Form of Work
Książki
(41)
Poradniki i przewodniki
(17)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(10)
Proza
(3)
Audiobooki
(1)
Publikacje dla niewidomych
(1)
Status
available
(34)
unavailable
(6)
only on-site
(1)
unknown
(1)
Branch
Wypożyczalnia Główna
(37)
Biblioteka Obcojęzyczna
(4)
Czytelnia BG
(1)
Author
Seghi Aleksandra
(5)
Capponi-Borawska Tessa (1959- )
(4)
Chiari Cinzia
(2)
Radomski Martine
(2)
Utnik-Strugała Monika (1981- )
(2)
Ładecka Anna
(2)
Agnello Chiara (1948- )
(1)
Agnello Hornby Simonetta (1945- )
(1)
Alborghetti Roberto (1954- )
(1)
Anzorge Katarzyna (1981- )
(1)
Armstrong Diane (1939- )
(1)
Artusi Pellegrino (1820-1911)
(1)
Attar Leylah. Mgły Serengeti
(1)
Barnes Julian (1946- ). Arthur & George
(1)
Borawska Flavia
(1)
Borri Lorenzo
(1)
Braimbridge Sophie
(1)
Bulikowska Maria (1987- )
(1)
Bućko Katarzyna
(1)
Capponi-Borawska Tessa (1959- ). Smak kwiatów pomarańczy : rozmowy o kuchni i kulturze
(1)
Chalifa Chalid (1964- ). Śmierć to udręka
(1)
Chandra Vikram (1961- ). Święte gry
(1)
Chojnowski Karol
(1)
Cichocka Ewa
(1)
Czekaj-Grochowska Justyna
(1)
Darnowska Agata
(1)
DeWitt Dave (1944- )
(1)
Drotkiewicz Agnieszka (1981- )
(1)
Durnowska Małgorzata
(1)
Eco Umberto (1932-2016)
(1)
Elon Beth (1932- )
(1)
Erkin Banu
(1)
Ferero Mar. Najlepsza zupa na świecie
(1)
Fort Matthew (1947- )
(1)
Gioffrè Rosalba
(1)
Grynberg Mikołaj (1966- )
(1)
Grzywna-Tunk Grażyna
(1)
Isern Susanna. Idealna chwila
(1)
Isern Susanna. Niedźwiedź łowca motyli
(1)
Isern Susanna. Siedem łóżek malutkiej popielicy
(1)
Jackowicz Jan
(1)
Jacq Christian (1947- ). Bitwa pod Kadesz
(1)
Jankowska Dobromiła
(1)
Jankowska-Buttitta Małgorzata K
(1)
Jodełka Joanna (1973- ). 2 miliony za Grunwald
(1)
Jóźwiak Bożena
(1)
Kieżun Bartek (1976- )
(1)
Koper Sławomir (1963- ). Ostatnie lata polskiego Lwowa
(1)
Kostioukovitch Elena (1958- )
(1)
Kozak Krystyna (1961- )
(1)
Krajewski Artur (aktor) (1968- )
(1)
Kręglicka Agnieszka (1966- )
(1)
Kręglicki Marcin
(1)
Lawson Tracey
(1)
Lewandowska-Kąkol Agnieszka. Arystokracja : powojenne losy polskich rodów
(1)
Marini Marino (1944- )
(1)
Mazurkiewicz Robert (1954- )
(1)
Michalski Dariusz. Starszy Pan B : opowieść o Jeremim Przyborze
(1)
Mieszkowska Anna (1958- ). Hanka Ordonówna : miłość jej wszytsko wybaczy
(1)
Minta Małgorzata
(1)
Mucha Anna (1980- )
(1)
Nowak Jan (1963- )
(1)
Pająk Zofia
(1)
Piancastelli Riccardo
(1)
Pinzani Maurizio
(1)
Pomykalska Beata
(1)
Pomykalski Paweł
(1)
Pryciak Agata
(1)
Puchalska Katarzyna
(1)
Riley Lucinda (1965-2021)
(1)
Rokicka Alicja (kucharz)
(1)
Rost Małgorzata (1985- )
(1)
Salwa Mateusz (1979- )
(1)
Sereni Clara (1946-2018)
(1)
Sikora Barbara
(1)
Skarbińska-Zielińska Alicja (1949-2017)
(1)
Sokolnicki Michał. Emisariusz Niepodległej : wspomnienia z lat 1896-1919
(1)
Sora Marcello
(1)
Szklarz Maciej
(1)
Thomas Jo (1972- )
(1)
Tucker Michael (1944- )
(1)
Viestad Andreas (1973- )
(1)
Wilson Katherine (1974- )
(1)
Wojtasik Andrzej (1970- )
(1)
Wolańska Ewa
(1)
Wolin Julia
(1)
Wyszogrodzka-Gaik Agnieszka
(1)
Zakrzewski Andrzej Piotr
(1)
Ţaḥāwī Mīrāl (1968- ). Namiot Fatimy
(1)
Żmuda Olga
(1)
Year
2020 - 2022
(9)
2010 - 2019
(27)
2000 - 2009
(6)
Time Period of Creation
2001-
(27)
1901-2000
(3)
1801-1900
(2)
1901-1914
(1)
1914-1918
(1)
1918-1939
(1)
1945-1989
(1)
1989-2000
(1)
Country
Poland
(36)
Italy
(4)
Language
Polish
(29)
Italian
(4)
Audience Group
6-8 lat
(3)
Dzieci
(3)
Młodzież
(2)
9-13 lat
(1)
Chorzy
(1)
Niewidomi
(1)
Osoby z niepełnosprawnością
(1)
Demographic Group
Literatura angielska
(4)
Literatura polska
(3)
Literatura włoska
(3)
9-13 lat
(1)
Literatura amerykańska
(1)
Literatura egipska
(1)
Literatura francuska
(1)
Literatura hiszpańska
(1)
Literatura indyjska
(1)
Literatura syryjska
(1)
Subject
Kuchnia włoska
(42)
Kucharstwo
(6)
Kultura stołu
(5)
Capponi-Borawska, Tessa
(4)
Atrakcje turystyczne
(3)
Kuchnia wegańska
(3)
Tradycja
(3)
Turystyka kulinarna
(3)
Capponi
(2)
Gotowanie
(2)
Kasza
(2)
Kaszotto
(2)
Kuchnia polska
(2)
Makaron
(2)
Obyczaje i zwyczaje
(2)
Potrawy jednogarnkowe
(2)
Risotto
(2)
Rodzina
(2)
Ryż
(2)
Sztuka
(2)
Życie codzienne
(2)
Adwokaci
(1)
Agnello Hornby, Simonetta
(1)
Aktorzy polscy
(1)
Amerykanie za granicą
(1)
Anglicy
(1)
Armstrong, Diane
(1)
Artyści polscy
(1)
Arystokracja
(1)
Borawska, Flavia
(1)
Cichocka, Ewa
(1)
Dowódcy
(1)
Doyle, Arthur Conan
(1)
Drotkiewicz, Agnieszka
(1)
Duchowość katolicka
(1)
Długowieczność
(1)
Edalji, George
(1)
Ekologiczny styl życia
(1)
Elon, Beth
(1)
Fort, Matthew
(1)
Franciszek
(1)
Historycy
(1)
I wojna światowa (1914-1918)
(1)
II wojna światowa (1939-1945)
(1)
Język włoski
(1)
Kucharze
(1)
Kuchnia (pomieszczenie)
(1)
Kuchnia francuska
(1)
Kuchnia grecka
(1)
Kuchnia hiszpańska
(1)
Kuchnia meksykańska
(1)
Kuchnia regionalna
(1)
Kuchnia wegetariańska
(1)
Kultura
(1)
Lawson, Tracey
(1)
Legiony Polskie (1914-1917)
(1)
Lekarze
(1)
Malarstwo historyczne
(1)
Malarstwo polskie
(1)
Matejko, Jan
(1)
Matki i synowie
(1)
Miasta
(1)
Mniejszości narodowe
(1)
Mucha, Anna
(1)
Muzyka rozrywkowa
(1)
Nauczyciele
(1)
Odzyskanie niepodległości przez Polskę (1918)
(1)
Odżywianie
(1)
Ordonówna, Hanka
(1)
Osoby w wieku starszym
(1)
Papieże
(1)
Piosenkarze polscy
(1)
Pisarze
(1)
Pisarze polscy
(1)
Pisarze włoscy
(1)
Piłsudski, Józef
(1)
Podróże apostolskie
(1)
Poeci polscy
(1)
Pogrzeb
(1)
Polacy za granicą
(1)
Polska Partia Socjalistyczna (1892-1948)
(1)
Popielica (ssak)
(1)
Posiłki (jedzenie)
(1)
Potrawy
(1)
Potrawy mięsne
(1)
Potrawy szybkie i łatwe
(1)
Potrawy z ryb i owoców morza
(1)
Prywatni detektywi
(1)
Przestępczość zorganizowana
(1)
Przybora, Jeremi
(1)
Przyjaźń
(1)
Przywódcy i głowy państw
(1)
Płeć
(1)
Ramzes
(1)
Rody
(1)
Rolnicy
(1)
Samobójstwo
(1)
Sekrety rodzinne
(1)
Sen
(1)
Sokolnicki, Michał
(1)
Subject: work
Bitwa pod Grunwaldem
(1)
Subject: time
2001-
(10)
1901-2000
(4)
1989-2000
(3)
2001-0
(3)
1401-1500
(2)
1501-1600
(2)
1801-1900
(2)
1601-1700
(1)
1701-1800
(1)
1901-1914
(1)
1918-1939
(1)
1939-1945
(1)
1945-1989
(1)
Subject: place
Włochy
(12)
Toskania (Włochy)
(7)
Polska
(3)
Sycylia (Włochy ; wyspa)
(3)
Argentyna
(1)
Basilicata (Włochy ; region administracyjny)
(1)
Berlin (Niemcy)
(1)
Bombaj (Indie)
(1)
Campodimele (Włochy)
(1)
Europa
(1)
Kalabria (Włochy)
(1)
Lublin (woj. lubelskie)
(1)
Lwów (Ukraina, obw. lwowski)
(1)
Neapol (Włochy)
(1)
Piemont (Włochy ; kraina historyczna)
(1)
Rzym (Włochy)
(1)
Serengeti
(1)
Spoleto (Włochy)
(1)
Starożytny Egipt
(1)
Suffolk (Wielka Brytania ; hrabstwo)
(1)
Watykan
(1)
Genre/Form
Przepisy kulinarne
(22)
Publikacja bogato ilustrowana
(13)
Książka kucharska
(6)
Pamiętniki i wspomnienia
(4)
Przewodnik turystyczny
(4)
Pamiętniki amerykańskie
(3)
Biografia
(2)
Powieść
(2)
Romans
(2)
Antologia
(1)
Esej
(1)
Kryminał
(1)
Literatura podróżnicza
(1)
Opowiadania i nowele
(1)
Opracowanie
(1)
Pamiętniki mówione
(1)
Pamiętniki polskie
(1)
Pamiętniki włoskie
(1)
Poradnik
(1)
Powieść obyczajowa
(1)
Powieść podróżnicza
(1)
Przewodnik tematyczny
(1)
Relacja z podróży
(1)
Sensacja
(1)
Thriller
(1)
Wywiad dziennikarski
(1)
Wywiad rzeka
(1)
Ćwiczenia i zadania
(1)
Domain
Kulinaria
(21)
Podróże i turystyka
(7)
Historia
(6)
Etnologia i antropologia kulturowa
(4)
Kultura i sztuka
(3)
Styl życia, moda i uroda
(3)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(2)
Socjologia i społeczeństwo
(2)
Religia i duchowość
(1)
42 results Filter
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia BG
Copies are only available in the library: sygn. C 64-115 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
Kulinarna Toskania / [tł. Ewa Wolańska]. - Ożarów Mazowiecki : Wydawnictwo Olesiejuk, cop. 2009. - 96 s. : il. kolor. ; 28 cm.
(Gotujmy Razem)
Tytuł serii: Gotujmy Razem
Indeks.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 298918, 298917 (2 egz.)
Book
In basket
Indeksy.
Jak przygotować i podawać absynt, a jak upiec ośmiornicę? Z ilu dań tak naprawdę składa się pełny włoski posiłek? Dlaczego Meksykanie tańczą podczas jedzenia taco? Co hiszpańska kuchnia zawdzięcza Kolumbowi? I jakąż to potrawę wymyślili greccy rozbójnicy?
Agnieszka i Marcin Kręgliccy, znane rodzeństwo warszawskich restauratorów, zapraszają nas w niezwykle smakowitą podróż po kuchni francuskiej, włoskiej, greckiej, hiszpańskiej i meksykańskiej. W książce znalazło się ponad sto przepisów na najbardziej tradycyjne dania tych krajów - od zupy cebulowej do musaki, od paelli po guacamole. Na deser zaś autorzy zawsze mają w zanadrzu coś słodkiego - na przykład tiramisu lub flan pomarańczowy. To książka, która cieszy oczy i podniebienie!
"Prowadzimy restauracje od dwudziestu lat. Kłócimy się i godzimy przy stole. Jedzenie jest dla nas osią pracy, życia rodzinnego i towarzyskiego. Jest sposobem na dbanie o siebie i o innych, jest źródłem przyjemności. Przede wszystkim musi być dobre. (...) W tej książce zebraliśmy najlepsze przepisy z naszych restauracji. Sprawdzone po wielokroć, smaczne i możliwe do zrobienia w polskim domu". Agnieszka i Marcin Kręgliccy
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 294600 (1 egz.)
Book
In basket
Tytuł oryginału i równoległy: La scienza in cucina : e l'arte di mangiar bene.
Na okładce: Legendarne dzieło sławnego gastronoma z Romanii.
Indeks.
Staraniem fundacji Casa Artusi, Włoskiego Instytutu Kultury w Warszawie i Włoskiego Instytutu Kultury w Krakowie
Włoska sztuka dobrego gotowania to słynne dzieło Pellegrino Artusiego, niezwykłego smakosza i znawcy potraw, który zebrał 790 przepisów na dania z różnych regionów Półwyspu Apenińskiego i okrasił je opowiastkami, interesującymi historiami oraz anegdotami, odsłaniając w ten sposób tajemnice smakowitej kuchni i przybliżając włoską kulturę jedzenia.
Włoska biblia kulinarna. Od pierwszego wydania w XIX wieku cieszy się niesłabnącą popularnością, zarówno wśród szefów kuchni, jak i zwykłych gospodyń domowych - tak we Włoszech, jak i na świecie. To nie jest zwyczajna książka kucharska.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 350070 (1 egz.)
Book
In basket
Buonissima! : podróż po kuchni włoskiej / Justyna Czekaj-Grochowska. - Warszawa : Filo, 2016. - 343 strony : ilustracje kolorowe ; 29 cm.
Indeks.
Jakie słowo przychodzi nam do głowy kiedy myślimy o kuchni włoskiej? Przepyszna, wyborna, smakowita, najlepsza - słowem buonissima! Książka "Buonissima" to smaczna podróż po Italii od Alp po Sycylię. Wyprawa po smakach, zapachach, krajobrazach głównych regionów Włoch. Po wielu latach podróżowania po Półwyspie Apenińskim i pracy w tamtejszych restauracjach autorka opisuje włoską kulturę jedzenia, regionalne produkty i typowe potrawy. Książka przedstawia włoskie podejście do jedzenia - celebrację i przeżywanie każdego kęsa wszystkimi zmysłami. Bo taka jest właśnie kuchnia włoska - zmysłowa jak urocze czerwone ciasteczka i ponętna jak subtelna cielęcina w winie Marsala. “Buonissima“ to ponad 100 przepysznych łatwych przepisów, podzielonych na regiony, okraszonych przewodnikiem po najlepszych włoskich wędlinach, serach, oliwach, przyprawionych opisami włoskiego rzemiosła i kultury jedzenia.
"Ta książka jest dla mnie podróżą do mojej umiłowanej Italii. Miejsca, krajobrazy, zapachy, smaki - wszystko mnie urzeka. Uwielbiam te najprostsze potrawy, aglio, olio i peperoncino, które autorka przypomina, a mnie leci ślina!" (Jerzy Stuhr)
"To bardzo kompetentny przewodnik po kuchniach całego Półwyspu Apenińskiego, pozwalający zrozumieć fenomen la dolce vita i jego koniecznego elementu, il buon mangiare. Z przyjemnością stawiam książkę Pani Justyny na półce mej kulinarnej biblioteczki, świetnie zarazem wiedząc, że nader często będzie stamtąd wyjmowana." (Robert Makłowicz)
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 362614 (1 egz.)
Book
In basket
Tyt. oryg.: "Le mie ricette di pasta : appetitose e semplici da realizzare" 2013.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 338746 (1 egz.)
Book
In basket
Italia dla zielonych : roślinna kuchnia włoska / Alicja Rokicka. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Marginesy, 2021. - 319, [1] strona : fotografie ; 25 cm.
Na okładce: Autorka bloga "Wegan Nerd".
Indeks.
Kuchnia włoska jest jedną z najpopularniejszych na świecie. Pełno w niej warzyw, strączków i owoców, z których gotuje się z czułością i szacunkiem. Niemal każdy region, a nawet miasto, ma w swojej historii danie, które od zarania jest bezmięsne, a czasem w stu procentach roślinne. Kuchnia włoska to nie tylko pizza i makaron z sosem pomidorowym. W lokalnych trattoriach i domowych kuchniach kryją się nieprzebrane roślinne smaki. Jakie? Do kawy świetnie pasują słodkie weneckie bułeczki z szafranem, cornetto, migdałowa panna cotta czy cytrynowa oraz kawowa granita. Na zaostrzenie apetytu najlepsze jest aperitivo, jak spritz bianco czy negroni, a żeby pobudzić żołądek – bruschetta, minipizzerki z ciasta francuskiego albo oliwki pieczone z czosnkiem i rozmarynem. Królewskie danie, czyli makarony, pysznią się rodzajami i kształtami. A na spory głód polecają się bakłażany z pieca, szpinak z rodzynkami, warzywny gulasz czy focaccie: z Genui, toskańska jabłkami czy z ziemniakami i rozmarynem.
Włochy to miłość Alicji Rokickiej – szerzej znanej jako Wegan Nerd – i jej drugi dom. Nareszcie postanowiła się swoją miłością podzielić. Italia dla zielonych to też przewodnik dla wegan i wegetarian, jak poruszać się po Włoszech i czego się można spodziewać, jeśli chodzi o jedzenie.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
All copies are currently on loan: sygn. 370700 (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Obcojęzyczna
There are copies available to loan: sygn. O 26741 (1 egz.)
Book
In basket
Italia do zjedzenia / Bartek Kieżun. - Warszawa : Buchmann - Grupa Wydawnicza Foksal, 2018. - 302, [2] strony : fotografie ; 28 cm.
"Bartek Kieżun napisał niezwykle pięknie i mądrze o moim kraju. Żałuję, że książka nie może przekazać bezpośrednio smaku i aromatu opisywanych potraw, ale po to trzeba pojechać do Włoch, do czego Italia do zjedzenia znakomicie zachęca." (Tessa Capponi-Borawska)
"Włochy są jak tort wysoki do nieba. Żeby skosztować jego warstw nasączonych przeszłością, potrzeba cicerone na miarę Bartka Kieżuna. Smakosz i erudyta zabiera nas w podróż, w której historia, sztuka i kulinaria prowadzą do źródeł smaku." (Daria Pawlewska)
"Wszystko jest tu autentyczne, sprawdzone, widziane i smakowane. Italia do zjedzenia jest zwiastunem nowej, nie sztampowej kuchni włoskiej – Bartek prezentuje dania, o których pewnie nawet niektórzy Włosi nie mają pojęcia, a także śmiałe, autorskie modyfikacje znanych przepisów. Książkę dosłownie pochłonąłem." (Jacek Szklarek)
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 351436 (1 egz.)
Book
In basket
Moja cytrynowa Sycylia / Jo Thomas ; przekład Julia Wolin. - Wydanie I. - Warszawa : Amber, 2019. - 318, [1] strona ; 21 cm.
Czy sycylijski gaj cytrynowy to dobre miejsce, żeby zacząć wszystko od nowa? Nowy początek na Sycylii, w pięknym miasteczku na wzgórzach razem z najlepszym przyjacielem Lenniem – czy tego właśnie trzeba Zeldzie? W końcu przy kim lepiej się ustatkować niż przy mężczyźnie, który zna cię jak nikt inny? Jednak słoneczne niebo, połyskujące morze i cytrynowy gaj nie są w stanie rozproszyć cienia wiszącego nad Citta d’Oro. Marzenia o rozpoczęciu nowego życia coraz bardziej się oddalają, kiedy niespodziewanie na horyzoncie pojawiają się nowe możliwości. Czy lato na Sycylii nauczy Zeldę ufać intuicji i słuchać głosu serca?
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 361036 (1 egz.)
Book
In basket
Risotto i kaszotto : apetyczne i pożywne / [opracowanie projektu: Oficyna Dobra Książka]. - Wydanie I. - Warszawa : Buchmann, 2020. - 174, [2] strony : fotografie ; 24 cm.
Indeks.
Risotto i kaszotto są doskonałymi daniami jednogarnkowymi, nieskomplikowanymi w przygotowaniu, oferującymi bogactwo smaków. Kaszotto powstało z inspiracji oryginalnym włoskim risottem i zdobywa ogromną popularność ze względu na prozdrowotne właściwości kasz. W książce przedstawiamy ponad 70 przepisów w podziale na dania w wersji mięsnej, wegetariańskiej lub wegańskiej.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 359615 (1 egz.)
Book
In basket
Indeksy.
Kuchnia wegańska i tradycyjna kuchnia włoska mają ze sobą bardzo wiele wspólnego: przepisy, smaki i składniki.
Autorka tej książki, miłośniczka jedzenia i doświadczona food stylistka, zachęca do sięgania po tradycyjne przepisy włoskiej kuchni, modyfikowanie ich i przystosowywanie do wegańskiej diety. Przygotowała zestaw 150 łatwych przepisów na szybkie, smaczne dania wegańskie pasujące do dzisiejszego tempa życia.
Zobaczycie, jak niewiele potrzeba, żeby tradycyjne, proste dania przywołujące smaki Italii stały się wegańskimi. Sięgajcie po znajdujące się w tej książce przepisy, aby przekonać się, jak łatwe jest serwowanie pysznych, zdrowych dań przygotowywanych ze znajomych składników i jak mało wyrzeczeń kosztuje, a ile daje przyjemności.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
All copies are currently on loan: sygn. 369472 (1 egz.)
Book
In basket
Litry oliwy, kilogramy pomidorów, masło, kluski i brzoskwinie skąpane w winie… Ta książka to opowieść o autorskiej kuchni Flavii Borawskiej, o smakach i aromatach, które są jej bliskie. Flavia gotuje z szacunkiem dla wspomnień, dla tradycji i rodzinnych historii. Ale też nie ogranicza siebie i innych. Podróżuje, próbuje, kolekcjonuje nowe kulinarne wrażenia, a potem przenosi je na domowy grunt. Cukinie z miętą, długo pieczone pomidory, parmigiana, risotto z Marmite – wystarczy kilka elementów, aby stworzyć wyjątkowe danie. Nie potrzeba całego arsenału składników, ale umiejętności wyciągnięcia z produktu esencji smaku. Liczy się pomysł, dyscyplina wykonania, szacunek dla jedzenia. A przede wszystkim – miłość dla tych, których karmimy.
Flavia gotuje, czerpiąc wzory tak z dawnej kuchni polskiej, jak i z bogatych tradycji florenckich i toskańskich. Ta książka jest szlakiem wiodącym z Warszawy do Villi Calcinaia w sercu Chianti Classico, pełnym smaków i aromatów wiernie opisanych przez Małgosię." (Tessa Capponi-Borawska)
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 362595 (1 egz.)
Book
In basket
Kontynuacja książki Słodkie pieczone kasztany, czyli toskańskie opowieści ze smakiem.
Książka młodej Polki, która wyjechała do Włoch, wyszła tam za mąż, zamieszkała w miasteczku Pistoia, gdzie pracuje i wychowuje dziecko. Autorka opowiada ciekawe historie z życia w Toskanii, opisuje święta, targi lokalne i inne wydarzenia, w których uczestniczyła. W każdym rozdziale podaje przepis na danie kuchni włoskiej zilustrowany kolorowym zdjęciem. W książce znajdziemy też wiele fotografii z Toskanii.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 334635 (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. s. 235-[238].
Wielu z nas marzy się Toskania: wspaniały, ciepły klimat, niezapomniane krajobrazy i spokojne, małe miasteczka, w których czas jakby się zatrzymał. Kto pojedzie tam choć raz, będzie chciał powracać i odkrywać coraz głębsze zakamarki tej krainy. Autorka książki mieszka w Toskanii od czternastu lat. Zatrzymała ją miłość, tu założyła rodzinę i osiedliła się na stałe. W przeciwieństwie do klasycznych przewodników, w tej książki znajdziesz barwne opowieści z życia autorki, jej obserwacje i doświadczenia, o tym, jak wygląda codzienność w tym regionie, jak obchodzi się różne święta i uroczystości i co się wtedy jada. A do tego wiele przepisów na ulubione potrawy i mnóstwo kolorowych zdjęć.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 318223 (1 egz.)
Book
In basket
Indeks.
Indeks.
Risotto jest najpopularniejszym sposobem przyrządzania ryżu we Włoszech, a kaszotto pod zabawnie brzmiącą nazwą kryje dania z kaszą nawiązujące do włoskich. Podobieństwo polega na metodzie przyrządzania. Wystarczy opanować przepis podstawowy, a potem możemy do woli eksperymentować z dodatkami, ogranicza nas jedynie wyobraźnia. Jeśli szukacie inspiracji, koniecznie wypróbujcie przepis na risotto z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami albo kaszotto z zielonym groszkiem i porem.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 357401 (1 egz.)
Book
In basket
Indeks.
Matthew Fort, brytyjski pisarz i krytyk kulinarny, rusza VESPĄ śladem włoskich rarytasów. Podróż zaczyna w słonecznej Kalabrii, a kończy w Turynie. Pomysł podróży skuterem przez skąpany w słońcu krajobraz był naprawdę romantyczny. Wiązał się z poczuciem wolności, przygody, potencjalnych odkryć i seksualnych możliwości. Wiatr we włosach, słońce w plecy, droga wijąca się ku morzu, nieznane cuda za każdym rogiem. Południe zwiedza z czarującą Silvią, która wprowadza go w tajniki rodzimej kuchni. Neapol wita go tłumem turystów i zapachem prawdziwej pizzy. Po drodze poznaje ludzi, którzy o włoskiej kuchni wiedzą wszystko. Wybierz się w podróż marzeń! Poznaj smak aromatycznego prosciutto, odwiedź najstarsze włoskie manufaktury, dowiedz się, skąd pochodzi confetti i dlaczego likier Meletti jest tak pyszny? Specjalnie dla Ciebie Matthew Fort zdradza prawie 60 pilnie strzeżonych przepisów, których nie znajdziesz nigdzie indziej.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 324846 (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Obcojęzyczna
There are copies available to loan: sygn. O 28383 (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. s. 331-333.
Toskanię poznajemy na wiele sposobów: odwiedzamy duże miasta na głównych szlakach turystycznych, zaglądamy do muzeów i galerii. Czasem objeżdżamy małe wioski i przyglądamy się życiu ich mieszkańców. Nadeszła pora na odkrycie regionu od innej strony. Ukryte w gąszczach, z dala od codziennego zgiełku, osady, wioski. Odszukiwanie ich dostarczy niesamowitych wrażeń, wzruszy i zainteresuje historią. Miasta widma na nas czekają...
"To niezwykły przewodnik, napisany przez niezwykłą osobę, dla tych wszystkich, którzy - tak jak autorka - nie lubię chodzić utartymi ścieżkami. Idźcie za nią, a przeżyjecie magiczne chwile i poczujecie się jak prawdziwi odkrywcy. Wiem co mówię... byłam z Olą w jednym z opisanych tu miejsc." (Dorota Stalińska)
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 339263 (1 egz.)
Book
In basket
(Dolce Vita)
Tyt. oryg.: "Un filo d'olio : con 28 ricette di Chiara Agnello", 2011.
Sycylijska pisarka Simonetta Agnello Hornby chciała uchronić od zapomnienia przepisy swojej babci Marii, skrzętnie notowane w wyblakłym zeszyciku. Jednak im dłużej się nad tym zastanawiała, tym lepiej rozumiała, że musi odtworzyć atmosferę tamtych dni, powrócić do wspomnień, które błyskawicznie przywołują smak potraw z babcinej kuchni. "Kropla oliwy" to nostalgiczna podróż w przeszłość, kronika zapomnianych sycylijskich wakacji. Drobne sekreciki służących, potajemne wycieczki baronówien, ciężka praca chłopów - Simonetta Agnello Hornby wydobywa z pamięci fascynujące obrazy świata, którego już nie ma. Kreśli portrety krewnych, przyjaciół rodziny i służby. Barwnym językiem odmalowuje ludzkie charaktery i dziecięce przygody, ale przede wszystkim niezwykłe smaki i zapachy dawno minionych dni...
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 331747 (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again

Baza regionalna "Bibliografia Województwa Opolskiego" zawiera opisy bibliograficzne zawartości książek i artykułów z czasopism dotyczących w swej treści Opolszczyzny (jej historii, przyrody, gospodarki, polityki, nauki, oświaty, kultury itd.). Jest tworzona w Wojewódzkiej Bibliotece Publicznej w Opolu. Prowadzona jest na bieżąco od 1988 roku.

Baza jest częścią ogólnopolskiego systemu bibliografii regionalnych, które pełnią funkcję uzupełniającą w odniesieniu do narodowych wykazów publikacji. Rejestruje materiały publikowane w prasie ogólnopolskiej, regionalnej i lokalnej, książki i ich fragmenty, mapy itp. Czynnikiem decydującym o doborze jest wartość materiału informacyjnego.

Roczniki "Bibliografii Województwa Opolskiego" za lata 1980-1990 zostały wydane drukiem i są udostępnione w Opolskiej Bibliotece Cyfrowej.


Czytelnicy mogą posługiwać się następującymi kryteriami wyszukiwawczymi: tytuł atykułu, autor, temat, tytuł czasopisma.

Wyniki wyszukiwania można zawęzić używając faset, znajdujących sie z boku listy.

Wyszukane opisy bibliograficzne można pobrać i zapisać w postaci zestawienia alfabetycznego.