Form of Work
Książki
(526)
Poradniki i przewodniki
(405)
Publikacje popularnonaukowe
(64)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(57)
Publikacje dydaktyczne
(15)
Proza
(13)
Audiobooki
(11)
Publikacje informacyjne
(10)
Publikacje promocyjne
(10)
Publikacje dla niewidomych
(9)
Publikacje fachowe
(6)
Publikacje naukowe
(5)
Komiksy i książki obrazkowe
(3)
Poezja
(2)
Filmy i seriale
(1)
Mapy
(1)
Status
available
(416)
unavailable
(51)
only on-site
(44)
unknown
(42)
Branch
Wypożyczalnia Główna
(445)
Biblioteka Austriacka
(20)
Biblioteka Obcojęzyczna
(43)
Czytelnia BG
(36)
Czytelnia Biblioteki Austriackiej
(7)
Author
Szaciłło Karolina
(11)
Szaciłło Maciej
(11)
Lewandowska Agata (dietetyk)
(7)
Maciąg Agnieszka (1969- )
(6)
Makarowska Magdalena
(6)
Stolińska Hanna
(6)
Wolański Robert (fotograf)
(6)
Żmuda Olga
(6)
Derengowska Joanna
(5)
Kotarski Bartłomiej Marcin
(5)
Mazurkiewicz Robert (1954- )
(5)
Nowik Krzysztof
(5)
Ottolenghi Yotam (1968- )
(5)
Błażejewska-Stuhr Katarzyna (1985- )
(4)
Capponi-Borawska Tessa (1959- )
(4)
Kieżun Bartek (1976- )
(4)
Kinder-Kiss Hanna (1958- )
(4)
Musiałowska Dominika (dziennikarka)
(4)
Puchalska Katarzyna
(4)
Skarżyńska Katarzyna
(4)
Teperek Agata (1988- )
(4)
Tomaszewska-Bolałek Magdalena
(4)
Utta Mirosław
(4)
Zasuwa Iwona
(4)
Art Piotr
(3)
Bardel Michał (1976- )
(3)
Bareła Malwina
(3)
Bator Julita
(3)
Bosacka Katarzyna (1972- )
(3)
Byszewska Izabella
(3)
Darnowska Agata
(3)
Durnowska Małgorzata
(3)
Dymek Marta
(3)
Ekstedt Niklas (1978- )
(3)
Ennart Henrik (1960- )
(3)
Giurow Diana (1984- )
(3)
Kimbell Katy (1973- )
(3)
Kulawik Ida
(3)
Loftus David
(3)
Lovekin Jonathan
(3)
Makłowicz Robert (1963- )
(3)
Malina Dorota
(3)
Malinowski Jerzy Jarosław
(3)
Oliver Jamie (1975- )
(3)
Pająk Zofia
(3)
Palewicz Roman
(3)
Ramsay Gordon (1966- )
(3)
Rokicka Alicja (kucharz)
(3)
Utta Mirosław (1940- )
(3)
Zasieczny Przemysław
(3)
Zielewska Joanna (dietetyka)
(3)
Adamczewski Piotr (1942-2016)
(2)
Bailey Clare
(2)
Bator Jakub
(2)
Bednarska Agnieszka (technik żywienia)
(2)
Bedrunka Karina
(2)
Bencini Vera
(2)
Bereta-Jankowska Anna
(2)
Bocianiak Marek (1958- )
(2)
Bodzioch Anna
(2)
Bokła Artur
(2)
Boniecka Monika
(2)
Brazier Brendan (1975- )
(2)
Britton Sarah
(2)
Brunton John
(2)
Cangioli Monique Paola
(2)
Chiari Cinzia
(2)
Ciecieląg Grzegorz
(2)
Cino Emanuela
(2)
Clase Mia (1977- )
(2)
Cohen Ulrike
(2)
Cramm Dagmar von (1955- )
(2)
Davis William (1957- )
(2)
Drewniak Mirek
(2)
Drukort Magdalena
(2)
Duczyńska-Surmacz Renata
(2)
Dziurska Katarzyna (1988- )
(2)
Furczyk Bożena (1970- )
(2)
Gajewska Danuta
(2)
Gioffrè Rosalba
(2)
Grandi Nicoletta
(2)
Gruszka Dorota (tłumacz)
(2)
Gubała Katarzyna (1978- )
(2)
Gwis Asia
(2)
Gąsiorek Paweł (dziennikarz)
(2)
Gąsiorowska Wanda
(2)
Högström Justyna
(2)
Jarosz Mirosław (1957- )
(2)
Johnson Hugh (1939- )
(2)
Kasprzyk-Chevriaux Magdalena
(2)
Kibil Iwona
(2)
Kijowska Elżbieta (1950- )
(2)
Kmieć-Krzewniak Katarzyna (1984- )
(2)
Koluch Piotr
(2)
Komorowska Marta (tłumacz)
(2)
Konrad Sebastian (1971- )
(2)
Kowalski Jacek (1964- )
(2)
Krajewski Artur (aktor) (1968- )
(2)
Krawczyk Marta
(2)
Kresak Piotr
(2)
Year
2020 - 2022
(155)
2010 - 2019
(319)
2000 - 2009
(41)
1990 - 1999
(10)
1980 - 1989
(6)
1970 - 1979
(5)
1960 - 1969
(1)
1950 - 1959
(1)
1930 - 1939
(1)
1910 - 1919
(1)
Time Period of Creation
2001-
(492)
1901-2000
(26)
1945-1989
(15)
1989-2000
(14)
1801-1900
(4)
1918-1939
(4)
1914-1918
(3)
1901-1914
(1)
Country
Poland
(476)
Germany
(17)
United Kingdom
(14)
United States
(13)
France
(7)
Austria
(6)
Italy
(5)
Hungary
(2)
Czech Republic
(1)
Language
Polish
(459)
English
(30)
German
(24)
French
(7)
Italian
(4)
Czech
(1)
Multiple languages
(1)
unknown (po)
(1)
Audience Group
Dzieci
(21)
9-13 lat
(16)
6-8 lat
(15)
Chorzy
(10)
Niewidomi
(9)
Osoby z niepełnosprawnością
(8)
14-17 lat
(3)
Młodzież
(3)
B1 poziom biegłości językowej
(2)
Chorzy na Hashimoto
(2)
Dietetycy i żywieniowcy
(2)
Kobieta
(2)
Lekarze
(2)
Nauczyciele
(2)
Poziom średniozaawansowany
(2)
Rodzice
(2)
0-5 lat
(1)
A1 poziom biegłości językowej
(1)
A2 et +
(1)
A2 poziom biegłości językowej
(1)
B1 (poziom biegłości językowej)
(1)
B2 poziom biegłości językowej
(1)
Chore z nowotworem piersi
(1)
Chorzy na celiakię
(1)
Dietetycy
(1)
Dorośli
(1)
Kelnerzy
(1)
Kucharze
(1)
Lekarze rodzinni
(1)
Osoby w wieku starszym
(1)
Poziom nauczania szkoły wyższe
(1)
Poziom niższy średniozaawansowany
(1)
Poziom podstawowy
(1)
Studenci
(1)
Demographic Group
Literatura polska
(31)
Literatura angielska
(11)
Literatura amerykańska
(10)
Literatura niemiecka
(4)
Literatura włoska
(4)
Literatura austriacka
(2)
Literatura czeska
(2)
Literatura francuska
(2)
Literatura hiszpańska
(2)
Literatura rosyjska
(2)
Literatura ukraińska
(2)
Literatura australijska
(1)
Literatura belgijska
(1)
Literatura fińska
(1)
Literatura irlandzka
(1)
Literatura japońska
(1)
Literatura kanadyjska
(1)
Literatura koreańska
(1)
Literatura norweska
(1)
Literatura peruwiańska
(1)
Literatura szkocka
(1)
Literatura słoweńska
(1)
Literatura turecka
(1)
Literatura węgierska
(1)
Subject
Zdrowe odżywianie
(136)
Kuchnia wegańska
(48)
Kucharstwo
(38)
Kuchnia regionalna
(33)
Kultura stołu
(33)
Potrawy dietetyczne
(33)
Zdrowy styl życia
(31)
Kuchnia polska
(29)
Potrawy jarskie
(29)
Kuchnia wegetariańska
(27)
Dietetyka
(26)
Gotowanie
(21)
Zwyczaje żywieniowe
(21)
Kuchnia włoska
(20)
Dieta bezglutenowa
(19)
Leczenie dietą
(19)
Potrawy
(19)
Życie codzienne
(19)
Ekologiczny styl życia
(18)
Weganizm
(18)
Kuchnia śląska
(16)
Obyczaje i zwyczaje
(15)
Odżywianie
(15)
Potrawy szybkie i łatwe
(14)
Żywność
(14)
Gastronomia
(13)
Zupy
(13)
Kobieta
(12)
Posiłki na wynos
(12)
Rośliny lekarskie
(12)
Produkt regionalny
(11)
Rodzina
(11)
Wino
(11)
Dieta bezmleczna
(10)
Kuchnia japońska
(10)
Obiad
(10)
Podróże
(10)
Turystyka kulinarna
(10)
Warzywa
(10)
Wegetarianizm
(10)
Ziołolecznictwo
(10)
Ciasta
(9)
Dieta odchudzająca
(9)
Kuchnia sezonowa
(9)
Przyprawy
(9)
Żywność ekologiczna
(9)
Ajurweda
(8)
Aktywność fizyczna
(8)
Dieta niskowęglowodanowa
(8)
Kanapki i przekąski
(8)
Napoje alkoholowe
(8)
Alergia pokarmowa
(7)
Boże Narodzenie
(7)
Desery
(7)
Gospodarstwo domowe
(7)
Insulinooporność
(7)
Jedzenie (czynność)
(7)
Leczenie
(7)
Potrawy mięsne
(7)
Potrawy z ryb i owoców morza
(7)
Surówki i sałatki
(7)
Wpływ na zdrowie
(7)
Żywienie chorych
(7)
Choroba Hashimoto
(6)
Choroby ludzi
(6)
Dieta bezcukrowa
(6)
Koktajle
(6)
Kuchnia austriacka
(6)
Potrawy dla dzieci
(6)
Restauracje
(6)
Składniki odżywcze
(6)
Slow life
(6)
Winiarstwo
(6)
Zdrowie fizyczne
(6)
Zero Waste
(6)
Dieta fleksitariańska
(5)
Dzieci
(5)
Gluten
(5)
Jakość żywności
(5)
Język niemiecki (przedmiot szkolny)
(5)
Kuchnia francuska
(5)
Kuchnia żydowska
(5)
Leczenie żywieniowe
(5)
Medycyna niekonwencjonalna
(5)
Miłość
(5)
Owoce
(5)
Pieczywo
(5)
Posiłki (jedzenie)
(5)
Potrawy wigilijne
(5)
Potrawy świąteczne
(5)
Relacje międzyludzkie
(5)
Rośliny
(5)
Styl życia
(5)
Turystyka
(5)
Chleb
(4)
Choroby tarczycy
(4)
Cukiernictwo
(4)
Dziedzictwo kulinarne
(4)
Dziedzictwo kulturowe
(4)
Flora bakteryjna jelit
(4)
Subject: work
Friends (serial filmowy)
(1)
Game of thrones
(1)
Ojciec Mateusz (serial telewizyjny)
(1)
Subject: time
2001-
(47)
1901-2000
(33)
1801-1900
(19)
1701-1800
(17)
1989-2000
(17)
1945-1989
(15)
1501-1600
(11)
1601-1700
(10)
1939-1945
(10)
1401-1500
(7)
1918-1939
(7)
1201-1300
(5)
1301-1400
(5)
1001-1100
(4)
1101-1200
(4)
1901-1914
(4)
1914-1918
(3)
301-400
(3)
401-500
(3)
500-401 p.n.e.
(3)
501-600
(3)
600-501 p.n.e.
(3)
601-700
(3)
701-800
(3)
801-900
(3)
901-1000
(3)
100-1 p.n.e.
(2)
101-200
(2)
200-101 p.n.e.
(2)
201-300
(2)
300-201 p.n.e.
(2)
400-301 p.n.e.
(2)
700-601 p.n.e.
(2)
800-701 p.n.e.
(2)
1-100
(1)
1-101
(1)
Subject: place
Polska
(36)
Włochy
(13)
Austria
(9)
Francja
(9)
Stany Zjednoczone (USA)
(8)
Opole (woj. opolskie ; okolice)
(7)
Świat
(7)
Japonia
(6)
Województwo opolskie (1999- )
(6)
Górny Śląsk
(4)
Hiszpania
(4)
Węgry
(4)
Chiny
(3)
Finlandia
(3)
Jerozolima (Izrael)
(3)
Niemcy
(3)
Toskania (Włochy)
(3)
Turcja
(3)
Warszawa (woj. mazowieckie)
(3)
Wielka Brytania
(3)
Afryka
(2)
Argentyna
(2)
Bliski Wschód
(2)
Chorwacja
(2)
Dalmacja (kraina historyczna)
(2)
Dania
(2)
Dolny Śląsk
(2)
Egipt
(2)
Europa
(2)
Grecja
(2)
Gruzja
(2)
Izrael
(2)
Liban
(2)
Maroko
(2)
Nowy Jork (Stany Zjednoczone)
(2)
Opole (woj. opolskie)
(2)
Paryż (Francja)
(2)
Podlasie
(2)
Portugalia
(2)
Rzym (Włochy)
(2)
Skandynawia
(2)
Sycylia (Włochy ; wyspa)
(2)
Szwecja
(2)
Słowenia
(2)
Wietnam
(2)
ZSRR
(2)
Śląsk
(2)
Afryka Południowa
(1)
Ameryka Północna
(1)
Amsterdam (Holandia)
(1)
Anglia (Wielka Brytania)
(1)
Arkansas (Stany Zjednoczone ; stan)
(1)
Arnstein (Niemcy, kraj związkowy Bawaria, rejencja Dolna Frankonia)
(1)
Australia
(1)
Azja Południowo-Wschodnia
(1)
Babilon (Irak ; miasto dawne)
(1)
Baborów (woj. opolskie, pow. głubczycki, gm. Baborów)
(1)
Beskid Niski (góry)
(1)
Bieszczady (góry)
(1)
Bośnia i Hercegowina
(1)
Bułgaria
(1)
Chile
(1)
Chmielowice (woj. opolskie, pow. opolski, gm. Komprachcice)
(1)
Chrząstowice (woj. opolskie, pow. opolski, gm. Chrząstowice)
(1)
Cisna (woj. podkarpackie, pow. leski, gm. Cisna ; okolice)
(1)
Czechy
(1)
Dominikana
(1)
Etiopia
(1)
Frankonia (Niemcy ; kraina historyczna)
(1)
Gapun (Papua-Nowa Gwinea)
(1)
Gmina Jemielnica (woj. opolskie, pow. strzelecki)
(1)
Gmina Zakliczyn (woj. małopolskie, pow. tarnowski)
(1)
Gmina Łubniany (woj. opolskie, pow. opolski)
(1)
Grasse (Francja)
(1)
Góra Świętej Anny (woj. opolskie, pow. strzelecki, gm. Leśnica ; okolice)
(1)
Irlandia
(1)
Islandia
(1)
Jesionik (Czechy)
(1)
Jugosławia
(1)
Kalifornia (Stany Zjednoczone ; stan)
(1)
Kanada
(1)
Karkonosze (góry)
(1)
Kluczbork (woj. opolskie ; okolice)
(1)
Kolanowice (woj. opolskie, pow. opolski, gm. Łubniany)
(1)
Korea Południowa
(1)
Korea Północna
(1)
Kornwalia (Wielka Brytania ; hrabstwo)
(1)
Kraków (woj. małopolskie)
(1)
Kresy wschodnie Rzeczypospolitej
(1)
Kreta (Grecja ; wyspa)
(1)
Loarre (Hiszpania)
(1)
Londyn (Wielka Brytania)
(1)
Lwów (Ukraina, obw. lwowski)
(1)
Mazowsze
(1)
Melbourne (Australia)
(1)
Missouri (Stany Zjednoczone ; stan)
(1)
Mongolia
(1)
Mozyrz (Białoruś, obw. homelski, rej. Mozyrski)
(1)
Mołdawia
(1)
Nepal
(1)
Genre/Form
Przepisy kulinarne
(287)
Publikacja bogato ilustrowana
(259)
Książka kucharska
(200)
Poradnik
(186)
Opracowanie
(39)
Pamiętniki i wspomnienia
(19)
Przewodnik turystyczny
(12)
Reportaż
(10)
Wywiad dziennikarski
(9)
Antologia
(7)
Informator
(7)
Powieść
(7)
Relacja z podróży
(7)
Jadłospis
(6)
Biografia
(5)
Kryminał
(5)
Opowiadania i nowele
(5)
Powieść biograficzna
(5)
Wydawnictwa popularne
(5)
Encyklopedia
(4)
Felieton
(4)
Podręcznik
(4)
Powieść obyczajowa
(4)
Romans
(4)
Esej
(3)
Książka obrazkowa
(3)
Powieść historyczna
(3)
Saga rodzinna
(3)
Thriller
(3)
Atlas roślin
(2)
Autograf
(2)
Katalog
(2)
Mapa turystyczna
(2)
Monografia
(2)
Praca zbiorowa
(2)
Publicystyka
(2)
Publikacje dla dzieci
(2)
Science fiction
(2)
Sensacja
(2)
Wiersze
(2)
Wydawnictwa dla dzieci i młodzieży
(2)
Atlas grzybów
(1)
Autobiografia
(1)
Bajki i baśnie
(1)
Dane statystyczne
(1)
Fantasy
(1)
Legendy i podania
(1)
Legendy miejskie
(1)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(1)
Literatura podróżnicza
(1)
Manifest artystyczny
(1)
Manifest literacki
(1)
Mapy
(1)
Materiały konferencyjne
(1)
Opowiadania i nowele biograficzne
(1)
Pamiętniki mówione
(1)
Pieśń i piosenka
(1)
Podręczniki
(1)
Poradniki i przewodniki
(1)
Praca dyplomowa
(1)
Przewodnik tematyczny
(1)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Reportaż problemowy
(1)
Reprint
(1)
Romans historyczny
(1)
Rozmówki
(1)
Synteza
(1)
Szkic literacki
(1)
Słownik ilustrowany
(1)
Słownik języka niemieckiego
(1)
Słownik tematyczny
(1)
Słownik terminologiczny
(1)
Źródła historyczne
(1)
Domain
Kulinaria
(539)
Medycyna i zdrowie
(132)
Historia
(59)
Styl życia, moda i uroda
(59)
Podróże i turystyka
(45)
Etnologia i antropologia kulturowa
(40)
Edukacja i pedagogika
(17)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(16)
Dom i ogród
(14)
Kultura i sztuka
(13)
Socjologia i społeczeństwo
(13)
Hobby i czas wolny
(12)
Rolnictwo i leśnictwo
(10)
Biologia
(9)
Językoznawstwo
(9)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(7)
Kultura fizyczna i sport
(7)
Religia i duchowość
(6)
Praca, kariera, pieniądze
(4)
Psychologia
(4)
Chemia
(3)
Literaturoznawstwo
(3)
Ochrona środowiska
(3)
Archeologia
(2)
Architektura i budownictwo
(2)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(2)
Nauka i badania
(2)
Rozwój osobisty
(2)
Geografia i nauki o Ziemi
(1)
Media i komunikacja społeczna
(1)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(1)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(1)
542 results Filter
No cover
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
All copies are currently on loan: sygn. 271430 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
Praktyczna kuchnia domowa / zebrała i ułożyła Danuta Wyrybkowska. - Wydanie 2 poprawione i rozszerzone. - Żnin : nakładem Ilustrowanego Dwutygpdnika "Moja Przyjaciółka", 1937/8 (Żnin : Zakłady Wydawnicze Alfreda Ksyckiego). - 320 stron ; 18 cm.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Rogów
Copies are only available in the library: sygn. Zab 619 (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Obcojęzyczna
There are copies available to loan: sygn. O 28604 (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Obcojęzyczna
There are copies available to loan: sygn. O 28344 (1 egz.)
Book
In basket
Najlepsze zupy / Małgorzata Caprari. - Warszawa : Klub dla Ciebie, 2004. - 192 strony ; 17 cm.
Indeks.
Był czas, kiedy zupom wypowiedziano prawdziwą wojnę. Zarzucano im, że się od nich tyje. Na szczęście moda na dobre jedzenie przywróciła im miejsce na naszych stołach. Jest kilka sekretów przygotowania naprawdę smacznej zupy. Pierwszy - to woda. Najlepiej jest ugotować zupę na wodzie jeśli nie źródlanej, to przynajmniej - oligoceńskiej, naprawdę warto. Drugi sekret dotyczy warzyw. Zamiast kroić je w kostkę, lepiej zetrzeć na tarce z dużymi otworami.Przed zalaniem wodą warto poddusić je w niewielkiej ilości tłuszczu. Zupom p rzygotowywanym na mięsnych wywarach (także drobiowych i rybnych), bardzo poprawi smak siekana zielenina, którą posypujemy je bezpośrednio przed podaniem. Można wypracować sobie własną „zieloną mieszankę”, której skład dobra gospodyni trzyma zazwyczaj w sekrecie, zdradzając go co najwyżej córkom.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 350870 (1 egz.)
Book
In basket
Zupy / Carole Clements ; [tłumaczenie Kamil Kaźmierkiewicz]. - Ożarów Mazowiecki : Wydawnictwo Olesiejuk, copyright 2010. - 256 stron : ilustracje, fotografie ; 15 cm.
(Z Kuchennej Półeczki)
Indeks.
Od lekkiego bulionu do zawiesistej, pożywnej zupy na zimowe dni - zupy zadziwiają różnorodnością smaków i konsystencji. Na każdą porę roku można znaleźć stosowny rodzaj zupy, czy to gorącej, czy podawanej na zimno.
W tej książce kucharskiej zgromadzono 120 przepisów z całego świata, wykorzystujących rozmaite składniki i sposoby gotowania.
Podawane krok po kroku wyjaśnienia oraz kolorowe ilustracje pomogą przygotować każde z wybranych dań.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia BG
Copies are only available in the library: sygn. C 64-149 (1 egz.)
Book
In basket
Na okładce: Ponad 75 przepisów.
Bibliografia, netografia na stronach 153-157.
kompleksowe omówienie najbardziej odżywczych roślin na świecie! Tym razem przyglądamy się super ziarnom, do których zaliczamy: nasiona lnu, nasiona szałwii hiszpańskiej, nasiona konopi, komosę ryżową, amarantus. ` Te niepozorne ziarenka mogą zagwarantować naszemu organizmowi wszystkie składniki odżywcze, które bezpośrednio przekładają się na nasze zdrowie i energię, takie jak: białko, kwas foliowy, wapń, cynk, magnez, żelazo, fosfor, selen, miedź, mangan i tiamina. Wprowadzając je do naszej codziennej diety, wzbogacamy posiłki o bezcenne walory odżywcze i smakowe.
Super ziarna pomagają: dbać o serce w walce z cukrzycą; na schorzenia układu pokarmowego; wspomagać organizm podczas walki z nowotworem; łagodzić uderzenia gorąca podczas odchudzania. Autorka odpowiada również na takie pytania, takie jak: Czy super nasiona są bezglutenowe? Czy osoby chore na cukrzycę powinny wprowadzić super nasiona do swojej diety? W jaki sposób należy mielić siemię lniane? Czy białe nasiona chia różnią się od czarnych pod względem wartości odżywczych? Czy nasiona konopi i marihuana to ta sama roślina?
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 344593 (1 egz.)
Book
In basket
Leksykon smaków / Niki Segnit ; [tłumaczenie Piotr Art]. - Warszawa : Buchmann - Grupa Wydawnicza Foksal, copyright 2017. - 399 stron : ilustracje ; 25 cm.
Bibliografia na stronach 366-369. Indeksy.
Z "Leksykonu Smaków" dowiecie się tego, co w kuchni najważniejsze - jak łączyć ze sobą smaki. A to najistotniejsza i najsmaczniejsza kuchenna lekcja...
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 346222 (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Obcojęzyczna
There are copies available to loan: sygn. O 28333 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
Ryż na różne sposoby : 111 przepisów / Hanna Szymanderska. - Wydanie 4. - Warszawa : Prószyński i S-ka, 2002. - 95 stron : fotografie kolorowe ; 20 cm.
(Biblioteczka Poradnika Domowego)
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 272451 (1 egz.)
Book
In basket
Na okładce: What to eat around the World. The best-selling restaurant guide.
Indeks.
"Forget the restaurant guides with entries chosen by a panel of 'experts'. This 1.184-page guide is by the real specialists, featuring over 7.000 recommendations for more than 4.500 restaurants in more than 70 countries from more than 650 of the world's best chefs, including: Jason Atherton, Shannon Bennett, Helena Rizzo, Stephen Harris, Yotam Ottolenghi, Yoshihiro Narisawa, and hundreds more. And, with a new international slate of editors, this third version is more comprehensive than ever"
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Obcojęzyczna
There are copies available to loan: sygn. O 30970 (1 egz.)
Book
In basket
Książka „Alkohole w Polsce i na świecie - przewodnik barmana” autorstwa Macieja Zarzeckiego (założyciel Ogólnopolskiej Szkoły Barmanów) i Łukasza Zarzeckiego (trener w Ogólnopolskiej Szkole Barmanów) to ekskluzywnie wydana, bogato ilustrowana, 360-stronicowa publikacja. Zawiera 310 ilustracji obrazujących opisywane alkohole (zdjęcia butelek, destylarni, magazynów leżakowych, aparatury destylacyjnej, poszczególnych etapów produkcji, koktajli, zdjęcia historyczne, mapki ilustrujące regiony produkcji i wiele innych).
To jedyna na polskim rynku tak kompleksowa publikacja przedstawiają świat mocnych alkoholi, takich jak: wódka, wódki gatunkowe, gin, whisky (Szkocja, Irlandia, Stany Zjednoczone, Kanada, Japonia), brandy, koniak, armaniak, calvados, brandy de Jerez, likiery (dokładny opis ponad 50 marek!), tequila, mezcal, sotol i inne. Autorzy skupili się na ukazaniu w/w alkoholi przede wszystkim przez pryzmat polskiego rynku, opisanych jest jednak również wiele marek, które choć w Polsce nie są powszechne, to nie sposób ich pominąć ze względu na znaczenie na świecie i rolę, jaką odgrywają w klasycznej miksologii. Jeden z rozdziałów został poświęcony niszowym, regionalnym polskim producentom, którzy tworzą doskonałe, unikatowe alkohole, nawiązujące do niezwykle bogatej tradycji polskiego gorzelnictwa. Poza napojami spirytusowymi obszerne rozdziały dotyczą także piwa, wermutów i klasycznych koktajl.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 355439 (1 egz.)
Authority data
Potrawy (hasło przedmiotowe)
zob. też Dekoracja potraw (hasło przedmiotowe) ; Gotowanie (hasło przedmiotowe) ; Kucharstwo (hasło przedmiotowe) ; Kuchnia chłopska (hasło przedmiotowe) ; Kuchnia klasztorna (hasło przedmiotowe) ; Kuchnia mieszczańska (hasło przedmiotowe) ; Kuchnia molekularna (hasło przedmiotowe) ; Kuchnia regionalna (hasło przedmiotowe) ; Kuchnia sezonowa (hasło przedmiotowe) ; Kuchnia szlachecka (hasło przedmiotowe) ; Kuchnie świata (hasło przedmiotowe) ; Napoje (hasło przedmiotowe) ; Pieczenie (obróbka termiczna żywności) (hasło przedmiotowe) ; Pieczywo (hasło przedmiotowe) ; Posiłki (jedzenie) (hasło przedmiotowe) ; Przetwory owocowo-warzywne (hasło przedmiotowe) ; Przyprawy (hasło przedmiotowe) ; Słodycze (hasło przedmiotowe) ; Żywność (hasło przedmiotowe) ; Ciasta (hasło przedmiotowe) ; Desery (hasło przedmiotowe) ; Galarety i galaretki (hasło przedmiotowe) ; Kolacja (hasło przedmiotowe) ; Kuchnia wegetariańska (hasło przedmiotowe) ; Lunch (hasło przedmiotowe) ; Obiad (hasło przedmiotowe) ; Pasty do kanapek (hasło przedmiotowe) ; Pasztety i paszteciki (hasło przedmiotowe) ; Placki (hasło przedmiotowe) ; Podwieczorek (hasło przedmiotowe) ; Posiłki na wynos (hasło przedmiotowe) ; Potrawy dietetyczne (hasło przedmiotowe) ; Potrawy dla dzieci (hasło przedmiotowe) ; Potrawy jednogarnkowe (hasło przedmiotowe) ; Potrawy mączne (hasło przedmiotowe) ; Potrawy mięsne (hasło przedmiotowe) ; Potrawy szybkie i łatwe (hasło przedmiotowe) ; Potrawy świąteczne (hasło przedmiotowe) ; Potrawy z grilla (hasło przedmiotowe) ; Potrawy z jaj (hasło przedmiotowe) ; Potrawy z kaszy i ryżu (hasło przedmiotowe) ; Potrawy z mikrofalówki (hasło przedmiotowe) ; Potrawy z piekarnika (hasło przedmiotowe) ; Potrawy z patelni (hasło przedmiotowe) ; Potrawy z roślin strączkowych (hasło przedmiotowe) ; Potrawy z ryb i owoców morza (hasło przedmiotowe) ; Potrawy z serów (hasło przedmiotowe) ; Potrawy z szybkowaru (hasło przedmiotowe) ; Potrawy z woka (hasło przedmiotowe) ; Potrawy z ziemniaków (hasło przedmiotowe) ; Sosy (hasło przedmiotowe) ; Śniadanie (hasło przedmiotowe) ; Zupy (hasło przedmiotowe) ; Zupy (hasło przedmiotowe) ; Zupy (hasło przedmiotowe)
zob. też Przepisy kulinarne (hasło przedmiotowe)
Nieużywane formy hasła: Dania (kulinaria) ; Dishes
Authority data
Przepisy kulinarne (hasło przedmiotowe)
zob. też Ciasta (hasło przedmiotowe) ; Desery (hasło przedmiotowe) ; Fondue (hasło przedmiotowe) ; Galarety i galaretki (hasło przedmiotowe) ; Gotowanie (hasło przedmiotowe) ; Grzanki (hasło przedmiotowe) ; Kanapki i przekąski (hasło przedmiotowe) ; Kluski (hasło przedmiotowe) ; Kolacja (hasło przedmiotowe) ; Kucharstwo (hasło przedmiotowe) ; Kuchnia amerykańska (hasło przedmiotowe) ; Kuchnia Ameryki Środkowej (hasło przedmiotowe) ; Kuchnia angielska (hasło przedmiotowe) ; Kuchnia arabska (hasło przedmiotowe) ; Kuchnia austriacka (hasło przedmiotowe) ; Kuchnia azerbejdżańska (hasło przedmiotowe) ; Kuchnia azjatycka (hasło przedmiotowe) ; Kuchnia bałkańska (hasło przedmiotowe) ; Kuchnia baskijska (hasło przedmiotowe) ; Kuchnia białoruska (hasło przedmiotowe) ; Kuchnia bojkowska (hasło przedmiotowe) ; Kuchnia brazylijska (hasło przedmiotowe) ; Kuchnia bułgarska (hasło przedmiotowe) ; Kuchnia cajuńska (hasło przedmiotowe) ; Kuchnia chilijska (hasło przedmiotowe) ; Kuchnia chińska (hasło przedmiotowe) ; Kuchnia chorwacka (hasło przedmiotowe) ; Kuchnia czeska (hasło przedmiotowe) ; Kuchnia Dalekiego Wschodu (hasło przedmiotowe) ; Kuchnia egipska (hasło przedmiotowe) ; Kuchnia etiopska (hasło przedmiotowe) ; Kuchnia europejska (hasło przedmiotowe) ; Kuchnia Europy Środkowo-Wschodniej (hasło przedmiotowe) ; Kuchnia francuska (hasło przedmiotowe) ; Kuchnia grecka (hasło przedmiotowe) ; Kuchnia gruzińska (hasło przedmiotowe) ; Kuchnia hiszpańska (hasło przedmiotowe) ; Kuchnia holenderska (hasło przedmiotowe) ; Kuchnia indonezyjska (hasło przedmiotowe) ; Kuchnia indyjska (hasło przedmiotowe) ; Kuchnia japońska (hasło przedmiotowe) ; Kuchnia kanadyjska (hasło przedmiotowe) ; Kuchnia karaibska (hasło przedmiotowe) ; Kuchnia kaszubska (hasło przedmiotowe) ; Kuchnia kaukaska (hasło przedmiotowe) ; Kuchnia kazachska (hasło przedmiotowe) ; Kuchnia klasztorna (hasło przedmiotowe) ; Kuchnia kociewska (hasło przedmiotowe) ; Kuchnia koreańska (hasło przedmiotowe) ; Kuchnia krajeńska (hasło przedmiotowe) ; Kuchnia krajów bałtyckich (hasło przedmiotowe) ; Kuchnia kresowa (hasło przedmiotowe) ; Kuchnia kujawska (hasło przedmiotowe) ; Kuchnia kurpiowska (hasło przedmiotowe) ; Kuchnia libijska (hasło przedmiotowe) ; Kuchnia litewska (hasło przedmiotowe) ; Kuchnia lubelska (hasło przedmiotowe) ; Kuchnia łemkowska (hasło przedmiotowe) ; Kuchnia łotewska (hasło przedmiotowe) ; Kuchnia marokańska (hasło przedmiotowe) ; Kuchnia mazowiecka (hasło przedmiotowe) ; Kuchnia mazurska (hasło przedmiotowe) ; Kuchnia meksykańska (hasło przedmiotowe) ; Kuchnia morawska (hasło przedmiotowe) ; Kuchnia niemiecka (hasło przedmiotowe) ; Kuchnia nowozelandzka (hasło przedmiotowe) ; Kuchnia ormiańska (hasło przedmiotowe) ; Kuchnia peruwiańska (hasło przedmiotowe) ; Kuchnia podhalańska (hasło przedmiotowe) ; Kuchnia podlaska (hasło przedmiotowe) ; Kuchnia polska (hasło przedmiotowe) ; Kuchnia południowoafrykańska (hasło przedmiotowe) ; Kuchnia południowoamerykańska (hasło przedmiotowe) ; Kuchnia pomorska (hasło przedmiotowe) ; Kuchnia portugalska (hasło przedmiotowe) ; Kuchnia północnoafrykańska (hasło przedmiotowe) ; Kuchnia regionalna (hasło przedmiotowe) ; Kuchnia rosyjska (hasło przedmiotowe) ; Kuchnia rumuńska (hasło przedmiotowe) ; Kuchnia serbska (hasło przedmiotowe) ; Kuchnia skandynawska (hasło przedmiotowe) ; Kuchnia słowacka (hasło przedmiotowe) ; Kuchnia słoweńska (hasło przedmiotowe) ; Kuchnia słowiańska (hasło przedmiotowe) ; Kuchnia Sri Lanki (hasło przedmiotowe) ; Kuchnia starożytnego Rzymu (hasło przedmiotowe) ; Kuchnia szwajcarska (hasło przedmiotowe) ; Kuchnia szwedzka (hasło przedmiotowe) ; Kuchnia śląska (hasło przedmiotowe) ; Kuchnia śródziemnomorska (hasło przedmiotowe) ; Kuchnia tajska (hasło przedmiotowe) ; Kuchnia tatarska (hasło przedmiotowe) ; Kuchnia tunezyjska (hasło przedmiotowe) ; Kuchnia turecka (hasło przedmiotowe) ; Kuchnia ukraińska (hasło przedmiotowe) ; Kuchnia uzbecka (hasło przedmiotowe) ; Kuchnia warmińska (hasło przedmiotowe) ; Kuchnia węgierska (hasło przedmiotowe) ; Kuchnia wielkopolska (hasło przedmiotowe) ; Kuchnia wietnamska (hasło przedmiotowe) ; Kuchnia włoska (hasło przedmiotowe) ; Kuchnia żydowska (hasło przedmiotowe) ; Makaron (hasło przedmiotowe) ; Naleśniki, bliny, placki (hasło przedmiotowe) ; Napoje (hasło przedmiotowe) ; Obiad (hasło przedmiotowe) ; Owady jadalne (hasło przedmiotowe) ; Pasty do kanapek (hasło przedmiotowe) ; Pasztety i paszteciki (hasło przedmiotowe) ; Pierogi i pierożki (hasło przedmiotowe) ; Pilaw (hasło przedmiotowe) ; Podwieczorki (hasło przedmiotowe) ; Posiłki (jedzenie) (hasło przedmiotowe) ; Posiłki na wynos (hasło przedmiotowe) ; Posiłki regeneracyjne (hasło przedmiotowe) ; Potrawy dietetyczne (hasło przedmiotowe) ; Potrawy dla dzieci (hasło przedmiotowe) ; Potrawy jarskie (hasło przedmiotowe) ; Potrawy jednogarnkowe (hasło przedmiotowe) ; Potrawy mięsne (hasło przedmiotowe) ; Potrawy szybkie i łatwe (hasło przedmiotowe) ; Potrawy świąteczne (hasło przedmiotowe) ; Potrawy z grilla (hasło przedmiotowe) ; Potrawy z mikrofalówki (hasło przedmiotowe) ; Potrawy z piekarnika (hasło przedmiotowe) ; Potrawy z patelni (hasło przedmiotowe) ; Potrawy z szybkowaru (hasło przedmiotowe) ; Potrawy z woka (hasło przedmiotowe) ; Przetwory owocowo-warzywne (hasło przedmiotowe) ; Przyprawy (hasło przedmiotowe) ; Puddingi (hasło przedmiotowe) ; Raclette (hasło przedmiotowe) ; Risotto (hasło przedmiotowe) ; Słodycze (hasło przedmiotowe) ; Sosy (hasło przedmiotowe) ; Stek (hasło przedmiotowe) ; Suflety (hasło przedmiotowe) ; Sushi (hasło przedmiotowe) ; Szaszłyki (hasło przedmiotowe) ; Śniadanie (hasło przedmiotowe) ; Wafle (hasło przedmiotowe) ; Wędliny (hasło przedmiotowe) ; Zapiekanki (hasło przedmiotowe) ; Zupy (hasło przedmiotowe) ; Potrawy (hasło przedmiotowe)
zob. też Czasopismo kulinarne (hasło przedmiotowe) ; Książka kucharska (hasło przedmiotowe)
Nieużywane formy hasła: Dania (kulinaria)
Book
In basket
Tytuł oryginału i równoległy: La scienza in cucina : e l'arte di mangiar bene.
Na okładce: Legendarne dzieło sławnego gastronoma z Romanii.
Indeks.
Staraniem fundacji Casa Artusi, Włoskiego Instytutu Kultury w Warszawie i Włoskiego Instytutu Kultury w Krakowie
Włoska sztuka dobrego gotowania to słynne dzieło Pellegrino Artusiego, niezwykłego smakosza i znawcy potraw, który zebrał 790 przepisów na dania z różnych regionów Półwyspu Apenińskiego i okrasił je opowiastkami, interesującymi historiami oraz anegdotami, odsłaniając w ten sposób tajemnice smakowitej kuchni i przybliżając włoską kulturę jedzenia.
Włoska biblia kulinarna. Od pierwszego wydania w XIX wieku cieszy się niesłabnącą popularnością, zarówno wśród szefów kuchni, jak i zwykłych gospodyń domowych - tak we Włoszech, jak i na świecie. To nie jest zwyczajna książka kucharska.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 350070 (1 egz.)
Book
In basket
Korek czy zakrętka? / Michał Bardel. - Kraków : Społeczny Instytut Wydawniczy Znak, 2018. - 269, [3] strony ; 23 cm.
Na okładce podtytuł: wszystko, czego chcesz się dowiedzieć o winie, a nie masz kogo zapytać.
Pierwsze kroki w świecie wina. Jak kupić dobre wino, ile go nalewać do kieliszka, jak łączyć wino z jedzeniem, jak rozpoznać chorobę korkową i czy wypada lubić słodkie wina?
Michał Bardel – mistrz i znawca wina, potrafiący w prosty sposób przekazywać wiedzę o nim, prezentuje pełen anegdot praktyczny przewodnik, z którego dowiemy się: Dlaczego dawniej kobiety przyłapane na piciu wina były karane na równi z cudzołożnicami? Czy szlachetne tokaje powstają ze spleśniałych winogron? Dlaczego na etykietach win jakościowych nigdy nie znajdziemy określenia „półwytrawne”? To elementarz dla wszystkich, którzy lubią wino, ale niewiele wiedzą na jego temat.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 351788 (1 egz.)
Book
In basket
Na okładce: Over 400 delicious recipes from 25 years of the world's most famous health and natural foods restaurant - Brownies.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Obcojęzyczna
There are copies available to loan: sygn. O 27823 (1 egz.)
Book
In basket
Buonissima! : podróż po kuchni włoskiej / Justyna Czekaj-Grochowska. - Warszawa : Filo, 2016. - 343 strony : ilustracje kolorowe ; 29 cm.
Indeks.
Jakie słowo przychodzi nam do głowy kiedy myślimy o kuchni włoskiej? Przepyszna, wyborna, smakowita, najlepsza - słowem buonissima! Książka "Buonissima" to smaczna podróż po Italii od Alp po Sycylię. Wyprawa po smakach, zapachach, krajobrazach głównych regionów Włoch. Po wielu latach podróżowania po Półwyspie Apenińskim i pracy w tamtejszych restauracjach autorka opisuje włoską kulturę jedzenia, regionalne produkty i typowe potrawy. Książka przedstawia włoskie podejście do jedzenia - celebrację i przeżywanie każdego kęsa wszystkimi zmysłami. Bo taka jest właśnie kuchnia włoska - zmysłowa jak urocze czerwone ciasteczka i ponętna jak subtelna cielęcina w winie Marsala. “Buonissima“ to ponad 100 przepysznych łatwych przepisów, podzielonych na regiony, okraszonych przewodnikiem po najlepszych włoskich wędlinach, serach, oliwach, przyprawionych opisami włoskiego rzemiosła i kultury jedzenia.
"Ta książka jest dla mnie podróżą do mojej umiłowanej Italii. Miejsca, krajobrazy, zapachy, smaki - wszystko mnie urzeka. Uwielbiam te najprostsze potrawy, aglio, olio i peperoncino, które autorka przypomina, a mnie leci ślina!" (Jerzy Stuhr)
"To bardzo kompetentny przewodnik po kuchniach całego Półwyspu Apenińskiego, pozwalający zrozumieć fenomen la dolce vita i jego koniecznego elementu, il buon mangiare. Z przyjemnością stawiam książkę Pani Justyny na półce mej kulinarnej biblioteczki, świetnie zarazem wiedząc, że nader często będzie stamtąd wyjmowana." (Robert Makłowicz)
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 362614 (1 egz.)
Book
In basket
Na okładce błędnie nazwa autora: Alina Gniewskowska.
Reprint, oryginał: Kijów : nakładem Leona Idzikowskiego, 1917.
Reprint na podstawie oryginału z roku 1917, który pomimo upływu lat nie stracił na aktualności. Prawdziwy skarbiec potraw mięsnych, rybnych, jarskich, ciast, marynat i porad kuchennych. Doskonała polska kuchnia domowa.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 352913 (1 egz.)
Book
In basket
Tekst także na wyklejkach.
Na okładce: Bestsellerowy przewodnik po winach. Ponad 11 milionów sprzedanych egzemplarzy.
Kieszonkowy przewodnik po winach świata jest nieocenioną publikacją źródłową dla każdego, kto kupuje wino - w sklepie, w restauracji lub w Internecie. Prezentowane 38. wydanie tego przewodnika po winach świata wciąż nie ma rywala na rynku wydawniczym. Hugh Johnson dostarcza jasnych, zwięzłych faktów i komentarzy na temat win, plantatorów oraz regionów winiarskich na całym świecie. Wskazuje, które roczniki win warto kupić, które nadają się od razu do picia, a które powinny starzeć w piwnicy, na których winiarzach można polegać i dlaczego. Ten kieszonkowy przewodnik dostarcza również informacji na temat winorośli, lokalnych specjałów oraz doradza, jak dobierać potrawy do konkretnych win.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 342170 (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again

Baza regionalna "Bibliografia Województwa Opolskiego" zawiera opisy bibliograficzne zawartości książek i artykułów z czasopism dotyczących w swej treści Opolszczyzny (jej historii, przyrody, gospodarki, polityki, nauki, oświaty, kultury itd.). Jest tworzona w Wojewódzkiej Bibliotece Publicznej w Opolu. Prowadzona jest na bieżąco od 1988 roku.

Baza jest częścią ogólnopolskiego systemu bibliografii regionalnych, które pełnią funkcję uzupełniającą w odniesieniu do narodowych wykazów publikacji. Rejestruje materiały publikowane w prasie ogólnopolskiej, regionalnej i lokalnej, książki i ich fragmenty, mapy itp. Czynnikiem decydującym o doborze jest wartość materiału informacyjnego.

Roczniki "Bibliografii Województwa Opolskiego" za lata 1980-1990 zostały wydane drukiem i są udostępnione w Opolskiej Bibliotece Cyfrowej.


Czytelnicy mogą posługiwać się następującymi kryteriami wyszukiwawczymi: tytuł atykułu, autor, temat, tytuł czasopisma.

Wyniki wyszukiwania można zawęzić używając faset, znajdujących sie z boku listy.

Wyszukane opisy bibliograficzne można pobrać i zapisać w postaci zestawienia alfabetycznego.