Form of Work
Książki
(32)
Publikacje popularnonaukowe
(9)
Proza
(6)
Publikacje dydaktyczne
(6)
Komiksy i książki obrazkowe
(5)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(5)
Poradniki i przewodniki
(5)
Publikacje naukowe
(5)
Audiobooki
(2)
Publikacje dla niewidomych
(2)
Publikacje fachowe
(2)
Poezja
(1)
Status
available
(24)
unavailable
(6)
unknown
(5)
Branch
Wypożyczalnia Główna
(23)
Biblioteka Austriacka
(11)
Biblioteka Obcojęzyczna
(1)
Author
Carle Eric (1929-2021)
(5)
Christen Viktor
(3)
Boniecka Monika
(2)
Bralczyk Jerzy (1947- )
(2)
Płonka-Syroka Bożena
(2)
Syroka Andrzej
(2)
Utta Mirosław
(2)
Allen Jonathan
(1)
Biczysko Stanisław (1955- )
(1)
Bloom Paul (1963- )
(1)
Blumenthal Heston
(1)
Brown Judy
(1)
Camilleri Andrea (1925-2019). Ślad na piasku
(1)
Darnowska Agata
(1)
Dazai Osamu (1909-1948). Zmierzch
(1)
Derda Joanna
(1)
Derengowska Joanna
(1)
Derenogowska Joanna
(1)
Donaldson Julia (1948- )
(1)
Downham Jenny. Ty przeciwko mnie
(1)
Dziedzic Olga (1986- )
(1)
Dziubak Emilia (1982- )
(1)
Ernsperger Lori
(1)
Fallaci Oriana (1929-2006). Podróż po Ameryce
(1)
Fernando Nimali
(1)
Ferracioli Laura
(1)
Flagan Mary
(1)
Furczyk Bożena
(1)
Goscinny Anne (1968- ). Lukrecja
(1)
Graboff Abner (1919-1986)
(1)
Grzegorek Maciej
(1)
Górka-Pik Natalia
(1)
Hammond Andy
(1)
Harms Petra
(1)
Hauff Wilhelm (1802-1827)
(1)
Hume Fergus (1859-1932)
(1)
Iwaszkiewicz Karolina (1980- )
(1)
Jackowska Małgorzata (dietetyk)
(1)
James Eloisa (1962- ). Zakochani do szaleństwa
(1)
Jamkowski Marcin (1970- )
(1)
Joy Melanie (1966- )
(1)
Karczewski Jacek. (1967- ). Jej wysokość gęś : opowieści o ptakach
(1)
Kiereś Emilia (1981- )
(1)
Kim Young-Ha (1968- ). Czarny kwiat
(1)
Kinder-Kiss Hanna (1958- )
(1)
Koczanowicz Dorota
(1)
Kopczyńska Ewa (socjolog)
(1)
Kowalski Hubert. Uratowane z potopu
(1)
Krajewski Artur (aktor) (1968- )
(1)
Kulick Don (1960- ). Śmierć w lesie deszczowym : ostatnie spotkanie z językiem i kulturą
(1)
Kuźmiński Michał (1981- )
(1)
Kuźmiński Michał (1981- ). Nauka w kuchni : przełomowe historie sztuki kulinarnej
(1)
Lange Elżbieta
(1)
Lenard Berenika. Zostanie tylko wiatr : fiordy zachodniej Islandii
(1)
Lengren Katarzyna (1951- )
(1)
Liberti Stefano (1974- ). Władcy jedzenia : jak przemysł spożywczy niszczy planetę
(1)
Majewski Lech (1947- )
(1)
Mayhew Anna Jean
(1)
Mazurkiewicz Robert (1954- )
(1)
Maślanka Małgorzata
(1)
Naumiuk Tadeusz. Tragiczna historia podlaskich Unitów
(1)
Nowik Krzysztof
(1)
Odowska-Szlachcic Bożenna
(1)
Okuniewski Juliusz
(1)
Pan Buk
(1)
Pani Bukowa
(1)
Pawłowska Marta (coach)
(1)
Pocica Joanna
(1)
Potock Melanie
(1)
Rivola Andrea
(1)
Rutkowski Robert (psychoterapeuta)
(1)
Rübel Doris (1952- )
(1)
Sauser Barbara (1974- )
(1)
Schwarz Dietrich Walo Hermann (1913-2000)
(1)
Sobczak Tomasz (1973- )
(1)
Spence Charles
(1)
Stanisławska Irena A. (1958- )
(1)
Stawska-Ostaszewska Adrianna Ewa (1967- )
(1)
Stegen-Hanson Tania
(1)
Szklarz Maciej
(1)
Sznajderman Monika (1959- ). Pusty las
(1)
Taylor Daniel C. (1945- ). Yeti
(1)
Topol Jáchym (1962- ). Wrażliwy człowiek
(1)
Tołłoczko Tadeusz (1929- ). Chirurg : więcej niż zawód
(1)
Uther Hans-Jörg (1944- )
(1)
Vargas Llosa Mario (1936- ). Śmierć kozła
(1)
Walden Kaja (1990- )
(1)
Walter Lord. Titanic : pamiętna noc
(1)
Wasilewski Jacek (1975- )
(1)
Wierzchowska Weronika. Tancerka
(1)
Wilson Bee (1974- )
(1)
Wilson Bee (1974- ). Tak dziś jemy : biografia jedzenia
(1)
Witkowka Magda
(1)
Wojtczak Jarosław M. Jak zdobyto Dziki Zachód : prawdziwa historia Pogranicza
(1)
Wyszogrodzka-Gaik Agnieszka
(1)
Zaręba Maciej (1985- )
(1)
Święcicka Agnieszka
(1)
Żmuda Olga
(1)
Year
2020 - 2022
(12)
2010 - 2019
(17)
2000 - 2009
(4)
1990 - 1999
(1)
1970 - 1979
(1)
Time Period of Creation
2001-
(27)
1945-1989
(7)
1901-2000
(6)
1801-1900
(1)
Country
Poland
(24)
Germany
(8)
Italy
(2)
United Kingdom
(1)
Language
Polish
(24)
German
(10)
English
(1)
Audience Group
Dzieci
(13)
6-8 lat
(5)
0-5 lat
(4)
14-17 lat
(3)
9-13 lat
(3)
Młodzież
(3)
Chorzy
(2)
Niewidomi
(2)
Osoby z niepełnosprawnością
(2)
Pedagodzy
(2)
Rodzice
(2)
A0 poziom biegłości językowej
(1)
A1 poziom biegłości językowej
(1)
A2 poziom biegłości językowej
(1)
Logopedzi
(1)
Nauczyciele języka niemieckiego
(1)
Szkoły wyższe
(1)
Demographic Group
Literatura amerykańska
(8)
Literatura angielska
(3)
Literatura polska
(3)
Literatura niemiecka
(2)
Literatura australijska
(1)
Literatura czeska
(1)
Literatura francuska
(1)
Literatura japońska
(1)
Literatura koreańska
(1)
Literatura peruwiańska
(1)
Literatura włoska
(1)
Subject
Jedzenie (czynność)
(35)
Odżywianie
(8)
Zwyczaje żywieniowe
(7)
Gąsienice (owady)
(6)
Kultura stołu
(6)
Motyle
(6)
Owoce
(6)
Żywność
(5)
Gotowanie
(4)
Gastronomia
(3)
Głód
(3)
Język niemiecki (przedmiot szkolny)
(3)
Posiłki (jedzenie)
(3)
Rozwój fizyczny dziecka
(3)
Zmiana społeczna
(3)
Życie codzienne
(3)
Dieta
(2)
Dzieci
(2)
Konsumpcja (ekonomia)
(2)
Kucharstwo
(2)
Kultura
(2)
Kwarki
(2)
Miłość
(2)
Obyczaje i zwyczaje
(2)
Przyjaźń
(2)
Przyjemność
(2)
Relacje międzyludzkie
(2)
Rodzina
(2)
Smak
(2)
Styl życia
(2)
Sztuka
(2)
Technologia żywności
(2)
Uczucia
(2)
Wegetarianizm
(2)
Wpływ na zdrowie
(2)
Wrażenia
(2)
Zaburzenia odżywiania
(2)
Zdrowe odżywianie
(2)
Zwierzęta
(2)
Życie seksualne
(2)
Agrobiznes
(1)
Aktorzy
(1)
Aktywność fizyczna
(1)
Archeologia podwodna
(1)
Arystokracja
(1)
Autorytaryzm (politologia)
(1)
Badania archeologiczne
(1)
Banki żywności
(1)
Bogactwo
(1)
Carle, Eric
(1)
Chirurdzy
(1)
Chirurgia
(1)
Cholewicka, Helena
(1)
Degradacja środowiska
(1)
Detal architektoniczny
(1)
Dietetyka
(1)
Dorożkarze
(1)
Dyktatura (ustrój)
(1)
Dyscyplina szkolna
(1)
Dyskryminacja
(1)
Dziewczęta
(1)
Emigracja
(1)
Esencjalizm
(1)
Estetyzacja
(1)
Etyka lekarska
(1)
Etymologia
(1)
Fallaci, Oriana
(1)
Fiordy
(1)
Fizjologia żywienia
(1)
Frank, Anne
(1)
Frazeologia
(1)
Gluten
(1)
Gorączka złota
(1)
Gospodarka
(1)
Gościnność
(1)
Grekokatolicy
(1)
Grupy społeczne
(1)
Gry i zabawy
(1)
Handel
(1)
Hauff, Wilhelm
(1)
Higiena
(1)
Historia nowożytna 1601
(1)
Historia średniowiecza
(1)
Humor
(1)
Indianie
(1)
Integracja sensoryczna
(1)
Interakcje społeczne
(1)
Islandczycy
(1)
Język angielski (przedmiot szkolny)
(1)
Język polski
(1)
Język taiap
(1)
Katastrofy morskie
(1)
Klasa średnia
(1)
Komisarz Montalbano
(1)
Kościół
(1)
Kryptozoologia
(1)
Książęta i księżne
(1)
Kuchnia regionalna
(1)
Kultura popularna
(1)
Las deszczowy
(1)
Subject: work
Zwerg Nase
(1)
kleine Raupe Nimmersatt
(1)
Subject: time
2001-
(6)
1701-1800
(5)
1901-2000
(5)
1801-1900
(4)
1501-1600
(3)
1601-1700
(3)
1201-1300
(2)
1301-1400
(2)
1401-1500
(2)
1945-1989
(2)
1989-2000
(2)
1-100
(1)
1001-1100
(1)
101-200
(1)
1101-1200
(1)
1901-1914
(1)
1918-1939
(1)
1939-1945
(1)
201-300
(1)
301-400
(1)
401-500
(1)
501-600
(1)
601-700
(1)
701-800
(1)
801-900
(1)
901-1000
(1)
Subject: place
Europa
(3)
Polska
(2)
Ameryka Północna
(1)
Anglia (Wielka Brytania)
(1)
Beskid Niski (góry)
(1)
Czechy
(1)
Dominikana
(1)
Gapun (Papua-Nowa Gwinea)
(1)
Islandia
(1)
Japonia
(1)
Melbourne (Australia)
(1)
Nepal
(1)
Nowa Gwinea
(1)
Podlasie
(1)
Stany Zjednoczone
(1)
Stany Zjednoczone (USA)
(1)
Sycylia (Włochy ; wyspa)
(1)
Szwecja
(1)
Warszawa (woj. mazowieckie)
(1)
Wielka Brytania
(1)
Wisła (rzeka)
(1)
Wołowiec (woj. małopolskie, pow. gorlicki, gm. Sękowa)
(1)
Świat
(1)
Genre/Form
Opracowanie
(10)
Publikacje dla dzieci
(7)
Książka obrazkowa
(6)
Poradnik
(6)
Materiały pomocnicze
(4)
Przepisy kulinarne
(4)
Publikacja bogato ilustrowana
(4)
Ćwiczenia i zadania
(4)
Reportaż
(3)
Bajki i baśnie
(2)
Kryminał
(2)
Opowiadania i nowele
(2)
Powieść
(2)
Praca zbiorowa
(2)
Adaptacja literacka
(1)
Antologia
(1)
Karty pracy ucznia
(1)
Książki do kolorowania
(1)
Monografia
(1)
Pamiętniki i wspomnienia
(1)
Podręcznik
(1)
Powieść biograficzna
(1)
Raport z badań
(1)
Reportaż problemowy
(1)
Romans historyczny
(1)
Scenariusz zajęć
(1)
Słownik tematyczny
(1)
Table-talk (literatura)
(1)
Wyliczanki
(1)
Wywiad dziennikarski
(1)
Domain
Edukacja i pedagogika
(10)
Etnologia i antropologia kulturowa
(8)
Kulinaria
(8)
Psychologia
(8)
Historia
(6)
Medycyna i zdrowie
(4)
Styl życia, moda i uroda
(3)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(2)
Hobby i czas wolny
(2)
Kultura i sztuka
(2)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(2)
Rolnictwo i leśnictwo
(2)
Socjologia i społeczeństwo
(2)
Archeologia
(1)
Biologia
(1)
Filozofia i etyka
(1)
Językoznawstwo
(1)
Nauka i badania
(1)
Ochrona środowiska
(1)
Religia i duchowość
(1)
Rozwój osobisty
(1)
35 results Filter
Book
In basket
Była raz starsza pani / ilustracje Abner Graboff ; przełożyła Emilia Kiereś. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Kropka, 2020. - [40] stron : ilustracje ; 26 cm.
Łańcuszkowa rymowanka, doskonała do głośnego czytania! - absurdalny humor - świetne, ponadczasowe ilustracje Abnera Graboffa - piękne wydanie, twarda oprawa, płócienny grzbiet - nie tylko dla dzieci! Idealna książka do połknięcia w jeden wieczór!
Pewnego dnia starsza pani połyka muchę. Jedyny sposób, żeby pozbyć się muchy, to połknąć pająka, który się wierci i kręci… Ta przewrotna historyjka, przypominająca nieco „Rzepkę” Tuwima, od ponad wieku zachwyca zarówno dzieci jak i rodziców. Jej wyrazisty rytm sprawia, że rymowanka doskonale nadaje się do czytania na głos i pozwala się bawić w zapamiętywanie, w miarę jak lista połykanych zwierząt – ptak, kot, pies, koza – rośnie. Kolorowe, nieoczywiste ilustracje Graboffa wspaniale korespondują z tradycyjną rymowanką i ożywiają tę klasyczną historyjkę.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 361922 (1 egz.)
Book
In basket
Emocje na talerzu : jak odbudować zdrową relację z jedzeniem / Elżbieta Lange. - Warszawa : Słowne, copyright 2021. - 195, [11] stron : fotografia, ilustracje ; 22 cm.
Bibliografia, netografia na stronach 195-[196].
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
Brak informacji o dostępności: sygn. 371276
Book
In basket
Märchen vom Essen und Trinken / herausgegeben von Hans-Jörg Uther. - Original-Ausgabe - Frankfurt am Main : Fischer, 1993. - 140 stron ; 19 cm.
(Fischer ; 11326 : Märchen der Welt)
Das Thema Essen und Trinken begegnet uns in vielen Märchen. Bekannt ist das festliche Mahl als Höhepunkt einer Feier. Aber nicht immer gibt es das »tägliche Brot« ohne weiteres; manchmal kann es nur durch List erworben werden, und oft ist die Nahrungssuche müh-selig und gefährlich.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Austriacka
There are copies available to loan: sygn. 830-93 BL (1 egz.)
Book
In basket
Katarzyna Lengren, Jerzy Bralczyk i Jacek Wasilewski zapraszają czytelników do rozmowy przy stole... Książka zawiera ciekawe, a zarazem humorystyczne rozważania w formie dialogu o szeroko pojętej kulturze biesiadowania i stołowania się. Rozmówcy, wymieniając swoje opinie i przemyślenia, odwołują się do polskiej historii, tradycji i języka, konfrontując je z obecnymi, w tym także własnymi, "stołowymi" przyzwyczajeniami. Śledząc tę przyjemną dysputę, będziemy świadkami ciekawego, pełnego anegdot spotkania. Rozmowy przy stole to idealna lektura również wtedy, gdy nam samym zabraknie towarzystwa do wspólnego ucztowania. Całość uzupełniają równie znakomite rysunki autorstwa profesora Lecha Majewskiego, które w oryginalny i zabawny sposób ilustrują treść książki.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 344415 (1 egz.)
Book
In basket
Bibliografia, netografia na stronach 261-271. Indeksy.
Dlaczego dzieło sztuki jest warte o wiele więcej niż najlepszy falsyfikat? Przyjemność działa w zagadkowy sposób, jak pokazuje Paul Bloom, psycholog z Uniwersytetu Yale, w tej barwnej, wciągającej książce poświęconej dociekaniom na temat tego, czego pragniemy i dlaczego.
Korzystając z bogactwa zaskakujących badań, Bloom zgłębia zarazem przyjemności szlachetne, jak i te owiane złą sławą, te wzniosłe i te przyziemne, by odkryć przez czytelnikami, że to nie dotyk czy wzrok decydują o przyjemności, jaką czerpiemy z danej rzeczy, lecz nasze przekonania na temat jej historii, pochodzenia i głębszej natury.
„Książka inna od całej masy dostępnych poradników na temat ogólnie pojętego szczęścia. Nie ma w niej rad, jak zostać szczęśliwszym przez zrobienie porządków w szafach. Bloomowi chodzi o coś więcej niż dobre samopoczucie, szuka czegoś głębszego”. – Robin Marantz Henig, New York Times
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 357419 (1 egz.)
Book
In basket
Tytuł oryginalny : "The Very Hungry Caterpillar" 1969.
Tytuł polski: "Bardzo głodna gąsienica"
Tłumaczenie z języka angielskiego
Auch kleine Raupen können großen Hunger haben. Deshalb macht sich die Raupe Nimmersatt auf die Suche nach etwas zu essen - und wird fündig. Sie frisst sich von Montag bis Sonntag Seite für Seite durch einen Berg von Leckereien, bis sie endlich satt ist. Nun ist die Zeit gekommen, sich einen Kokon zu bauen, und nach zwei Wochen des Wartens schlüpft aus ihm ein wunderschöner Schmetterling.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Austriacka
All copies are currently on loan: sygn. 830-93 dz. (1 egz.)
Book
In basket
Na okładce: Jesteś tym, co jesz!
To, co możesz zjeść jutro, zjedz dzisiaj! Pani Bukowa zna się na jedzeniu jak mało kto. Kto nie wierzy, niech na nią spojrzy. Sama odkryła, że zrównoważona dieta polega na tym, że w jednym ręku masz ciasteczko, a w drugim czekoladę. Samego gotowania unika nawet bardziej niż joggingu, budzika i ważenia się. Zdarzają się jednak w życiu takie chwile, kiedy naprawdę musi coś ugotować. Zwłaszcza jeśli założyła się o to z sąsiadem. Skoro tyle osób to robi, to nie może być przecież aż takie trudne, prawda?
PS1 Tak. W książce są również przepisy. PS2 Tak. Można z nimi gotować. PS3 Nie. Nie otrujecie się :) "Ugotowałam obiad dla dwóch osób. Dla mnie i dla siebie." Pani Bukowa. "Jeśli nikt nie widzi, jak podjadasz czekoladę, to się nie liczy." Pan Buk. "Lepiej dobrze zjeść, niż podobać się byle komu." Pani Bukowa. "Miejsce kobiet jest w kuchni. Miejsce facetów też jest w kuchni. Kuchnia to najlepsze miejsce. W kuchni jest JEDZENIE." Pani Bukowa.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 366465 (1 egz.)
Book
In basket
Bibliografia, netografia na stronach 216-220.
Historia ludzkiego obżarstwa. Jak na przestrzeni wieków ludzie zaspokajali swój apetyt. Badaczka historii kultur kulinarnych, dziennikarka, felietonistka i pisarka zabiera nas w podróż w czasie, poznamy: kuchnię starożytnego Rzymu czy kulinarne rytuały prasłowiańskie. Poznamy wybitne postacie m in: Stanisława Czerniecki - ojciec polskiej gastronomii i Król Kucharzy Marie Antoine Careme. Całość opatrzona jest współczesnymi przepisami kulinarnymi.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 370890 (1 egz.)
Audiobook
CD
In basket
Jeść!!! [Dokument dźwiękowy] / Jerzy Bralczyk. - [Piaseczno] : Storybox.pl ; [Olszanica] : Wydawnictwo Bosz, [2021]. - 1 płyta audio (CD) (5 godz. 52 min) : zapis cyfrowy, stereo ; 12 cm.
Czas trwania: 5 godz. 52 min.
Czyta Autor.
Nagranie w formacie mp3.
Wyjątkowy leksykon w którym znany i lubiany językoznawca, prof. Jerzy Bralczyk, omówił sto osiemdziesiąt jeden smacznych słów. Są to w większości nazwy apetycznie brzmiących potraw, pozostałe służą jedzeniu lub się z nim kojarzą. Nie jest to jednak przewodnik kulinarny sensu stricto, ponieważ autor przede wszystkim delektuje się nie samym smakiem jedzenia, lecz słowami, ich brzmieniem, urodą i funkcją. Każde hasło zawiera krótki, aczkolwiek treściwy passus etymologiczny, co stanowi dopiero punkt wyjścia do zabawnych rozważań o języku polskim pełnym często zaskakujących skojarzeń, przysłów ludowych, śmiesznych zwrotów i barwnych powiedzonek.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. T 21531 (1 egz.)
Book
In basket
Bibliografia na stronach 237-239, netografia na stronie 241.
Lori Ernsperger i Tania Stegen-Hanson […] poruszają jeden z poważniejszych problemów dotyczących współczesnych rodzin. Mam tu na myśli dzieci, które wykazują opór wobec samego jedzenia albo niechęć do określonych pokarmów. Autorki przedstawiają swoje nowatorskie podejście do tego, w jaki sposób poszerzać jadłospis dziecka i budować jego zrównoważoną dietę. W książce przewija się motyw zrozumienia fizjologicznych, rozwojowych, sensorycznych i motorycznych zdolności dziecka, a także - co najważniejsze - uszanowania tego, co dziecko próbuje nam przekazać w reakcji na pokarm. […] W publikacji znajdziemy też szczegółową listę różnych objawów wskazujących na to, że mamy do czynienia z istnieniem pewnych fundamentalnych problemów. Z jej pomocą czytelnik może dokonać odpowiedniego oglądu sytuacji i jej oceny. Autorki zamieszczają w publikacji ćwiczenia dla rodziców i specjalistów. (Z przedmowy Temple Grandin)
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
All copies are currently on loan: sygn. 364228 (1 egz.)
Book
In basket
(Biblioteka Troskliwych Rodziców : żywienie)
Na stronie tytułowej błędna nazwa autora, prawidłowa: Melanie Potock.
Bibliografia na stronach 284-[287]. Indeks.
Właściwe rozpoczęcie przygody z jedzeniem to kwestia kluczowa dla zdrowia twojego dziecka, jego sprawności motorycznej, prawidłowego rozwoju funkcji poznawczych i emocji. Ale jak tę wiedzę przełożyć na praktykę? Jak urozmaicić dietę dziecka? Jak uniknąć pułapki wybiórczego jedzenia? Jak odkryć szczególne potrzeby żywieniowe? I wreszcie - jak sprawić, by posiłki stały się powodem do radości? Pediatra Nimali Fernando i terapeutka zaburzeń żywienia Melanie Potock są gotowe do odpowiedzi.
W ich książce znajdziecie między innymi: porady dostosowane do każdego etapu rozwoju dziecka; prawdziwe historie rodziców i dzieci, którym pomogły autorki; informacje na temat funkcjonowania zmysłów, zachowań trudnych podczas posiłków, wprowadzania pokarmów stałych, metody BLW, kubków niekapków itd. Niezwykła, zabawna książka na poważny temat.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 349548 (1 egz.)
Book
In basket
Strategie sensoryczne w jedzeniu i mówieniu / Bożena Odowska-Szlachcic, Natalia Górka-Pik. - Wydanie I. - Gdańsk : Harmonia Universalis, copyright 2020. - 361, [2] strony : fotografie, ilustracje ; 24 cm.
(Biblioteka SI)
Bibliografia, netografia na stronach 275-297. Indeks.
Książka "Strategie sensoryczne w jedzeniu i mówieniu" to przede wszystkim podręcznik dla logopedów, neurologopedów, psychologów, pedagogów specjalnych oraz terapeutów integracji sensorycznej. Pozwala na poszerzenie lub zdobycie wiedzy dotyczącej rozwoju motorycznego, kształtowania się mowy i jej zaburzeń oraz zasad karmienia i wprowadzania pełnowartościowej diety u dzieci, od niemowląt poczynając.
Publikacja oparta jest na najnowszych doniesieniach ze światowej i polskiej literatury oraz na doświadczeniach autorek w pracy z dziećmi z opóźnieniami i zaburzeniami neurorozwojowymi. Dzięki temu jej zawartość merytoryczna wykracza poza ramy programu studiów z zakresu logopedii i neurologopedii, integracji sensorycznej oraz innych kierunków psychologiczno-pedagogicznych. Stanowi więc kompendium wiedzy nie tylko dla studentów.
Autorki przedstawiają wzajemne powiązania i zależności funkcjonalne wymienionych obszarów rozwojowych w aspekcie neurofizjologii oraz teorii integracji sensorycznej. Punkt wyjścia stanowi charakterystyka zaburzeń sensomotorycznych dotyczących karmienia, wybiórczej diety i rozwoju mowy według teorii integracji sensorycznej.
Czytelnik znajdzie w książce wskaźniki dysfunkcji, określone procedury diagnostyczne i terapeutyczne oraz ćwiczenia do domowego programu terapii. Układ graficzny (tabele, ilustracje, wyróżnienie istotnych fragmentów tekstu, indeks oraz kolorowe plansze do ćwiczeń) pozwoli czytelnikowi łatwiej i szybciej przyswoić oraz utrwalić najważniejsze zagadnienia przydatne w praktyce zawodowej.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
All copies are currently on loan: sygn. 364005 (1 egz.)
Book
In basket
Bardzo głodna gąsienica / Eric Carle. - Warszawa : Wydawnictwo Tatarak, 2008. - 12 kartek ; 13 cm.
Tytuł oryginalny: "The Very Hungry Caterpillar"
Tytuł niemiecki: "Die kleine Raupe Nimmersatt"
Tłumaczenie z języka angielskiego.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Austriacka
There are copies available to loan: sygn. 830-93 dz. (1 egz.)
Book
In basket
Tytuł oryginału: "The very hungry caterpillar", 1969.
Tytuł polski:"Bardzo głodna gąsienica".
Tłumaczenie z języka angielskiego.
Die kleine Raupe Nimmersatt frisst sich von Montag bis Samstag durch Äpfel, Birnen, Erdbeeren, Schokolade, Eis und Würstchen. Wie schließlich aus dem Ei eine gefräßige Raupe, dann ein Kokon und zuletzt ein wunderschöner Schmetterling wird, kann jedes Kind mit Eric Carles Bilderbuch-Klassiker nacherleben.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Austriacka
There are copies available to loan: sygn. 830-93 dz (1 egz.)
Book
In basket
Was essen wir? : 2 - 4 Jahre / [Illustrationen und Text Doris Rübel]. - Ravensburg : Ravensburger Buchverlag, 2015. - [18] stron : ilustracje kolorowe ; 20 cm.
(Wieso? Weshalb? Warum? / Junior ; Band 53)
Am Esstisch sitzt meist die ganze Familie zusammen. Da wird genascht, gekleckert und geschmatzt, aber das eine oder andere Mal auch getrotzt und gemeckert. Geschmäcker sind eben verschieden. Aber warum müssen wir eigentlich essen und trinken? Wo wachsen Obst und Gemüse und von welchen Tieren stammt unser Essen? Dieses Buch zeigt, wie Kinder in der Küche mithelfen können und wie schön ein Picknick ist. Denn ob süß oder sauer, eines steht fest: Essen macht Spaß!
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Austriacka
There are copies available to loan: sygn. 830-93 PN (1 egz.)
Book
In basket
Die kleine Raupe Nimmersatt / von Eric Carle ; aus dem Englischen übertragen von Viktor Christen]. - 33. Auflage - Hildesheim : Gerstenberg, 2018. - [26] stron : ilustracje kolorowe ; 22 x 30 cm.
Tytuł oryginału: "The very hungry caterpillar", 1969.
Tytuł polski: "Bardzo głodna gąsienica".
Tłumaczenie z języka angielskiego.
Die kleine Raupe Nimmersatt frisst sich von Montag bis Samstag durch Äpfel, Birnen, Erdbeeren, Schokolade, Eis und Würstchen. Wie schließlich aus dem Ei eine gefräßige Raupe, dann ein Kokon und zuletzt ein wunderschöner Schmetterling wird, kann jedes Kind mit Eric Carles Bilderbuch-Klassiker nacherleben.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Austriacka
There are copies available to loan: sygn. 830-93 dz. (1 egz.)
Book
In basket
Jedzenie to konieczność - bez energii, którą nam daje, nie przeżyjemy. Jest jednak czymś znacznie ważniejszym niż tylko naturalnym sposobem na dostarczenie sobie paliwa. Z jedzenia czerpiemy przyjemność, celebrujemy je i potrafimy się nim delektować. Niestety, bywa ono także niebezpieczne - usidleni przez marketing, ale też przez własne, utrwalane latami złe nawyki żywieniowe, sami wyrządzamy sobie krzywdę, nieodpowiednio się odżywiając. Tyjemy, chorujemy, cierpimy z powodu niedoboru witamin i minerałów. Albo wpadamy w pułapkę kompulsywnego odchudzania lub tak restrykcyjnie przestrzegamy reguł zdrowego odżywania, aż... staje się ono niezdrową obsesją.
To nie jest kolejna pozycja poświęcona cudownej, jedynie słusznej i skutecznej diecie. To książka o jedzeniu, o naszych z nim relacjach, często niełatwych, a także o mechanizmach powodujących, że pielęgnujemy szkodliwe nawyki żywieniowe, nawet jeżeli wiemy, że są dla nas złe. Zrozumienie przyczyn, dla których zachowujemy się przy stole czy w sklepie tak, a nie inaczej, stanowi punkt wyjścia do tego, by na nowo poczuć smak życia - harmonijnego, zrównoważonego, pełnego dobrych emocji. Jak podkreślają autorki, nie ma tu prostych rad czy kilkunastu punktów z zadaniami do wykonania, książka z założenia bowiem ma być źródłem inspiracji, dodać odwagi do wejścia na drogę mądrej zmiany.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
All copies are currently on loan: sygn. 370439 (1 egz.)
Book
In basket
Gratka dla małego niejadka / Emilia Dziubak. - Poznań : Wydawnictwo Albus, copyright 2011. - 95, [1] strona : ilustracje kolorowe ; 20x26 cm.
„Gratka dla małego niejadka” to książka dla najmłodszych w całości poświęcona jedzeniu . Znajdziecie w niej nie tylko w humorystyczny sposób zilustrowane przepisy na smaczne dania, ale także zabawy edukacyjne, gry i inne pomysły pobudzające wyobraźnię każdego małego niejadka.
Maluch nauczy się dzięki niej przyrządzać potrawy, zarówno te trudne, jak i łatwe, rozpoznawać poszczególne składniki potrawy, nadawać im charakterystyczne cechy, dowie się, czym są witaminy, dlaczego należy myć warzywa, nauczy się postrzegać w jedzeniu nie tylko codzienny posiłek, ale także świetną zabawę. Dobry nastrój udzieli się także rodzicom, gdyż książka stanowi świetny pretekst do wspólnego spędzenia czasu z dziećmi w sposób niezwykle kreatywny. Ilustracje potraw, oraz niezwykli bohaterowie książki z pewnością spowodują, iż niejednemu niejadkowi pocieknie ślinka.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 358083 (1 egz.)
Book
In basket
Kuchnia dla głodnych wiedzy Czy zastanawiałeś się, kiedy ludzie zaczęli gotować? Jak przyrządzali jedzenie neandertalczycy albo jak mógł smakować stek po kromaniońsku?
Michał Kuźmiński, wieloletni szef działu Nauka „Tygodnika Powszechnego”, prowadzi nas przez fascynujące tajniki jedzenia i gotowania od czasów prehistorycznych po najdalszą przyszłość. Z książki dowiesz się, jak wygląda gluten, poznasz tajniki zakwasu chlebowego (wszyscy wiedzą, że pierwszy chleb nigdy nie wychodzi i najlepiej od razu zacząć od drugiego), poznasz zapach zupy z kwarków, dowiesz się, jak wyhodować sałatę w kosmosie i dlaczego astronauci lubią pikantne jedzenie. Ta książka to prawdziwie (r)ewolucyjne historie sztuki kulinarnej. Kopalnia naukowej wiedzy i fascynujących ciekawostek na temat jedzenia i gotowania.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 354088 (1 egz.)
Book
In basket
Indeks.
Gastrofizyka to nowa dziedzina wiedzy zapoczątkowana przez profesora Charlesa Spence’a, łącząca psychologię, neuronaukę i projektowanie. Opierając się na dwóch dekadach badań poświęconych niezwykłym związkom łączącym nasze zmysły, Spence pokazuje, jak doświadczyć nowych doznań kulinarnych. Jak najpełniej wykorzystać każdy posiłek, skupiając się nie na tym, co jemy, ale przede wszystkim na tym, o czym wtedy myślimy. W swojej książce Spence opisuje każdy zmysł i posiłek, aby przedstawić dziesiątki czynników „spoza talerza” wpływających na doznania towarzyszące jedzeniu: ciężar sztućców, umieszczenie talerza, muzyka w tle i wiele innych. Pokazuje również, jak firmy spożywcze i najlepsze restauracje na świecie wykorzystują nowoczesne technologie i jak to prawdopodobnie wpłynie na nasze jedzenie w przyszłości.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 350302 (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again

Baza regionalna "Bibliografia Województwa Opolskiego" zawiera opisy bibliograficzne zawartości książek i artykułów z czasopism dotyczących w swej treści Opolszczyzny (jej historii, przyrody, gospodarki, polityki, nauki, oświaty, kultury itd.). Jest tworzona w Wojewódzkiej Bibliotece Publicznej w Opolu. Prowadzona jest na bieżąco od 1988 roku.

Baza jest częścią ogólnopolskiego systemu bibliografii regionalnych, które pełnią funkcję uzupełniającą w odniesieniu do narodowych wykazów publikacji. Rejestruje materiały publikowane w prasie ogólnopolskiej, regionalnej i lokalnej, książki i ich fragmenty, mapy itp. Czynnikiem decydującym o doborze jest wartość materiału informacyjnego.

Roczniki "Bibliografii Województwa Opolskiego" za lata 1980-1990 zostały wydane drukiem i są udostępnione w Opolskiej Bibliotece Cyfrowej.


Czytelnicy mogą posługiwać się następującymi kryteriami wyszukiwawczymi: tytuł atykułu, autor, temat, tytuł czasopisma.

Wyniki wyszukiwania można zawęzić używając faset, znajdujących sie z boku listy.

Wyszukane opisy bibliograficzne można pobrać i zapisać w postaci zestawienia alfabetycznego.