Form of Work
Książki
(10)
Poradniki i przewodniki
(3)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(1)
Proza
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Status
available
(7)
only on-site
(1)
unavailable
(1)
unknown
(1)
Branch
Wypożyczalnia Główna
(9)
Czytelnia BG
(1)
Author
Bakken Christopher (1967- )
(1)
Cieślewska Joanna
(1)
Godzińska Marzena
(1)
Grynberg Mikołaj (1966- )
(1)
Głombiowski Michał (1977- )
(1)
Kenihan Kerry (1944- )
(1)
Konieczka Alka
(1)
Kręglicka Agnieszka (1966- )
(1)
Kręglicki Marcin
(1)
Kurek Krzysztof (1974- )
(1)
Lanneretonne Anthony
(1)
Nowakowska Magdalena (nauki historyczne)
(1)
Pietrzyk Marcin
(1)
Rembiszewska Iwona
(1)
Staikos Andreas (1944- )
(1)
Sturis Dionisios (1983- )
(1)
Szyler Ewa T
(1)
Vergne Élisa
(1)
Year
2020 - 2022
(1)
2010 - 2019
(5)
2000 - 2009
(4)
Time Period of Creation
2001-
(5)
1901-2000
(1)
1989-2000
(1)
Country
Poland
(9)
Language
Polish
(8)
Demographic Group
Literatura grecka
(1)
Subject
Kuchnia grecka
(10)
Atrakcje turystyczne
(1)
Bakken, Christopher
(1)
Głombiowski, Michał
(1)
Kuchnia francuska
(1)
Kuchnia hiszpańska
(1)
Kuchnia meksykańska
(1)
Kuchnia włoska
(1)
Miłość
(1)
Punkty widokowe
(1)
Styl życia
(1)
Szlaki turystyczne
(1)
Zabytki archeologiczne
(1)
Zwyczaje żywieniowe
(1)
Subject: time
1-101
(1)
100-1 p.n.e.
(1)
101-200
(1)
200-101 p.n.e.
(1)
2001-
(1)
201-300
(1)
300-201 p.n.e.
(1)
301-400
(1)
400-301 p.n.e.
(1)
500-401 p.n.e.
(1)
600-501 p.n.e.
(1)
700-601 p.n.e.
(1)
800-701 p.n.e.
(1)
Subject: place
Grecja
(3)
Kreta (Grecja ; wyspa)
(1)
Starożytna Grecja
(1)
Genre/Form
Przepisy kulinarne
(3)
Literatura podróżnicza amerykańska
(1)
Monografia
(1)
Powieść obyczajowa
(1)
Przewodnik turystyczny
(1)
Relacja z podróży
(1)
Domain
Kulinaria
(3)
Podróże i turystyka
(2)
Etnologia i antropologia kulturowa
(1)
Historia
(1)
10 results Filter
Book
In basket
Kuchnia grecka / [tłumaczenie Marzena Godzińska ; tekst Kerry Kenihan]. - Warszawa : "RM", 2004. - 80 s. : il. kolor. ; 28 cm.
(Świeże i Smaczne)
Indeks.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
Brak informacji o dostępności: sygn. 369143
No cover
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 290889 (1 egz.)
Book
In basket
(Podróże Kulinarne : tradycje, smaki, potrawy ; Tom 3/K)
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia BG
Copies are only available in the library: sygn. C 64-122 (1 egz.)
Book
In basket
Indeksy.
Jak przygotować i podawać absynt, a jak upiec ośmiornicę? Z ilu dań tak naprawdę składa się pełny włoski posiłek? Dlaczego Meksykanie tańczą podczas jedzenia taco? Co hiszpańska kuchnia zawdzięcza Kolumbowi? I jakąż to potrawę wymyślili greccy rozbójnicy?
Agnieszka i Marcin Kręgliccy, znane rodzeństwo warszawskich restauratorów, zapraszają nas w niezwykle smakowitą podróż po kuchni francuskiej, włoskiej, greckiej, hiszpańskiej i meksykańskiej. W książce znalazło się ponad sto przepisów na najbardziej tradycyjne dania tych krajów - od zupy cebulowej do musaki, od paelli po guacamole. Na deser zaś autorzy zawsze mają w zanadrzu coś słodkiego - na przykład tiramisu lub flan pomarańczowy. To książka, która cieszy oczy i podniebienie!
"Prowadzimy restauracje od dwudziestu lat. Kłócimy się i godzimy przy stole. Jedzenie jest dla nas osią pracy, życia rodzinnego i towarzyskiego. Jest sposobem na dbanie o siebie i o innych, jest źródłem przyjemności. Przede wszystkim musi być dobre. (...) W tej książce zebraliśmy najlepsze przepisy z naszych restauracji. Sprawdzone po wielokroć, smaczne i możliwe do zrobienia w polskim domu". Agnieszka i Marcin Kręgliccy
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 294600 (1 egz.)
Book
In basket
(Greckie Klimaty)
Siedemnaście wykwintnych potraw, ich dwóch, ona jedna.
Libertyński pojedynek o względy kapryśnej kokietki Nany, która doprowadza zalotników do szaleństwa. Kto dostąpi zaszczytu bycia jej jedynym kochankiem? "Niebezpieczne związki kulinarne" to połączenie rozkoszy ucztowania i miłosnej intrygi rozgrywającej się na tle współczesnych Aten. Literacki pastisz Staikosa przywodzi na myśl postmodernistyczne gry z czytelnikiem, jakie prowadzili Julio Cortazár czy Eduardo Men­doza. Przepełniona zmysłową atmosferą książka to prawdziwa, pełna humoru, witalności, słońca i... wyśmienitej kuchni komedia pomyłek.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 350193 (1 egz.)
Book
In basket
Kalimera : grecka kuchnia radości / Dionisios Sturis. - Warszawa : Wielka Litera, copyright 2021. - 261, [10] stron : ilustracje ; 25 cm.
Na okładce: Przepisy wegetariańskie.
Indeks.
Dionisios Sturis odkrywa sekrety najlepszych greckich potraw w barwnej opowieści o swojej drugiej ojczyźnie. Jest to nietypowa książka kucharska, w której przewodnik po krainie smaków i zapachów zmienia się w piękną opowieść o rodzinie i miłości do gotowania. To także ciekawa opowieść o Grecji i jej mieszkańcach. Tu gotuje się rodzinnie, myśląc o biesiadzie, bo Grecy wiedzą, że przy stole dzieją się najpiękniejsze i najradośniejsze rzeczy, a gotowaniem jesteśmy w stanie przekazać więcej niż słowami. Grecję opisaną przez Sturisa poznajemy wszystkimi zmysłami. Zapach faszerowanych warzyw przenika się ze smakiem cynamonu, oliwek i oregano. Deser kusi czasem pomarańczą, aromatycznym orzechem i wanilią, a czasem kokosem, goździkami i gałką muszkatołową.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 367804 (1 egz.)
Book
In basket
Christopher Bakken zbiera oliwki na Thasos, piecze chleb na Krecie, robi ser na Cykladach....W każdym miejscu szuka najlepszych kucharzy i lokalnych tradycji. Przede wszystkim jednak przepięknie opowiada o ośmiu elementach greckiego stołu–oliwkach, rybach, chlebie, fasoli, winie, serze i miodzie. Łącząc literaturę kulinarną z podróżniczą mistrzowsko wydobywa z kuchni greckiej jej smaki i pełnię.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 334775 (1 egz.)
Book
In basket
Zaklęcie podróżne : Kreta od kuchni / Michał Głombiowski. - Poznań ; Wrocław : Wydawnictwo Dolnośląskie - Publicat. Oddział, copyright 2017. - 278 stron : fotografie ; 21 cm.
(Seria z Różą Wiatrów)
Badania nad dietą i zdrowiem mieszkańców w różnych krajach świata wskazują, że jedne z najlepszych wyników osiągają mieszkańcy Krety. Najniższa śmiertelność, długa średnia życia i niska zapadalność na poważniejsze choroby kazały postawić pytanie, w czym tkwi sekret kreteńskiego jadłospisu? Czy tradycja nie przegrała z globalizacją i zalewem przemysłowo produkowanej żywności? Pytania te stały się zaczątkiem książki "Zaklęcie podróżne". Nie jest to typowy reportaż, ani pozycja kucharska, lecz książka podróżnicza, będąca relacją z półrocznego pobytu na Krecie. Tradycyjne zwyczaje kulinarne wyspiarzy stały się pretekstem do poszukiwań Świętego Graala naszej nieśmiertelności i zmierzenia się z poczuciem ulotności i zagadkowości ludzkiego losu. Miejsca, spotkani ludzie, ich opowieści, historia, religia kreślą obraz wyspy, prowokując także do rozmyślań o podróżowaniu, byciu w drodze, szukaniu własnego miejsca i cenie, jaką się za nie płaci.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 344387 (1 egz.)
Book
In basket
Grecja po mojemu : przewodnik dla grekomaniaków / Marcin Pietrzyk. - Wydanie 2. - Bielsko-Biała : Wydawnictwo Pascal, 2018. - XVI, 301, [3] strony : fotografie ; 21 cm.
Indeks.
Marcin Pietrzyk mieszka w Grecji od ponad 20 lat i jest dumnym absolwentem państwowej Szkoły Przewodników w Salonikach. Zaraża pasją do Hellady, którą uznaje za drugą ojczyznę. Na co dzień pracuje dla Grecos Holiday.
W sezonie przejeżdżam kontynentalną część Grecji wzdłuż i wszerz kilkanaście razy, objeżdżam dziesiątki wysp dookoła.W Meteorach oprowadzałem turystów ponad 500 razy. Wypraw na Peloponez, spacerów po starówce w mieście Rodos albo Narodowym Muzeum w Atenach nie zliczę. Czy panu się nie nudzi opowiadać znowu o Akropolu, Delfach czy Olimpii? - pytają turyści. Nigdy! Każdy inaczej okazuje zdumienie czy podziw. Ten kraj wciąga prostym, powolnym stylem życia, krajobrazami, błękitem, światłem słońca, aromatami i smakami. Nie ma lepszego zakątka do naładowania baterii pozytywną energią. (Marcin Pietrzyk)
Wybierzcie się na zwiedzanie trasą wytyczoną przez mojego przyjaciela, Marcina Pietrzyka. Polaka, który nie udaje Greka, tylko nim jest. I o Grecji wie wszystko. Każda wyprawa z Marcinem jest jak nowa przygoda. (Dorota Wellman)
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
All copies are currently on loan: sygn. 356936 (1 egz.)
Book
In basket
Starożytna Grecja od kuchni / Magdalena Nowakowska. - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2017. - 429, [1] strona : fotografie ; 21 cm.
Bibliografia na stronach 429-[430].
W zaglądaniu do kuchni zawsze jest coś ekscytującego! To właśnie za kulisami dojrzymy to, czego nie widać na nakrytym stole. Grecy z pewnością nie byli pierwszymi ludźmi wykazującymi zainteresowanie kulinariami, ale byli jednymi z pierwszych, którzy uświadomili sobie, że gotowanie może być sztuką. Rytuał rodzinnych spotkań przy stole można obserwować również dziś. A jak to wyglądało w starożytności?
Autorka zabiera czytelników w niezwykłą podróż w czasie, prosto do źródeł tradycji kulinarnej dawnych Greków - pierwszych mistrzów kuchni europejskiej. Opowiada o potrawach goszczących na stołach mieszkańców Hellady, o darach morza i ziemi, o codziennej strawie zwykłych ludzi i upodobaniach uprzywilejowanych smakoszy, o okolicznościach, w których gotowanie stało się sztuką, a komedie zaroiły się od postaci kucharzy i żarłoków. Zwyczaje związane z jedzeniem, rozkoszowanie się wspólnymi posiłkami, rozprawianie o kulinariach są częścią historii Grecji. Historia ta domaga się uwagi każdego, kto pragnie poznać źródła własnej cywilizacji. Opowieść autorki uzupełniają liczne ilustracje oraz przepisy na przysmaki greckiej kuchni.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 346589 (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again

Baza regionalna "Bibliografia Województwa Opolskiego" zawiera opisy bibliograficzne zawartości książek i artykułów z czasopism dotyczących w swej treści Opolszczyzny (jej historii, przyrody, gospodarki, polityki, nauki, oświaty, kultury itd.). Jest tworzona w Wojewódzkiej Bibliotece Publicznej w Opolu. Prowadzona jest na bieżąco od 1988 roku.

Baza jest częścią ogólnopolskiego systemu bibliografii regionalnych, które pełnią funkcję uzupełniającą w odniesieniu do narodowych wykazów publikacji. Rejestruje materiały publikowane w prasie ogólnopolskiej, regionalnej i lokalnej, książki i ich fragmenty, mapy itp. Czynnikiem decydującym o doborze jest wartość materiału informacyjnego.

Roczniki "Bibliografii Województwa Opolskiego" za lata 1980-1990 zostały wydane drukiem i są udostępnione w Opolskiej Bibliotece Cyfrowej.


Czytelnicy mogą posługiwać się następującymi kryteriami wyszukiwawczymi: tytuł atykułu, autor, temat, tytuł czasopisma.

Wyniki wyszukiwania można zawęzić używając faset, znajdujących sie z boku listy.

Wyszukane opisy bibliograficzne można pobrać i zapisać w postaci zestawienia alfabetycznego.