Source
Katalog centralny
(23)
Form of Work
Książki
(21)
Poradniki i przewodniki
(6)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(3)
Audiobooki
(2)
Proza
(2)
Publikacje dla niewidomych
(1)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Publikacje fachowe
(1)
Status
available
(17)
only on-site
(4)
unknown
(4)
Branch
Wypożyczalnia Główna
(17)
Biblioteka Obcojęzyczna
(4)
Czytelnia BG
(4)
Author
Child Julia (1912-2004)
(3)
Sak Anna
(3)
Bonik Bożena
(2)
Brennan Gorgeanne (1943- )
(2)
Buczma Barbara
(2)
Kijowska Elżbieta (1950- )
(2)
Lewin Ludwik (1944-2022)
(2)
Prud'homme Alex
(2)
Utta Mirosław (1940- )
(2)
Andant Christine
(1)
Austin Lynn (1949- ). Na fundamencie
(1)
Austin Lynn (1949- ). Powróćcie do mnie
(1)
Austin Lynn (1949- ). Strażnicy przymierza
(1)
Baigent Michael (1948- ). Święty Graal, święta krew
(1)
Baldacci David (1960- )
(1)
Bareła Malwina. Lunchbox na każdy dzień : przepisy inspirowane japońskim bento
(1)
Berowski Liwiusz
(1)
Bikont Anna (1954- ). Pamiątkowe rupiecie
(1)
Blanc Raymond (1949- )
(1)
Bocianiak Marek (1958- )
(1)
Bradby Tom. Krwawa forsa
(1)
Canavan Trudi (1969- ). Misja Ambasadora
(1)
Child Julia (1912-2004). Moje życie we Francji
(1)
Chojnacka-Gościniak Hanna (1964- )
(1)
Chorąży Wojciech (1973- )
(1)
Clarke Arthur C. (1917-2008)
(1)
Cleeves Ann (1954- ). Martwa woda
(1)
Darnowska Agata
(1)
Derengowska Joanna
(1)
Dobak Ewa (restauratorka)
(1)
Ducret Diane (1983- ). Kobiety dyktatorów
(1)
Durda Bartłomiej
(1)
Filipowicz Leszek (1967- )
(1)
Furczyk Bożena (1970- )
(1)
Gaboriaud David
(1)
Giscard d'Estaing Valéry (1926- ). Zwycięstwo Armii Napoleona
(1)
Giurow Diana (1984- )
(1)
Gregory Julie (1969- ). Mama kazała mi chorować
(1)
Grynberg Mikołaj (1966- )
(1)
Guiliano Mireille (1946- )
(1)
Górska Danuta (tłumaczka)
(1)
Hannah Kristin (1960- ). Nocna droga
(1)
Herrmann Loomis Susan
(1)
Ignatius David (1950- ). Krwawa forsa
(1)
Iwan Krzysztof. Na skrzydłach śmierci
(1)
Jagielski Wojciech (1960- ). Wypalanie traw
(1)
Jary Micaela (1956- ). Madame Piaf i pieśń o miłości
(1)
Jastrzębska Magdalena (1971- ). Księżna Dominikowa : opowieść o Teofili z Morawskich Radziwiłłowej
(1)
Jouanin Francie
(1)
Jung Richard
(1)
Jędryka Joanna (1940- )
(1)
Kinder-Kiss Hanna (1958- )
(1)
Kiss Jacek ( -2022)
(1)
Komorowska-Kwaśniewska Anna
(1)
Kosmala Justyna
(1)
Kręglicka Agnieszka (1966- )
(1)
Kręglicki Marcin
(1)
Kwapisz Alina
(1)
Lodge David (1935- ). Który stawał na wysokości zadania
(1)
Mazingarbe Danièle
(1)
Mazurkiewicz Robert (1954- )
(1)
McCoy Sarah (1980- ). Maryla z Zielonego Wzgórza
(1)
Moorehead Alan (1910-1983). Nad Nilem błękitnym i białym
(1)
Nachon Annabelle
(1)
Nowak Ewa (1966- ). Lawenda w chodakach
(1)
Nowik Krzysztof
(1)
Nussbaum David
(1)
Ochab Janusz (1971- )
(1)
Orłowski Tomasz (1956- )
(1)
Popczyński Marcin (1974- )
(1)
Puchalska Katarzyna
(1)
Rayzacher Maciej (1940- )
(1)
Siemianowski Roch (1950- )
(1)
Stasiuk Andrzej (1960- ). Nie ma ekspresów przy żółtych drogach
(1)
Stomma Ludwik (1950-2020)
(1)
Szczepanowska Patrycja
(1)
Thien Madeleine (1974- ). Nie mówcie, że nie mamy niczego
(1)
Thorisson Mimi
(1)
Thorisson Oddur
(1)
Tuszyńska Agata (1957- ). Mama zawsze wraca : na podstawie opowieści Zosi Zajczyk (Jael Rosner)
(1)
Varga Krzysztof (1968- ). Gulasz z turula
(1)
Weydmann Ewa
(1)
Woodward Sarah
(1)
Woydyłło Ewa (1939- ). Ludzie, ludzie... 2
(1)
Xuân Phuong (1929- ). Niepokorna córka
(1)
Łopatowska Agnieszka
(1)
Żmuda Olga
(1)
Year
2020 - 2023
(4)
2010 - 2019
(9)
2000 - 2009
(7)
1990 - 1999
(2)
1980 - 1989
(1)
Time Period of Creation
2001-
(9)
1901-2000
(1)
1945-1989
(1)
Country
Poland
(18)
unknown (de)
(1)
France
(1)
United Kingdom
(1)
United States
(1)
Language
Polish
(16)
English
(2)
French
(1)
Audience Group
9-13 lat
(1)
A2 et +
(1)
Chorzy
(1)
Dzieci
(1)
Niewidomi
(1)
Osoby z niepełnosprawnością
(1)
Poziom niższy średniozaawansowany
(1)
Demographic Group
Literatura polska
(3)
Literatura amerykańska
(1)
Literatura angielska
(1)
Literatura francuska
(1)
Literatura kanadyjska
(1)
Literatura niemiecka
(1)
Subject
Kuchnia francuska
(21)
Child, Julia (1912-2004)
(3)
Kucharze
(3)
Amerykanie
(2)
Brennan, Gorgeanne (1943- )
(2)
Francuzi
(2)
Kobieta
(2)
Kultura stołu
(2)
Arystokracja
(1)
Bliskie związki międzyludzkie
(1)
Bliźnięta
(1)
Charakter
(1)
Charlotte (bistro)
(1)
Cywilizacja
(1)
Diaspora żydowska
(1)
Druga Świątynia
(1)
Dziecko maltretowane
(1)
Dziennikarze
(1)
Getto warszawskie
(1)
Gregory, Julie (1969- )
(1)
I wojna indochińska (1946-1954)
(1)
Inwazja kosmitów
(1)
Istoty pozaziemskie
(1)
Jezus Chrystus
(1)
Jimmy Perez (postać fikcyjna)
(1)
Język francuski (przedmiot szkolny)
(1)
Kolonizacja kosmosu
(1)
Kucharstwo
(1)
Kuchnia grecka
(1)
Kuchnia hiszpańska
(1)
Kuchnia japońska
(1)
Kuchnia meksykańska
(1)
Kuchnia włoska
(1)
Kultura
(1)
Kultura popularna
(1)
Lekarze
(1)
Lotnicy
(1)
Matki i córki
(1)
Moda
(1)
Montand, Yves (1921-1991)
(1)
Morawscy (rodzina)
(1)
Muzycy chińscy
(1)
Niewola babilońska (586-538 p.n.e.)
(1)
Obyczaje i zwyczaje
(1)
Orłowski, Tomasz (1956- )
(1)
Piaf, Edith (1915-1963)
(1)
Piosenkarze francuscy
(1)
Poeci polscy
(1)
Policjanci
(1)
Posiłki na wynos
(1)
Praktyki kulturowe
(1)
Prywatne firmy wojskowe
(1)
Przebaczenie
(1)
Prześladowania polityczne
(1)
Prześladowania religijne
(1)
Radziwiłł, Teofila (1791-1828)
(1)
Relacje międzyludzkie
(1)
Rewolucja kulturalna w Chinach
(1)
Rody
(1)
Rodzeństwo
(1)
Ropa naftowa
(1)
Rozwiązywanie konfliktów
(1)
Samotność
(1)
Sztuka ulicy
(1)
Szymborska, Wisława (1923-2012)
(1)
Templariusze
(1)
Totalitaryzm
(1)
Turystyka kulinarna
(1)
Tęsknota
(1)
Ulice
(1)
Wiara
(1)
Xuân Phuong (1929- )
(1)
Zabójstwo
(1)
Zajczyk, Zosia (1939- )
(1)
Zdrowe odżywianie
(1)
Zdrowy styl życia
(1)
Zespół Münchhausena przeniesiony
(1)
Śledztwo i dochodzenie
(1)
Święty Graal
(1)
Życie artystyczne
(1)
Żydzi
(1)
Subject: time
2001-
(4)
1945-1989
(2)
1989-2000
(2)
1701-1800
(1)
1801-1900
(1)
1901-2000
(1)
1918-1939
(1)
1939-1945
(1)
500-401 p.n.e.
(1)
600-501 p.n.e.
(1)
Subject: place
Francja
(9)
Paryż (Francja)
(3)
Prowansja (Francja ; kraina historyczna)
(3)
Stany Zjednoczone (USA)
(3)
Babilon (Irak ; miasto dawne)
(1)
Chiny
(1)
Egipt
(1)
Etiopia
(1)
Jerozolima (Izrael)
(1)
Nil Biały (dolina)
(1)
Nil Błękitny (dolina)
(1)
Persja (państwo dawne)
(1)
Starożytny Izrael
(1)
Sudan
(1)
Szetlandy (Wielka Brytania ; wyspy)
(1)
Uganda
(1)
Vancouver (Kanada)
(1)
Warszawa (woj. mazowieckie)
(1)
Wietnam
(1)
Węgry
(1)
Genre/Form
Przepisy kulinarne
(6)
Pamiętniki amerykańskie
(5)
Publikacja bogato ilustrowana
(4)
Poradnik
(3)
Książka kucharska
(2)
Powieść
(2)
Biografia
(1)
Esej
(1)
Felieton
(1)
Kryminał
(1)
Kuchnia francuska
(1)
Opowiadania i nowele biograficzne
(1)
Pamiętniki i wspomnienia
(1)
Powieść amerykańska
(1)
Powieść angielska
(1)
Powieść australijska
(1)
Powieść biograficzna
(1)
Powieść historyczna
(1)
Powieść młodzieżowa polska
(1)
Przewodnik turystyczny
(1)
Publikacje dla niewidomych
(1)
Relacja z podróży
(1)
Saga rodzinna
(1)
Science fiction
(1)
Sensacja
(1)
Szkice literackie polskie
(1)
Domain
Kulinaria
(6)
Styl życia, moda i uroda
(3)
Etnologia i antropologia kulturowa
(1)
Historia
(1)
Podróże i turystyka
(1)
Psychologia
(1)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(1)
Socjologia i społeczeństwo
(1)
23 results Filter
Book
In basket
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 97586 (1 egz.)
Czytelnia BG
Copies are only available in the library: sygn. C 64-38 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
(Kuchnie Świata)
Tytuł serii: Kuchnie Świata
Indeks
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 237562 (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
Brak informacji o dostępności: sygn. 369141
Book
In basket
Indeksy.
Jak przygotować i podawać absynt, a jak upiec ośmiornicę? Z ilu dań tak naprawdę składa się pełny włoski posiłek? Dlaczego Meksykanie tańczą podczas jedzenia taco? Co hiszpańska kuchnia zawdzięcza Kolumbowi? I jakąż to potrawę wymyślili greccy rozbójnicy?
Agnieszka i Marcin Kręgliccy, znane rodzeństwo warszawskich restauratorów, zapraszają nas w niezwykle smakowitą podróż po kuchni francuskiej, włoskiej, greckiej, hiszpańskiej i meksykańskiej. W książce znalazło się ponad sto przepisów na najbardziej tradycyjne dania tych krajów - od zupy cebulowej do musaki, od paelli po guacamole. Na deser zaś autorzy zawsze mają w zanadrzu coś słodkiego - na przykład tiramisu lub flan pomarańczowy. To książka, która cieszy oczy i podniebienie!
"Prowadzimy restauracje od dwudziestu lat. Kłócimy się i godzimy przy stole. Jedzenie jest dla nas osią pracy, życia rodzinnego i towarzyskiego. Jest sposobem na dbanie o siebie i o innych, jest źródłem przyjemności. Przede wszystkim musi być dobre. (...) W tej książce zebraliśmy najlepsze przepisy z naszych restauracji. Sprawdzone po wielokroć, smaczne i możliwe do zrobienia w polskim domu". Agnieszka i Marcin Kręgliccy
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 294600 (1 egz.)
Book
In basket
Indeks.
Książka zawierająca przepisy na potrawy i dodatki oraz praktyczne porady dla miłośników sztuki kulinarnej. Dowodem na ich przydatność są lata doświadczenia jakimi poszczycić się mogła najbardziej znana w Stanach Zjednoczonych szefowa kuchni, która nauczyła Amerykanów gotować i zaraziła ich miłością do jedzenia, wydając kolejne książki kucharskie i prowadząc pierwsze w tamtejszej telewizji show kulinarne. Ten niewielkich poradnik to niezbędnik, który powinien się znaleźć w podręcznej biblioteczce każdego szanującego się kucharza.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 315706 (1 egz.)
Book
In basket
Kuchnia francuska / aut. tekstów Bartłomiej Durda, Alina Kwapisz. - Warszawa : New Media Concept, 2008. - 132 s. : il. kolor ; 17 x 24 cm.
(Podróże Kulinarne : tradycje, smaki, potrawy ; Tom 4/K)
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia BG
Copies are only available in the library: sygn. C 64-117 (1 egz.)
Book
In basket
Indeks.
Urocza opowieść o smakach, zapachach i radości życia, prosto z normandzkiego miasteczka Louviers!
Miedziane rondle wiszą nad kuchnią, tymianek i rozmaryn rozsiewają swój zapach w ogrodzie, a boulangerie jest otwarta każdego dnia w tygodniu. I jak tu nie kochać francuskiej prowincji i francuskiego jedzenia? Dwadzieścia lat temu Amerykanka Susan Loomis dała się temu uwieść i zamieszkała wraz z rodziną w niewielkiej miejscowości Louviers w Normandii. Opowiadając o swoich sąsiadach i przyjaciołach, ich tradycjach i zwyczajach, odziedziczonych po przodkach i pięknie kultywowanych przez młode pokolenia, Susan ukazuje wyjątkowość francuskiego posiłku, który w 2010 roku trafił na listę dziedzictwa kulturowego UNESCO, opowiada o wrodzonej Francuzom sztuce doboru najlepszych składników na obiad czy kolację, fenomenie sałaty w codziennym menu, bezgranicznej miłości do sera i wina, o czystej, a nie grzesznej (!), przyjemności, jaką daje zjedzenie deseru, doskonałości francuskiego pieczywa i niemarnowaniu resztek, niezbędnym wyposażeniu francuskiej kuchni, a także niewzruszonym sentymencie do smaków dzieciństwa.
Uzupełnieniem tej pełnej ciepła opowieści o francuskim stylu życia w aspekcie kulinarnym są objaśnienia 12 podstawowych technik gotowania i pieczenia oraz kilkadziesiąt prostych a smakowitych przepisów na francuskie dania zaczerpniętych prosto od sąsiadów. Spróbujcie tylko pot-au-feu według przepisu miejscowego rzeźnika, albo czekoladowo-malinowej tarty Baptiste’a Bourdona, dostawcy warzyw na lokalny targ. I nie krępujcie się poprosić o dokładkę!
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 339808, 339807 (2 egz.)
No cover
Book
In basket
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 263921 (1 egz.)
Czytelnia BG
Copies are only available in the library: sygn. C 64-79 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
A taste of Provence / Francie Jouanin. - Köln : Könemann, 2005. - 384 s. : fot. kolor. ; 17 cm.
Tyt. oryg. : "Provence. Mini culinaria".
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Obcojęzyczna
There are copies available to loan: sygn. O 19536 (1 egz.)
Book
In basket
Coś francuskiego : z miłością, z pasją, ze smakiem / David Gaboriaud. - Bielsko-Biała : Wydawnictwo Pascal, 2017. - 251, [5] stron : fotografie ; 27 cm.
Instytucja: Wydawnictwo Pascal
Jak to się robi po francusku? Z miłością, z pasją i ze smakiem. Powolne degustowanie, niespieszne rozmowy, spędzanie czasu z bliskimi - z tej książki dowiesz się, jak jedzenie łączy ludzi. David Gabouriaud, pół-Francuz, pół-Polak, pokazuje to, co w kuchni francuskiej najlepsze - dzieli się przepisami na swoje ulubione dania z dzieciństwa i zdradza tajniki kunsztu francuskich kucharzy. Skosztuj wyśmienitych serów, słodkich tart, delikatnych pasztetów i wielu innych klasycznych pozycji jednej z najlepszych kuchni świata. Daj się uwieść rozkoszom podniebienia i przeżyj niejedno kulinarne uniesienie. Bo po francusku gotowanie to namiętność życia.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 354225 (1 egz.)
Book
In basket
Francuskie przepisy z bistro Charlotte / Ewa Dobak, Justyna Kosmala. - Wydanie I. - Warszawa : Buchmann, 2021. - 263, [4] strony : fotografie, portrety ; 25 cm.
Indeks.
W tym roku kultowe francuskie bistro z placu Zbawiciela świętuje swoje 10-lecie. Przez ten czas udało im się nie tylko zarazić warszawiaków (ale też krakusów i wrocławian – bo tam mają filie) miłością do croissantów, croque monsieur i kanapek z kozim serem, lecz także przenieść odrobinę francuskiego luzu do zestresowanego kraju nad Wisłą. Książka właścicielek Charlotte to hołd dla francuskiej sztuki niespiesznej celebracji. Oprócz kultowych przepisów na dania, które od 10 lat niezmiennie królują w karcie, znajdziemy tu też francuskie klasyki, takie jak zupa cebulowa czy boeuf bourgouignon. Całość została okraszona kawiarnianymi anegdotami i pięknymi zdjęciami, które klimatem przeniosą nas do paryskiego bistro, gdzie do szczęścia potrzeba tylko rogalika i czarnej kawy.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 370118 (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia BG
Copies are only available in the library: sygn. C 914-131 (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Obcojęzyczna
There are copies available to loan: sygn. O 27421 (1 egz.)
Book
In basket
"A Pig in Provence is the story of how Georgeanne Brennan fell in love with Provence. But it’s also the story of making a life beyond the well-trodden path and the story of how food can unite a community. In loving detail, Brennan tells of the herders who maintain a centuries-old grazing route, of the community feast that brings a town to one table, and of the daily rhythms and joys of living by the cycles of food and nature. Sprinkled with recipes that offer samples of Brennan’s Provençale cooking, A Pig in Provence is a food memoir that urges you to savor every morsel."
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Obcojęzyczna
There are copies available to loan: sygn. O 25778 (1 egz.)
Book
In basket
(Dolce Vita)
Tytuł serii: Dolce Vita (Wołowiec)
Tyt. oryg.: "A pig in Provence : good food and simple pleasures in the south of France".
Przed czterdziestu laty Georgeanne Brennan, zdobywczyni nagrody Jamesa Bearda, pisarka i miłośniczka kuchni, postanowiła zrealizować swoje marzenie o spokojnym, wiejskim życiu w Prowansji i razem z mężem i malutką córką wyruszyła na słoneczne południe Francji. Kupiła domek ze skrawkiem ziemi, kilka kóz i tytułową świnię i rozpoczęła swą przygodę z celebrowaniem przyjemności życia. Jej żywe, pełne smakowitych przepisów i lokalnego kolorytu wspomnienia oddają bogactwo prowansalskiej kuchni i tradycji. Razem z autorką zaglądamy do garnków, ogrodów, lasów i winnic, zbieramy grzyby, robimy sery i gotujemy najprawdziwszą bouillabaisse. To czarująca opowieść, od której cieknie ślinka, smakowita strawa dla ducha i ciała, idealna dla smakoszy, miłośników Francji i wszystkich tych, których choć raz marzyli o tym, by spakować walizki i kupić bilet do pięknego życia.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 305210, 303910 (2 egz.)
Book
In basket
Indeks potraw.
Czy w dobie diet atakujących nas z każdego kolorowego magazynu, wyrzeczeń i nieustających wizyt w fitness klubach można cieszyć się smakiem potraw i hołdować drobnym zachciankom bez wyrzutów sumienia? Mireille Guiliano twierdzi, że tak i podaje tysiące sposobów na dobre, satysfakcjonujące życie wolne od narzucanych z góry modeli i wzorców. "Francuzki na każdy sezon" to nie tylko pożyteczne rady dotyczące komponowania posiłków, to przede wszystkim napisany z humorem przewodnik, który mógłby nosić podtytuł: jak uszczęśliwić siebie. Wraz z obfitością znakomitych przepisów kulinarnych, autorka oferuje cenne wskazówki, jak odnaleźć swój styl, dbać o siebie, dobrze się bawić i czerpać radość z drobiazgów. Znakomita lektura dla każdego, kto chce się nauczyć smakować każdą chwilę - ze znawstwem, umiarem i przyjemnością.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 282499 (1 egz.)
Book
In basket
Tytuł oryginału: "A Kitchen in France : A Year of Cooking in My Farmhouse", 2014.
Indeks.
O tym, jak razem gotować, dzielić się wyśmienitym jedzeniem i winem oraz celebrować niezapomniane chwile przy wspólnym stole. Piękna książka kulinarna - wspaniałe zdjęcia i niezbyt skomplikowane przepisy na dania francuskie. Mimi Thorisson prowadzi soczystego bloga Manger, na którym dzieli się swoimi doświadczeniami kulinarnymi. Jej mąż Oddur zajmuje się fotografią i jest odpowiedzialny za wszystkie smakowite zdjęcia umieszczone na stronie i w książce. Gotowanie już od wczesnego dzieciństwa było pasją Mimi. Jej największą przyjemnością było odkrywanie nowych smaków z całego świata. Najbardziej lubi kuchnię francuską i chińską, prawdopodobnie ze względu na swoje korzenie. Do gotowania używa lokalnych, sezonowych składników najwyższej jakości, które dobiera ze starannością godną najprawdziwszego szefa kuchni. Co najważniejsze - wszystko to robi z miłością. To wspaniała książka o celebrowaniu dobrego życia.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 350253 (1 egz.)
Book
In basket
Tyt. oryg.: "My life in France", 2007.
U góry okł.: "Są ludzie, którzy ponad wszystko kochają życie, a ich radość jest zaraźliwa i inspirująca. Taka była Julia". Meryl Streep w wywiadzie dla "The Telegraph".
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 306169 (1 egz.)
Book
In basket
My life in France / Julia Child with Alex Prud'homme. - London : Duckworth Overlook, 2014. - 352, [1] s. : il. ; 20 cm.
Na dole okł. : The inspiration for the film "Julie & Julia".
Indeks.
"Julia Child singlehandedly created a new approach to American cuisine with her cookbook Mastering the Art of French Cooking and her television show The French Chef, but as she reveals in this bestselling memoir, she was not always a master chef. Indeed, when she first arrived in France in 1948 with her husband, Paul, who was to work for the USIS, she spoke no French and knew nothing about the country itself. But as she dove into French culture, buying food at local markets and taking classes at the Cordon Bleu, her life changed forever with her newfound passion for cooking and teaching. Julia’s unforgettable story – struggles with the head of the Cordon Bleu, rejections from publishers to whom she sent her now-famous cookbook, a wonderful, nearly fifty-year long marriage that took them across the globe – unfolds with the spirit so key to her success as a chef and a writer, brilliantly capturing one of the most endearing American personalities of the last fifty years."
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Obcojęzyczna
There are copies available to loan: sygn. O 25789 (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
Brak informacji o dostępności: sygn. 379452
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again