Form of Work
Ksi─ů┼╝ki
(526)
Poradniki i przewodniki
(405)
Publikacje popularnonaukowe
(64)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(57)
Publikacje dydaktyczne
(15)
Proza
(13)
Audiobooki
(11)
Publikacje informacyjne
(10)
Publikacje promocyjne
(10)
Publikacje dla niewidomych
(9)
Publikacje fachowe
(6)
Publikacje naukowe
(5)
Komiksy i ksi─ů┼╝ki obrazkowe
(3)
Poezja
(2)
Filmy i seriale
(1)
Mapy
(1)
Status
available
(416)
unavailable
(51)
only on-site
(44)
unknown
(42)
Branch
Wypożyczalnia Główna
(445)
Biblioteka Austriacka
(20)
Biblioteka Obcoj─Özyczna
(43)
Czytelnia BG
(36)
Czytelnia Biblioteki Austriackiej
(7)
Author
Szaciłło Karolina
(11)
Szaciłło Maciej
(11)
Lewandowska Agata (dietetyk)
(7)
Maci─ůg Agnieszka (1969- )
(6)
Makarowska Magdalena
(6)
Stolińska Hanna
(6)
Wolański Robert (fotograf)
(6)
┼╗muda Olga
(6)
Derengowska Joanna
(5)
Kotarski Bartłomiej Marcin
(5)
Mazurkiewicz Robert (1954- )
(5)
Nowik Krzysztof
(5)
Ottolenghi Yotam (1968- )
(5)
B┼éa┼╝ejewska-Stuhr Katarzyna (1985- )
(4)
Capponi-Borawska Tessa (1959- )
(4)
Kie┼╝un Bartek (1976- )
(4)
Kinder-Kiss Hanna (1958- )
(4)
Musiałowska Dominika (dziennikarka)
(4)
Puchalska Katarzyna
(4)
Skarżyńska Katarzyna
(4)
Teperek Agata (1988- )
(4)
Tomaszewska-Bolałek Magdalena
(4)
Utta Mirosław
(4)
Zasuwa Iwona
(4)
Art Piotr
(3)
Bardel Micha┼é (1976- )
(3)
Bareła Malwina
(3)
Bator Julita
(3)
Bosacka Katarzyna (1972- )
(3)
Byszewska Izabella
(3)
Darnowska Agata
(3)
Durnowska Małgorzata
(3)
Dymek Marta
(3)
Ekstedt Niklas (1978- )
(3)
Ennart Henrik (1960- )
(3)
Giurow Diana (1984- )
(3)
Kimbell Katy (1973- )
(3)
Kulawik Ida
(3)
Loftus David
(3)
Lovekin Jonathan
(3)
Mak┼éowicz Robert (1963- )
(3)
Malina Dorota
(3)
Malinowski Jerzy Jarosław
(3)
Oliver Jamie (1975- )
(3)
Paj─ůk Zofia
(3)
Palewicz Roman
(3)
Ramsay Gordon (1966- )
(3)
Rokicka Alicja (kucharz)
(3)
Utta Miros┼éaw (1940- )
(3)
Zasieczny Przemysław
(3)
Zielewska Joanna (dietetyka)
(3)
Adamczewski Piotr (1942-2016)
(2)
Bailey Clare
(2)
Bator Jakub
(2)
Bednarska Agnieszka (technik ┼╝ywienia)
(2)
Bedrunka Karina
(2)
Bencini Vera
(2)
Bereta-Jankowska Anna
(2)
Bocianiak Marek (1958- )
(2)
Bodzioch Anna
(2)
Bokła Artur
(2)
Boniecka Monika
(2)
Brazier Brendan (1975- )
(2)
Britton Sarah
(2)
Brunton John
(2)
Cangioli Monique Paola
(2)
Chiari Cinzia
(2)
Cieciel─ůg Grzegorz
(2)
Cino Emanuela
(2)
Clase Mia (1977- )
(2)
Cohen Ulrike
(2)
Cramm Dagmar von (1955- )
(2)
Davis William (1957- )
(2)
Drewniak Mirek
(2)
Drukort Magdalena
(2)
Duczyńska-Surmacz Renata
(2)
Dziurska Katarzyna (1988- )
(2)
Furczyk Bo┼╝ena (1970- )
(2)
Gajewska Danuta
(2)
Gioffr├Ę Rosalba
(2)
Grandi Nicoletta
(2)
Gruszka Dorota (tłumacz)
(2)
Guba┼éa Katarzyna (1978- )
(2)
Gwis Asia
(2)
G─ůsiorek Pawe┼é (dziennikarz)
(2)
G─ůsiorowska Wanda
(2)
H├Âgstr├Âm Justyna
(2)
Jarosz Miros┼éaw (1957- )
(2)
Johnson Hugh (1939- )
(2)
Kasprzyk-Chevriaux Magdalena
(2)
Kibil Iwona
(2)
Kijowska El┼╝bieta (1950- )
(2)
Kmie─ç-Krzewniak Katarzyna (1984- )
(2)
Koluch Piotr
(2)
Komorowska Marta (tłumacz)
(2)
Konrad Sebastian (1971- )
(2)
Kowalski Jacek (1964- )
(2)
Krajewski Artur (aktor) (1968- )
(2)
Krawczyk Marta
(2)
Kresak Piotr
(2)
Year
2020 - 2022
(155)
2010 - 2019
(319)
2000 - 2009
(41)
1990 - 1999
(10)
1980 - 1989
(6)
1970 - 1979
(5)
1960 - 1969
(1)
1950 - 1959
(1)
1930 - 1939
(1)
1910 - 1919
(1)
Time Period of Creation
2001-
(492)
1901-2000
(26)
1945-1989
(15)
1989-2000
(14)
1801-1900
(4)
1918-1939
(4)
1914-1918
(3)
1901-1914
(1)
Country
Poland
(476)
Germany
(17)
United Kingdom
(14)
United States
(13)
France
(7)
Austria
(6)
Italy
(5)
Hungary
(2)
Czech Republic
(1)
Language
Polish
(459)
English
(30)
German
(24)
French
(7)
Italian
(4)
Czech
(1)
Multiple languages
(1)
unknown (po)
(1)
Audience Group
Dzieci
(21)
9-13 lat
(16)
6-8 lat
(15)
Chorzy
(10)
Niewidomi
(9)
Osoby z niepe┼énosprawno┼Ťci─ů
(8)
14-17 lat
(3)
Młodzież
(3)
B1 poziom bieg┼éo┼Ťci j─Özykowej
(2)
Chorzy na Hashimoto
(2)
Dietetycy i ┼╝ywieniowcy
(2)
Kobieta
(2)
Lekarze
(2)
Nauczyciele
(2)
Poziom ┼Ťredniozaawansowany
(2)
Rodzice
(2)
0-5 lat
(1)
A1 poziom bieg┼éo┼Ťci j─Özykowej
(1)
A2 et +
(1)
A2 poziom bieg┼éo┼Ťci j─Özykowej
(1)
B1 (poziom bieg┼éo┼Ťci j─Özykowej)
(1)
B2 poziom bieg┼éo┼Ťci j─Özykowej
(1)
Chore z nowotworem piersi
(1)
Chorzy na celiaki─Ö
(1)
Dietetycy
(1)
Doro┼Ťli
(1)
Kelnerzy
(1)
Kucharze
(1)
Lekarze rodzinni
(1)
Osoby w wieku starszym
(1)
Poziom nauczania szkoły wyższe
(1)
Poziom ni┼╝szy ┼Ťredniozaawansowany
(1)
Poziom podstawowy
(1)
Studenci
(1)
Demographic Group
Literatura polska
(31)
Literatura angielska
(11)
Literatura amerykańska
(10)
Literatura niemiecka
(4)
Literatura włoska
(4)
Literatura austriacka
(2)
Literatura czeska
(2)
Literatura francuska
(2)
Literatura hiszpańska
(2)
Literatura rosyjska
(2)
Literatura ukraińska
(2)
Literatura australijska
(1)
Literatura belgijska
(1)
Literatura fińska
(1)
Literatura irlandzka
(1)
Literatura japońska
(1)
Literatura kanadyjska
(1)
Literatura koreańska
(1)
Literatura norweska
(1)
Literatura peruwiańska
(1)
Literatura szkocka
(1)
Literatura słoweńska
(1)
Literatura turecka
(1)
Literatura w─Ögierska
(1)
Subject
Zdrowe od┼╝ywianie
(136)
Kuchnia wegańska
(48)
Kucharstwo
(38)
Kuchnia regionalna
(33)
Kultura stołu
(33)
Potrawy dietetyczne
(33)
Zdrowy styl ┼╝ycia
(31)
Kuchnia polska
(29)
Potrawy jarskie
(29)
Kuchnia wegetariańska
(27)
Dietetyka
(26)
Gotowanie
(21)
Zwyczaje ┼╝ywieniowe
(21)
Kuchnia włoska
(20)
Dieta bezglutenowa
(19)
Leczenie diet─ů
(19)
Potrawy
(19)
┼╗ycie codzienne
(19)
Ekologiczny styl ┼╝ycia
(18)
Weganizm
(18)
Kuchnia ┼Ťl─ůska
(16)
Obyczaje i zwyczaje
(15)
Od┼╝ywianie
(15)
Potrawy szybkie i łatwe
(14)
┼╗ywno┼Ť─ç
(14)
Gastronomia
(13)
Zupy
(13)
Kobieta
(12)
Posiłki na wynos
(12)
Ro┼Ťliny lekarskie
(12)
Produkt regionalny
(11)
Rodzina
(11)
Wino
(11)
Dieta bezmleczna
(10)
Kuchnia japońska
(10)
Obiad
(10)
Podr├│┼╝e
(10)
Turystyka kulinarna
(10)
Warzywa
(10)
Wegetarianizm
(10)
Ziołolecznictwo
(10)
Ciasta
(9)
Dieta odchudzaj─ůca
(9)
Kuchnia sezonowa
(9)
Przyprawy
(9)
┼╗ywno┼Ť─ç ekologiczna
(9)
Ajurweda
(8)
Aktywno┼Ť─ç fizyczna
(8)
Dieta niskow─Öglowodanowa
(8)
Kanapki i przek─ůski
(8)
Napoje alkoholowe
(8)
Alergia pokarmowa
(7)
Bo┼╝e Narodzenie
(7)
Desery
(7)
Gospodarstwo domowe
(7)
Insulinooporno┼Ť─ç
(7)
Jedzenie (czynno┼Ť─ç)
(7)
Leczenie
(7)
Potrawy mi─Ösne
(7)
Potrawy z ryb i owoc├│w morza
(7)
Surówki i sałatki
(7)
Wpływ na zdrowie
(7)
┼╗ywienie chorych
(7)
Choroba Hashimoto
(6)
Choroby ludzi
(6)
Dieta bezcukrowa
(6)
Koktajle
(6)
Kuchnia austriacka
(6)
Potrawy dla dzieci
(6)
Restauracje
(6)
Składniki odżywcze
(6)
Slow life
(6)
Winiarstwo
(6)
Zdrowie fizyczne
(6)
Zero Waste
(6)
Dieta fleksitariańska
(5)
Dzieci
(5)
Gluten
(5)
Jako┼Ť─ç ┼╝ywno┼Ťci
(5)
J─Özyk niemiecki (przedmiot szkolny)
(5)
Kuchnia francuska
(5)
Kuchnia ┼╝ydowska
(5)
Leczenie ┼╝ywieniowe
(5)
Medycyna niekonwencjonalna
(5)
Mi┼éo┼Ť─ç
(5)
Owoce
(5)
Pieczywo
(5)
Posiłki (jedzenie)
(5)
Potrawy wigilijne
(5)
Potrawy ┼Ťwi─ůteczne
(5)
Relacje mi─Ödzyludzkie
(5)
Ro┼Ťliny
(5)
Styl ┼╝ycia
(5)
Turystyka
(5)
Chleb
(4)
Choroby tarczycy
(4)
Cukiernictwo
(4)
Dziedzictwo kulinarne
(4)
Dziedzictwo kulturowe
(4)
Flora bakteryjna jelit
(4)
Subject: work
Friends (serial filmowy)
(1)
Game of thrones
(1)
Ojciec Mateusz (serial telewizyjny)
(1)
Subject: time
2001-
(47)
1901-2000
(33)
1801-1900
(19)
1701-1800
(17)
1989-2000
(17)
1945-1989
(15)
1501-1600
(11)
1601-1700
(10)
1939-1945
(10)
1401-1500
(7)
1918-1939
(7)
1201-1300
(5)
1301-1400
(5)
1001-1100
(4)
1101-1200
(4)
1901-1914
(4)
1914-1918
(3)
301-400
(3)
401-500
(3)
500-401 p.n.e.
(3)
501-600
(3)
600-501 p.n.e.
(3)
601-700
(3)
701-800
(3)
801-900
(3)
901-1000
(3)
100-1 p.n.e.
(2)
101-200
(2)
200-101 p.n.e.
(2)
201-300
(2)
300-201 p.n.e.
(2)
400-301 p.n.e.
(2)
700-601 p.n.e.
(2)
800-701 p.n.e.
(2)
1-100
(1)
1-101
(1)
Subject: place
Polska
(36)
Włochy
(13)
Austria
(9)
Francja
(9)
Stany Zjednoczone (USA)
(8)
Opole (woj. opolskie ; okolice)
(7)
Świat
(7)
Japonia
(6)
Wojew├│dztwo opolskie (1999- )
(6)
G├│rny ┼Ül─ůsk
(4)
Hiszpania
(4)
W─Ögry
(4)
Chiny
(3)
Finlandia
(3)
Jerozolima (Izrael)
(3)
Niemcy
(3)
Toskania (Włochy)
(3)
Turcja
(3)
Warszawa (woj. mazowieckie)
(3)
Wielka Brytania
(3)
Afryka
(2)
Argentyna
(2)
Bliski Wsch├│d
(2)
Chorwacja
(2)
Dalmacja (kraina historyczna)
(2)
Dania
(2)
Dolny ┼Ül─ůsk
(2)
Egipt
(2)
Europa
(2)
Grecja
(2)
Gruzja
(2)
Izrael
(2)
Liban
(2)
Maroko
(2)
Nowy Jork (Stany Zjednoczone)
(2)
Opole (woj. opolskie)
(2)
Pary┼╝ (Francja)
(2)
Podlasie
(2)
Portugalia
(2)
Rzym (Włochy)
(2)
Skandynawia
(2)
Sycylia (Włochy ; wyspa)
(2)
Szwecja
(2)
Słowenia
(2)
Wietnam
(2)
ZSRR
(2)
┼Ül─ůsk
(2)
Afryka Południowa
(1)
Ameryka Północna
(1)
Amsterdam (Holandia)
(1)
Anglia (Wielka Brytania)
(1)
Arkansas (Stany Zjednoczone ; stan)
(1)
Arnstein (Niemcy, kraj zwi─ůzkowy Bawaria, rejencja Dolna Frankonia)
(1)
Australia
(1)
Azja Południowo-Wschodnia
(1)
Babilon (Irak ; miasto dawne)
(1)
Baborów (woj. opolskie, pow. głubczycki, gm. Baborów)
(1)
Beskid Niski (g├│ry)
(1)
Bieszczady (g├│ry)
(1)
Bo┼Ťnia i Hercegowina
(1)
Bułgaria
(1)
Chile
(1)
Chmielowice (woj. opolskie, pow. opolski, gm. Komprachcice)
(1)
Chrz─ůstowice (woj. opolskie, pow. opolski, gm. Chrz─ůstowice)
(1)
Cisna (woj. podkarpackie, pow. leski, gm. Cisna ; okolice)
(1)
Czechy
(1)
Dominikana
(1)
Etiopia
(1)
Frankonia (Niemcy ; kraina historyczna)
(1)
Gapun (Papua-Nowa Gwinea)
(1)
Gmina Jemielnica (woj. opolskie, pow. strzelecki)
(1)
Gmina Zakliczyn (woj. małopolskie, pow. tarnowski)
(1)
Gmina Łubniany (woj. opolskie, pow. opolski)
(1)
Grasse (Francja)
(1)
G├│ra ┼Üwi─Ötej Anny (woj. opolskie, pow. strzelecki, gm. Le┼Ťnica ; okolice)
(1)
Irlandia
(1)
Islandia
(1)
Jesionik (Czechy)
(1)
Jugosławia
(1)
Kalifornia (Stany Zjednoczone ; stan)
(1)
Kanada
(1)
Karkonosze (g├│ry)
(1)
Kluczbork (woj. opolskie ; okolice)
(1)
Kolanowice (woj. opolskie, pow. opolski, gm. Łubniany)
(1)
Korea Południowa
(1)
Korea Północna
(1)
Kornwalia (Wielka Brytania ; hrabstwo)
(1)
Kraków (woj. małopolskie)
(1)
Kresy wschodnie Rzeczypospolitej
(1)
Kreta (Grecja ; wyspa)
(1)
Loarre (Hiszpania)
(1)
Londyn (Wielka Brytania)
(1)
Lw├│w (Ukraina, obw. lwowski)
(1)
Mazowsze
(1)
Melbourne (Australia)
(1)
Missouri (Stany Zjednoczone ; stan)
(1)
Mongolia
(1)
Mozyrz (Bia┼éoru┼Ť, obw. homelski, rej. Mozyrski)
(1)
Mołdawia
(1)
Nepal
(1)
Genre/Form
Przepisy kulinarne
(287)
Publikacja bogato ilustrowana
(259)
Ksi─ů┼╝ka kucharska
(200)
Poradnik
(186)
Opracowanie
(39)
Pami─Ötniki i wspomnienia
(19)
Przewodnik turystyczny
(12)
Reporta┼╝
(10)
Wywiad dziennikarski
(9)
Antologia
(7)
Informator
(7)
Powie┼Ť─ç
(7)
Relacja z podr├│┼╝y
(7)
Jadłospis
(6)
Biografia
(5)
Kryminał
(5)
Opowiadania i nowele
(5)
Powie┼Ť─ç biograficzna
(5)
Wydawnictwa popularne
(5)
Encyklopedia
(4)
Felieton
(4)
Podr─Öcznik
(4)
Powie┼Ť─ç obyczajowa
(4)
Romans
(4)
Esej
(3)
Ksi─ů┼╝ka obrazkowa
(3)
Powie┼Ť─ç historyczna
(3)
Saga rodzinna
(3)
Thriller
(3)
Atlas ro┼Ťlin
(2)
Autograf
(2)
Katalog
(2)
Mapa turystyczna
(2)
Monografia
(2)
Praca zbiorowa
(2)
Publicystyka
(2)
Publikacje dla dzieci
(2)
Science fiction
(2)
Sensacja
(2)
Wiersze
(2)
Wydawnictwa dla dzieci i młodzieży
(2)
Atlas grzyb├│w
(1)
Autobiografia
(1)
Bajki i ba┼Ťnie
(1)
Dane statystyczne
(1)
Fantasy
(1)
Legendy i podania
(1)
Legendy miejskie
(1)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(1)
Literatura podr├│┼╝nicza
(1)
Manifest artystyczny
(1)
Manifest literacki
(1)
Mapy
(1)
Materiały konferencyjne
(1)
Opowiadania i nowele biograficzne
(1)
Pami─Ötniki m├│wione
(1)
Pie┼Ť┼ä i piosenka
(1)
Podr─Öczniki
(1)
Poradniki i przewodniki
(1)
Praca dyplomowa
(1)
Przewodnik tematyczny
(1)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Reporta┼╝ problemowy
(1)
Reprint
(1)
Romans historyczny
(1)
Rozm├│wki
(1)
Synteza
(1)
Szkic literacki
(1)
Słownik ilustrowany
(1)
Słownik języka niemieckiego
(1)
Słownik tematyczny
(1)
Słownik terminologiczny
(1)
Źródła historyczne
(1)
Domain
Kulinaria
(539)
Medycyna i zdrowie
(132)
Historia
(59)
Styl ┼╝ycia, moda i uroda
(59)
Podr├│┼╝e i turystyka
(45)
Etnologia i antropologia kulturowa
(40)
Edukacja i pedagogika
(17)
Rodzina, relacje mi─Ödzyludzkie
(16)
Dom i ogr├│d
(14)
Kultura i sztuka
(13)
Socjologia i społeczeństwo
(13)
Hobby i czas wolny
(12)
Rolnictwo i le┼Ťnictwo
(10)
Biologia
(9)
J─Özykoznawstwo
(9)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(7)
Kultura fizyczna i sport
(7)
Religia i duchowo┼Ť─ç
(6)
Praca, kariera, pieni─ůdze
(4)
Psychologia
(4)
Chemia
(3)
Literaturoznawstwo
(3)
Ochrona ┼Ťrodowiska
(3)
Archeologia
(2)
Architektura i budownictwo
(2)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(2)
Nauka i badania
(2)
Rozw├│j osobisty
(2)
Geografia i nauki o Ziemi
(1)
Media i komunikacja społeczna
(1)
Opieka nad zwierz─Ötami i weterynaria
(1)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(1)
542 results Filter
No cover
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
All copies are currently on loan: sygn. 271430 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
Praktyczna kuchnia domowa / zebrała i ułożyła Danuta Wyrybkowska. - Wydanie 2 poprawione i rozszerzone. - Żnin : nakładem Ilustrowanego Dwutygpdnika "Moja Przyjaciółka", 1937/8 (Żnin : Zakłady Wydawnicze Alfreda Ksyckiego). - 320 stron ; 18 cm.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Rog├│w
Copies are only available in the library: sygn. Zab 619 (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Obcoj─Özyczna
There are copies available to loan: sygn. O 28604 (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Obcoj─Özyczna
There are copies available to loan: sygn. O 28344 (1 egz.)
Book
In basket
Najlepsze zupy / Małgorzata Caprari. - Warszawa : Klub dla Ciebie, 2004. - 192 strony ; 17 cm.
Indeks.
By┼é czas, kiedy zupom wypowiedziano prawdziw─ů wojn─Ö. Zarzucano im, ┼╝e si─Ö od nich tyje. Na szcz─Ö┼Ťcie moda na dobre jedzenie przywr├│ci┼éa im miejsce na naszych sto┼éach. Jest kilka sekret├│w przygotowania naprawd─Ö smacznej zupy. Pierwszy - to woda. Najlepiej jest ugotowa─ç zup─Ö na wodzie je┼Ťli nie ┼║r├│dlanej, to przynajmniej - oligoce┼äskiej, naprawd─Ö warto. Drugi sekret dotyczy warzyw. Zamiast kroi─ç je w kostk─Ö, lepiej zetrze─ç na tarce z du┼╝ymi otworami.Przed zalaniem wod─ů warto poddusi─ç je w niewielkiej ilo┼Ťci t┼éuszczu. Zupom p rzygotowywanym na mi─Ösnych wywarach (tak┼╝e drobiowych i rybnych), bardzo poprawi smak siekana zielenina, kt├│r─ů posypujemy je bezpo┼Ťrednio przed podaniem. Mo┼╝na wypracowa─ç sobie w┼éasn─ů ÔÇ×zielon─ů mieszank─ÖÔÇŁ, kt├│rej sk┼éad dobra gospodyni trzyma zazwyczaj w sekrecie, zdradzaj─ůc go co najwy┼╝ej c├│rkom.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 350870 (1 egz.)
Book
In basket
Zupy / Carole Clements ; [tłumaczenie Kamil Kaźmierkiewicz]. - Ożarów Mazowiecki : Wydawnictwo Olesiejuk, copyright 2010. - 256 stron : ilustracje, fotografie ; 15 cm.
(Z Kuchennej Półeczki)
Indeks.
Od lekkiego bulionu do zawiesistej, po┼╝ywnej zupy na zimowe dni - zupy zadziwiaj─ů r├│┼╝norodno┼Ťci─ů smak├│w i konsystencji. Na ka┼╝d─ů por─Ö roku mo┼╝na znale┼║─ç stosowny rodzaj zupy, czy to gor─ůcej, czy podawanej na zimno.
W tej ksi─ů┼╝ce kucharskiej zgromadzono 120 przepis├│w z ca┼éego ┼Ťwiata, wykorzystuj─ůcych rozmaite sk┼éadniki i sposoby gotowania.
Podawane krok po kroku wyja┼Ťnienia oraz kolorowe ilustracje pomog─ů przygotowa─ç ka┼╝de z wybranych da┼ä.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia BG
Copies are only available in the library: sygn. C 64-149 (1 egz.)
Book
In basket
Na okładce: Ponad 75 przepisów.
Bibliografia, netografia na stronach 153-157.
kompleksowe om├│wienie najbardziej od┼╝ywczych ro┼Ťlin na ┼Ťwiecie! Tym razem przygl─ůdamy si─Ö super ziarnom, do kt├│rych zaliczamy: nasiona lnu, nasiona sza┼éwii hiszpa┼äskiej, nasiona konopi, komos─Ö ry┼╝ow─ů, amarantus. ` Te niepozorne ziarenka mog─ů zagwarantowa─ç naszemu organizmowi wszystkie sk┼éadniki od┼╝ywcze, kt├│re bezpo┼Ťrednio przek┼éadaj─ů si─Ö na nasze zdrowie i energi─Ö, takie jak: bia┼éko, kwas foliowy, wap┼ä, cynk, magnez, ┼╝elazo, fosfor, selen, mied┼║, mangan i tiamina. Wprowadzaj─ůc je do naszej codziennej diety, wzbogacamy posi┼éki o bezcenne walory od┼╝ywcze i smakowe.
Super ziarna pomagaj─ů: dba─ç o serce w walce z cukrzyc─ů; na schorzenia uk┼éadu pokarmowego; wspomaga─ç organizm podczas walki z nowotworem; ┼éagodzi─ç uderzenia gor─ůca podczas odchudzania. Autorka odpowiada r├│wnie┼╝ na takie pytania, takie jak: Czy super nasiona s─ů bezglutenowe? Czy osoby chore na cukrzyc─Ö powinny wprowadzi─ç super nasiona do swojej diety? W jaki spos├│b nale┼╝y mieli─ç siemi─Ö lniane? Czy bia┼ée nasiona chia r├│┼╝ni─ů si─Ö od czarnych pod wzgl─Ödem warto┼Ťci od┼╝ywczych? Czy nasiona konopi i marihuana to ta sama ro┼Ťlina?
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 344593 (1 egz.)
Book
In basket
Leksykon smaków / Niki Segnit ; [tłumaczenie Piotr Art]. - Warszawa : Buchmann - Grupa Wydawnicza Foksal, copyright 2017. - 399 stron : ilustracje ; 25 cm.
Bibliografia na stronach 366-369. Indeksy.
Z "Leksykonu Smak├│w" dowiecie si─Ö tego, co w kuchni najwa┼╝niejsze - jak ┼é─ůczy─ç ze sob─ů smaki. A to najistotniejsza i najsmaczniejsza kuchenna lekcja...
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 346222 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
Ryż na różne sposoby : 111 przepisów / Hanna Szymanderska. - Wydanie 4. - Warszawa : Prószyński i S-ka, 2002. - 95 stron : fotografie kolorowe ; 20 cm.
(Biblioteczka Poradnika Domowego)
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 272451 (1 egz.)
Book
In basket
Na okładce: What to eat around the World. The best-selling restaurant guide.
Indeks.
"Forget the restaurant guides with entries chosen by a panel of 'experts'. This 1.184-page guide is by the real specialists, featuring over 7.000 recommendations for more than 4.500 restaurants in more than 70 countries from more than 650 of the world's best chefs, including: Jason Atherton, Shannon Bennett, Helena Rizzo, Stephen Harris, Yotam Ottolenghi, Yoshihiro Narisawa, and hundreds more. And, with a new international slate of editors, this third version is more comprehensive than ever"
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Obcoj─Özyczna
There are copies available to loan: sygn. O 30970 (1 egz.)
Book
In basket
Ksi─ů┼╝ka ÔÇ×Alkohole w Polsce i na ┼Ťwiecie - przewodnik barmanaÔÇŁ autorstwa Macieja Zarzeckiego (za┼éo┼╝yciel Og├│lnopolskiej Szko┼éy Barman├│w) i ┼üukasza Zarzeckiego (trener w Og├│lnopolskiej Szkole Barman├│w) to ekskluzywnie wydana, bogato ilustrowana, 360-stronicowa publikacja. Zawiera 310 ilustracji obrazuj─ůcych opisywane alkohole (zdj─Öcia butelek, destylarni, magazyn├│w le┼╝akowych, aparatury destylacyjnej, poszczeg├│lnych etap├│w produkcji, koktajli, zdj─Öcia historyczne, mapki ilustruj─ůce regiony produkcji i wiele innych).
To jedyna na polskim rynku tak kompleksowa publikacja przedstawiaj─ů ┼Ťwiat mocnych alkoholi, takich jak: w├│dka, w├│dki gatunkowe, gin, whisky (Szkocja, Irlandia, Stany Zjednoczone, Kanada, Japonia), brandy, koniak, armaniak, calvados, brandy de Jerez, likiery (dok┼éadny opis ponad 50 marek!), tequila, mezcal, sotol i inne. Autorzy skupili si─Ö na ukazaniu w/w alkoholi przede wszystkim przez pryzmat polskiego rynku, opisanych jest jednak r├│wnie┼╝ wiele marek, kt├│re cho─ç w Polsce nie s─ů powszechne, to nie spos├│b ich pomin─ů─ç ze wzgl─Ödu na znaczenie na ┼Ťwiecie i rol─Ö, jak─ů odgrywaj─ů w klasycznej miksologii. Jeden z rozdzia┼é├│w zosta┼é po┼Ťwi─Öcony niszowym, regionalnym polskim producentom, kt├│rzy tworz─ů doskona┼ée, unikatowe alkohole, nawi─ůzuj─ůce do niezwykle bogatej tradycji polskiego gorzelnictwa. Poza napojami spirytusowymi obszerne rozdzia┼éy dotycz─ů tak┼╝e piwa, wermut├│w i klasycznych koktajl.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 355439 (1 egz.)
Authority data
Potrawy (hasło przedmiotowe)
zob. te┼╝ Dekoracja potraw (has┼éo przedmiotowe) ; Gotowanie (has┼éo przedmiotowe) ; Kucharstwo (has┼éo przedmiotowe) ; Kuchnia ch┼éopska (has┼éo przedmiotowe) ; Kuchnia klasztorna (has┼éo przedmiotowe) ; Kuchnia mieszcza┼äska (has┼éo przedmiotowe) ; Kuchnia molekularna (has┼éo przedmiotowe) ; Kuchnia regionalna (has┼éo przedmiotowe) ; Kuchnia sezonowa (has┼éo przedmiotowe) ; Kuchnia szlachecka (has┼éo przedmiotowe) ; Kuchnie ┼Ťwiata (has┼éo przedmiotowe) ; Napoje (has┼éo przedmiotowe) ; Pieczenie (obr├│bka termiczna ┼╝ywno┼Ťci) (has┼éo przedmiotowe) ; Pieczywo (has┼éo przedmiotowe) ; Posi┼éki (jedzenie) (has┼éo przedmiotowe) ; Przetwory owocowo-warzywne (has┼éo przedmiotowe) ; Przyprawy (has┼éo przedmiotowe) ; S┼éodycze (has┼éo przedmiotowe) ; ┼╗ywno┼Ť─ç (has┼éo przedmiotowe) ; Ciasta (has┼éo przedmiotowe) ; Desery (has┼éo przedmiotowe) ; Galarety i galaretki (has┼éo przedmiotowe) ; Kolacja (has┼éo przedmiotowe) ; Kuchnia wegetaria┼äska (has┼éo przedmiotowe) ; Lunch (has┼éo przedmiotowe) ; Obiad (has┼éo przedmiotowe) ; Pasty do kanapek (has┼éo przedmiotowe) ; Pasztety i paszteciki (has┼éo przedmiotowe) ; Placki (has┼éo przedmiotowe) ; Podwieczorek (has┼éo przedmiotowe) ; Posi┼éki na wynos (has┼éo przedmiotowe) ; Potrawy dietetyczne (has┼éo przedmiotowe) ; Potrawy dla dzieci (has┼éo przedmiotowe) ; Potrawy jednogarnkowe (has┼éo przedmiotowe) ; Potrawy m─ůczne (has┼éo przedmiotowe) ; Potrawy mi─Ösne (has┼éo przedmiotowe) ; Potrawy szybkie i ┼éatwe (has┼éo przedmiotowe) ; Potrawy ┼Ťwi─ůteczne (has┼éo przedmiotowe) ; Potrawy z grilla (has┼éo przedmiotowe) ; Potrawy z jaj (has┼éo przedmiotowe) ; Potrawy z kaszy i ry┼╝u (has┼éo przedmiotowe) ; Potrawy z mikrofal├│wki (has┼éo przedmiotowe) ; Potrawy z piekarnika (has┼éo przedmiotowe) ; Potrawy z patelni (has┼éo przedmiotowe) ; Potrawy z ro┼Ťlin str─ůczkowych (has┼éo przedmiotowe) ; Potrawy z ryb i owoc├│w morza (has┼éo przedmiotowe) ; Potrawy z ser├│w (has┼éo przedmiotowe) ; Potrawy z szybkowaru (has┼éo przedmiotowe) ; Potrawy z woka (has┼éo przedmiotowe) ; Potrawy z ziemniak├│w (has┼éo przedmiotowe) ; Sosy (has┼éo przedmiotowe) ; ┼Üniadanie (has┼éo przedmiotowe) ; Zupy (has┼éo przedmiotowe) ; Zupy (has┼éo przedmiotowe) ; Zupy (has┼éo przedmiotowe)
zob. też Przepisy kulinarne (hasło przedmiotowe)
Nieużywane formy hasła: Dania (kulinaria) ; Dishes
Authority data
Przepisy kulinarne (hasło przedmiotowe)
zob. te┼╝ Ciasta (has┼éo przedmiotowe) ; Desery (has┼éo przedmiotowe) ; Fondue (has┼éo przedmiotowe) ; Galarety i galaretki (has┼éo przedmiotowe) ; Gotowanie (has┼éo przedmiotowe) ; Grzanki (has┼éo przedmiotowe) ; Kanapki i przek─ůski (has┼éo przedmiotowe) ; Kluski (has┼éo przedmiotowe) ; Kolacja (has┼éo przedmiotowe) ; Kucharstwo (has┼éo przedmiotowe) ; Kuchnia ameryka┼äska (has┼éo przedmiotowe) ; Kuchnia Ameryki ┼Ürodkowej (has┼éo przedmiotowe) ; Kuchnia angielska (has┼éo przedmiotowe) ; Kuchnia arabska (has┼éo przedmiotowe) ; Kuchnia austriacka (has┼éo przedmiotowe) ; Kuchnia azerbejd┼╝a┼äska (has┼éo przedmiotowe) ; Kuchnia azjatycka (has┼éo przedmiotowe) ; Kuchnia ba┼éka┼äska (has┼éo przedmiotowe) ; Kuchnia baskijska (has┼éo przedmiotowe) ; Kuchnia bia┼éoruska (has┼éo przedmiotowe) ; Kuchnia bojkowska (has┼éo przedmiotowe) ; Kuchnia brazylijska (has┼éo przedmiotowe) ; Kuchnia bu┼égarska (has┼éo przedmiotowe) ; Kuchnia caju┼äska (has┼éo przedmiotowe) ; Kuchnia chilijska (has┼éo przedmiotowe) ; Kuchnia chi┼äska (has┼éo przedmiotowe) ; Kuchnia chorwacka (has┼éo przedmiotowe) ; Kuchnia czeska (has┼éo przedmiotowe) ; Kuchnia Dalekiego Wschodu (has┼éo przedmiotowe) ; Kuchnia egipska (has┼éo przedmiotowe) ; Kuchnia etiopska (has┼éo przedmiotowe) ; Kuchnia europejska (has┼éo przedmiotowe) ; Kuchnia Europy ┼Ürodkowo-Wschodniej (has┼éo przedmiotowe) ; Kuchnia francuska (has┼éo przedmiotowe) ; Kuchnia grecka (has┼éo przedmiotowe) ; Kuchnia gruzi┼äska (has┼éo przedmiotowe) ; Kuchnia hiszpa┼äska (has┼éo przedmiotowe) ; Kuchnia holenderska (has┼éo przedmiotowe) ; Kuchnia indonezyjska (has┼éo przedmiotowe) ; Kuchnia indyjska (has┼éo przedmiotowe) ; Kuchnia japo┼äska (has┼éo przedmiotowe) ; Kuchnia kanadyjska (has┼éo przedmiotowe) ; Kuchnia karaibska (has┼éo przedmiotowe) ; Kuchnia kaszubska (has┼éo przedmiotowe) ; Kuchnia kaukaska (has┼éo przedmiotowe) ; Kuchnia kazachska (has┼éo przedmiotowe) ; Kuchnia klasztorna (has┼éo przedmiotowe) ; Kuchnia kociewska (has┼éo przedmiotowe) ; Kuchnia korea┼äska (has┼éo przedmiotowe) ; Kuchnia kraje┼äska (has┼éo przedmiotowe) ; Kuchnia kraj├│w ba┼étyckich (has┼éo przedmiotowe) ; Kuchnia kresowa (has┼éo przedmiotowe) ; Kuchnia kujawska (has┼éo przedmiotowe) ; Kuchnia kurpiowska (has┼éo przedmiotowe) ; Kuchnia libijska (has┼éo przedmiotowe) ; Kuchnia litewska (has┼éo przedmiotowe) ; Kuchnia lubelska (has┼éo przedmiotowe) ; Kuchnia ┼éemkowska (has┼éo przedmiotowe) ; Kuchnia ┼éotewska (has┼éo przedmiotowe) ; Kuchnia maroka┼äska (has┼éo przedmiotowe) ; Kuchnia mazowiecka (has┼éo przedmiotowe) ; Kuchnia mazurska (has┼éo przedmiotowe) ; Kuchnia meksyka┼äska (has┼éo przedmiotowe) ; Kuchnia morawska (has┼éo przedmiotowe) ; Kuchnia niemiecka (has┼éo przedmiotowe) ; Kuchnia nowozelandzka (has┼éo przedmiotowe) ; Kuchnia ormia┼äska (has┼éo przedmiotowe) ; Kuchnia peruwia┼äska (has┼éo przedmiotowe) ; Kuchnia podhala┼äska (has┼éo przedmiotowe) ; Kuchnia podlaska (has┼éo przedmiotowe) ; Kuchnia polska (has┼éo przedmiotowe) ; Kuchnia po┼éudniowoafryka┼äska (has┼éo przedmiotowe) ; Kuchnia po┼éudniowoameryka┼äska (has┼éo przedmiotowe) ; Kuchnia pomorska (has┼éo przedmiotowe) ; Kuchnia portugalska (has┼éo przedmiotowe) ; Kuchnia p├│┼énocnoafryka┼äska (has┼éo przedmiotowe) ; Kuchnia regionalna (has┼éo przedmiotowe) ; Kuchnia rosyjska (has┼éo przedmiotowe) ; Kuchnia rumu┼äska (has┼éo przedmiotowe) ; Kuchnia serbska (has┼éo przedmiotowe) ; Kuchnia skandynawska (has┼éo przedmiotowe) ; Kuchnia s┼éowacka (has┼éo przedmiotowe) ; Kuchnia s┼éowe┼äska (has┼éo przedmiotowe) ; Kuchnia s┼éowia┼äska (has┼éo przedmiotowe) ; Kuchnia Sri Lanki (has┼éo przedmiotowe) ; Kuchnia staro┼╝ytnego Rzymu (has┼éo przedmiotowe) ; Kuchnia szwajcarska (has┼éo przedmiotowe) ; Kuchnia szwedzka (has┼éo przedmiotowe) ; Kuchnia ┼Ťl─ůska (has┼éo przedmiotowe) ; Kuchnia ┼Ťr├│dziemnomorska (has┼éo przedmiotowe) ; Kuchnia tajska (has┼éo przedmiotowe) ; Kuchnia tatarska (has┼éo przedmiotowe) ; Kuchnia tunezyjska (has┼éo przedmiotowe) ; Kuchnia turecka (has┼éo przedmiotowe) ; Kuchnia ukrai┼äska (has┼éo przedmiotowe) ; Kuchnia uzbecka (has┼éo przedmiotowe) ; Kuchnia warmi┼äska (has┼éo przedmiotowe) ; Kuchnia w─Ögierska (has┼éo przedmiotowe) ; Kuchnia wielkopolska (has┼éo przedmiotowe) ; Kuchnia wietnamska (has┼éo przedmiotowe) ; Kuchnia w┼éoska (has┼éo przedmiotowe) ; Kuchnia ┼╝ydowska (has┼éo przedmiotowe) ; Makaron (has┼éo przedmiotowe) ; Nale┼Ťniki, bliny, placki (has┼éo przedmiotowe) ; Napoje (has┼éo przedmiotowe) ; Obiad (has┼éo przedmiotowe) ; Owady jadalne (has┼éo przedmiotowe) ; Pasty do kanapek (has┼éo przedmiotowe) ; Pasztety i paszteciki (has┼éo przedmiotowe) ; Pierogi i piero┼╝ki (has┼éo przedmiotowe) ; Pilaw (has┼éo przedmiotowe) ; Podwieczorki (has┼éo przedmiotowe) ; Posi┼éki (jedzenie) (has┼éo przedmiotowe) ; Posi┼éki na wynos (has┼éo przedmiotowe) ; Posi┼éki regeneracyjne (has┼éo przedmiotowe) ; Potrawy dietetyczne (has┼éo przedmiotowe) ; Potrawy dla dzieci (has┼éo przedmiotowe) ; Potrawy jarskie (has┼éo przedmiotowe) ; Potrawy jednogarnkowe (has┼éo przedmiotowe) ; Potrawy mi─Ösne (has┼éo przedmiotowe) ; Potrawy szybkie i ┼éatwe (has┼éo przedmiotowe) ; Potrawy ┼Ťwi─ůteczne (has┼éo przedmiotowe) ; Potrawy z grilla (has┼éo przedmiotowe) ; Potrawy z mikrofal├│wki (has┼éo przedmiotowe) ; Potrawy z piekarnika (has┼éo przedmiotowe) ; Potrawy z patelni (has┼éo przedmiotowe) ; Potrawy z szybkowaru (has┼éo przedmiotowe) ; Potrawy z woka (has┼éo przedmiotowe) ; Przetwory owocowo-warzywne (has┼éo przedmiotowe) ; Przyprawy (has┼éo przedmiotowe) ; Puddingi (has┼éo przedmiotowe) ; Raclette (has┼éo przedmiotowe) ; Risotto (has┼éo przedmiotowe) ; S┼éodycze (has┼éo przedmiotowe) ; Sosy (has┼éo przedmiotowe) ; Stek (has┼éo przedmiotowe) ; Suflety (has┼éo przedmiotowe) ; Sushi (has┼éo przedmiotowe) ; Szasz┼éyki (has┼éo przedmiotowe) ; ┼Üniadanie (has┼éo przedmiotowe) ; Wafle (has┼éo przedmiotowe) ; W─Ödliny (has┼éo przedmiotowe) ; Zapiekanki (has┼éo przedmiotowe) ; Zupy (has┼éo przedmiotowe) ; Potrawy (has┼éo przedmiotowe)
zob. te┼╝ Czasopismo kulinarne (has┼éo przedmiotowe) ; Ksi─ů┼╝ka kucharska (has┼éo przedmiotowe)
Nieużywane formy hasła: Dania (kulinaria)
Book
In basket
Tytuł oryginału i równoległy: La scienza in cucina : e l'arte di mangiar bene.
Na okładce: Legendarne dzieło sławnego gastronoma z Romanii.
Indeks.
Staraniem fundacji Casa Artusi, Włoskiego Instytutu Kultury w Warszawie i Włoskiego Instytutu Kultury w Krakowie
W┼éoska sztuka dobrego gotowania to s┼éynne dzie┼éo Pellegrino Artusiego, niezwyk┼éego smakosza i znawcy potraw, kt├│ry zebra┼é 790 przepis├│w na dania z r├│┼╝nych region├│w P├│┼éwyspu Apeni┼äskiego i okrasi┼é je opowiastkami, interesuj─ůcymi historiami oraz anegdotami, ods┼éaniaj─ůc w ten spos├│b tajemnice smakowitej kuchni i przybli┼╝aj─ůc w┼éosk─ů kultur─Ö jedzenia.
W┼éoska biblia kulinarna. Od pierwszego wydania w XIX wieku cieszy si─Ö nies┼éabn─ůc─ů popularno┼Ťci─ů, zar├│wno w┼Ťr├│d szef├│w kuchni, jak i zwyk┼éych gospody┼ä domowych - tak we W┼éoszech, jak i na ┼Ťwiecie. To nie jest zwyczajna ksi─ů┼╝ka kucharska.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 350070 (1 egz.)
Book
In basket
Na okładce podtytuł: wszystko, czego chcesz się dowiedzieć o winie, a nie masz kogo zapytać.
Pierwsze kroki w ┼Ťwiecie wina. Jak kupi─ç dobre wino, ile go nalewa─ç do kieliszka, jak ┼é─ůczy─ç wino z jedzeniem, jak rozpozna─ç chorob─Ö korkow─ů i czy wypada lubi─ç s┼éodkie wina?
Micha┼é Bardel ÔÇô mistrz i znawca wina, potrafi─ůcy w prosty spos├│b przekazywa─ç wiedz─Ö o nim, prezentuje pe┼éen anegdot praktyczny przewodnik, z kt├│rego dowiemy si─Ö: Dlaczego dawniej kobiety przy┼éapane na piciu wina by┼éy karane na r├│wni z cudzo┼éo┼╝nicami? Czy szlachetne tokaje powstaj─ů ze sple┼Ťnia┼éych winogron? Dlaczego na etykietach win jako┼Ťciowych nigdy nie znajdziemy okre┼Ťlenia ÔÇ×p├│┼éwytrawneÔÇŁ? To elementarz dla wszystkich, kt├│rzy lubi─ů wino, ale niewiele wiedz─ů na jego temat.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 351788 (1 egz.)
Book
In basket
Na okładce: Over 400 delicious recipes from 25 years of the world's most famous health and natural foods restaurant - Brownies.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Obcoj─Özyczna
There are copies available to loan: sygn. O 27823 (1 egz.)
Book
In basket
Buonissima! : podróż po kuchni włoskiej / Justyna Czekaj-Grochowska. - Warszawa : Filo, 2016. - 343 strony : ilustracje kolorowe ; 29 cm.
Indeks.
Jakie s┼éowo przychodzi nam do g┼éowy kiedy my┼Ťlimy o kuchni w┼éoskiej? Przepyszna, wyborna, smakowita, najlepsza - s┼éowem buonissima! Ksi─ů┼╝ka "Buonissima" to smaczna podr├│┼╝ po Italii od Alp po Sycyli─Ö. Wyprawa po smakach, zapachach, krajobrazach g┼é├│wnych region├│w W┼éoch. Po wielu latach podr├│┼╝owania po P├│┼éwyspie Apeni┼äskim i pracy w tamtejszych restauracjach autorka opisuje w┼éosk─ů kultur─Ö jedzenia, regionalne produkty i typowe potrawy. Ksi─ů┼╝ka przedstawia w┼éoskie podej┼Ťcie do jedzenia - celebracj─Ö i prze┼╝ywanie ka┼╝dego k─Ösa wszystkimi zmys┼éami. Bo taka jest w┼éa┼Ťnie kuchnia w┼éoska - zmys┼éowa jak urocze czerwone ciasteczka i pon─Ötna jak subtelna ciel─Öcina w winie Marsala. ÔÇťBuonissimaÔÇť to ponad 100 przepysznych ┼éatwych przepis├│w, podzielonych na regiony, okraszonych przewodnikiem po najlepszych w┼éoskich w─Ödlinach, serach, oliwach, przyprawionych opisami w┼éoskiego rzemios┼éa i kultury jedzenia.
"Ta ksi─ů┼╝ka jest dla mnie podr├│┼╝─ů do mojej umi┼éowanej Italii. Miejsca, krajobrazy, zapachy, smaki - wszystko mnie urzeka. Uwielbiam te najprostsze potrawy, aglio, olio i peperoncino, kt├│re autorka przypomina, a mnie leci ┼Ťlina!" (Jerzy Stuhr)
"To bardzo kompetentny przewodnik po kuchniach ca┼éego P├│┼éwyspu Apeni┼äskiego, pozwalaj─ůcy zrozumie─ç fenomen la dolce vita i jego koniecznego elementu, il buon mangiare. Z przyjemno┼Ťci─ů stawiam ksi─ů┼╝k─Ö Pani Justyny na p├│┼éce mej kulinarnej biblioteczki, ┼Ťwietnie zarazem wiedz─ůc, ┼╝e nader cz─Östo b─Ödzie stamt─ůd wyjmowana." (Robert Mak┼éowicz)
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 362614 (1 egz.)
Book
In basket
Na okładce błędnie nazwa autora: Alina Gniewskowska.
Reprint, oryginał: Kijów : nakładem Leona Idzikowskiego, 1917.
Reprint na podstawie orygina┼éu z roku 1917, kt├│ry pomimo up┼éywu lat nie straci┼é na aktualno┼Ťci. Prawdziwy skarbiec potraw mi─Ösnych, rybnych, jarskich, ciast, marynat i porad kuchennych. Doskona┼éa polska kuchnia domowa.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 352913 (1 egz.)
Book
In basket
Tekst tak┼╝e na wyklejkach.
Na okładce: Bestsellerowy przewodnik po winach. Ponad 11 milionów sprzedanych egzemplarzy.
Kieszonkowy przewodnik po winach ┼Ťwiata jest nieocenion─ů publikacj─ů ┼║r├│d┼éow─ů dla ka┼╝dego, kto kupuje wino - w sklepie, w restauracji lub w Internecie. Prezentowane 38. wydanie tego przewodnika po winach ┼Ťwiata wci─ů┼╝ nie ma rywala na rynku wydawniczym. Hugh Johnson dostarcza jasnych, zwi─Öz┼éych fakt├│w i komentarzy na temat win, plantator├│w oraz region├│w winiarskich na ca┼éym ┼Ťwiecie. Wskazuje, kt├│re roczniki win warto kupi─ç, kt├│re nadaj─ů si─Ö od razu do picia, a kt├│re powinny starze─ç w piwnicy, na kt├│rych winiarzach mo┼╝na polega─ç i dlaczego. Ten kieszonkowy przewodnik dostarcza r├│wnie┼╝ informacji na temat winoro┼Ťli, lokalnych specja┼é├│w oraz doradza, jak dobiera─ç potrawy do konkretnych win.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 342170 (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again

Baza regionalna "Bibliografia Wojew├│dztwa Opolskiego" zawiera opisy bibliograficzne zawarto┼Ťci ksi─ů┼╝ek i artyku┼é├│w z czasopism dotycz─ůcych w swej tre┼Ťci Opolszczyzny (jej historii, przyrody, gospodarki, polityki, nauki, o┼Ťwiaty, kultury itd.). Jest tworzona w Wojew├│dzkiej Bibliotece Publicznej w Opolu. Prowadzona jest na bie┼╝─ůco od 1988 roku.

Baza jest cz─Ö┼Ťci─ů og├│lnopolskiego systemu bibliografii regionalnych, kt├│re pe┼éni─ů funkcj─Ö uzupe┼éniaj─ůc─ů w odniesieniu do narodowych wykaz├│w publikacji. Rejestruje materia┼éy publikowane w prasie og├│lnopolskiej, regionalnej i lokalnej, ksi─ů┼╝ki i ich fragmenty, mapy itp. Czynnikiem decyduj─ůcym o doborze jest warto┼Ť─ç materia┼éu informacyjnego.

Roczniki "Bibliografii Wojew├│dztwa Opolskiego" za lata 1980-1990 zosta┼éy wydane drukiem i s─ů udost─Öpnione w Opolskiej Bibliotece Cyfrowej.


Czytelnicy mog─ů pos┼éugiwa─ç si─Ö nast─Öpuj─ůcymi kryteriami wyszukiwawczymi: tytu┼é atyku┼éu, autor, temat, tytu┼é czasopisma.

Wyniki wyszukiwania mo┼╝na zaw─Özi─ç u┼╝ywaj─ůc faset, znajduj─ůcych sie z boku listy.

Wyszukane opisy bibliograficzne mo┼╝na pobra─ç i zapisa─ç w postaci zestawienia alfabetycznego.