Form of Work
Ksi─ů┼╝ki
(9)
Poradniki i przewodniki
(6)
E-booki
(1)
IBUK Libra
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Status
available
(7)
only on-site
(1)
unavailable
(1)
Branch
Wypożyczalnia Główna
(7)
Biblioteka Obcoj─Özyczna
(1)
Czytelnia BG
(1)
Author
Art Piotr
(1)
Bednarska Agnieszka (technik ┼╝ywienia)
(1)
Brandt Markus J
(1)
Błaszczak Agnieszka (tłumacz)
(1)
Chudzik Małgorzata
(1)
G├Ąnzle Michael G. (1968- )
(1)
Hamelman Jeffrey (1951- )
(1)
Hollywood Paul
(1)
Janik Mieczysława
(1)
Jedynak Marcin
(1)
Kaneko Chiho
(1)
Kieslich Sabine
(1)
Kowalczyk Jakub
(1)
Kucharski Piotr (kucharz)
(1)
Makowska Agnieszka
(1)
Ottolenghi Yotam (1968- )
(1)
Palewicz Roman
(1)
Segnit Niki
(1)
Staszewska El┼╝bieta
(1)
Włodarska Joanna (dziennikarka)
(1)
Year
2020 - 2022
(2)
2010 - 2019
(7)
2000 - 2009
(1)
Time Period of Creation
2001-
(7)
Country
Poland
(9)
United Kingdom
(1)
Language
Polish
(9)
English
(1)
Subject
Pieczywo
(8)
Chleb
(5)
Piekarstwo
(3)
Ciasta
(2)
Dieta bezglutenowa
(1)
Ekologiczny styl ┼╝ycia
(1)
Fermentacja
(1)
Gotowanie
(1)
Kosmetyki naturalne i organiczne
(1)
Kucharstwo
(1)
Malarstwo polskie
(1)
Masarstwo domowe
(1)
Mikrobiologia
(1)
Napoje alkoholowe
(1)
Obiad
(1)
Ogrodnictwo
(1)
Pieczywo bezglutenowe
(1)
Przetwory owocowo-warzywne
(1)
Serowarstwo domowe
(1)
Sprz─ůtanie
(1)
Tematy i motywy
(1)
Uprawa w pojemnikach
(1)
Zielarstwo
(1)
Zupy
(1)
Subject: time
1801-1900
(1)
1901-2000
(1)
2001-
(1)
Subject: place
Polska
(1)
Genre/Form
Przepisy kulinarne
(5)
Ksi─ů┼╝ka kucharska
(4)
Opracowanie
(2)
Poradnik
(2)
Publikacja bogato ilustrowana
(2)
Domain
Kulinaria
(6)
Biologia
(1)
Chemia
(1)
Dom i ogr├│d
(1)
Historia
(1)
In┼╝ynieria i technika
(1)
Kultura i sztuka
(1)
10 results Filter
No cover
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 271437 (1 egz.)
Book
In basket
Chleb : domowa piekarnia / Piotr Kucharski. - Bielsko-Biała : Wydawnictwo Pascal, 2014. - 269, [3] strony : ilustracje kolorowe ; 27 cm.
R─Öczne wyrabianie chleba to doskona┼éy spos├│b na pozbycie si─Ö stresu, wy┼éadowanie emocji, uspokojenie, zwolnienie tempa dnia codziennego. Bo chleb nie lubi po┼Ťpiechu. A ciep┼éy bochenek z chrupi─ůc─ů sk├│rk─ů jest nagrod─ů dla cierpliwych.
"Chleb : domowa piekarnia" to nie tylko ksi─ů┼╝ka kucharska, prezentuj─ůca ponad 70 przepis├│w na r├│┼╝nego rodzaju chleby i bu┼éki na zakwasie, pieczywo dro┼╝d┼╝owe, s┼éodkie przysmaki i potrawy, kt├│re mo┼╝na z chlebem podawa─ç. To tak┼╝e pi─Ökna historia rodzinnej tradycji, pe┼éna ciep┼éa opowie┼Ť─ç o fascynacji piekarnictwem oraz mi┼éo┼Ťci do chleba.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 366038 (1 egz.)
Book
In basket
Bibliografia na stronach 459-460. Indeks.
Najlepsza w┼Ťr├│d ksi─ů┼╝ek kucharskich po┼Ťwi─Öconych pieczeniu chleba. Od prawie pi─Ötnastu lat znana na ca┼éym ┼Ťwiecie jako ÔÇ×biblia chlebaÔÇŁ. Zawiera 140 przepis├│w, od bagietek, poprzez r├│┼╝ne rodzaje pe┼énoziarnistego chleba i po chleb z gruboziarnistej m─ůki pszennej typu semolina, a┼╝ po w┼éoskie pieczywo dro┼╝d┼╝owe typu focaccia. Prezentuje ca┼é─ů gam─Ö technik piekarskich na wszystkich etapach wytwarzania chleba od wytworzenia zakwasu po dekorowanie.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 353842 (1 egz.)
Book
In basket
100 great breads / Paul Hollywood. - London : Bounty Books, 2015. - 144 strony : ilustracje, fotografie ; 25 cm.
Indeks.
Paul Hollywood conveys his love of bread-making in this collection of fantastic recipes.
He reveals all the simple techniques you need to make this staple food and shows you that baking bread is far easier than you could possibly have imagined.
"100 Great Breads" features a wide range of recipes, from a basic brown and white loaf to savory and sweet, Mediterranean, traditional and ancient breads.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Obcoj─Özyczna
There are copies available to loan: sygn. O 31558 (1 egz.)
Book
In basket
Na stronie przedtytułowej podtytuł: Od jednego dania do drugiego.
Bibliografia, netografia na stronach 622-630. Indeks.
Prze┼éomowa ksi─ů┼╝ka, kt├│ra odkrywa zasady le┼╝─ůce u podstaw wszystkich przepis├│w. Dzi─Öki tej ksi─ů┼╝ce poczujesz si─Ö swobodniej w kuchni, nauczysz si─Ö jak ÔÇ×dzia┼éaj─ůÔÇŁ przepisy, b─Ödziesz eksperymentowa─ç i bawi─ç si─Ö smakami. Je┼Ťli jeste┼Ť niewolnikiem ksi─ů┼╝ek kucharskich, a gotowa─ç umiesz tylko z nosem w przepisie, z pewno┼Ťci─ů jest to pozycja dla ciebie.
Dzi─Öki Sztuce gotowania, najnowszej ksi─ů┼╝ce autorki bestsellerowego Leksykonu smak├│w, dowiesz si─Ö, jak bawi─ç si─Ö smakiem, a przede wszystkim jak po prostu gotowa─ç ÔÇô bez odmierzonych proporcji i z g├│ry ustalonych po┼é─ůcze┼ä. W ksi─ů┼╝ce znajdziesz 77 podstawowych receptur, kt├│rych opanowanie pozwoli ci na pe┼én─ů improwizacj─Ö w kuchni. Wystarczy tylko otworzy─ç si─Ö na porady autorki, przyswoi─ç sobie kilka regu┼é i nagle z nudnego odtwarzacza przepis├│w staniesz si─Ö kuchennym maestro.
Sztuka gotowania to niezwykle zabawna i inspiruj─ůca ksi─ů┼╝ka ÔÇô po jej lekturze nic ju┼╝ nie b─Ödzie smakowa┼éo tak samo. To r├│wnie┼╝ jedyna i ostatnia ksi─ů┼╝ka kucharska, w kt├│r─ů warto si─Ö zaopatrzy─ç. Dalej czekaj─ů was ju┼╝ tylko przygody przy palniku!
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 357353 (1 egz.)
Book
In basket
Bibliografia przy rozdziałach.
Jak zakwas wp┼éywa na jako┼Ť─ç pieczywa i jego w┼éa┼Ťciwo┼Ťci od┼╝ywcze? Jakie s─ů techniki prowadzenia kwasu pszennego i ┼╝ytniego? W ksi─ů┼╝ce przedstawiono wyniki bada┼ä w zakresie prowadzenia zakwasu - zar├│wno z perspektywy naukowej, jak i empirycznej - oraz cenne wskaz├│wki praktyczne pomocne w k┼éopotliwych sytuacjach. W publikacji uwzgl─Ödniono zagadnienia takie jak procesy metaboliczne zachodz─ůce podczas fermentacji zakwasu czy te┼╝ metody biologii molekularnej s┼éu┼╝─ůce analizowaniu jego mikroflory.
Niezb─Ödnik wszystkich, kt├│rzy chc─ů opanowa─ç sztuk─Ö tworzenia optymalnego zakwasu.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 340712 (1 egz.)
Book
In basket
Chleb bezglutenowy i inne wypieki / Agnieszka Bednarska. - Bielsko-Biała : Pascal, 2021. - 271, [1] strona : fotografie, portret ; 21 cm
Na okładce przy nazwie autora: Autorka bloga "Bezglutenowe jadło".
Pocz─ůtki przygody z bezglutenowymi wypiekami zwykle nie s─ů ┼éatwe. Pieczywo bez dodatku tradycyjnych m─ůk cz─Östo wychodzi twarde lub ma┼éo wyro┼Ťni─Öte, a czasem zwyczajnie niesmaczne. Wszystkie smaki i kszta┼éty nieudanego pieczywa przerobi┼éa na sobie Aga Bednarska, autorka bloga bezglutenowejadlo.pl. Mimo tego nie podda┼éa si─Ö i uparcie zmierza┼éa do jednego celu ÔÇô upiec pyszny, pozbawiony glutenu chleb! Jej ksi─ů┼╝ka to efekt wielu lat zdobywania wiedzy, zg┼é─Öbiania technologii piekarskich i w┼éa┼Ťciwo┼Ťci bezglutenowych m─ůk. W prosty i przyst─Öpny spos├│b podaje w niej wszystko, co musisz wiedzie─ç, by cieszy─ç si─Ö doskona┼éymi i zdrowymi wypiekami!
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
All copies are currently on loan: sygn. 370951 (1 egz.)
Book
In basket
Bibliografia na stronach 228-[230].
Album poprzez dzie┼éa polskich tw├│rc├│w pokazuje histori─Ö i proces powstawania chleba. 700Dzie┼éa wybitnych polskich malarzy obrazuj─ů etapy powstawania chleba, pocz─ůwszy od orki i siewu poprzez ┼Ťwi─Ötowanie plon├│w, wypiek oraz spo┼╝ywanie naszego ┼Ťwi─Ötego pokarmu. Album liczy 240 stron, opr├│cz narracji s┼éownej w j─Özyku polskim i t┼éumaczenia angielskiego mie┼Ťci galeri─Ö ponad 100 obraz├│w, w tym m.in.: Jana Matejki, Aleksandra Gierymskiego, W┼éodzimierza Tetmajera, Jerzego Nowosielskiego.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia BG
Copies are only available in the library: sygn. GR 7484 (1 egz.)
Book
In basket
Samowystarczalni w domu i ogrodzie : niezależnie i bliżej natury / Joanna Włodarska. - Bielsko-Biała : Wydawnictwo Pascal, 2020. - 302, [2] strony : ilustracje, fotografie ; 21 cm.
Bibliografia na stronie 301. Indeks.
Wydarzenia ostatnich miesi─Öcy budz─ů my┼Ťl, ┼╝e trzeba d─ů┼╝y─ç do samowystarczalno┼Ťci. Cho─ç na pierwszy rzut oka wydaje si─Ö ona abstrakcj─ů mo┼╝liw─ů do osi─ůgni─Öcia jedynie przez osoby mieszkaj─ůce na wsi i posiadaj─ůce wielkie pola, trzeba pami─Öta─ç, ┼╝e r├│wnie┼╝ niewielkie mieszkanie w mie┼Ťcie daje nam szerokie mo┼╝liwo┼Ťci. Nie maj─ůc innego wyj┼Ťcia, na balkonie w Gda┼äsku uprawia┼éam swego czasu pomidory, fasolk─Ö, papryk─Ö, groszek cukrowy, cebul─Ö i rzodkiewk─Ö, nie wspominaj─ůc o r├│┼╝norodnych zio┼éach, kt├│re opanowa┼éy te┼╝ kuchenny parapet.
Wiele rzeczy jeste┼Ťmy w stanie zrobi─ç samodzielnie - wiedza zawarta w tej ksi─ů┼╝ce pomo┼╝e ci si─Ö sta─ç si─Ö SAMOWYSTARCZALNYM. Przyjmij wyzwanie i b─ůd┼║ samowystarczalny!
Jak uprawia─ç pomidory na balkonie? Z czego produkowa─ç w┼éasne kosmetyki? Kt├│re zio┼éa wzmacniaj─ů uk┼éad odporno┼Ťciowy? Jak zrobi─ç zakwas do chleba? Jak w naturalny spos├│b chroni─ç ro┼Ťliny przed szkodnikami? Co zrobi─ç z odpadkami kuchennymi? Jakie zio┼éa i warzywa wyrosn─ů na parapecie?
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 362204 (1 egz.)
E-book
In basket
Pszen┼╝yto uprawne (X Triticosecale Wittmack) jest syntetycznym miesza┼äcem mi─Ödzyrodzajowym, powsta┼éym w wyniku skrzy┼╝owania pszenicy (Triticum) i ┼╝yta (Secale). Ze wzgl─Ödu na wysokie plonowanie i niewielkie wymagania uprawowe cieszy si─Ö ono du┼╝─ů popularno┼Ťci─ů, szczeg├│lnie w Polsce, kt├│ra jest najwi─Ökszym producentem tego zbo┼╝a na ┼Ťwiecie. Pomimo zainteresowania pszen┼╝ytem zbo┼╝e to nadal jest s┼éabo poznane, a w konsekwencji nie jest w pe┼éni wykorzystywane w przemy┼Ťle spo┼╝ywczym. Celem niniejszej pracy by┼éo okre┼Ťlenie wp┼éywu cech odmianowych ziarna pszen┼╝yta i zastosowanych proces├│w technologicznych na w┼éa┼Ťciwo┼Ťci fi zykochemiczne otrzymanych produkt├│w oraz wskazanie na tej podstawie optymalnych mo┼╝liwo┼Ťci wykorzystania ziarna pszen┼╝yta do produkcji ┼╝ywno┼Ťci, w tym ┼╝ywno┼Ťci prozdrowotnej. Materia┼é do┼Ťwiadczalny stanowi┼éo ziarno dziesi─Öciu wsp├│┼écze┼Ťnie uprawianych w Polsce odmian pszen┼╝yta, ziarno pszenicy ciastkowej i chlebowej oraz ┼╝yta. Analizowano sk┼éad chemiczny ziarna, zawarto┼Ť─ç wybranych substancji o charakterze prozdrowotnym oraz cechy technologiczne m─ůki pszen┼╝ytniej zar├│wno metodami klasycznymi, jak i nowo opracowanymi testami. Badano tak┼╝e stabilno┼Ť─ç cech technologicznych ziarna wybranych odmian pszen┼╝yta. Z m─ůki pszen┼╝ytniej wytworzono pieczywo metod─ů bezpo┼Ťredni─ů i po┼Ťredni─ů z wykorzystaniem kultur starterowych LV2 oraz babki biszkoptowe i ciastka kruche, kt├│rych cechy por├│wnano z tradycyjnymi produktami pszennymi. Z ca┼éoziarnowej kaszki pszen┼╝ytniej wytworzono ekstrudaty. Analizowano wp┼éyw cech odmianowych oraz zmiennych parametr├│w ekstruzji na w┼éa┼Ťciwo┼Ťci fi zykochemiczne ekstrudat├│w pszen┼╝ytnich i zawarto┼Ť─ç w nich substancji prozdrowotnych i antyod┼╝ywczych. Okre┼Ťlono r├│wnie┼╝ wp┼éyw procesu ekstruzji na przebieg trawienia i wska┼║nik wykorzystania bia┼éka netto ekstrudat├│w pszen┼╝ytnich. Ziarno niekt├│rych odmian pszen┼╝yta obecnie uprawianych w Polsce wykazuje cechy surowc├│w zbo┼╝owych odpowiednich do produkcji pieczywa, babek biszkoptowych i kruchych ciastek, a tak┼╝e ca┼éoziarnowych produkt├│w ekstrudowanych. Zastosowanie procesu ekstruzji do przetw├│rstwa pszen┼╝yta pozwala w pe┼éni wykorzysta─ç jego potencja┼é prozdrowotny, a warto┼Ť─ç od┼╝ywcza uzyskanych ekstrudat├│w zale┼╝y od warunk├│w ekstruzji.
This item is available online. Expand information to see details.
Dost─Öp do tre┼Ťci elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbi├│r kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again

Baza regionalna "Bibliografia Wojew├│dztwa Opolskiego" zawiera opisy bibliograficzne zawarto┼Ťci ksi─ů┼╝ek i artyku┼é├│w z czasopism dotycz─ůcych w swej tre┼Ťci Opolszczyzny (jej historii, przyrody, gospodarki, polityki, nauki, o┼Ťwiaty, kultury itd.). Jest tworzona w Wojew├│dzkiej Bibliotece Publicznej w Opolu. Prowadzona jest na bie┼╝─ůco od 1988 roku.

Baza jest cz─Ö┼Ťci─ů og├│lnopolskiego systemu bibliografii regionalnych, kt├│re pe┼éni─ů funkcj─Ö uzupe┼éniaj─ůc─ů w odniesieniu do narodowych wykaz├│w publikacji. Rejestruje materia┼éy publikowane w prasie og├│lnopolskiej, regionalnej i lokalnej, ksi─ů┼╝ki i ich fragmenty, mapy itp. Czynnikiem decyduj─ůcym o doborze jest warto┼Ť─ç materia┼éu informacyjnego.

Roczniki "Bibliografii Wojew├│dztwa Opolskiego" za lata 1980-1990 zosta┼éy wydane drukiem i s─ů udost─Öpnione w Opolskiej Bibliotece Cyfrowej.


Czytelnicy mog─ů pos┼éugiwa─ç si─Ö nast─Öpuj─ůcymi kryteriami wyszukiwawczymi: tytu┼é atyku┼éu, autor, temat, tytu┼é czasopisma.

Wyniki wyszukiwania mo┼╝na zaw─Özi─ç u┼╝ywaj─ůc faset, znajduj─ůcych sie z boku listy.

Wyszukane opisy bibliograficzne mo┼╝na pobra─ç i zapisa─ç w postaci zestawienia alfabetycznego.