Form of Work
Ksi─ů┼╝ki
(20)
Poradniki i przewodniki
(6)
Audiobooki
(2)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(2)
Proza
(1)
Publikacje dla niewidomych
(1)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Publikacje fachowe
(1)
Status
available
(16)
only on-site
(4)
unknown
(2)
unavailable
(1)
Branch
Wypożyczalnia Główna
(15)
Biblioteka Obcoj─Özyczna
(4)
Czytelnia BG
(4)
Author
Child Julia (1912-2004)
(3)
Sak Anna
(3)
Bonik Bo┼╝ena
(2)
Brennan Gorgeanne (1943- )
(2)
Buczma Barbara
(2)
Kijowska El┼╝bieta (1950- )
(2)
Lewin Ludwik (1944-2022)
(2)
Prud'homme Alex
(2)
Andant Christine
(1)
Austin Lynn (1949- ). Na fundamencie
(1)
Austin Lynn (1949- ). Powr├│─çcie do mnie
(1)
Austin Lynn (1949- ). Stra┼╝nicy przymierza
(1)
Baigent Michael (1948- ). ┼Üwi─Öty Graal, ┼Ťwi─Öta krew
(1)
Baldacci David (1960- )
(1)
Bareła Malwina. Lunchbox na każdy dzień : przepisy inspirowane japońskim bento
(1)
Berowski Liwiusz
(1)
Bikont Anna (1954- ). Pami─ůtkowe rupiecie
(1)
Blanc Raymond (1949- )
(1)
Bocianiak Marek (1958- )
(1)
Bradby Tom. Krwawa forsa
(1)
Canavan Trudi (1969- ). Misja Ambasadora
(1)
Child Julia (1912-2004). Moje ┼╝ycie we Francji
(1)
Chojnacka-Go┼Ťciniak Hanna (1964- )
(1)
Chor─ů┼╝y Wojciech (1973- )
(1)
Clarke Arthur C. (1917-2008)
(1)
Cleeves Ann. Martwa woda
(1)
Darnowska Agata
(1)
Derengowska Joanna
(1)
Dobak Ewa (restauratorka)
(1)
Ducret Diane (1983- ). Kobiety dyktator├│w
(1)
Durda Bartłomiej
(1)
Filipowicz Leszek (1967- )
(1)
Furczyk Bo┼╝ena (1970- )
(1)
Gaboriaud David
(1)
Giscard d'Estaing Val├ęry (1926- ). Zwyci─Östwo Armii Napoleona
(1)
Giurow Diana (1984- )
(1)
Gregory Julie (1969- ). Mama kaza┼éa mi chorowa─ç
(1)
Grynberg Miko┼éaj (1966- )
(1)
Guiliano Mireille (1946- )
(1)
Górska Danuta (tłumacz)
(1)
Hannah Kristin (1960- ). Nocna droga
(1)
Herrmann Loomis Susan
(1)
Ignatius David (1950- ). Krwawa forsa
(1)
Iwan Krzysztof. Na skrzyd┼éach ┼Ťmierci
(1)
Jagielski Wojciech (1960- ). Wypalanie traw
(1)
Jastrz─Öbska Magdalena (1971- ). Ksi─Ö┼╝na Dominikowa : opowie┼Ť─ç o Teofili z Morawskich Radziwi┼é┼éowej
(1)
Jouanin Francie
(1)
Jung Richard
(1)
J─Ödryka Joanna (1940- )
(1)
Kinder-Kiss Hanna (1958- )
(1)
Kiss Jacek
(1)
Komorowska-Kwa┼Ťniewska Anna
(1)
Kosmala Justyna
(1)
Kr─Öglicka Agnieszka (1966- )
(1)
Kr─Öglicki Marcin
(1)
Kwapisz Alina
(1)
Lodge David (1935- ). Kt├│ry stawa┼é na wysoko┼Ťci zadania
(1)
Marly Michelle. Madame Piaf i pie┼Ť┼ä o mi┼éo┼Ťci
(1)
Mazingarbe Dani├Ęle
(1)
Mazurkiewicz Robert (1954- )
(1)
McCoy Sarah (1980- ). Maryla z Zielonego Wzg├│rza
(1)
Moorehead Alan (1910-1983). Nad Nilem błękitnym i białym
(1)
Nachon Annabelle
(1)
Nowak Ewa (1966- ). Lawenda w chodakach
(1)
Nowik Krzysztof
(1)
Nussbaum David
(1)
Ochab Janusz (1971- )
(1)
Or┼éowski Tomasz (1956- )
(1)
Popczy┼äski Marcin (1974- )
(1)
Puchalska Katarzyna
(1)
Rayzacher Maciej (1940- )
(1)
Siemianowski Roch (1950- )
(1)
Stasiuk Andrzej (1960- ). Nie ma ekspres├│w przy ┼╝├│┼étych drogach
(1)
Stomma Ludwik (1950-2020)
(1)
Szczepanowska Patrycja
(1)
Thien Madeleine (1974- ). Nie m├│wcie, ┼╝e nie mamy niczego
(1)
Thorisson Mimi
(1)
Thorisson Oddur
(1)
Tuszy┼äska Agata (1957- ). Mama zawsze wraca
(1)
Utta Mirosław
(1)
Utta Miros┼éaw (1940- )
(1)
Varga Krzysztof (1968- ). Gulasz z turula
(1)
Weydmann Ewa
(1)
Woodward Sarah
(1)
Woydy┼é┼éo Ewa (1939- ). Ludzie, ludzie... 2
(1)
Xu├ón Phuong (1929- ). Niepokorna c├│rka
(1)
┼╗muda Olga
(1)
Year
2020 - 2022
(3)
2010 - 2019
(9)
2000 - 2009
(7)
1990 - 1999
(2)
1980 - 1989
(1)
Time Period of Creation
2001-
(7)
1901-2000
(1)
1945-1989
(1)
Country
Poland
(17)
unknown (de)
(1)
France
(1)
United Kingdom
(1)
United States
(1)
Language
Polish
(15)
English
(2)
French
(1)
Audience Group
9-13 lat
(1)
A2 et +
(1)
Chorzy
(1)
Dzieci
(1)
Niewidomi
(1)
Osoby z niepe┼énosprawno┼Ťci─ů
(1)
Poziom ni┼╝szy ┼Ťredniozaawansowany
(1)
Demographic Group
Literatura amerykańska
(1)
Literatura angielska
(1)
Literatura kanadyjska
(1)
Literatura niemiecka
(1)
Literatura polska
(1)
Subject
Kuchnia francuska
(20)
Child, Julia
(3)
Kucharze
(3)
Amerykanie
(2)
Brennan, Gorgeanne
(2)
Kobieta
(2)
Kultura stołu
(2)
Arystokracja
(1)
Bliskie zwi─ůzki mi─Ödzyludzkie
(1)
Bli┼║ni─Öta
(1)
Charakter
(1)
Charlotte (bistro)
(1)
Cywilizacja
(1)
Diaspora ┼╝ydowska
(1)
Druga ┼Üwi─ůtynia
(1)
Dziecko maltretowane
(1)
Dziennikarze
(1)
Francuzi
(1)
Getto warszawskie
(1)
Gregory, Julie
(1)
I wojna indochińska (1946-1954)
(1)
Inwazja kosmit├│w
(1)
Istoty pozaziemskie
(1)
Jezus Chrystus
(1)
Jimmy Perez
(1)
J─Özyk francuski (przedmiot szkolny)
(1)
Kolonizacja kosmosu
(1)
Kucharstwo
(1)
Kuchnia grecka
(1)
Kuchnia hiszpańska
(1)
Kuchnia japońska
(1)
Kuchnia meksykańska
(1)
Kuchnia włoska
(1)
Kultura
(1)
Lekarze
(1)
Lotnicy
(1)
Matki i c├│rki
(1)
Montand, Yves
(1)
Morawscy
(1)
Muzycy chińscy
(1)
Niewola babilońska (586-538 p.n.e.)
(1)
Obyczaje i zwyczaje
(1)
Orłowski, Tomasz
(1)
Piaf, Edith
(1)
Piosenkarze francuscy
(1)
Poeci polscy
(1)
Policjanci
(1)
Posiłki na wynos
(1)
Prywatne firmy wojskowe
(1)
Przebaczenie
(1)
Prze┼Ťladowania polityczne
(1)
Prze┼Ťladowania religijne
(1)
Radziwiłł, Teofila
(1)
Relacje mi─Ödzyludzkie
(1)
Rewolucja kulturalna w Chinach
(1)
Rody
(1)
Rodzeństwo
(1)
Ropa naftowa
(1)
Rozwi─ůzywanie konflikt├│w
(1)
Samotno┼Ť─ç
(1)
Szymborska, Wisława
(1)
Templariusze
(1)
Totalitaryzm
(1)
Turystyka kulinarna
(1)
T─Ösknota
(1)
Wiara
(1)
Xuân Phuong
(1)
Zab├│jstwo
(1)
Zajczyk, Zosia
(1)
Zdrowe od┼╝ywianie
(1)
Zdrowy styl ┼╝ycia
(1)
Zespół Münchhausena przeniesiony
(1)
Śledztwo i dochodzenie
(1)
Święty Graal
(1)
┼╗ycie artystyczne
(1)
┼╗ydzi
(1)
Subject: time
2001-
(3)
1945-1989
(2)
1989-2000
(2)
1701-1800
(1)
1801-1900
(1)
1901-2000
(1)
1918-1939
(1)
1939-1945
(1)
500-401 p.n.e.
(1)
600-501 p.n.e.
(1)
Subject: place
Francja
(9)
Prowansja (Francja ; kraina historyczna)
(3)
Stany Zjednoczone (USA)
(3)
Pary┼╝ (Francja)
(2)
Babilon (Irak ; miasto dawne)
(1)
Chiny
(1)
Egipt
(1)
Etiopia
(1)
Jerozolima (Izrael)
(1)
Nil Biały (dolina)
(1)
Nil Błękitny (dolina)
(1)
Persja (państwo dawne)
(1)
Staro┼╝ytny Izrael
(1)
Sudan
(1)
Szetlandy (Wielka Brytania ; wyspy)
(1)
Uganda
(1)
Vancouver (Kanada)
(1)
Warszawa (woj. mazowieckie)
(1)
Wietnam
(1)
W─Ögry
(1)
Genre/Form
Przepisy kulinarne
(6)
Pamiętniki amerykańskie
(5)
Publikacja bogato ilustrowana
(4)
Poradnik
(3)
Ksi─ů┼╝ka kucharska
(2)
Audiobooki
(1)
Biografia
(1)
Dokumenty d┼║wi─Ökowe
(1)
Felieton
(1)
Kryminał
(1)
Kuchnia francuska
(1)
Opowiadania i nowele biograficzne
(1)
Pami─Ötniki i wspomnienia
(1)
Powie┼Ť─ç
(1)
Powie┼Ť─ç ameryka┼äska
(1)
Powie┼Ť─ç angielska
(1)
Powie┼Ť─ç australijska
(1)
Powie┼Ť─ç biograficzna
(1)
Powie┼Ť─ç francuska
(1)
Powie┼Ť─ç historyczna
(1)
Powie┼Ť─ç m┼éodzie┼╝owa polska
(1)
Powie┼Ť─ç polska
(1)
Przewodnik turystyczny
(1)
Publikacje dla niewidomych
(1)
Relacja z podr├│┼╝y
(1)
Saga rodzinna
(1)
Science fiction
(1)
Sensacja
(1)
Szkice literackie polskie
(1)
Domain
Kulinaria
(6)
Styl ┼╝ycia, moda i uroda
(3)
Historia
(1)
Podr├│┼╝e i turystyka
(1)
Psychologia
(1)
Rodzina, relacje mi─Ödzyludzkie
(1)
23 results Filter
Book
In basket
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 97586 (1 egz.)
Czytelnia BG
Copies are only available in the library: sygn. C 64-38 (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 237562 (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
No availability information: sygn. 369141
Authority data
Kuchnia francuska (hasło przedmiotowe)
zob. też Francja (hasło przedmiotowe)
zob. też Przepisy kulinarne (hasło przedmiotowe)
Book
In basket
Indeksy.
Jak przygotowa─ç i podawa─ç absynt, a jak upiec o┼Ťmiornic─Ö? Z ilu da┼ä tak naprawd─Ö sk┼éada si─Ö pe┼ény w┼éoski posi┼éek? Dlaczego Meksykanie ta┼äcz─ů podczas jedzenia taco? Co hiszpa┼äska kuchnia zawdzi─Öcza Kolumbowi? I jak─ů┼╝ to potraw─Ö wymy┼Ťlili greccy rozb├│jnicy?
Agnieszka i Marcin Kr─Ögliccy, znane rodze┼ästwo warszawskich restaurator├│w, zapraszaj─ů nas w niezwykle smakowit─ů podr├│┼╝ po kuchni francuskiej, w┼éoskiej, greckiej, hiszpa┼äskiej i meksyka┼äskiej. W ksi─ů┼╝ce znalaz┼éo si─Ö ponad sto przepis├│w na najbardziej tradycyjne dania tych kraj├│w - od zupy cebulowej do musaki, od paelli po guacamole. Na deser za┼Ť autorzy zawsze maj─ů w zanadrzu co┼Ť s┼éodkiego - na przyk┼éad tiramisu lub flan pomara┼äczowy. To ksi─ů┼╝ka, kt├│ra cieszy oczy i podniebienie!
"Prowadzimy restauracje od dwudziestu lat. K┼é├│cimy si─Ö i godzimy przy stole. Jedzenie jest dla nas osi─ů pracy, ┼╝ycia rodzinnego i towarzyskiego. Jest sposobem na dbanie o siebie i o innych, jest ┼║r├│d┼éem przyjemno┼Ťci. Przede wszystkim musi by─ç dobre. (...) W tej ksi─ů┼╝ce zebrali┼Ťmy najlepsze przepisy z naszych restauracji. Sprawdzone po wielokro─ç, smaczne i mo┼╝liwe do zrobienia w polskim domu". Agnieszka i Marcin Kr─Ögliccy
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 294600 (1 egz.)
Book
In basket
Indeks.
Ksi─ů┼╝ka zawieraj─ůca przepisy na potrawy i dodatki oraz praktyczne porady dla mi┼éo┼Ťnik├│w sztuki kulinarnej. Dowodem na ich przydatno┼Ť─ç s─ů lata do┼Ťwiadczenia jakimi poszczyci─ç si─Ö mog┼éa najbardziej znana w Stanach Zjednoczonych szefowa kuchni, kt├│ra nauczy┼éa Amerykan├│w gotowa─ç i zarazi┼éa ich mi┼éo┼Ťci─ů do jedzenia, wydaj─ůc kolejne ksi─ů┼╝ki kucharskie i prowadz─ůc pierwsze w tamtejszej telewizji show kulinarne. Ten niewielkich poradnik to niezb─Ödnik, kt├│ry powinien si─Ö znale┼║─ç w podr─Öcznej biblioteczce ka┼╝dego szanuj─ůcego si─Ö kucharza.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 315706 (1 egz.)
Book
In basket
(Podr├│┼╝e Kulinarne : tradycje, smaki, potrawy ; Tom 4/K)
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia BG
Copies are only available in the library: sygn. C 64-117 (1 egz.)
Book
In basket
Indeks.
Urocza opowie┼Ť─ç o smakach, zapachach i rado┼Ťci ┼╝ycia, prosto z normandzkiego miasteczka Louviers!
Miedziane rondle wisz─ů nad kuchni─ů, tymianek i rozmaryn rozsiewaj─ů sw├│j zapach w ogrodzie, a boulangerie jest otwarta ka┼╝dego dnia w tygodniu. I jak tu nie kocha─ç francuskiej prowincji i francuskiego jedzenia? Dwadzie┼Ťcia lat temu Amerykanka Susan Loomis da┼éa si─Ö temu uwie┼Ť─ç i zamieszka┼éa wraz z rodzin─ů w niewielkiej miejscowo┼Ťci Louviers w Normandii. Opowiadaj─ůc o swoich s─ůsiadach i przyjacio┼éach, ich tradycjach i zwyczajach, odziedziczonych po przodkach i pi─Öknie kultywowanych przez m┼éode pokolenia, Susan ukazuje wyj─ůtkowo┼Ť─ç francuskiego posi┼éku, kt├│ry w 2010 roku trafi┼é na list─Ö dziedzictwa kulturowego UNESCO, opowiada o wrodzonej Francuzom sztuce doboru najlepszych sk┼éadnik├│w na obiad czy kolacj─Ö, fenomenie sa┼éaty w codziennym menu, bezgranicznej mi┼éo┼Ťci do sera i wina, o czystej, a nie grzesznej (!), przyjemno┼Ťci, jak─ů daje zjedzenie deseru, doskona┼éo┼Ťci francuskiego pieczywa i niemarnowaniu resztek, niezb─Ödnym wyposa┼╝eniu francuskiej kuchni, a tak┼╝e niewzruszonym sentymencie do smak├│w dzieci┼ästwa.
Uzupe┼énieniem tej pe┼énej ciep┼éa opowie┼Ťci o francuskim stylu ┼╝ycia w aspekcie kulinarnym s─ů obja┼Ťnienia 12 podstawowych technik gotowania i pieczenia oraz kilkadziesi─ůt prostych a smakowitych przepis├│w na francuskie dania zaczerpni─Ötych prosto od s─ůsiad├│w. Spr├│bujcie tylko pot-au-feu wed┼éug przepisu miejscowego rze┼║nika, albo czekoladowo-malinowej tarty BaptisteÔÇÖa Bourdona, dostawcy warzyw na lokalny targ. I nie kr─Öpujcie si─Ö poprosi─ç o dok┼éadk─Ö!
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 339808, 339807 (2 egz.)
No cover
Book
In basket
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 263921 (1 egz.)
Czytelnia BG
Copies are only available in the library: sygn. C 64-79 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
A taste of Provence / Francie Jouanin. - K├Âln : K├Ânemann, 2005. - 384 s. : fot. kolor. ; 17 cm.
Tyt. oryg. : "Provence. Mini culinaria".
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Obcoj─Özyczna
There are copies available to loan: sygn. O 19536 (1 egz.)
Book
In basket
Jak to si─Ö robi po francusku? Z mi┼éo┼Ťci─ů, z pasj─ů i ze smakiem. Powolne degustowanie, niespieszne rozmowy, sp─Ödzanie czasu z bliskimi - z tej ksi─ů┼╝ki dowiesz si─Ö, jak jedzenie ┼é─ůczy ludzi. David Gabouriaud, p├│┼é-Francuz, p├│┼é-Polak, pokazuje to, co w kuchni francuskiej najlepsze - dzieli si─Ö przepisami na swoje ulubione dania z dzieci┼ästwa i zdradza tajniki kunsztu francuskich kucharzy. Skosztuj wy┼Ťmienitych ser├│w, s┼éodkich tart, delikatnych pasztet├│w i wielu innych klasycznych pozycji jednej z najlepszych kuchni ┼Ťwiata. Daj si─Ö uwie┼Ť─ç rozkoszom podniebienia i prze┼╝yj niejedno kulinarne uniesienie. Bo po francusku gotowanie to nami─Ötno┼Ť─ç ┼╝ycia.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 354225 (1 egz.)
Book
In basket
Francuskie przepisy z bistro Charlotte / Ewa Dobak, Justyna Kosmala. - Wydanie I. - Warszawa : Buchmann, 2021. - 263, [4] strony : fotografie, portrety ; 25 cm.
Indeks.
W tym roku kultowe francuskie bistro z placu Zbawiciela ┼Ťwi─Ötuje swoje 10-lecie. Przez ten czas uda┼éo im si─Ö nie tylko zarazi─ç warszawiak├│w (ale te┼╝ krakus├│w i wroc┼éawian ÔÇô bo tam maj─ů filie) mi┼éo┼Ťci─ů do croissant├│w, croque monsieur i kanapek z kozim serem, lecz tak┼╝e przenie┼Ť─ç odrobin─Ö francuskiego luzu do zestresowanego kraju nad Wis┼é─ů. Ksi─ů┼╝ka w┼éa┼Ťcicielek Charlotte to ho┼éd dla francuskiej sztuki niespiesznej celebracji. Opr├│cz kultowych przepis├│w na dania, kt├│re od 10 lat niezmiennie kr├│luj─ů w karcie, znajdziemy tu te┼╝ francuskie klasyki, takie jak zupa cebulowa czy boeuf bourgouignon. Ca┼éo┼Ť─ç zosta┼éa okraszona kawiarnianymi anegdotami i pi─Öknymi zdj─Öciami, kt├│re klimatem przenios─ů nas do paryskiego bistro, gdzie do szcz─Ö┼Ťcia potrzeba tylko rogalika i czarnej kawy.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 370118 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia BG
Copies are only available in the library: sygn. C 914-131 (1 egz.)
Book
In basket
├Ç table! : ├á d├ęcouverte du repas gastronomique des Fran├žais / Christine Andant, Annabelle Nachon. - Grenoble : Presses universitaires, 2016. - 127, [1] strona : ilustracje ; 26 cm.
(Collection Civilisation-Cultures)
Na okładce : Site compagnon.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Obcoj─Özyczna
There are copies available to loan: sygn. O 27421 (1 egz.)
Book
In basket
"A Pig in Provence is the story of how Georgeanne Brennan fell in love with Provence. But itÔÇÖs also the story of making a life beyond the well-trodden path and the story of how food can unite a community. In loving detail, Brennan tells of the herders who maintain a centuries-old grazing route, of the community feast that brings a town to one table, and of the daily rhythms and joys of living by the cycles of food and nature. Sprinkled with recipes that offer samples of BrennanÔÇÖs Proven├žale cooking, A Pig in Provence is a food memoir that urges you to savor every morsel."
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Obcoj─Özyczna
All copies are currently on loan: sygn. O 25778 (1 egz.)
Book
In basket
(Dolce Vita)
Tyt. oryg.: "A pig in Provence : good food and simple pleasures in the south of France".
Przed czterdziestu laty Georgeanne Brennan, zdobywczyni nagrody Jamesa Bearda, pisarka i mi┼éo┼Ťniczka kuchni, postanowi┼éa zrealizowa─ç swoje marzenie o spokojnym, wiejskim ┼╝yciu w Prowansji i razem z m─Ö┼╝em i malutk─ů c├│rk─ů wyruszy┼éa na s┼éoneczne po┼éudnie Francji. Kupi┼éa domek ze skrawkiem ziemi, kilka k├│z i tytu┼éow─ů ┼Ťwini─Ö i rozpocz─Ö┼éa sw─ů przygod─Ö z celebrowaniem przyjemno┼Ťci ┼╝ycia. Jej ┼╝ywe, pe┼éne smakowitych przepis├│w i lokalnego kolorytu wspomnienia oddaj─ů bogactwo prowansalskiej kuchni i tradycji. Razem z autork─ů zagl─ůdamy do garnk├│w, ogrod├│w, las├│w i winnic, zbieramy grzyby, robimy sery i gotujemy najprawdziwsz─ů bouillabaisse. To czaruj─ůca opowie┼Ť─ç, od kt├│rej cieknie ┼Ťlinka, smakowita strawa dla ducha i cia┼éa, idealna dla smakoszy, mi┼éo┼Ťnik├│w Francji i wszystkich tych, kt├│rych cho─ç raz marzyli o tym, by spakowa─ç walizki i kupi─ç bilet do pi─Öknego ┼╝ycia.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 305210, 303910 (2 egz.)
Book
In basket
Indeks potraw.
Czy w dobie diet atakuj─ůcych nas z ka┼╝dego kolorowego magazynu, wyrzecze┼ä i nieustaj─ůcych wizyt w fitness klubach mo┼╝na cieszy─ç si─Ö smakiem potraw i ho┼édowa─ç drobnym zachciankom bez wyrzut├│w sumienia? Mireille Guiliano twierdzi, ┼╝e tak i podaje tysi─ůce sposob├│w na dobre, satysfakcjonuj─ůce ┼╝ycie wolne od narzucanych z g├│ry modeli i wzorc├│w. "Francuzki na ka┼╝dy sezon" to nie tylko po┼╝yteczne rady dotycz─ůce komponowania posi┼ék├│w, to przede wszystkim napisany z humorem przewodnik, kt├│ry m├│g┼éby nosi─ç podtytu┼é: jak uszcz─Ö┼Ťliwi─ç siebie. Wraz z obfito┼Ťci─ů znakomitych przepis├│w kulinarnych, autorka oferuje cenne wskaz├│wki, jak odnale┼║─ç sw├│j styl, dba─ç o siebie, dobrze si─Ö bawi─ç i czerpa─ç rado┼Ť─ç z drobiazg├│w. Znakomita lektura dla ka┼╝dego, kto chce si─Ö nauczy─ç smakowa─ç ka┼╝d─ů chwil─Ö - ze znawstwem, umiarem i przyjemno┼Ťci─ů.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 282499 (1 egz.)
Book
In basket
Tytuł oryginału: "A Kitchen in France : A Year of Cooking in My Farmhouse", 2014.
Indeks.
O tym, jak razem gotowa─ç, dzieli─ç si─Ö wy┼Ťmienitym jedzeniem i winem oraz celebrowa─ç niezapomniane chwile przy wsp├│lnym stole. Pi─Ökna ksi─ů┼╝ka kulinarna - wspania┼ée zdj─Öcia i niezbyt skomplikowane przepisy na dania francuskie. Mimi Thorisson prowadzi soczystego bloga Manger, na kt├│rym dzieli si─Ö swoimi do┼Ťwiadczeniami kulinarnymi. Jej m─ů┼╝ Oddur zajmuje si─Ö fotografi─ů i jest odpowiedzialny za wszystkie smakowite zdj─Öcia umieszczone na stronie i w ksi─ů┼╝ce. Gotowanie ju┼╝ od wczesnego dzieci┼ästwa by┼éo pasj─ů Mimi. Jej najwi─Öksz─ů przyjemno┼Ťci─ů by┼éo odkrywanie nowych smak├│w z ca┼éego ┼Ťwiata. Najbardziej lubi kuchni─Ö francusk─ů i chi┼äsk─ů, prawdopodobnie ze wzgl─Ödu na swoje korzenie. Do gotowania u┼╝ywa lokalnych, sezonowych sk┼éadnik├│w najwy┼╝szej jako┼Ťci, kt├│re dobiera ze staranno┼Ťci─ů godn─ů najprawdziwszego szefa kuchni. Co najwa┼╝niejsze - wszystko to robi z mi┼éo┼Ťci─ů. To wspania┼éa ksi─ů┼╝ka o celebrowaniu dobrego ┼╝ycia.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 350253 (1 egz.)
Book
In basket
Tyt. oryg.: "My life in France", 2007.
U g├│ry ok┼é.: "S─ů ludzie, kt├│rzy ponad wszystko kochaj─ů ┼╝ycie, a ich rado┼Ť─ç jest zara┼║liwa i inspiruj─ůca. Taka by┼éa Julia". Meryl Streep w wywiadzie dla "The Telegraph".
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 306169 (1 egz.)
Book
In basket
My life in France / Julia Child with Alex Prud'homme. - London : Duckworth Overlook, 2014. - 352, [1] s. : il. ; 20 cm.
Na dole okł. : The inspiration for the film "Julie & Julia".
Indeks.
"Julia Child singlehandedly created a new approach to American cuisine with her cookbook Mastering the Art of French Cooking and her television show The French Chef, but as she reveals in this bestselling memoir, she was not always a master chef. Indeed, when she first arrived in France in 1948 with her husband, Paul, who was to work for the USIS, she spoke no French and knew nothing about the country itself. But as she dove into French culture, buying food at local markets and taking classes at the Cordon Bleu, her life changed forever with her newfound passion for cooking and teaching. JuliaÔÇÖs unforgettable story ÔÇô struggles with the head of the Cordon Bleu, rejections from publishers to whom she sent her now-famous cookbook, a wonderful, nearly fifty-year long marriage that took them across the globe ÔÇô unfolds with the spirit so key to her success as a chef and a writer, brilliantly capturing one of the most endearing American personalities of the last fifty years."
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Obcoj─Özyczna
There are copies available to loan: sygn. O 25789 (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again

Baza regionalna "Bibliografia Wojew├│dztwa Opolskiego" zawiera opisy bibliograficzne zawarto┼Ťci ksi─ů┼╝ek i artyku┼é├│w z czasopism dotycz─ůcych w swej tre┼Ťci Opolszczyzny (jej historii, przyrody, gospodarki, polityki, nauki, o┼Ťwiaty, kultury itd.). Jest tworzona w Wojew├│dzkiej Bibliotece Publicznej w Opolu. Prowadzona jest na bie┼╝─ůco od 1988 roku.

Baza jest cz─Ö┼Ťci─ů og├│lnopolskiego systemu bibliografii regionalnych, kt├│re pe┼éni─ů funkcj─Ö uzupe┼éniaj─ůc─ů w odniesieniu do narodowych wykaz├│w publikacji. Rejestruje materia┼éy publikowane w prasie og├│lnopolskiej, regionalnej i lokalnej, ksi─ů┼╝ki i ich fragmenty, mapy itp. Czynnikiem decyduj─ůcym o doborze jest warto┼Ť─ç materia┼éu informacyjnego.

Roczniki "Bibliografii Wojew├│dztwa Opolskiego" za lata 1980-1990 zosta┼éy wydane drukiem i s─ů udost─Öpnione w Opolskiej Bibliotece Cyfrowej.


Czytelnicy mog─ů pos┼éugiwa─ç si─Ö nast─Öpuj─ůcymi kryteriami wyszukiwawczymi: tytu┼é atyku┼éu, autor, temat, tytu┼é czasopisma.

Wyniki wyszukiwania mo┼╝na zaw─Özi─ç u┼╝ywaj─ůc faset, znajduj─ůcych sie z boku listy.

Wyszukane opisy bibliograficzne mo┼╝na pobra─ç i zapisa─ç w postaci zestawienia alfabetycznego.