Form of Work
Ksi─ů┼╝ki
(56)
Poradniki i przewodniki
(27)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(10)
Publikacje promocyjne
(6)
Publikacje popularnonaukowe
(5)
Publikacje informacyjne
(4)
Publikacje naukowe
(2)
Audiobooki
(1)
Mapy
(1)
Poezja
(1)
Proza
(1)
Status
available
(38)
only on-site
(20)
unavailable
(5)
unknown
(5)
Branch
Wypożyczalnia Główna
(46)
Biblioteka Obcoj─Özyczna
(1)
Czytelnia BG
(21)
Author
De Blasi Marlena (1952- )
(2)
Konieczny Jacek
(2)
Przymuszała Lidia
(2)
Szymanderska Hanna (1944-2014)
(2)
Świtała-Trybek Dorota
(2)
Alborghetti Roberto (1954- )
(1)
Bajda ┼üukasz (1986- )
(1)
Barabach Szymon (1975- )
(1)
Bedrunka Karina
(1)
Bletek Rafał
(1)
Bodzioch Anna
(1)
Bugno Patrycja
(1)
Byrdak Maja
(1)
B┼éotnicka Agnieszka (1966- )
(1)
Cebula Joanna
(1)
Chojnowska Ilona (1982- )
(1)
Chru┼Ťciel Maria (kulinaria)
(1)
Cohane Ondine
(1)
Dimoski Zvonko (1980- )
(1)
Drewniak Mirek
(1)
D─ůbrowski Kazimierz
(1)
Faron Barbara (1977- )
(1)
Fryza Kasia
(1)
Gach Joanna
(1)
Ghayour Sabrina (1976- )
(1)
Gignal Magdalena
(1)
Grudzińska Zofia
(1)
Gryglas Anna
(1)
Gryszel Piotr
(1)
Grzebyk Magda
(1)
G─ůsienica-Szostak Micha┼é (1936- )
(1)
Hamilton Liz HaaralaÔÇĆ
(1)
Hartwig-Sosnowska Jolanta (1946- )
(1)
Hoffmann Paweł
(1)
Hoppe Dominika
(1)
Hołub Barbara
(1)
Iwicki Argymir (1970- )
(1)
Jasicka-Misiak Izabela (1971- )
(1)
Kacperski Ernest (1980- )
(1)
Kalwas Hasan
(1)
Kalwas Piotr Ibrahim (1963- )
(1)
Kawalerowicz Sylwia
(1)
Klonowska-Szałek Aleksandra
(1)
Kluczniok Klaudia
(1)
Konopka Anna (dziennikarka)
(1)
Kopiec Karolina
(1)
Koronkiewicz Wojciech (1969- )
(1)
Kotuła Ewa
(1)
Kozak Krystyna (1961- )
(1)
Kołodyńska-Walków Agnieszka
(1)
Krawczyk Agnieszka (1989- )
(1)
Kryniewski Wiesław
(1)
Kula Dorota
(1)
K─Ödzia Ewelina (1996- )
(1)
Lemaniak Pawe┼é (1978- )
(1)
Lovekin Jonathan
(1)
Maisto Michelle
(1)
Malina Dorota
(1)
Maliszewska-Kozan Bo┼╝ena
(1)
Malovick├Ż V├íclav
(1)
Mayes Frances (1941- )
(1)
Mendyk Emil
(1)
Miszkurek Aneta
(1)
Molska Gosia
(1)
Molski Leszek
(1)
Mrukot Bogusław
(1)
Nowak Jan (1963- )
(1)
Ochman Paweł
(1)
Osiecka-Sułek Justyna
(1)
Ottolenghi Yotam (1968- )
(1)
Piechaczek Barbara
(1)
Polan Andrzej
(1)
Potocka-Marsch Renata
(1)
Pydych Jan
(1)
P┼éaczek Pawe┼é (1983- )
(1)
Sala Felicita
(1)
Seidler Tomasz
(1)
Semka Piotr (1965- )
(1)
Sikora Jacek (1950- )
(1)
Stawska-Ostaszewska Adrianna Ewa (1967- )
(1)
Stotko Maria
(1)
Szaciłło Karolina
(1)
Szaciłło Maciej
(1)
Tamimi Sami (1968- )
(1)
Thier Piotr
(1)
Tomczyk-Miczka El┼╝bieta
(1)
Walk├│w Tomasz
(1)
Wellman Krzysztof (1958- )
(1)
Wiater Przemysław (1958-2020)
(1)
Wierzba Paulina
(1)
Zegadłówna Zdzisława
(1)
Zgorzelska R├│┼╝a
(1)
Zięba Michał (fotograf)
(1)
Łatka Bogdan
(1)
┼üoszewski Grzegorz (1964- )
(1)
Śmigielska Maria (geograf)
(1)
Świerc Sabina
(1)
┼╗o┼é─ůd┼║ Magdalena
(1)
┼╗urek Maria
(1)
Year
2020 - 2022
(19)
2010 - 2019
(29)
2000 - 2009
(8)
1990 - 1999
(1)
1980 - 1989
(1)
Time Period of Creation
2001-
(46)
Country
Poland
(57)
unknown (cz)
(1)
Language
Polish
(55)
Czech
(1)
German
(1)
Audience Group
6-8 lat
(4)
9-13 lat
(4)
Dzieci
(4)
Demographic Group
Literatura polska
(7)
Literatura amerykańska
(2)
Subject
Kuchnia regionalna
(56)
Produkt regionalny
(11)
Kuchnia ┼Ťl─ůska
(8)
Obyczaje i zwyczaje
(5)
Agroturystyka
(4)
Atrakcje turystyczne
(4)
Dziedzictwo kulinarne
(4)
Kuchnia polska
(4)
Lista produkt├│w tradycyjnych
(4)
Podr├│┼╝e
(4)
Turystyka kulinarna
(4)
Dziedzictwo kulturowe
(3)
Ekologiczny styl ┼╝ycia
(3)
Gotowanie
(3)
Kultura stołu
(3)
Rodzina
(3)
Slow life
(3)
Zwyczaje ┼╝ywieniowe
(3)
┼╗ycie codzienne
(3)
Dziennikarze
(2)
Folklor
(2)
Konkursy i festiwale kulinarne
(2)
Kucharstwo
(2)
Kuchnia czeska
(2)
Niematerialne dziedzictwo kulturowe
(2)
Potrawy jarskie
(2)
Szlaki turystyczne
(2)
Kuchnia regionalna
(1)
Boszniacy
(1)
Bo┼╝e Narodzenie
(1)
Chorwaci
(1)
Ciasta
(1)
Cohane, Ondine
(1)
Desery
(1)
Dialekty i regionalizmy
(1)
Duchowo┼Ť─ç katolicka
(1)
Etnografia
(1)
Franciszek
(1)
Gastronomia
(1)
Gin─ůce zawody
(1)
Go┼Ťcinno┼Ť─ç
(1)
Iwicki, Argymir
(1)
Jedzenie
(1)
Kalwas, Piotr Ibrahim
(1)
Kanapki i przek─ůski
(1)
Konkurs kulinarny ''Smaki Mojego Dzieciństwa''
(1)
Ko┼éacz ┼Ťl─ůski
(1)
Kołodyńska-Walków, Agnieszka
(1)
Krajobraz
(1)
Ksi─ů┼╝ki kucharskie
(1)
Kuchnia arabska
(1)
Kuchnia kresowa
(1)
Kuchnia niemiecka
(1)
Kuchnia podlaska
(1)
Kuchnia rumuńska
(1)
Kuchnia wegańska
(1)
Kuchnia wegetariańska
(1)
Kuchnia włoska
(1)
Kuchnia ┼╝ydowska
(1)
Kultura
(1)
Maisto, Michelle
(1)
Mayes, Frances
(1)
Małżeństwo międzyetniczne
(1)
Mi├│d
(1)
Mleko
(1)
Natalia Borowik
(1)
Obiad
(1)
Odmienno┼Ť─ç kulturowa
(1)
Odpoczynek
(1)
Pami─Ö─ç rodzinna
(1)
Papie┼╝e
(1)
Pisarze amerykańscy
(1)
Podr├│┼╝e apostolskie
(1)
Podr├│┼╝nicy
(1)
Posiłki (jedzenie)
(1)
Post─Öpowanie z ┼╝ywno┼Ťci─ů
(1)
Potrawy wielkanocne
(1)
Potrawy wigilijne
(1)
Potrawy ┼Ťwi─ůteczne
(1)
Produkty mleczne
(1)
Przepisy
(1)
Relacje mi─Ödzyludzkie
(1)
Restauracje
(1)
Rumuni
(1)
Rzemiosło
(1)
Semka, Piotr
(1)
Serbowie
(1)
Slow food
(1)
Spo┼éeczno┼Ťci lokalne
(1)
Stereotyp narodowy
(1)
Stowarzyszenie ÔÇ×Przysz┼éo┼Ť─ç Chrz─ůstowic"
(1)
Surówki i sałatki
(1)
S─ůsiedztwo (socjologia)
(1)
To┼╝samo┼Ť─ç osobista
(1)
Turcy
(1)
Usługi turystyczne
(1)
Wielokulturowo┼Ť─ç
(1)
Wsie
(1)
Łaknienie
(1)
Łaknienie nadmierne
(1)
Subject: work
Ojciec Mateusz (serial telewizyjny)
(1)
Subject: time
2001-
(14)
1901-2000
(6)
1801-1900
(4)
1701-1800
(3)
1601-1700
(1)
1901-1914
(1)
1914-1918
(1)
1918-1939
(1)
1939-1945
(1)
1945-1989
(1)
1989-2000
(1)
Subject: place
Polska
(7)
Wojew├│dztwo opolskie (1999- )
(5)
Opole (woj. opolskie ; okolice)
(4)
G├│rny ┼Ül─ůsk
(3)
Europa
(2)
Mr─ůgowo (woj. warmi┼äsko-mazurskie ; okolice)
(2)
Rumunia
(2)
Włochy
(2)
Świat
(2)
Afryka
(1)
Argentyna
(1)
Baborów (woj. opolskie, pow. głubczycki, gm. Baborów)
(1)
Bieszczady (g├│ry)
(1)
Bieszczadzki Park Narodowy (obszar)
(1)
Bliski Wsch├│d
(1)
Bo┼Ťnia i Hercegowina
(1)
Bułgaria
(1)
Chorwacja
(1)
Chrz─ůstowice (woj. opolskie, pow. opolski, gm. Chrz─ůstowice)
(1)
Dolny ┼Ül─ůsk
(1)
Egipt
(1)
Francja
(1)
Gmina Jemielnica (woj. opolskie, pow. strzelecki)
(1)
Gmina Zakliczyn (woj. małopolskie, pow. tarnowski)
(1)
Gozo (Malta)
(1)
Grecja
(1)
G├│ra ┼Üwi─Ötej Anny (woj. opolskie, pow. strzelecki, gm. Le┼Ťnica ; okolice)
(1)
Hiszpania
(1)
Jerozolima (Izrael)
(1)
Jesen├şk (Czechy ; okr─Ög)
(1)
Karkonosze (g├│ry)
(1)
Kluczbork (woj. opolskie ; okolice)
(1)
Kolanowice (woj. opolskie, pow. opolski, gm. Łubniany)
(1)
Maroko
(1)
Mazury
(1)
Mołdawia
(1)
My┼Ťlenice (woj. ma┼éopolskie ; okolice)
(1)
Nysa (woj. opolskie ; okr─Ög)
(1)
Olesno (woj. opolskie ; okolice)
(1)
Opole (woj. opolskie)
(1)
Piemont (Włochy ; kraina historyczna)
(1)
Podhale
(1)
Podlasie
(1)
Sandomierz (woj. ┼Ťwi─Ötokrzyskie)
(1)
Stany Zjednoczone (USA)
(1)
Sudety (g├│ry)
(1)
Szetlandy (Wielka Brytania ; wyspy)
(1)
Szkocja (Wielka Brytania)
(1)
Tunezja
(1)
Warmia
(1)
Warszawa (woj. mazowieckie)
(1)
Wilno (Litwa ; okr─Ög)
(1)
Wojew├│dztwo dolno┼Ťl─ůskie (1999- )
(1)
Wojew├│dztwo podkarpackie (1999- )
(1)
Województwo warmińsko-mazurskie (1999- )
(1)
W─Ögry
(1)
┼Ül─ůsk
(1)
Genre/Form
Przepisy kulinarne
(26)
Publikacja bogato ilustrowana
(24)
Ksi─ů┼╝ka kucharska
(11)
Opracowanie
(8)
Przewodnik turystyczny
(6)
Reporta┼╝
(4)
Informator
(3)
Relacja z podr├│┼╝y
(3)
Katalog
(2)
Mapa turystyczna
(2)
Pami─Ötniki i wspomnienia
(2)
Wywiad dziennikarski
(2)
Autograf
(1)
Biografia
(1)
Felieton
(1)
Mapy
(1)
Opowiadania i nowele
(1)
Poradnik
(1)
Praca dyplomowa
(1)
Publicystyka
(1)
Publicystyka polska
(1)
Publikacje dla dzieci
(1)
Słownik tematyczny
(1)
Wiersze
(1)
Wydawnictwa dla dzieci i młodzieży
(1)
Wydawnictwo źródłowe
(1)
Domain
Kulinaria
(34)
Podr├│┼╝e i turystyka
(15)
Etnologia i antropologia kulturowa
(12)
Historia
(8)
Rodzina, relacje mi─Ödzyludzkie
(4)
Socjologia i społeczeństwo
(4)
Geografia i nauki o Ziemi
(2)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(2)
Religia i duchowo┼Ť─ç
(2)
Biologia
(1)
Edukacja i pedagogika
(1)
J─Özykoznawstwo
(1)
Kultura i sztuka
(1)
Rolnictwo i le┼Ťnictwo
(1)
Styl ┼╝ycia, moda i uroda
(1)
62 results Filter
Authority data
Kuchnia regionalna (hasło przedmiotowe)
zob. też Produkt regionalny (hasło przedmiotowe) ; Regionalizm (hasło przedmiotowe) ; Slow food (hasło przedmiotowe) ; Turystyka kulinarna (hasło przedmiotowe)
zob. też Przepisy kulinarne (hasło przedmiotowe)
Nieużywane formy hasła: Kucharstwo - etnografia ; Kuchnia etniczna ; Kuchnia lokalna ; Potrawy regionalne
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia BG
Copies are only available in the library: sygn. C 64-89 (1 egz.)
Book
In basket
Tyt. oryg.: "A taste of Southern Italy : delicious recipes and a dash of culture" 2006.
Indeks.
Jak upiec wykradzion─ů ┼Ťwini─Ö? Jak smakuj─ů ogony wo┼éowe w pomidorach i bia┼éym winie a la rzymscy rze┼║nicy? Jakie dania kryj─ů poetyckie nazwy: Cytrynowe westchnienia i Los Persefony, i na czym polega ┼╝art w potrawie zwanej Ma┼éymi cielaczkami z Desulo? Co sk┼éada si─Ö na menu obowi─ůzuj─ůce podczas Pasquetta ÔÇô wielkanocnego pikniku w Apulii, i jaka jest geneza pantagruelicznej panardy, wystawnej hulanki urz─ůdzanej przez abruzyjczyk├│w? W czyim modlitewniku przeszmuglowano do W┼éoch drogocenny szafran i gdzie wymy┼Ťlono nale┼Ťniki, do kt├│rych autorstwa zupe┼énie nies┼éusznie przyznaj─ů si─Ö Francuzi?... Pe┼éna anegdot, ciekawostek kulinarnych i smakowitych przepis├│w na lokalne dania z o┼Ťmiu region├│w po┼éudniowych W┼éoch ksi─ů┼╝ka kucharska autorki "Tysi─ůca dni w Wenecji" w pasjonuj─ůcy spos├│b przybli┼╝a tajemnice i smaki s┼éynnej la cucina povera.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 312274 (1 egz.)
Book
In basket
Indeks.
To nie zwyczajna ksi─ů┼╝ka kucharska, lecz prawdziwa skarbnica prawie dwustu przepis├│w, okraszonych zmys┼éowymi opowie┼Ťciami, kt├│re ka┼╝demu z nas przybli┼╝─ů klimat p├│┼énocnych W┼éoch. Marlena de Blasi zabiera nas w kulinarn─ů podr├│┼╝ po le┼Ťnych drogach mistycznej Umbrii, na zwie┼äczone zamkami i wie┼╝ami wzg├│rza Piemontu czy do Emilii, gdzie dojrzewaj─ů najszlachetniejsze sery na ┼Ťwiecie. Spr├│bujmy przygotowa─ç potrawy wed┼éug zamieszczonych w ksi─ů┼╝ce przepis├│w, a poczujemy wszystkimi zmys┼éami niepowtarzaln─ů atmosfer─Ö lazurowej Toskanii - krainy wina i chrupi─ůcego chleba z oliw─ů...
"Pisa┼éam t─Ö ksi─ů┼╝k─Ö powoli, z rozmys┼éem i szacunkiem podszytym ciekawo┼Ťci─ů... Wybra┼éam wiele ┼éatwych do przyrz─ůdzenia, prostych da┼ä. Ale jak zawsze najwa┼╝niejsze s─ů opowie┼Ťci, nierozerwalnie powi─ůzane zjedzeniem... Je┼Ťli wybieracie si─Ö do W┼éoch, ksi─ů┼╝ka ta pomo┼╝e wam zosta─ç podr├│┼╝nikami - w odr├│┼╝nieniu od zwyk┼éych turyst├│w - gdy┼╝ b─Ödziecie mieli poczucie swojsko┼Ťci czy wr─Öcz za┼╝y┼éo┼Ťci z miejscami, lud┼║mi oraz tym, co jedz─ů i pij─ů. Pozwoli to wam w wi─Ökszym stopniu skoncentrowa─ç si─Ö na w┼éasnym niezaspokojonym g┼éodzie." Marlena de Blasi
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 312871 (1 egz.)
Authority data
Kuchnia regionalna - Czechy (hasło przedmiotowe)
Authority data
Kuchnia regionalna - Włochy (hasło przedmiotowe)
Authority data
Kuchnia regionalna - Polska (hasło przedmiotowe)
No cover
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Obcoj─Özyczna
There are copies available to loan: sygn. O 20550 (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. s. 589. Indeks.
Ponad 1000 sprawdzonych przepis├│w! Kuchnia kaszubska, warmi┼äska, ┼Ťl─ůska, kresowa czy kujawska. Prezentujemy przepisy wykorzystywane od pokole┼ä i zupe┼énie nowe, inspirowane lokalnymi specja┼éami, opracowane przez gospodynie z r├│┼╝nych stron Polski. Autorka zbiera┼éa je przez wiele lat, je┼╝d┼╝─ůc na liczne festyny folklorystyczne i konkursy kulinarne. Przejrzysty podzia┼é ksi─ů┼╝ki na regiony pomo┼╝e przygotowa─ç uczt─Ö g├│ralsk─ů lub mazursk─ů.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 335917 (1 egz.)
Book
In basket
Egzemplarz 22855 ┼Ü z dedykacj─ů.
Wsp├│┼éfinansowanie: Samorz─ůd Wojew├│dztwa Opolskiego
"┼Ül─ůski tygiel kulinarny" wojew├│dztwa opolskiego to efekty przenikania si─Ö kultur: ┼Ťl─ůskiej, czeskiej, kresowej, niemieckiej. Ciekawe dania, zwi─ůzana z tym tradycja, a czasem przepisy troch─Ö id─ůce z "duchem czasu" powoduj─ů, i┼╝ w opolskiej kuchni ka┼╝dy znajdzie co┼Ť dla siebie. Dzi─Öki wielu staraniom podejmowanym przez Samorz─ůd Wojew├│dztwa Opolskiego, uda┼éo si─Ö dotrze─ç do lokalnych producent├│w, kt├│rzy stosuj─ůc tradycyjne metody produkcji, wprowadzili na rynek regionaln─ů i tradycyjn─ů ┼╝ywno┼Ť─ç wysokiej jako┼Ťci. To w┼éa┼Ťnie dzi─Öki nim mieszka┼äcy wojew├│dztwa i tury┼Ťci mog─ů posmakowa─ç "naszego regionu". [...] ┼╗ywno┼Ť─ç lokalna jest tym, co nas wyr├│┼╝nia spo┼Ťr├│d innych, ale te┼╝ jednoczy w regionie". (A. Bu┼éa, fragment wst─Öpu)
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 22856 ŚM, 368821 (2 egz.)
Czytelnia BG
No availability information: sygn. 22855 Ś
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 111764 (1 egz.)
Book
In basket
Ro┼Ťlinna kuchnia regionalna / Pawe┼é Ochman. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Wydawnictwo Marginesy, 2020. - 341, [3] strony : ilustracje, fotografie ; 23 cm.
Na okładce: autor bloga Weganon.
Indeks.
Kulinarna podr├│┼╝ po wszystkich regionach Polski.
Odkryjecie nowe i zapomniane dania w wersjach ro┼Ťlinnych. Poznacie histori─Ö potraw i jaki wp┼éyw na kuchnie regionaln─ů mia┼éy zabory, warunki przyrodnicze, miejscowa ludno┼Ť─ç, a tak┼╝e po┼éo┼╝enie geograficzne. Czym s─ů dzi─Ödziuchy na Lubelszczy┼║nie, ho┼éubcie na Pomorzu Zachodnim, fujarki pastusze na Podkarpaciu, rucha┼äce na Kujawach czy bomby legnickie na Dolnym ┼Ül─ůsku. Przekonacie si─Ö jak smakuj─ů ziemniaki z jagodami, ÔÇ×pizzaÔÇŁ z Bor├│w Tucholskich i owocowe zupy z niezwyk┼éymi dodatkami. Dowiecie si─Ö, co zrobi─ç z czerstwego chleba, gdzie doda─ç pasternak, brukiew i kalarep─Ö. Co kr├│luje na ┼Ťwi─ůtecznych sto┼éach ┼Ül─ůska czy Ma┼éopolski. Jakie s┼éodko┼Ťci na T┼éusty Czwartek mo┼╝na przygotowa─ç na Pomorzu, Mazowszu, Kujawach czy Podlasiu.
Zaskocze┼ä nie b─Ödzie ko┼äca ÔÇô jak cho─çby takich, jak wiele tradycyjnych polskich potraw jest wega┼äskich od stuleci. Przygotujecie z prostych i tanich sk┼éadnik├│w, wyj─ůtkowe potrawy na s┼éodko i wytrawnie. Na ┼Ťniadanie, obiad, podwieczorek i kolacj─Ö. Poznajcie regionaln─ů kuchnie naszego kraju z u┼╝yciem ro┼Ťlinnych sk┼éadnik├│w i cieszcie si─Ö wyj─ůtkowym smakiem.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 364063 (1 egz.)
Book
In basket
Na ok┼éadce podtytu┼é: Ksi─ů┼╝ka kucharska.
Indeks.
Na kartkach "Jerozolimy" Yotam Ottolenghi i Sami Tamimi odkrywaj─ů ekscytuj─ůc─ů kuchni─Ö swojego rodzinnego miasta i jego r├│┼╝norodnych muzu┼éma┼äskich, ┼╝ydowskich i chrze┼Ťcija┼äskich spo┼éeczno┼Ťci. Obaj autorzy urodzili si─Ö w Jerozolimie w tym samym roku - Tamimi po arabskiej wschodniej stronie, a Ottolenghi po ┼╝ydowskiej zachodniej.
Ta zachwycaj─ůca ksi─ů┼╝ka kucharska przedstawia, z unikalnej, mi─Ödzykulturowej perspektywy, 120 przepis├│w: od nowatorskich da┼ä warzywnych do s┼éodkich, wspania┼éych deser├│w. Ottolenghi, kt├│ry jest w┼éa┼Ťcicielem pi─Öciu restauracji w Londynie i autorem dw├│ch innych ┼Ťwietnych ksi─ů┼╝ek kucharskich, nale┼╝y do najbardziej szanowanych szef├│w kuchni na ┼Ťwiecie. W "Jerozolimie" po┼é─ůczy┼é si┼éy z Samim Tamimi, by stworzy─ç najbardziej osobist─ů ksi─ů┼╝k─Ö kucharsk─ů, jaka kiedykolwiek powsta┼éa.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 355790 (1 egz.)
Book
In basket
(Biblioteka Gazety Wyborczej)
Na okł. podtyt.: Karolina na tropie polskich smaków.
Indeks.
Ile wspania┼éych, zdrowych przepis├│w mo┼╝na wyczarowa─ç przekszta┼écaj─ůc nasze ukochane dania z dzieci┼ästwa i w─Ödruj─ůc po Polsce w poszukiwaniu zapomnianych smak├│w. Karolina i Maciej Szaci┼é┼éo, autorzy bestsellerowej ÔÇ×Karoliny na detoksieÔÇŁ przejechali ponad 2500 kilometr├│w, by na nowo odkry─ç bogactwo polskiej kuchni. Byli w Wi┼Ťle i Koniakowie, Lesku i Berezce, Ropkach, Kadzidle, Starzynie i Czeremsze. Spotykali ludzi, kt├│rzy inspirowali ich do tworzenia lekkich, wegetaria┼äskich, wega┼äskich, cz─Östo bezglutenowych, wariacji na temat naszych kasz, olej├│w, str─ůczk├│w, owoc├│w i warzyw, pestek i orzech├│w. W ÔÇ×SwojskoÔÇŁ znajdziecie te┼╝ specjalny rozdzia┼é - Wigilia - w kt├│rym Karolina i Maciek dowodz─ů, ┼╝e ┼Ťwi─Öta wcale nie musz─ů by─ç ci─Ö┼╝kie i niezdrowe.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 333188 (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia BG
Copies are only available in the library: sygn. 21324 Ś (1 egz.)
Audiobook
CD
In basket
Co jedz─ů ludzie? [Dokument d┼║wi─Ökowy] / Paulina Wierzba. - [Pozna┼ä] : Wydawnictwo Albus ; [Piaseczno] : Storybox.pl, [2021]. - 1 p┼éyta audio (CD) (1 godz. 15 min) : zapis cyfrowy, stereo ; 12 cm.
Czas trwania: 1 godz. 15 min.
Czyta: Ilona Chojnowska.
Nagranie w formacie mp3.
Audiobook skierowany jest do dzieci i w ca┼éo┼Ťci po┼Ťwi─Öcony kulinarnym podr├│┼╝om. Dowiemy si─Ö z niego, co jedz─ů ludzie, a jedz─ůÔÇŽ w zasadzie wszystko. Znajdziemy tu opis bardzo nietypowych, najdziwniejszych przysmak├│w, kt├│re oburzaj─ů, przera┼╝aj─ů, nie mieszcz─ů si─Ö po prostu w g┼éowie, kt├│rych s┼éawa, a raczej ÔÇ×nies┼éawaÔÇŁ przekroczy┼éa wszystkie granice. Autorka przedstawia r├│┼╝norodno┼Ť─ç kultur i zwyczaj├│w nie tylko poprzez opisy wyszukanych da┼ä - prezentuje te┼╝ kr├│tki poradnik savoir-vivre pozwalaj─ůcy pozna─ç zasady zachowania przy stole w r├│┼╝nych kulturach. Opis ka┼╝dej potrawy ko┼äczy si─Ö s┼éowami ÔÇ×smacznegoÔÇŁ lub ÔÇ×na zdrowieÔÇŁ w j─Özyku kraju, z kt├│rego pochodzi opisywana potrawa.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. T 21327 (1 egz.)
Book
In basket
Dyplom magisterski artystyczny wykonany pod kierunkiem dr hab. Magdaleny Hlawacz, prof. UO.
Ilustracje na wyklejkach. Na odładce i stronie tytułowej: RoslinnieJemy.
ÔÇ×Kuchnia G├│rnego ┼Ül─ůska powszechnie kojarzy sie z obfitymi posi┼ékami - t┼éustymi i mi─Ösnymi. Poniewa┼╝ urodzi┼éam si─Ö w tym regionie i jednocze┼Ťnie jestem wegetariank─ů, postanowi┼éam odczarowa─ç rodzime, ┼Ťl─ůskie dania. M├│j dyplom - ilustrowana ksi─ů┼╝ka kucharska - proponuje ro┼Ťlinne zamienniki tradycyjnej kuchni. To 15 przepis├│w wyrastaj─ůcych z ducha G├│rna ┼Ül─ůska, ale r├│┼╝nych od stereotypowego p├│┼émiska rodziny z Pyskowic czy Miko┼éowa. Projekt zosta┼é zrealizowany we wsp├│┼épracy z Kampani─ů Ro┼ŤlinnieJemy, prowadzon─ů przez organizacj─Ö Otwarte Klatki". (Ewelina K─Ödzia)
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 23679 ŚM (1 egz.)
Czytelnia BG
Copies are only available in the library: sygn. 23678 Ś (1 egz.)
No cover
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
No availability information: sygn. 365484
Book
In basket
Kategoria wiekowa 4+.
Smakowity zbi├│r zabawnych wierszyk├│w o kulinarnych przygodach mieszka┼äc├│w r├│┼╝nych kraj├│w ┼Ťwiata. Co Kebabcia robi w kapciach? Czemu wok przyci─ůga wzrok? Gdzie gotuje si─Ö w ta┼╝inie? Z czego kuchnia w┼éoska s┼éynie? Gdzie kr├│luje szakalaka? Przeczytajcie w "Rymosmakach"! Absurdalne wierszyki i weso┼ée ilustracje zabior─ů was w zwariowan─ů podr├│┼╝ dooko┼éa ┼Ťwiata tropem potraw i kulinarnych zwyczaj├│w. Podczas lektury wasze brzuchy b─Öd─ů na przemian trz─ů┼Ť─ç si─Ö ze ┼Ťmiechu i t─Ösknie burcze─ç. A wy dowiecie si─Ö, sk─ůd pochodz─ů i czym s─ů sushi, wok, ta┼╝in, langosz, burrito czy szakalaka.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 366679 (1 egz.)
Book
In basket
Na okładce: Andrzej Polan w obiektywie Krzysztofa Wellmana.
Indeks.
Najnowsza ksi─ů┼╝ka Andrzeja Polana to opowie┼Ť─ç, kt├│ra toczy si─Ö wok├│┼é sto┼éu. Znany szef kuchni czerpie inspiracj─Ö z polskiej tradycji kulinarnej, ale w jej nowym, lekkim wydaniu. To jego znak firmowy. Autor chce nam przypomnie─ç, ┼╝e wsp├│lne gotowanie i dzielenie si─Ö posi┼ékami zbli┼╝a, umacnia zwi─ůzki, utrwala przyja┼║nie, scala rodzin─Ö. Ksi─ů┼╝ka nawi─ůzuje do sielskich klimat├│w, pe┼énych zi├│┼é, naturalnych sk┼éadnik├│w, polnych kwiat├│w. Jest jak cudownie smaczne letnie wakacje - b─Ödzie je przypomina─ç przez ca┼éy rok.
Andrzej Polan - kucharz, restaurator, osobowo┼Ť─ç telewizyjna. Potrafi prze┼éo┼╝y─ç na j─Özyk smaku najbardziej zaskakuj─ůce po┼é─ůczenia, a wszystko to robi z lekko┼Ťci─ů prawdziwego geniusza. Twierdzi, ┼╝e talent do gotowania odziedziczy┼é po mamie i babci. I wspomnienie gotowanych przez nie da┼ä nosi najg┼é─Öbiej w sercu. Ka┼╝dy, kto spr├│bowa┼é jego kuchni, b─Ödzie chcia┼é do niej wr├│ci─ç.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 363857 (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again

Baza regionalna "Bibliografia Wojew├│dztwa Opolskiego" zawiera opisy bibliograficzne zawarto┼Ťci ksi─ů┼╝ek i artyku┼é├│w z czasopism dotycz─ůcych w swej tre┼Ťci Opolszczyzny (jej historii, przyrody, gospodarki, polityki, nauki, o┼Ťwiaty, kultury itd.). Jest tworzona w Wojew├│dzkiej Bibliotece Publicznej w Opolu. Prowadzona jest na bie┼╝─ůco od 1988 roku.

Baza jest cz─Ö┼Ťci─ů og├│lnopolskiego systemu bibliografii regionalnych, kt├│re pe┼éni─ů funkcj─Ö uzupe┼éniaj─ůc─ů w odniesieniu do narodowych wykaz├│w publikacji. Rejestruje materia┼éy publikowane w prasie og├│lnopolskiej, regionalnej i lokalnej, ksi─ů┼╝ki i ich fragmenty, mapy itp. Czynnikiem decyduj─ůcym o doborze jest warto┼Ť─ç materia┼éu informacyjnego.

Roczniki "Bibliografii Wojew├│dztwa Opolskiego" za lata 1980-1990 zosta┼éy wydane drukiem i s─ů udost─Öpnione w Opolskiej Bibliotece Cyfrowej.


Czytelnicy mog─ů pos┼éugiwa─ç si─Ö nast─Öpuj─ůcymi kryteriami wyszukiwawczymi: tytu┼é atyku┼éu, autor, temat, tytu┼é czasopisma.

Wyniki wyszukiwania mo┼╝na zaw─Özi─ç u┼╝ywaj─ůc faset, znajduj─ůcych sie z boku listy.

Wyszukane opisy bibliograficzne mo┼╝na pobra─ç i zapisa─ç w postaci zestawienia alfabetycznego.