteriami wyszukiwawczymi: tytu┼é atyku┼éu, autor, temat, tytu┼é czasopisma.

Wyniki wyszukiwania mo┼╝na zaw─Özi─ç u┼╝ywaj─ůc faset, znajduj─ůcych sie z boku listy.

Wyszukane opisy bibliograficzne mo┼╝na pobra─ç i zapisa─ç w postaci zestawienia alfabetycznego.