Form of Work
Książki
(5)
Poradniki i przewodniki
(2)
Status
available
(4)
only on-site
(1)
Branch
Wypożyczalnia Główna
(4)
Czytelnia BG
(1)
Author
Chmiel Artur (tłumacz)
(1)
Cieślewska Joanna
(1)
Darewski Marek
(1)
Derkacz-Strybel Maria
(1)
Grynberg Mikołaj (1966- )
(1)
Hecht John
(1)
Juszczyk Marta
(1)
Kos Barbara (tłumacz)
(1)
Kręglicka Agnieszka (1966- )
(1)
Kręglicki Marcin
(1)
Osorio-Mrożek Susana (1951- )
(1)
Raczkiewicz Maria
(1)
Velázquez de León Mauricio
(1)
Vidgen Lucas
(1)
Wolański Adam (1973- )
(1)
Year
2010 - 2019
(1)
2000 - 2009
(3)
1990 - 1999
(1)
Time Period of Creation
2001-
(2)
Country
Poland
(5)
Language
Polish
(3)
Subject
Kuchnia meksykańska
(5)
Atrakcje turystyczne
(1)
Kuchnia amerykańska
(1)
Kuchnia francuska
(1)
Kuchnia grecka
(1)
Kuchnia hiszpańska
(1)
Kuchnia karaibska
(1)
Kuchnia włoska
(1)
Odmienność kulturowa
(1)
Osobliwości
(1)
Szlaki turystyczne
(1)
Subject: place
Meksyk
(3)
Jukatan (półwysep)
(1)
Genre/Form
Książka kucharska
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Przewodnik turystyczny
(1)
Domain
Podróże i turystyka
(1)
6 results Filter
Authority data
Kuchnia meksykańska (hasło przedmiotowe)
Book
In basket
(Podróże Kulinarne : tradycje, smaki, potrawy ; Tom 5/K)
Testowane potrójnie, w testach kulinarnych "Australian Women's Weekly".
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia BG
Copies are only available in the library: sygn. C 64-121 (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 250014 (1 egz.)
Book
In basket
Meksyk, Karaiby, Ameryka Północna / [tłumaczenie Maria Strybel]. - Warszawa : Spółka Imprint, cop. 2008. - 136 s. : il. kolor. ; 22 cm.
(Kuchnie Świata ; 4)
Dod. do Gazety Wyborczej. Błędnie przypisany ISBN dla książki.
Indeks.
Tł. z ang.
W tym tomie przedstawiamy potrawy z obu Ameryk.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 337621 (1 egz.)
Book
In basket
Indeksy.
Jak przygotować i podawać absynt, a jak upiec ośmiornicę? Z ilu dań tak naprawdę składa się pełny włoski posiłek? Dlaczego Meksykanie tańczą podczas jedzenia taco? Co hiszpańska kuchnia zawdzięcza Kolumbowi? I jakąż to potrawę wymyślili greccy rozbójnicy?
Agnieszka i Marcin Kręgliccy, znane rodzeństwo warszawskich restauratorów, zapraszają nas w niezwykle smakowitą podróż po kuchni francuskiej, włoskiej, greckiej, hiszpańskiej i meksykańskiej. W książce znalazło się ponad sto przepisów na najbardziej tradycyjne dania tych krajów - od zupy cebulowej do musaki, od paelli po guacamole. Na deser zaś autorzy zawsze mają w zanadrzu coś słodkiego - na przykład tiramisu lub flan pomarańczowy. To książka, która cieszy oczy i podniebienie!
"Prowadzimy restauracje od dwudziestu lat. Kłócimy się i godzimy przy stole. Jedzenie jest dla nas osią pracy, życia rodzinnego i towarzyskiego. Jest sposobem na dbanie o siebie i o innych, jest źródłem przyjemności. Przede wszystkim musi być dobre. (...) W tej książce zebraliśmy najlepsze przepisy z naszych restauracji. Sprawdzone po wielokroć, smaczne i możliwe do zrobienia w polskim domu". Agnieszka i Marcin Kręgliccy
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 294600 (1 egz.)
Book
In basket
(Lonely Planet)
Na okładce: Planowanie podróży, Chiapas i Tabasco, lokalne sekrety.
Indeks.
"W niewielu zakątkach Meksyku można znaleźć w jednym miejscu pradawne ruiny Majów, lazurowe wody Karaibów oraz miasta epoki kolonialnej. Prawdę mówiąc, jest tylko jedno takie miejsce – Jukatan".
(John Hecht, autor przewodnika)
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 357145 (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again

Baza regionalna "Bibliografia Województwa Opolskiego" zawiera opisy bibliograficzne zawartości książek i artykułów z czasopism dotyczących w swej treści Opolszczyzny (jej historii, przyrody, gospodarki, polityki, nauki, oświaty, kultury itd.). Jest tworzona w Wojewódzkiej Bibliotece Publicznej w Opolu. Prowadzona jest na bieżąco od 1988 roku.

Baza jest częścią ogólnopolskiego systemu bibliografii regionalnych, które pełnią funkcję uzupełniającą w odniesieniu do narodowych wykazów publikacji. Rejestruje materiały publikowane w prasie ogólnopolskiej, regionalnej i lokalnej, książki i ich fragmenty, mapy itp. Czynnikiem decydującym o doborze jest wartość materiału informacyjnego.

Roczniki "Bibliografii Województwa Opolskiego" za lata 1980-1990 zostały wydane drukiem i są udostępnione w Opolskiej Bibliotece Cyfrowej.


Czytelnicy mogą posługiwać się następującymi kryteriami wyszukiwawczymi: tytuł atykułu, autor, temat, tytuł czasopisma.

Wyniki wyszukiwania można zawęzić używając faset, znajdujących sie z boku listy.

Wyszukane opisy bibliograficzne można pobrać i zapisać w postaci zestawienia alfabetycznego.