Form of Work
Ksi─ů┼╝ki
(34)
Poradniki i przewodniki
(12)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(6)
Proza
(3)
Audiobooki
(1)
Publikacje dla niewidomych
(1)
Status
available
(27)
unavailable
(7)
only on-site
(1)
Branch
Wypożyczalnia Główna
(30)
Biblioteka Obcoj─Özyczna
(4)
Czytelnia BG
(1)
Author
Capponi-Borawska Tessa (1959- )
(4)
Seghi Aleksandra
(4)
Chiari Cinzia
(2)
Radomski Martine
(2)
Agnello Chiara (1948- )
(1)
Agnello Hornby Simonetta (1945- )
(1)
Alborghetti Roberto (1954- )
(1)
Anzorge Katarzyna (1981- )
(1)
Armstrong Diane (1939- )
(1)
Artusi Pellegrino (1820-1911)
(1)
Attar Leylah. Mgły Serengeti
(1)
Barnes Julian (1946- ). Arthur & George
(1)
Borawska Flavia
(1)
Braimbridge Sophie
(1)
Bulikowska Maria (1987- )
(1)
Capponi-Borawska Tessa (1959- ). Smak kwiat├│w pomara┼äczy : rozmowy o kuchni i kulturze
(1)
Chalifa Chalid (1964- ). ┼Ümier─ç to udr─Öka
(1)
Chandra Vikram (1961- ). ┼Üwi─Öte gry
(1)
Chojnowski Karol
(1)
Czekaj-Grochowska Justyna
(1)
Darnowska Agata
(1)
DeWitt Dave (1944- )
(1)
Drotkiewicz Agnieszka (1981- )
(1)
Durnowska Małgorzata
(1)
Eco Umberto (1932-2016)
(1)
Elon Beth (1932- )
(1)
Erkin Banu
(1)
Ferero Mar. Najlepsza zupa na ┼Ťwiecie
(1)
Fort Matthew (1947- )
(1)
Grynberg Miko┼éaj (1966- )
(1)
Grzywna-Tunk Gra┼╝yna
(1)
Isern Susanna. Idealna chwila
(1)
Isern Susanna. Niedźwiedź łowca motyli
(1)
Isern Susanna. Siedem łóżek malutkiej popielicy
(1)
Jackowicz Jan
(1)
Jacq Christian (1947- ). Bitwa pod Kadesz
(1)
Jankowska Dobromiła
(1)
Jankowska-Buttitta Małgorzata K
(1)
Jode┼éka Joanna (1973- ). 2 miliony za Grunwald
(1)
J├│┼║wiak Bo┼╝ena
(1)
Kie┼╝un Bartek (1976- )
(1)
Koper S┼éawomir (1963- ). Ostatnie lata polskiego Lwowa
(1)
Kostioukovitch Elena (1958- )
(1)
Kozak Krystyna (1961- )
(1)
Krajewski Artur (aktor) (1968- )
(1)
Kr─Öglicka Agnieszka (1966- )
(1)
Kr─Öglicki Marcin
(1)
Lawson Tracey
(1)
Lewandowska-K─ůkol Agnieszka. Arystokracja : powojenne losy polskich rod├│w
(1)
Marini Marino (1944- )
(1)
Mazurkiewicz Robert (1954- )
(1)
Michalski Dariusz. Starszy Pan B : opowie┼Ť─ç o Jeremim Przyborze
(1)
Mieszkowska Anna (1958- ). Hanka Ordon├│wna : mi┼éo┼Ť─ç jej wszytsko wybaczy
(1)
Minta Małgorzata
(1)
Mucha Anna (1980- )
(1)
Nowak Jan (1963- )
(1)
Paj─ůk Zofia
(1)
Piancastelli Riccardo
(1)
Pinzani Maurizio
(1)
Pomykalska Beata
(1)
Pomykalski Paweł
(1)
Puchalska Katarzyna
(1)
Riley Lucinda (1966-2021)
(1)
Salwa Mateusz (1979- )
(1)
Sereni Clara (1946-2018)
(1)
Sikora Barbara
(1)
Skarbińska-Zielińska Alicja (1949-2017)
(1)
Sokolnicki Michał. Emisariusz Niepodległej : wspomnienia z lat 1896-1919
(1)
Sora Marcello
(1)
Szklarz Maciej
(1)
Thomas Jo (1972- )
(1)
Tucker Michael (1944- )
(1)
Wilson Katherine (1974- )
(1)
Wojtasik Andrzej (1970- )
(1)
Wolańska Ewa
(1)
Wolin Julia
(1)
Wyszogrodzka-Gaik Agnieszka
(1)
Zakrzewski Andrzej Piotr
(1)
┼óaߪą─üw─ź M─źr─ül (1968- ). Namiot Fatimy
(1)
┼╗muda Olga
(1)
Year
2020 - 2021
(3)
2010 - 2019
(26)
2000 - 2009
(6)
Time Period of Creation
2001-
(18)
1901-2000
(3)
1801-1900
(2)
1901-1914
(1)
1914-1918
(1)
1918-1939
(1)
1945-1989
(1)
1989-2000
(1)
Country
Poland
(29)
Italy
(4)
Language
Polish
(21)
Italian
(4)
Audience Group
6-8 lat
(1)
Chorzy
(1)
Dzieci
(1)
Niewidomi
(1)
Osoby z niepe┼énosprawno┼Ťci─ů
(1)
Demographic Group
Literatura angielska
(3)
Literatura polska
(3)
Literatura włoska
(3)
Literatura amerykańska
(1)
Literatura egipska
(1)
Literatura francuska
(1)
Literatura hiszpańska
(1)
Literatura indyjska
(1)
Literatura syryjska
(1)
Subject
Kuchnia włoska
(35)
Capponi-Borawska, Tessa
(4)
Kucharstwo
(4)
Kultura stołu
(4)
Capponi
(2)
Gotowanie
(2)
Kasza
(2)
Kaszotto
(2)
Kuchnia polska
(2)
Makaron
(2)
Potrawy jednogarnkowe
(2)
Risotto
(2)
Rodzina
(2)
Ry┼╝
(2)
Sztuka
(2)
Adwokaci
(1)
Agnello Hornby, Simonetta
(1)
Aktorzy polscy
(1)
Amerykanie za granic─ů
(1)
Anglicy
(1)
Armstrong, Diane
(1)
Arty┼Ťci polscy
(1)
Arystokracja
(1)
Atrakcje turystyczne
(1)
Borawska, Flavia
(1)
Dow├│dcy
(1)
Doyle, Arthur Conan
(1)
Drotkiewicz, Agnieszka
(1)
Duchowo┼Ť─ç katolicka
(1)
D┼éugowieczno┼Ť─ç
(1)
Edalji, George
(1)
Ekologiczny styl ┼╝ycia
(1)
Elon, Beth
(1)
Fort, Matthew
(1)
Franciszek
(1)
Historycy
(1)
I wojna ┼Ťwiatowa (1914-1918)
(1)
II wojna ┼Ťwiatowa (1939-1945)
(1)
Język włoski
(1)
Kucharze
(1)
Kuchnia (pomieszczenie)
(1)
Kuchnia francuska
(1)
Kuchnia grecka
(1)
Kuchnia hiszpańska
(1)
Kuchnia meksykańska
(1)
Kuchnia regionalna
(1)
Kuchnia wegańska
(1)
Kuchnia wegetariańska
(1)
Kultura
(1)
Lawson, Tracey
(1)
Legiony Polskie (1914-1917)
(1)
Lekarze
(1)
Malarstwo historyczne
(1)
Malarstwo polskie
(1)
Matejko, Jan
(1)
Matki i synowie
(1)
Miasta
(1)
Mniejszo┼Ťci narodowe
(1)
Mucha, Anna
(1)
Muzyka rozrywkowa
(1)
Nauczyciele
(1)
Obyczaje
(1)
Odzyskanie niepodleg┼éo┼Ťci przez Polsk─Ö (1918)
(1)
Od┼╝ywianie
(1)
Ordon├│wna, Hanka
(1)
Osoby w wieku starszym
(1)
Papie┼╝e
(1)
Piosenkarze polscy
(1)
Pisarze
(1)
Pisarze polscy
(1)
Pisarze włoscy
(1)
Piłsudski, Józef
(1)
Podr├│┼╝e apostolskie
(1)
Poeci polscy
(1)
Pogrzeb
(1)
Polacy za granic─ů
(1)
Polska Partia Socjalistyczna (1892-1948)
(1)
Popielica (ssak)
(1)
Posiłki (jedzenie)
(1)
Potrawy mi─Ösne
(1)
Potrawy z ryb
(1)
Prywatni detektywi
(1)
Przest─Öpczo┼Ť─ç zorganizowana
(1)
Przybora, Jeremi
(1)
Przyjaźń
(1)
Przywódcy i głowy państw
(1)
Płeć
(1)
Ramzes
(1)
Rody
(1)
Rolnicy
(1)
Samob├│jstwo
(1)
Sekrety rodzinne
(1)
Sen
(1)
Sokolnicki, Michał
(1)
Strach
(1)
Tradycja
(1)
Tucker, Michael
(1)
Turystyka kulinarna
(1)
Wilson, Katherine
(1)
Wojna domowa w Syrii (2011- )
(1)
Subject: work
Bitwa pod Grunwaldem
(1)
Subject: time
2001-
(11)
1901-2000
(4)
1989-2000
(3)
1401-1500
(2)
1501-1600
(2)
1801-1900
(2)
1601-1700
(1)
1701-1800
(1)
1901-1914
(1)
1918-1939
(1)
1939-1945
(1)
1945-1989
(1)
2001-0
(1)
Subject: place
Włochy
(8)
Toskania (Włochy)
(7)
Polska
(3)
Sycylia (Włochy ; wyspa)
(2)
Argentyna
(1)
Basilicata (Włochy ; region administracyjny)
(1)
Berlin (Niemcy)
(1)
Bombaj (Indie)
(1)
Campodimele (Włochy)
(1)
Europa
(1)
Kalabria (Włochy)
(1)
Lublin (woj. lubelskie)
(1)
Lw├│w (Ukraina, obw. lwowski)
(1)
Neapol (Włochy)
(1)
Piemont (Włochy ; kraina historyczna)
(1)
Serengeti
(1)
Spoleto (Włochy)
(1)
Staro┼╝ytny Egipt
(1)
Suffolk (Wielka Brytania ; hrabstwo)
(1)
Genre/Form
Przepisy kulinarne
(18)
Publikacja bogato ilustrowana
(7)
Ksi─ů┼╝ka kucharska
(5)
Pamiętniki amerykańskie
(3)
Pami─Ötniki i wspomnienia
(3)
Biografia
(2)
Powie┼Ť─ç
(2)
Przewodnik turystyczny
(2)
Romans
(2)
Kryminał
(1)
Literatura podr├│┼╝nicza
(1)
Opowiadania i nowele
(1)
Opracowanie
(1)
Pami─Ötniki angielskie
(1)
Pami─Ötniki m├│wione
(1)
Pami─Ötniki polskie
(1)
Pamiętniki włoskie
(1)
Powie┼Ť─ç obyczajowa
(1)
Powie┼Ť─ç podr├│┼╝nicza
(1)
Sensacja
(1)
Thriller
(1)
Wywiad rzeka
(1)
─ćwiczenia i zadania
(1)
Domain
Kulinaria
(14)
Historia
(5)
Kultura i sztuka
(3)
Styl ┼╝ycia, moda i uroda
(3)
Podr├│┼╝e i turystyka
(2)
Rodzina, relacje mi─Ödzyludzkie
(2)
Etnologia i antropologia kulturowa
(1)
Religia i duchowo┼Ť─ç
(1)
Socjologia i społeczeństwo
(1)
38 results Filter
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia BG
Copies are only available in the library: sygn. C 64-115 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
Kulinarna Toskania / [tł. Ewa Wolańska]. - Ożarów Mazowiecki : Wydawnictwo Olesiejuk, cop. 2009. - 96 s. : il. kolor. ; 28 cm.
(Gotujmy Razem)
Tytuł serii: Gotujmy Razem
Indeks.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 298918, 298917 (2 egz.)
Authority data
Kuchnia włoska (hasło przedmiotowe)
zob. też Włochy (hasło przedmiotowe)
zob. też Przepisy kulinarne (hasło przedmiotowe)
Authority data
Kuchnia włoska - historia (hasło przedmiotowe)
Book
In basket
Indeksy.
Jak przygotowa─ç i podawa─ç absynt, a jak upiec o┼Ťmiornic─Ö? Z ilu da┼ä tak naprawd─Ö sk┼éada si─Ö pe┼ény w┼éoski posi┼éek? Dlaczego Meksykanie ta┼äcz─ů podczas jedzenia taco? Co hiszpa┼äska kuchnia zawdzi─Öcza Kolumbowi? I jak─ů┼╝ to potraw─Ö wymy┼Ťlili greccy rozb├│jnicy?
Agnieszka i Marcin Kr─Ögliccy, znane rodze┼ästwo warszawskich restaurator├│w, zapraszaj─ů nas w niezwykle smakowit─ů podr├│┼╝ po kuchni francuskiej, w┼éoskiej, greckiej, hiszpa┼äskiej i meksyka┼äskiej. W ksi─ů┼╝ce znalaz┼éo si─Ö ponad sto przepis├│w na najbardziej tradycyjne dania tych kraj├│w - od zupy cebulowej do musaki, od paelli po guacamole. Na deser za┼Ť autorzy zawsze maj─ů w zanadrzu co┼Ť s┼éodkiego - na przyk┼éad tiramisu lub flan pomara┼äczowy. To ksi─ů┼╝ka, kt├│ra cieszy oczy i podniebienie!
"Prowadzimy restauracje od dwudziestu lat. K┼é├│cimy si─Ö i godzimy przy stole. Jedzenie jest dla nas osi─ů pracy, ┼╝ycia rodzinnego i towarzyskiego. Jest sposobem na dbanie o siebie i o innych, jest ┼║r├│d┼éem przyjemno┼Ťci. Przede wszystkim musi by─ç dobre. (...) W tej ksi─ů┼╝ce zebrali┼Ťmy najlepsze przepisy z naszych restauracji. Sprawdzone po wielokro─ç, smaczne i mo┼╝liwe do zrobienia w polskim domu". Agnieszka i Marcin Kr─Ögliccy
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 294600 (1 egz.)
Book
In basket
Tytuł oryginału i równoległy: La scienza in cucina : e l'arte di mangiar bene.
Na okładce: Legendarne dzieło sławnego gastronoma z Romanii.
Indeks.
Staraniem fundacji Casa Artusi, Włoskiego Instytutu Kultury w Warszawie i Włoskiego Instytutu Kultury w Krakowie
W┼éoska sztuka dobrego gotowania to s┼éynne dzie┼éo Pellegrino Artusiego, niezwyk┼éego smakosza i znawcy potraw, kt├│ry zebra┼é 790 przepis├│w na dania z r├│┼╝nych region├│w P├│┼éwyspu Apeni┼äskiego i okrasi┼é je opowiastkami, interesuj─ůcymi historiami oraz anegdotami, ods┼éaniaj─ůc w ten spos├│b tajemnice smakowitej kuchni i przybli┼╝aj─ůc w┼éosk─ů kultur─Ö jedzenia.
W┼éoska biblia kulinarna. Od pierwszego wydania w XIX wieku cieszy si─Ö nies┼éabn─ůc─ů popularno┼Ťci─ů, zar├│wno w┼Ťr├│d szef├│w kuchni, jak i zwyk┼éych gospody┼ä domowych - tak we W┼éoszech, jak i na ┼Ťwiecie. To nie jest zwyczajna ksi─ů┼╝ka kucharska.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 350070 (1 egz.)
Book
In basket
Buonissima! : podróż po kuchni włoskiej / Justyna Czekaj-Grochowska. - Warszawa : Filo, 2016. - 343 strony : ilustracje kolorowe ; 29 cm.
Indeks.
Jakie s┼éowo przychodzi nam do g┼éowy kiedy my┼Ťlimy o kuchni w┼éoskiej? Przepyszna, wyborna, smakowita, najlepsza - s┼éowem buonissima! Ksi─ů┼╝ka "Buonissima" to smaczna podr├│┼╝ po Italii od Alp po Sycyli─Ö. Wyprawa po smakach, zapachach, krajobrazach g┼é├│wnych region├│w W┼éoch. Po wielu latach podr├│┼╝owania po P├│┼éwyspie Apeni┼äskim i pracy w tamtejszych restauracjach autorka opisuje w┼éosk─ů kultur─Ö jedzenia, regionalne produkty i typowe potrawy. Ksi─ů┼╝ka przedstawia w┼éoskie podej┼Ťcie do jedzenia - celebracj─Ö i prze┼╝ywanie ka┼╝dego k─Ösa wszystkimi zmys┼éami. Bo taka jest w┼éa┼Ťnie kuchnia w┼éoska - zmys┼éowa jak urocze czerwone ciasteczka i pon─Ötna jak subtelna ciel─Öcina w winie Marsala. ÔÇťBuonissimaÔÇť to ponad 100 przepysznych ┼éatwych przepis├│w, podzielonych na regiony, okraszonych przewodnikiem po najlepszych w┼éoskich w─Ödlinach, serach, oliwach, przyprawionych opisami w┼éoskiego rzemios┼éa i kultury jedzenia.
"Ta ksi─ů┼╝ka jest dla mnie podr├│┼╝─ů do mojej umi┼éowanej Italii. Miejsca, krajobrazy, zapachy, smaki - wszystko mnie urzeka. Uwielbiam te najprostsze potrawy, aglio, olio i peperoncino, kt├│re autorka przypomina, a mnie leci ┼Ťlina!" (Jerzy Stuhr)
"To bardzo kompetentny przewodnik po kuchniach ca┼éego P├│┼éwyspu Apeni┼äskiego, pozwalaj─ůcy zrozumie─ç fenomen la dolce vita i jego koniecznego elementu, il buon mangiare. Z przyjemno┼Ťci─ů stawiam ksi─ů┼╝k─Ö Pani Justyny na p├│┼éce mej kulinarnej biblioteczki, ┼Ťwietnie zarazem wiedz─ůc, ┼╝e nader cz─Östo b─Ödzie stamt─ůd wyjmowana." (Robert Mak┼éowicz)
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 362614 (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 338746 (1 egz.)
Authority data
Kuchnia włoska - 15-16 w (hasło przedmiotowe)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Obcoj─Özyczna
There are copies available to loan: sygn. O 26741 (1 egz.)
Book
In basket
Italia do zjedzenia / Bartek Kie┼╝un. - Warszawa : Buchmann - Grupa Wydawnicza Foksal, 2018. - 302, [2] strony : fotografie ; 28 cm.
"Bartek Kie┼╝un napisa┼é niezwykle pi─Öknie i m─ůdrze o moim kraju. ┼╗a┼éuj─Ö, ┼╝e ksi─ů┼╝ka nie mo┼╝e przekaza─ç bezpo┼Ťrednio smaku i aromatu opisywanych potraw, ale po to trzeba pojecha─ç do W┼éoch, do czego Italia do zjedzenia znakomicie zach─Öca." (Tessa Capponi-Borawska)
"W┼éochy s─ů jak tort wysoki do nieba. ┼╗eby skosztowa─ç jego warstw nas─ůczonych przesz┼éo┼Ťci─ů, potrzeba cicerone na miar─Ö Bartka Kie┼╝una. Smakosz i erudyta zabiera nas w podr├│┼╝, w kt├│rej historia, sztuka i kulinaria prowadz─ů do ┼║r├│de┼é smaku." (Daria Pawlewska)
"Wszystko jest tu autentyczne, sprawdzone, widziane i smakowane. Italia do zjedzenia jest zwiastunem nowej, nie sztampowej kuchni w┼éoskiej ÔÇô Bartek prezentuje dania, o kt├│rych pewnie nawet niekt├│rzy W┼éosi nie maj─ů poj─Öcia, a tak┼╝e ┼Ťmia┼ée, autorskie modyfikacje znanych przepis├│w. Ksi─ů┼╝k─Ö dos┼éownie poch┼éon─ů┼éem." (Jacek Szklarek)
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 351436 (1 egz.)
Book
In basket
Moja cytrynowa Sycylia / Jo Thomas ; przekład Julia Wolin. - Wydanie I. - Warszawa : Amber, 2019. - 318, [1] strona ; 21 cm.
Czy sycylijski gaj cytrynowy to dobre miejsce, ┼╝eby zacz─ů─ç wszystko od nowa? Nowy pocz─ůtek na Sycylii, w pi─Öknym miasteczku na wzg├│rzach razem z najlepszym przyjacielem Lenniem ÔÇô czy tego w┼éa┼Ťnie trzeba Zeldzie? W ko┼äcu przy kim lepiej si─Ö ustatkowa─ç ni┼╝ przy m─Ö┼╝czy┼║nie, kt├│ry zna ci─Ö jak nikt inny? Jednak s┼éoneczne niebo, po┼éyskuj─ůce morze i cytrynowy gaj nie s─ů w stanie rozproszy─ç cienia wisz─ůcego nad Citta dÔÇÖOro. Marzenia o rozpocz─Öciu nowego ┼╝ycia coraz bardziej si─Ö oddalaj─ů, kiedy niespodziewanie na horyzoncie pojawiaj─ů si─Ö nowe mo┼╝liwo┼Ťci. Czy lato na Sycylii nauczy Zeld─Ö ufa─ç intuicji i s┼éucha─ç g┼éosu serca?
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 361036 (1 egz.)
Book
In basket
Risotto i kaszotto : apetyczne i po┼╝ywne / [opracowanie projektu: Oficyna Dobra Ksi─ů┼╝ka]. - Wydanie I. - Warszawa : Buchmann, 2020. - 174, [2] strony : fotografie ; 24 cm.
Indeks.
Risotto i kaszotto s─ů doskona┼éymi daniami jednogarnkowymi, nieskomplikowanymi w przygotowaniu, oferuj─ůcymi bogactwo smak├│w. Kaszotto powsta┼éo z inspiracji oryginalnym w┼éoskim risottem i zdobywa ogromn─ů popularno┼Ť─ç ze wzgl─Ödu na prozdrowotne w┼éa┼Ťciwo┼Ťci kasz. W ksi─ů┼╝ce przedstawiamy ponad 70 przepis├│w w podziale na dania w wersji mi─Ösnej, wegetaria┼äskiej lub wega┼äskiej.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
All copies are currently on loan: sygn. 359615 (1 egz.)
Book
In basket
Indeks.
Indeks.
Risotto jest najpopularniejszym sposobem przyrz─ůdzania ry┼╝u we W┼éoszech, a kaszotto pod zabawnie brzmi─ůc─ů nazw─ů kryje dania z kasz─ů nawi─ůzuj─ůce do w┼éoskich. Podobie┼ästwo polega na metodzie przyrz─ůdzania. Wystarczy opanowa─ç przepis podstawowy, a potem mo┼╝emy do woli eksperymentowa─ç z dodatkami, ogranicza nas jedynie wyobra┼║nia. Je┼Ťli szukacie inspiracji, koniecznie wypr├│bujcie przepis na risotto z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami albo kaszotto z zielonym groszkiem i porem.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 357401 (1 egz.)
Book
In basket
Litry oliwy, kilogramy pomidor├│w, mas┼éo, kluski i brzoskwinie sk─ůpane w winieÔÇŽ Ta ksi─ů┼╝ka to opowie┼Ť─ç o autorskiej kuchni Flavii Borawskiej, o smakach i aromatach, kt├│re s─ů jej bliskie. Flavia gotuje z szacunkiem dla wspomnie┼ä, dla tradycji i rodzinnych historii. Ale te┼╝ nie ogranicza siebie i innych. Podr├│┼╝uje, pr├│buje, kolekcjonuje nowe kulinarne wra┼╝enia, a potem przenosi je na domowy grunt. Cukinie z mi─Öt─ů, d┼éugo pieczone pomidory, parmigiana, risotto z Marmite ÔÇô wystarczy kilka element├│w, aby stworzy─ç wyj─ůtkowe danie. Nie potrzeba ca┼éego arsena┼éu sk┼éadnik├│w, ale umiej─Ötno┼Ťci wyci─ůgni─Öcia z produktu esencji smaku. Liczy si─Ö pomys┼é, dyscyplina wykonania, szacunek dla jedzenia. A przede wszystkim ÔÇô mi┼éo┼Ť─ç dla tych, kt├│rych karmimy.
Flavia gotuje, czerpi─ůc wzory tak z dawnej kuchni polskiej, jak i z bogatych tradycji florenckich i toska┼äskich. Ta ksi─ů┼╝ka jest szlakiem wiod─ůcym z Warszawy do Villi Calcinaia w sercu Chianti Classico, pe┼énym smak├│w i aromat├│w wiernie opisanych przez Ma┼égosi─Ö." (Tessa Capponi-Borawska)
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 362595 (1 egz.)
Book
In basket
Kontynuacja ksi─ů┼╝ki S┼éodkie pieczone kasztany, czyli toska┼äskie opowie┼Ťci ze smakiem.
Ksi─ů┼╝ka m┼éodej Polki, kt├│ra wyjecha┼éa do W┼éoch, wysz┼éa tam za m─ů┼╝, zamieszka┼éa w miasteczku Pistoia, gdzie pracuje i wychowuje dziecko. Autorka opowiada ciekawe historie z ┼╝ycia w Toskanii, opisuje ┼Ťwi─Öta, targi lokalne i inne wydarzenia, w kt├│rych uczestniczy┼éa. W ka┼╝dym rozdziale podaje przepis na danie kuchni w┼éoskiej zilustrowany kolorowym zdj─Öciem. W ksi─ů┼╝ce znajdziemy te┼╝ wiele fotografii z Toskanii.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 334635 (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. s. 235-[238].
Wielu z nas marzy si─Ö Toskania: wspania┼éy, ciep┼éy klimat, niezapomniane krajobrazy i spokojne, ma┼ée miasteczka, w kt├│rych czas jakby si─Ö zatrzyma┼é. Kto pojedzie tam cho─ç raz, b─Ödzie chcia┼é powraca─ç i odkrywa─ç coraz g┼é─Öbsze zakamarki tej krainy. Autorka ksi─ů┼╝ki mieszka w Toskanii od czternastu lat. Zatrzyma┼éa j─ů mi┼éo┼Ť─ç, tu za┼éo┼╝y┼éa rodzin─Ö i osiedli┼éa si─Ö na sta┼ée. W przeciwie┼ästwie do klasycznych przewodnik├│w, w tej ksi─ů┼╝ki znajdziesz barwne opowie┼Ťci z ┼╝ycia autorki, jej obserwacje i do┼Ťwiadczenia, o tym, jak wygl─ůda codzienno┼Ť─ç w tym regionie, jak obchodzi si─Ö r├│┼╝ne ┼Ťwi─Öta i uroczysto┼Ťci i co si─Ö wtedy jada. A do tego wiele przepis├│w na ulubione potrawy i mn├│stwo kolorowych zdj─Ö─ç.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 318223 (1 egz.)
Book
In basket
Indeks.
Matthew Fort, brytyjski pisarz i krytyk kulinarny, rusza VESP─ä ┼Ťladem w┼éoskich rarytas├│w. Podr├│┼╝ zaczyna w s┼éonecznej Kalabrii, a ko┼äczy w Turynie. Pomys┼é podr├│┼╝y skuterem przez sk─ůpany w s┼éo┼äcu krajobraz by┼é naprawd─Ö romantyczny. Wi─ůza┼é si─Ö z poczuciem wolno┼Ťci, przygody, potencjalnych odkry─ç i seksualnych mo┼╝liwo┼Ťci. Wiatr we w┼éosach, s┼éo┼äce w plecy, droga wij─ůca si─Ö ku morzu, nieznane cuda za ka┼╝dym rogiem. Po┼éudnie zwiedza z czaruj─ůc─ů Silvi─ů, kt├│ra wprowadza go w tajniki rodzimej kuchni. Neapol wita go t┼éumem turyst├│w i zapachem prawdziwej pizzy. Po drodze poznaje ludzi, kt├│rzy o w┼éoskiej kuchni wiedz─ů wszystko. Wybierz si─Ö w podr├│┼╝ marze┼ä! Poznaj smak aromatycznego prosciutto, odwied┼║ najstarsze w┼éoskie manufaktury, dowiedz si─Ö, sk─ůd pochodzi confetti i dlaczego likier Meletti jest tak pyszny? Specjalnie dla Ciebie Matthew Fort zdradza prawie 60 pilnie strze┼╝onych przepis├│w, kt├│rych nie znajdziesz nigdzie indziej.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 324846 (1 egz.)
Book
In basket
Tyt. oryg.: "Perch├ę agli Italiani piace parlare del cibo", 2006.
Bibliogr. s. 611-638.
Fantastyczna podr├│┼╝ do oblanej s┼éo┼äcem Italii, kraju, w kt├│rym kuchni─Ö podniesiono do rangi sztuki. Kraju, kt├│ry nam, zwyk┼éym zjadaczom chleba, nieodparcie kojarzy si─Ö ze spagetti i pizz─ů. Autorka, rozkochana we W┼éoszech Rosjanka, mieszkaj─ůca tam od dwudziestu lat, ze znawstwem i lekko┼Ťci─ů prowadzi nas przez dziewi─Ötna┼Ťcie g┼é├│wnych region├│w kraju, od Friuli i G├│rnej Adygi na p├│┼énocy, po Kalabri─Ö i Sycyli─Ö na po┼éudniu, przybli┼╝aj─ůc w┼éa┼Ťciwe dla ka┼╝dego obszaru potrawy, ale te┼╝ kultur─Ö i obyczaje. Opatrzona wst─Öpem Umberta Eco ksi─ů┼╝ka jest barwn─ů mozaik─ů, kt├│re pozwala przenikn─ů─ç ducha Italii.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
All copies are currently on loan: sygn. 309367 (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Obcoj─Özyczna
There are copies available to loan: sygn. O 28383 (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again

Baza regionalna "Bibliografia Wojew├│dztwa Opolskiego" zawiera opisy bibliograficzne zawarto┼Ťci ksi─ů┼╝ek i artyku┼é├│w z czasopism dotycz─ůcych w swej tre┼Ťci Opolszczyzny (jej historii, przyrody, gospodarki, polityki, nauki, o┼Ťwiaty, kultury itd.). Jest tworzona w Wojew├│dzkiej Bibliotece Publicznej w Opolu. Prowadzona jest na bie┼╝─ůco od 1988 roku.

Baza jest cz─Ö┼Ťci─ů og├│lnopolskiego systemu bibliografii regionalnych, kt├│re pe┼éni─ů funkcj─Ö uzupe┼éniaj─ůc─ů w odniesieniu do narodowych wykaz├│w publikacji. Rejestruje materia┼éy publikowane w prasie og├│lnopolskiej, regionalnej i lokalnej, ksi─ů┼╝ki i ich fragmenty, mapy itp. Czynnikiem decyduj─ůcym o doborze jest warto┼Ť─ç materia┼éu informacyjnego.

Roczniki "Bibliografii Wojew├│dztwa Opolskiego" za lata 1980-1990 zosta┼éy wydane drukiem i s─ů udost─Öpnione w Opolskiej Bibliotece Cyfrowej.


Czytelnicy mog─ů pos┼éugiwa─ç si─Ö nast─Öpuj─ůcymi kryteriami wyszukiwawczymi: tytu┼é atyku┼éu, autor, temat, tytu┼é czasopisma.

Wyniki wyszukiwania mo┼╝na zaw─Özi─ç u┼╝ywaj─ůc faset, znajduj─ůcych sie z boku listy.

Wyszukane opisy bibliograficzne mo┼╝na pobra─ç i zapisa─ç w postaci zestawienia alfabetycznego.