Form of Work
Ksi─ů┼╝ki
(4)
Poradniki i przewodniki
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Publikacje promocyjne
(1)
Status
available
(4)
unknown
(1)
Branch
Wypożyczalnia Główna
(4)
Czytelnia BG
(1)
Author
Cebula Joanna
(1)
Czarnowski Ryszard Jan
(1)
Czarnowski Ryszard Jan. Moje Kresy
(1)
Hoffmann Paweł
(1)
Kurowski Waldemar
(1)
Piechaczek Barbara
(1)
Wołkanowska Genowefa
(1)
Wo┼ékanowska-Ko┼éodziej Ewa (1983- )
(1)
Zgorzelska R├│┼╝a
(1)
Year
2020 - 2022
(1)
2010 - 2019
(2)
2000 - 2009
(1)
Time Period of Creation
2001-
(2)
Country
Poland
(4)
Language
Polish
(3)
Subject
Kuchnia kresowa
(4)
Kuchnia czeska
(1)
Kuchnia litewska
(1)
Kuchnia niemiecka
(1)
Kuchnia regionalna
(1)
Kuchnia ┼Ťl─ůska
(1)
Obyczaje i zwyczaje
(1)
Polacy za granic─ů
(1)
Produkt regionalny
(1)
Subject: time
2001-
(1)
Subject: place
Kresy wschodnie Rzeczypospolitej
(1)
Wilno (Litwa)
(1)
Wojew├│dztwo opolskie (1999- )
(1)
Genre/Form
Przepisy kulinarne
(3)
Autograf
(1)
Felieton polski
(1)
Opracowanie
(1)
Publikacja bogato ilustrowana
(1)
Domain
Kulinaria
(2)
Etnologia i antropologia kulturowa
(1)
Historia
(1)
4 results Filter
Book
In basket
Przysmaki kresowe we współczesnej kuchni / Waldemar Kurowski. - Poznań : Olimp Media, 2009. - 154, [6] s. : il. ; 20 cm.
(Polskie Tradycje Kulinarne)
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 297361 (1 egz.)
Book
In basket
Egzemplarz 22855 ┼Ü z dedykacj─ů.
Wsp├│┼éfinansowanie: Samorz─ůd Wojew├│dztwa Opolskiego
"┼Ül─ůski tygiel kulinarny" wojew├│dztwa opolskiego to efekty przenikania si─Ö kultur: ┼Ťl─ůskiej, czeskiej, kresowej, niemieckiej. Ciekawe dania, zwi─ůzana z tym tradycja, a czasem przepisy troch─Ö id─ůce z "duchem czasu" powoduj─ů, i┼╝ w opolskiej kuchni ka┼╝dy znajdzie co┼Ť dla siebie. Dzi─Öki wielu staraniom podejmowanym przez Samorz─ůd Wojew├│dztwa Opolskiego, uda┼éo si─Ö dotrze─ç do lokalnych producent├│w, kt├│rzy stosuj─ůc tradycyjne metody produkcji, wprowadzili na rynek regionaln─ů i tradycyjn─ů ┼╝ywno┼Ť─ç wysokiej jako┼Ťci. To w┼éa┼Ťnie dzi─Öki nim mieszka┼äcy wojew├│dztwa i tury┼Ťci mog─ů posmakowa─ç "naszego regionu". [...] ┼╗ywno┼Ť─ç lokalna jest tym, co nas wyr├│┼╝nia spo┼Ťr├│d innych, ale te┼╝ jednoczy w regionie". (A. Bu┼éa, fragment wst─Öpu)
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 22856 ŚM, 368821 (2 egz.)
Czytelnia BG
Brak informacji o dost─Öpno┼Ťci: sygn. 22855 ┼Ü
Book
In basket
Bibliogr. s. 298-299. Indeks.
Ksi─ů┼╝ka, dzi─Öki kt├│rej kucharz zacznie czyta─ç, a reporter gotowa─ç Fascynuj─ůca rodzinna opowie┼Ť─ç o Wile┼äszczy┼║nie, mieszkaj─ůcych tam Polakach i Litwie w og├│le. Ewa Wo┼ékanowska-Ko┼éodziej to zdolna reporterka, Genowefa Wo┼ékanowska to znana na ca┼éej Litwie kucharka. Ksi─ů┼╝ka powsta┼éa z po┼é─ůczenia talent├│w matki i c├│rki.
"Z ksi─ů┼╝ek kucharskich si─Ö korzysta, si─Ögaj─ůc po przepisy. Z niniejszej r├│wnie┼╝ korzysta─ç mo┼╝na, lecz czyta si─Ö j─ů przede wszystkim, by nie rzec dosadniej, poch┼éania, niczym najwspanialszego cepelina nadzianego baranin─ů. To fantastyczna opowie┼Ť─ç o dzisiejszej Wile┼äszczy┼║nie i Litwie. Pisana przez Polk─Ö, lecz niepolonocentryczna, opowie┼Ť─ç wsp├│┼éczesna, lecz pe┼éna odniesie┼ä do historii. Pe┼én─ů g─Öb─ů reporta┼╝ z elementami eseju i mn├│stwem doskona┼éych tradycyjnych litewskich przepis├│w ÔÇô oto, co w┼éa┼Ťnie trzymacie Pa┼ästwo w d┼éoniach. A co┼Ť takiego trzyma si─Ö w d┼éoniach niecz─Östo." (Robert Mak┼éowicz)
"Wreszcie wiem, czemu sma┼╝ony chleb to najlepsza zak─ůska do piwa, jak smakuje hematogenas, czy kap┼éun pije si─Ö, czy si─Ö go je, no i czemu Litwini kochaj─ů cepeliny. Ale ksi─ů┼╝ka Ewy to reporta┼╝ o pokoleniach, kt├│re spotykaj─ů si─Ö przy suto zastawionym stole. Pe┼éen humoru i mi┼éo┼Ťci. Mi┼éo┼Ťci do Wilna, rodziny, gotowania i do dzielenia si─Ö jedzeniem." (Katarzyna Boni)
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 341000 (1 egz.)
Book
In basket
Kuchnia polskich Kres├│w / Ryszard Jan Czarnowski. - Wydanie I. - Warszawa : Oficyna Wydawnicza Rytm, 2020. - 312 stron : ilustracje ; 25 cm.
(Moje Kresy / Ryszard Jan Czarnowski)
Tekst tak┼╝e na wyklejkach.
Kolejny tom serii "Moje Kresy" opisuje tradycje, zwyczaje i przepisy kulinarne cz─Östo zapomniane. Receptury, kt├│rych rodzicielstwo przypisuj─ů sobie narody z innych cz─Ö┼Ťci Europy, zamieszczone w tej ksi─ů┼╝ce po to, by┼Ťmy nie zapominali o naszych kuchennych tradycjach.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 364867 (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again

Baza regionalna "Bibliografia Wojew├│dztwa Opolskiego" zawiera opisy bibliograficzne zawarto┼Ťci ksi─ů┼╝ek i artyku┼é├│w z czasopism dotycz─ůcych w swej tre┼Ťci Opolszczyzny (jej historii, przyrody, gospodarki, polityki, nauki, o┼Ťwiaty, kultury itd.). Jest tworzona w Wojew├│dzkiej Bibliotece Publicznej w Opolu. Prowadzona jest na bie┼╝─ůco od 1988 roku.

Baza jest cz─Ö┼Ťci─ů og├│lnopolskiego systemu bibliografii regionalnych, kt├│re pe┼éni─ů funkcj─Ö uzupe┼éniaj─ůc─ů w odniesieniu do narodowych wykaz├│w publikacji. Rejestruje materia┼éy publikowane w prasie og├│lnopolskiej, regionalnej i lokalnej, ksi─ů┼╝ki i ich fragmenty, mapy itp. Czynnikiem decyduj─ůcym o doborze jest warto┼Ť─ç materia┼éu informacyjnego.

Roczniki "Bibliografii Wojew├│dztwa Opolskiego" za lata 1980-1990 zosta┼éy wydane drukiem i s─ů udost─Öpnione w Opolskiej Bibliotece Cyfrowej.


Czytelnicy mog─ů pos┼éugiwa─ç si─Ö nast─Öpuj─ůcymi kryteriami wyszukiwawczymi: tytu┼é atyku┼éu, autor, temat, tytu┼é czasopisma.

Wyniki wyszukiwania mo┼╝na zaw─Özi─ç u┼╝ywaj─ůc faset, znajduj─ůcych sie z boku listy.

Wyszukane opisy bibliograficzne mo┼╝na pobra─ç i zapisa─ç w postaci zestawienia alfabetycznego.