Source
Katalog centralny
(4)
Form of Work
Książki
(4)
Poradniki i przewodniki
(1)
Proza
(1)
Status
available
(2)
only on-site
(1)
unavailable
(1)
Branch
Wypożyczalnia Główna
(3)
Czytelnia BG
(1)
Author
Chudzik Małgorzata
(1)
Donhauser Rose Marie
(1)
Ersin Saygin (1975- )
(1)
Fredro-Boniecka Maria (1972- )
(1)
Kieżun Bartek (1976- )
(1)
Mazurek Izabella
(1)
Year
2020 - 2023
(1)
2010 - 2019
(1)
2000 - 2009
(2)
Time Period of Creation
2001-
(2)
Country
Poland
(4)
Language
Polish
(4)
Demographic Group
Literatura turecka
(1)
Subject
Kuchnia turecka
(4)
Kucharze
(1)
Kultura dworska
(1)
Subject: time
1601-1700
(1)
Subject: place
Imperium osmańskie (państwo dawne)
(1)
Stambuł (Turcja)
(1)
Turcja
(1)
Genre/Form
Książka kucharska
(1)
Powieść obyczajowa
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Publikacja bogato ilustrowana
(1)
Domain
Kulinaria
(1)
Podróże i turystyka
(1)
4 results Filter
No cover
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 271438 (1 egz.)
Book
In basket
(Podróże Kulinarne : tradycje, smaki, potrawy ; Tom 10/K)
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia BG
Copies are only available in the library: sygn. C 64-133 (1 egz.)
Book
In basket
Basza smaku / Saygin Ersin ; tłumaczenie Izabella Mazurek. - Kraków : Sine Qua Non, 2018. - 375, [2] strony ; 21 cm.
Imperium osmańskie, XVII wiek. Młody, wybitnie utalentowany kucharz, dzięki ogromnej biegłości w sztuce przyrządzania dań, dostaje się do pałacowej kuchni. Jego celem nie są jednak uznanie czy bogactwa, ale zemsta. Gdy chłopak przekracza mury pałacu, prawda powoli zaczyna wychodzić na jaw. Czyżby już tu kiedyś był? Stopniowo poznajemy sekrety jego dzieciństwa: brutalna masakra na rodzinie sułtańskiej, ucieczka z pałacu, droga do doskonalenia się w sztuce kulinarnej, niezwykli przewodnicy pomagający zdobyć niecodzienne umiejętności, a także Kamer – jego jedyna miłość i największa strata. Historia pełna aromatycznych opowieści o pasji gotowania, splendorze tureckiego dworu i wielkiej miłości, dzięki której życie smakuje jeszcze wspanialej.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 350925 (1 egz.)
Book
In basket
Stambuł do zjedzenia / [tekst i zdjęcia] Bartek Kieżun. - Warszawa : Buchmann, 2021. - 286, [2] strony : fotografie, ilustracje ; 28 cm.
Ilustracje także na wyklejkach.
Bartek Kieżun dociera na styk kontynentów, by przywieźć stamtąd opowieści o Orient Expressie, cesarzu Konstantynie i intrygujących restauracjach, o których wiedzą tylko wybrani. W jego książce „Stambuł do zjedzenia” tytułowe miasto to pełne smaków kulinarne królestwo. A, że już od dawna wiadomo, że najlepsze wyprawy to te bez mapy w ręce, dlatego Bartek w Stambule, czasem kierowany intuicją, czasem zapachem, a czasem poleceniami znajomych, dociera do zakamarków nieznanych turystom i historii zapomnianych nawet przez mieszkańców Stambułu.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
All copies are currently on loan: sygn. 373219 (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again