Form of Work
Książki
(56)
Poradniki i przewodniki
(27)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(10)
Publikacje promocyjne
(6)
Publikacje popularnonaukowe
(5)
Publikacje informacyjne
(4)
Publikacje naukowe
(2)
Audiobooki
(1)
Mapy
(1)
Poezja
(1)
Proza
(1)
Status
available
(38)
only on-site
(20)
unavailable
(5)
unknown
(5)
Branch
Wypożyczalnia Główna
(46)
Biblioteka Obcojęzyczna
(1)
Czytelnia BG
(21)
Author
De Blasi Marlena (1952- )
(2)
Konieczny Jacek
(2)
Przymuszała Lidia
(2)
Szymanderska Hanna (1944-2014)
(2)
Świtała-Trybek Dorota
(2)
Alborghetti Roberto (1954- )
(1)
Bajda Łukasz (1986- )
(1)
Barabach Szymon (1975- )
(1)
Bedrunka Karina
(1)
Bletek Rafał
(1)
Bodzioch Anna
(1)
Bugno Patrycja
(1)
Byrdak Maja
(1)
Błotnicka Agnieszka (1966- )
(1)
Cebula Joanna
(1)
Chojnowska Ilona (1982- )
(1)
Chruściel Maria (kulinaria)
(1)
Cohane Ondine
(1)
Dimoski Zvonko (1980- )
(1)
Drewniak Mirek
(1)
Dąbrowski Kazimierz
(1)
Faron Barbara (1977- )
(1)
Fryza Kasia
(1)
Gach Joanna
(1)
Ghayour Sabrina (1976- )
(1)
Gignal Magdalena
(1)
Grudzińska Zofia
(1)
Gryglas Anna
(1)
Gryszel Piotr
(1)
Grzebyk Magda
(1)
Gąsienica-Szostak Michał (1936- )
(1)
Hamilton Liz Haarala‏
(1)
Hartwig-Sosnowska Jolanta (1946- )
(1)
Hoffmann Paweł
(1)
Hoppe Dominika
(1)
Hołub Barbara
(1)
Iwicki Argymir (1970- )
(1)
Jasicka-Misiak Izabela (1971- )
(1)
Kacperski Ernest (1980- )
(1)
Kalwas Hasan
(1)
Kalwas Piotr Ibrahim (1963- )
(1)
Kawalerowicz Sylwia
(1)
Klonowska-Szałek Aleksandra
(1)
Kluczniok Klaudia
(1)
Konopka Anna (dziennikarka)
(1)
Kopiec Karolina
(1)
Koronkiewicz Wojciech (1969- )
(1)
Kotuła Ewa
(1)
Kozak Krystyna (1961- )
(1)
Kołodyńska-Walków Agnieszka
(1)
Krawczyk Agnieszka (1989- )
(1)
Kryniewski Wiesław
(1)
Kula Dorota
(1)
Kędzia Ewelina (1996- )
(1)
Lemaniak Paweł (1978- )
(1)
Lovekin Jonathan
(1)
Maisto Michelle
(1)
Malina Dorota
(1)
Maliszewska-Kozan Bożena
(1)
Malovický Václav
(1)
Mayes Frances (1941- )
(1)
Mendyk Emil
(1)
Miszkurek Aneta
(1)
Molska Gosia
(1)
Molski Leszek
(1)
Mrukot Bogusław
(1)
Nowak Jan (1963- )
(1)
Ochman Paweł
(1)
Osiecka-Sułek Justyna
(1)
Ottolenghi Yotam (1968- )
(1)
Piechaczek Barbara
(1)
Polan Andrzej
(1)
Potocka-Marsch Renata
(1)
Pydych Jan
(1)
Płaczek Paweł (1983- )
(1)
Sala Felicita
(1)
Seidler Tomasz
(1)
Semka Piotr (1965- )
(1)
Sikora Jacek (1950- )
(1)
Stawska-Ostaszewska Adrianna Ewa (1967- )
(1)
Stotko Maria
(1)
Szaciłło Karolina
(1)
Szaciłło Maciej
(1)
Tamimi Sami (1968- )
(1)
Thier Piotr
(1)
Tomczyk-Miczka Elżbieta
(1)
Walków Tomasz
(1)
Wellman Krzysztof (1958- )
(1)
Wiater Przemysław (1958-2020)
(1)
Wierzba Paulina
(1)
Zegadłówna Zdzisława
(1)
Zgorzelska Róża
(1)
Zięba Michał (fotograf)
(1)
Łatka Bogdan
(1)
Łoszewski Grzegorz (1964- )
(1)
Śmigielska Maria (geograf)
(1)
Świerc Sabina
(1)
Żołądź Magdalena
(1)
Żurek Maria
(1)
Year
2020 - 2022
(19)
2010 - 2019
(29)
2000 - 2009
(8)
1990 - 1999
(1)
1980 - 1989
(1)
Time Period of Creation
2001-
(46)
Country
Poland
(57)
unknown (cz)
(1)
Language
Polish
(55)
Czech
(1)
German
(1)
Audience Group
6-8 lat
(4)
9-13 lat
(4)
Dzieci
(4)
Demographic Group
Literatura polska
(7)
Literatura amerykańska
(2)
Subject
Kuchnia regionalna
(56)
Produkt regionalny
(11)
Kuchnia śląska
(8)
Obyczaje i zwyczaje
(5)
Agroturystyka
(4)
Atrakcje turystyczne
(4)
Dziedzictwo kulinarne
(4)
Kuchnia polska
(4)
Lista produktów tradycyjnych
(4)
Podróże
(4)
Turystyka kulinarna
(4)
Dziedzictwo kulturowe
(3)
Ekologiczny styl życia
(3)
Gotowanie
(3)
Kultura stołu
(3)
Rodzina
(3)
Slow life
(3)
Zwyczaje żywieniowe
(3)
Życie codzienne
(3)
Dziennikarze
(2)
Folklor
(2)
Konkursy i festiwale kulinarne
(2)
Kucharstwo
(2)
Kuchnia czeska
(2)
Niematerialne dziedzictwo kulturowe
(2)
Potrawy jarskie
(2)
Szlaki turystyczne
(2)
Kuchnia regionalna
(1)
Boszniacy
(1)
Boże Narodzenie
(1)
Chorwaci
(1)
Ciasta
(1)
Cohane, Ondine
(1)
Desery
(1)
Dialekty i regionalizmy
(1)
Duchowość katolicka
(1)
Etnografia
(1)
Franciszek
(1)
Gastronomia
(1)
Ginące zawody
(1)
Gościnność
(1)
Iwicki, Argymir
(1)
Jedzenie
(1)
Kalwas, Piotr Ibrahim
(1)
Kanapki i przekąski
(1)
Konkurs kulinarny ''Smaki Mojego Dzieciństwa''
(1)
Kołacz śląski
(1)
Kołodyńska-Walków, Agnieszka
(1)
Krajobraz
(1)
Książki kucharskie
(1)
Kuchnia arabska
(1)
Kuchnia kresowa
(1)
Kuchnia niemiecka
(1)
Kuchnia podlaska
(1)
Kuchnia rumuńska
(1)
Kuchnia wegańska
(1)
Kuchnia wegetariańska
(1)
Kuchnia włoska
(1)
Kuchnia żydowska
(1)
Kultura
(1)
Maisto, Michelle
(1)
Mayes, Frances
(1)
Małżeństwo międzyetniczne
(1)
Miód
(1)
Mleko
(1)
Natalia Borowik
(1)
Obiad
(1)
Odmienność kulturowa
(1)
Odpoczynek
(1)
Pamięć rodzinna
(1)
Papieże
(1)
Pisarze amerykańscy
(1)
Podróże apostolskie
(1)
Podróżnicy
(1)
Posiłki (jedzenie)
(1)
Postępowanie z żywnością
(1)
Potrawy wielkanocne
(1)
Potrawy wigilijne
(1)
Potrawy świąteczne
(1)
Produkty mleczne
(1)
Przepisy
(1)
Relacje międzyludzkie
(1)
Restauracje
(1)
Rumuni
(1)
Rzemiosło
(1)
Semka, Piotr
(1)
Serbowie
(1)
Slow food
(1)
Społeczności lokalne
(1)
Stereotyp narodowy
(1)
Stowarzyszenie „Przyszłość Chrząstowic"
(1)
Surówki i sałatki
(1)
Sąsiedztwo (socjologia)
(1)
Tożsamość osobista
(1)
Turcy
(1)
Usługi turystyczne
(1)
Wielokulturowość
(1)
Wsie
(1)
Łaknienie
(1)
Łaknienie nadmierne
(1)
Subject: work
Ojciec Mateusz (serial telewizyjny)
(1)
Subject: time
2001-
(14)
1901-2000
(6)
1801-1900
(4)
1701-1800
(3)
1601-1700
(1)
1901-1914
(1)
1914-1918
(1)
1918-1939
(1)
1939-1945
(1)
1945-1989
(1)
1989-2000
(1)
Subject: place
Polska
(7)
Województwo opolskie (1999- )
(5)
Opole (woj. opolskie ; okolice)
(4)
Górny Śląsk
(3)
Europa
(2)
Mrągowo (woj. warmińsko-mazurskie ; okolice)
(2)
Rumunia
(2)
Włochy
(2)
Świat
(2)
Afryka
(1)
Argentyna
(1)
Baborów (woj. opolskie, pow. głubczycki, gm. Baborów)
(1)
Bieszczady (góry)
(1)
Bieszczadzki Park Narodowy (obszar)
(1)
Bliski Wschód
(1)
Bośnia i Hercegowina
(1)
Bułgaria
(1)
Chorwacja
(1)
Chrząstowice (woj. opolskie, pow. opolski, gm. Chrząstowice)
(1)
Dolny Śląsk
(1)
Egipt
(1)
Francja
(1)
Gmina Jemielnica (woj. opolskie, pow. strzelecki)
(1)
Gmina Zakliczyn (woj. małopolskie, pow. tarnowski)
(1)
Gozo (Malta)
(1)
Grecja
(1)
Góra Świętej Anny (woj. opolskie, pow. strzelecki, gm. Leśnica ; okolice)
(1)
Hiszpania
(1)
Jerozolima (Izrael)
(1)
Jeseník (Czechy ; okręg)
(1)
Karkonosze (góry)
(1)
Kluczbork (woj. opolskie ; okolice)
(1)
Kolanowice (woj. opolskie, pow. opolski, gm. Łubniany)
(1)
Maroko
(1)
Mazury
(1)
Mołdawia
(1)
Myślenice (woj. małopolskie ; okolice)
(1)
Nysa (woj. opolskie ; okręg)
(1)
Olesno (woj. opolskie ; okolice)
(1)
Opole (woj. opolskie)
(1)
Piemont (Włochy ; kraina historyczna)
(1)
Podhale
(1)
Podlasie
(1)
Sandomierz (woj. świętokrzyskie)
(1)
Stany Zjednoczone (USA)
(1)
Sudety (góry)
(1)
Szetlandy (Wielka Brytania ; wyspy)
(1)
Szkocja (Wielka Brytania)
(1)
Tunezja
(1)
Warmia
(1)
Warszawa (woj. mazowieckie)
(1)
Wilno (Litwa ; okręg)
(1)
Województwo dolnośląskie (1999- )
(1)
Województwo podkarpackie (1999- )
(1)
Województwo warmińsko-mazurskie (1999- )
(1)
Węgry
(1)
Śląsk
(1)
Genre/Form
Przepisy kulinarne
(26)
Publikacja bogato ilustrowana
(24)
Książka kucharska
(11)
Opracowanie
(8)
Przewodnik turystyczny
(6)
Reportaż
(4)
Informator
(3)
Relacja z podróży
(3)
Katalog
(2)
Mapa turystyczna
(2)
Pamiętniki i wspomnienia
(2)
Wywiad dziennikarski
(2)
Autograf
(1)
Biografia
(1)
Felieton
(1)
Mapy
(1)
Opowiadania i nowele
(1)
Poradnik
(1)
Praca dyplomowa
(1)
Publicystyka
(1)
Publicystyka polska
(1)
Publikacje dla dzieci
(1)
Słownik tematyczny
(1)
Wiersze
(1)
Wydawnictwa dla dzieci i młodzieży
(1)
Wydawnictwo źródłowe
(1)
Domain
Kulinaria
(34)
Podróże i turystyka
(15)
Etnologia i antropologia kulturowa
(12)
Historia
(8)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(4)
Socjologia i społeczeństwo
(4)
Geografia i nauki o Ziemi
(2)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(2)
Religia i duchowość
(2)
Biologia
(1)
Edukacja i pedagogika
(1)
Językoznawstwo
(1)
Kultura i sztuka
(1)
Rolnictwo i leśnictwo
(1)
Styl życia, moda i uroda
(1)
62 results Filter
Authority data
Kuchnia regionalna (hasło przedmiotowe)
zob. też Produkt regionalny (hasło przedmiotowe) ; Regionalizm (hasło przedmiotowe) ; Slow food (hasło przedmiotowe) ; Turystyka kulinarna (hasło przedmiotowe)
zob. też Przepisy kulinarne (hasło przedmiotowe)
Nieużywane formy hasła: Kucharstwo - etnografia ; Kuchnia etniczna ; Kuchnia lokalna ; Potrawy regionalne
Book
In basket
Kuchnia polska : potrawy regionalne / Hanna Szymanderska. - Warszawa : "Świat Książki", 2004. - 703 s. : fot. kolor. ; 31 cm.
Bibliogr. s. 691. Indeks.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia BG
Copies are only available in the library: sygn. C 64-89 (1 egz.)
Book
In basket
Tyt. oryg.: "A taste of Southern Italy : delicious recipes and a dash of culture" 2006.
Indeks.
Jak upiec wykradzioną świnię? Jak smakują ogony wołowe w pomidorach i białym winie a la rzymscy rzeźnicy? Jakie dania kryją poetyckie nazwy: Cytrynowe westchnienia i Los Persefony, i na czym polega żart w potrawie zwanej Małymi cielaczkami z Desulo? Co składa się na menu obowiązujące podczas Pasquetta – wielkanocnego pikniku w Apulii, i jaka jest geneza pantagruelicznej panardy, wystawnej hulanki urządzanej przez abruzyjczyków? W czyim modlitewniku przeszmuglowano do Włoch drogocenny szafran i gdzie wymyślono naleśniki, do których autorstwa zupełnie niesłusznie przyznają się Francuzi?... Pełna anegdot, ciekawostek kulinarnych i smakowitych przepisów na lokalne dania z ośmiu regionów południowych Włoch książka kucharska autorki "Tysiąca dni w Wenecji" w pasjonujący sposób przybliża tajemnice i smaki słynnej la cucina povera.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 312274 (1 egz.)
Book
In basket
Indeks.
To nie zwyczajna książka kucharska, lecz prawdziwa skarbnica prawie dwustu przepisów, okraszonych zmysłowymi opowieściami, które każdemu z nas przybliżą klimat północnych Włoch. Marlena de Blasi zabiera nas w kulinarną podróż po leśnych drogach mistycznej Umbrii, na zwieńczone zamkami i wieżami wzgórza Piemontu czy do Emilii, gdzie dojrzewają najszlachetniejsze sery na świecie. Spróbujmy przygotować potrawy według zamieszczonych w książce przepisów, a poczujemy wszystkimi zmysłami niepowtarzalną atmosferę lazurowej Toskanii - krainy wina i chrupiącego chleba z oliwą...
"Pisałam tę książkę powoli, z rozmysłem i szacunkiem podszytym ciekawością... Wybrałam wiele łatwych do przyrządzenia, prostych dań. Ale jak zawsze najważniejsze są opowieści, nierozerwalnie powiązane zjedzeniem... Jeśli wybieracie się do Włoch, książka ta pomoże wam zostać podróżnikami - w odróżnieniu od zwykłych turystów - gdyż będziecie mieli poczucie swojskości czy wręcz zażyłości z miejscami, ludźmi oraz tym, co jedzą i piją. Pozwoli to wam w większym stopniu skoncentrować się na własnym niezaspokojonym głodzie." Marlena de Blasi
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 312871 (1 egz.)
Authority data
Kuchnia regionalna - Czechy (hasło przedmiotowe)
Authority data
Kuchnia regionalna - Włochy (hasło przedmiotowe)
Authority data
Kuchnia regionalna - Polska (hasło przedmiotowe)
No cover
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Obcojęzyczna
There are copies available to loan: sygn. O 20550 (1 egz.)
Book
In basket
Kuchnia polska : potrawy regionalne / Hanna Szymanderska. - Warszawa : Świat Książki, 2013. - 608 s. : il. kolor. ; 28 cm.
Bibliogr. s. 589. Indeks.
Ponad 1000 sprawdzonych przepisów! Kuchnia kaszubska, warmińska, śląska, kresowa czy kujawska. Prezentujemy przepisy wykorzystywane od pokoleń i zupełnie nowe, inspirowane lokalnymi specjałami, opracowane przez gospodynie z różnych stron Polski. Autorka zbierała je przez wiele lat, jeżdżąc na liczne festyny folklorystyczne i konkursy kulinarne. Przejrzysty podział książki na regiony pomoże przygotować ucztę góralską lub mazurską.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 335917 (1 egz.)
Book
In basket
Egzemplarz 22855 Ś z dedykacją.
Współfinansowanie: Samorząd Województwa Opolskiego
"Śląski tygiel kulinarny" województwa opolskiego to efekty przenikania się kultur: śląskiej, czeskiej, kresowej, niemieckiej. Ciekawe dania, związana z tym tradycja, a czasem przepisy trochę idące z "duchem czasu" powodują, iż w opolskiej kuchni każdy znajdzie coś dla siebie. Dzięki wielu staraniom podejmowanym przez Samorząd Województwa Opolskiego, udało się dotrzeć do lokalnych producentów, którzy stosując tradycyjne metody produkcji, wprowadzili na rynek regionalną i tradycyjną żywność wysokiej jakości. To właśnie dzięki nim mieszkańcy województwa i turyści mogą posmakować "naszego regionu". [...] Żywność lokalna jest tym, co nas wyróżnia spośród innych, ale też jednoczy w regionie". (A. Buła, fragment wstępu)
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 22856 ŚM, 368821 (2 egz.)
Czytelnia BG
No availability information: sygn. 22855 Ś
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 111764 (1 egz.)
Book
In basket
Roślinna kuchnia regionalna / Paweł Ochman. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Wydawnictwo Marginesy, 2020. - 341, [3] strony : ilustracje, fotografie ; 23 cm.
Na okładce: autor bloga Weganon.
Indeks.
Kulinarna podróż po wszystkich regionach Polski.
Odkryjecie nowe i zapomniane dania w wersjach roślinnych. Poznacie historię potraw i jaki wpływ na kuchnie regionalną miały zabory, warunki przyrodnicze, miejscowa ludność, a także położenie geograficzne. Czym są dziędziuchy na Lubelszczyźnie, hołubcie na Pomorzu Zachodnim, fujarki pastusze na Podkarpaciu, ruchańce na Kujawach czy bomby legnickie na Dolnym Śląsku. Przekonacie się jak smakują ziemniaki z jagodami, „pizza” z Borów Tucholskich i owocowe zupy z niezwykłymi dodatkami. Dowiecie się, co zrobić z czerstwego chleba, gdzie dodać pasternak, brukiew i kalarepę. Co króluje na świątecznych stołach Śląska czy Małopolski. Jakie słodkości na Tłusty Czwartek można przygotować na Pomorzu, Mazowszu, Kujawach czy Podlasiu.
Zaskoczeń nie będzie końca – jak choćby takich, jak wiele tradycyjnych polskich potraw jest wegańskich od stuleci. Przygotujecie z prostych i tanich składników, wyjątkowe potrawy na słodko i wytrawnie. Na śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację. Poznajcie regionalną kuchnie naszego kraju z użyciem roślinnych składników i cieszcie się wyjątkowym smakiem.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 364063 (1 egz.)
Book
In basket
Na okładce podtytuł: Książka kucharska.
Indeks.
Na kartkach "Jerozolimy" Yotam Ottolenghi i Sami Tamimi odkrywają ekscytującą kuchnię swojego rodzinnego miasta i jego różnorodnych muzułmańskich, żydowskich i chrześcijańskich społeczności. Obaj autorzy urodzili się w Jerozolimie w tym samym roku - Tamimi po arabskiej wschodniej stronie, a Ottolenghi po żydowskiej zachodniej.
Ta zachwycająca książka kucharska przedstawia, z unikalnej, międzykulturowej perspektywy, 120 przepisów: od nowatorskich dań warzywnych do słodkich, wspaniałych deserów. Ottolenghi, który jest właścicielem pięciu restauracji w Londynie i autorem dwóch innych świetnych książek kucharskich, należy do najbardziej szanowanych szefów kuchni na świecie. W "Jerozolimie" połączył siły z Samim Tamimi, by stworzyć najbardziej osobistą książkę kucharską, jaka kiedykolwiek powstała.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 355790 (1 egz.)
Book
In basket
Swojsko : Karolina na tropie polskich smaków / Karolina i Maciej Szaciłło. - Warszawa : Agora, cop. 2014. - 254 s. : il. kolor. ; 24 cm.
(Biblioteka Gazety Wyborczej)
Na okł. podtyt.: Karolina na tropie polskich smaków.
Indeks.
Ile wspaniałych, zdrowych przepisów można wyczarować przekształcając nasze ukochane dania z dzieciństwa i wędrując po Polsce w poszukiwaniu zapomnianych smaków. Karolina i Maciej Szaciłło, autorzy bestsellerowej „Karoliny na detoksie” przejechali ponad 2500 kilometrów, by na nowo odkryć bogactwo polskiej kuchni. Byli w Wiśle i Koniakowie, Lesku i Berezce, Ropkach, Kadzidle, Starzynie i Czeremsze. Spotykali ludzi, którzy inspirowali ich do tworzenia lekkich, wegetariańskich, wegańskich, często bezglutenowych, wariacji na temat naszych kasz, olejów, strączków, owoców i warzyw, pestek i orzechów. W „Swojsko” znajdziecie też specjalny rozdział - Wigilia - w którym Karolina i Maciek dowodzą, że święta wcale nie muszą być ciężkie i niezdrowe.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 333188 (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia BG
Copies are only available in the library: sygn. 21324 Ś (1 egz.)
Audiobook
CD
In basket
Co jedzą ludzie? [Dokument dźwiękowy] / Paulina Wierzba. - [Poznań] : Wydawnictwo Albus ; [Piaseczno] : Storybox.pl, [2021]. - 1 płyta audio (CD) (1 godz. 15 min) : zapis cyfrowy, stereo ; 12 cm.
Czas trwania: 1 godz. 15 min.
Czyta: Ilona Chojnowska.
Nagranie w formacie mp3.
Audiobook skierowany jest do dzieci i w całości poświęcony kulinarnym podróżom. Dowiemy się z niego, co jedzą ludzie, a jedzą… w zasadzie wszystko. Znajdziemy tu opis bardzo nietypowych, najdziwniejszych przysmaków, które oburzają, przerażają, nie mieszczą się po prostu w głowie, których sława, a raczej „niesława” przekroczyła wszystkie granice. Autorka przedstawia różnorodność kultur i zwyczajów nie tylko poprzez opisy wyszukanych dań - prezentuje też krótki poradnik savoir-vivre pozwalający poznać zasady zachowania przy stole w różnych kulturach. Opis każdej potrawy kończy się słowami „smacznego” lub „na zdrowie” w języku kraju, z którego pochodzi opisywana potrawa.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. T 21327 (1 egz.)
Book
In basket
Dyplom magisterski artystyczny wykonany pod kierunkiem dr hab. Magdaleny Hlawacz, prof. UO.
Ilustracje na wyklejkach. Na odładce i stronie tytułowej: RoslinnieJemy.
„Kuchnia Górnego Śląska powszechnie kojarzy sie z obfitymi posiłkami - tłustymi i mięsnymi. Ponieważ urodziłam się w tym regionie i jednocześnie jestem wegetarianką, postanowiłam odczarować rodzime, śląskie dania. Mój dyplom - ilustrowana książka kucharska - proponuje roślinne zamienniki tradycyjnej kuchni. To 15 przepisów wyrastających z ducha Górna Śląska, ale różnych od stereotypowego półmiska rodziny z Pyskowic czy Mikołowa. Projekt został zrealizowany we współpracy z Kampanią RoślinnieJemy, prowadzoną przez organizację Otwarte Klatki". (Ewelina Kędzia)
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 23679 ŚM (1 egz.)
Czytelnia BG
Copies are only available in the library: sygn. 23678 Ś (1 egz.)
No cover
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
No availability information: sygn. 365484
Book
In basket
Kategoria wiekowa 4+.
Smakowity zbiór zabawnych wierszyków o kulinarnych przygodach mieszkańców różnych krajów świata. Co Kebabcia robi w kapciach? Czemu wok przyciąga wzrok? Gdzie gotuje się w tażinie? Z czego kuchnia włoska słynie? Gdzie króluje szakalaka? Przeczytajcie w "Rymosmakach"! Absurdalne wierszyki i wesołe ilustracje zabiorą was w zwariowaną podróż dookoła świata tropem potraw i kulinarnych zwyczajów. Podczas lektury wasze brzuchy będą na przemian trząść się ze śmiechu i tęsknie burczeć. A wy dowiecie się, skąd pochodzą i czym są sushi, wok, tażin, langosz, burrito czy szakalaka.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 366679 (1 egz.)
Book
In basket
Na okładce: Andrzej Polan w obiektywie Krzysztofa Wellmana.
Indeks.
Najnowsza książka Andrzeja Polana to opowieść, która toczy się wokół stołu. Znany szef kuchni czerpie inspirację z polskiej tradycji kulinarnej, ale w jej nowym, lekkim wydaniu. To jego znak firmowy. Autor chce nam przypomnieć, że wspólne gotowanie i dzielenie się posiłkami zbliża, umacnia związki, utrwala przyjaźnie, scala rodzinę. Książka nawiązuje do sielskich klimatów, pełnych ziół, naturalnych składników, polnych kwiatów. Jest jak cudownie smaczne letnie wakacje - będzie je przypominać przez cały rok.
Andrzej Polan - kucharz, restaurator, osobowość telewizyjna. Potrafi przełożyć na język smaku najbardziej zaskakujące połączenia, a wszystko to robi z lekkością prawdziwego geniusza. Twierdzi, że talent do gotowania odziedziczył po mamie i babci. I wspomnienie gotowanych przez nie dań nosi najgłębiej w sercu. Każdy, kto spróbował jego kuchni, będzie chciał do niej wrócić.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 363857 (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again

Baza regionalna "Bibliografia Województwa Opolskiego" zawiera opisy bibliograficzne zawartości książek i artykułów z czasopism dotyczących w swej treści Opolszczyzny (jej historii, przyrody, gospodarki, polityki, nauki, oświaty, kultury itd.). Jest tworzona w Wojewódzkiej Bibliotece Publicznej w Opolu. Prowadzona jest na bieżąco od 1988 roku.

Baza jest częścią ogólnopolskiego systemu bibliografii regionalnych, które pełnią funkcję uzupełniającą w odniesieniu do narodowych wykazów publikacji. Rejestruje materiały publikowane w prasie ogólnopolskiej, regionalnej i lokalnej, książki i ich fragmenty, mapy itp. Czynnikiem decydującym o doborze jest wartość materiału informacyjnego.

Roczniki "Bibliografii Województwa Opolskiego" za lata 1980-1990 zostały wydane drukiem i są udostępnione w Opolskiej Bibliotece Cyfrowej.


Czytelnicy mogą posługiwać się następującymi kryteriami wyszukiwawczymi: tytuł atykułu, autor, temat, tytuł czasopisma.

Wyniki wyszukiwania można zawęzić używając faset, znajdujących sie z boku listy.

Wyszukane opisy bibliograficzne można pobrać i zapisać w postaci zestawienia alfabetycznego.