Form of Work
Książki
(9)
Poradniki i przewodniki
(6)
E-booki
(1)
IBUK Libra
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Status
available
(7)
only on-site
(1)
unavailable
(1)
Branch
Wypożyczalnia Główna
(7)
Biblioteka Obcojęzyczna
(1)
Czytelnia BG
(1)
Author
Art Piotr
(1)
Bednarska Agnieszka (technik żywienia)
(1)
Brandt Markus J
(1)
Błaszczak Agnieszka (tłumacz)
(1)
Chudzik Małgorzata
(1)
Gänzle Michael G. (1968- )
(1)
Hamelman Jeffrey (1951- )
(1)
Hollywood Paul
(1)
Janik Mieczysława
(1)
Jedynak Marcin
(1)
Kaneko Chiho
(1)
Kieslich Sabine
(1)
Kowalczyk Jakub
(1)
Kucharski Piotr (kucharz)
(1)
Makowska Agnieszka
(1)
Ottolenghi Yotam (1968- )
(1)
Palewicz Roman
(1)
Segnit Niki
(1)
Staszewska Elżbieta
(1)
Włodarska Joanna (dziennikarka)
(1)
Year
2020 - 2022
(2)
2010 - 2019
(7)
2000 - 2009
(1)
Time Period of Creation
2001-
(7)
Country
Poland
(9)
United Kingdom
(1)
Language
Polish
(9)
English
(1)
Subject
Pieczywo
(8)
Chleb
(5)
Piekarstwo
(3)
Ciasta
(2)
Dieta bezglutenowa
(1)
Ekologiczny styl życia
(1)
Fermentacja
(1)
Gotowanie
(1)
Kosmetyki naturalne i organiczne
(1)
Kucharstwo
(1)
Malarstwo polskie
(1)
Masarstwo domowe
(1)
Mikrobiologia
(1)
Napoje alkoholowe
(1)
Obiad
(1)
Ogrodnictwo
(1)
Pieczywo bezglutenowe
(1)
Przetwory owocowo-warzywne
(1)
Serowarstwo domowe
(1)
Sprzątanie
(1)
Tematy i motywy
(1)
Uprawa w pojemnikach
(1)
Zielarstwo
(1)
Zupy
(1)
Subject: time
1801-1900
(1)
1901-2000
(1)
2001-
(1)
Subject: place
Polska
(1)
Genre/Form
Przepisy kulinarne
(5)
Książka kucharska
(4)
Opracowanie
(2)
Poradnik
(2)
Publikacja bogato ilustrowana
(2)
Domain
Kulinaria
(6)
Biologia
(1)
Chemia
(1)
Dom i ogród
(1)
Historia
(1)
Inżynieria i technika
(1)
Kultura i sztuka
(1)
10 results Filter
No cover
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 271437 (1 egz.)
Book
In basket
Chleb : domowa piekarnia / Piotr Kucharski. - Bielsko-Biała : Wydawnictwo Pascal, 2014. - 269, [3] strony : ilustracje kolorowe ; 27 cm.
Ręczne wyrabianie chleba to doskonały sposób na pozbycie się stresu, wyładowanie emocji, uspokojenie, zwolnienie tempa dnia codziennego. Bo chleb nie lubi pośpiechu. A ciepły bochenek z chrupiącą skórką jest nagrodą dla cierpliwych.
"Chleb : domowa piekarnia" to nie tylko książka kucharska, prezentująca ponad 70 przepisów na różnego rodzaju chleby i bułki na zakwasie, pieczywo drożdżowe, słodkie przysmaki i potrawy, które można z chlebem podawać. To także piękna historia rodzinnej tradycji, pełna ciepła opowieść o fascynacji piekarnictwem oraz miłości do chleba.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 366038 (1 egz.)
Book
In basket
Bibliografia na stronach 459-460. Indeks.
Najlepsza wśród książek kucharskich poświęconych pieczeniu chleba. Od prawie piętnastu lat znana na całym świecie jako „biblia chleba”. Zawiera 140 przepisów, od bagietek, poprzez różne rodzaje pełnoziarnistego chleba i po chleb z gruboziarnistej mąki pszennej typu semolina, aż po włoskie pieczywo drożdżowe typu focaccia. Prezentuje całą gamę technik piekarskich na wszystkich etapach wytwarzania chleba od wytworzenia zakwasu po dekorowanie.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 353842 (1 egz.)
Book
In basket
100 great breads / Paul Hollywood. - London : Bounty Books, 2015. - 144 strony : ilustracje, fotografie ; 25 cm.
Indeks.
Paul Hollywood conveys his love of bread-making in this collection of fantastic recipes.
He reveals all the simple techniques you need to make this staple food and shows you that baking bread is far easier than you could possibly have imagined.
"100 Great Breads" features a wide range of recipes, from a basic brown and white loaf to savory and sweet, Mediterranean, traditional and ancient breads.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Obcojęzyczna
There are copies available to loan: sygn. O 31558 (1 egz.)
Book
In basket
Na stronie przedtytułowej podtytuł: Od jednego dania do drugiego.
Bibliografia, netografia na stronach 622-630. Indeks.
Przełomowa książka, która odkrywa zasady leżące u podstaw wszystkich przepisów. Dzięki tej książce poczujesz się swobodniej w kuchni, nauczysz się jak „działają” przepisy, będziesz eksperymentować i bawić się smakami. Jeśli jesteś niewolnikiem książek kucharskich, a gotować umiesz tylko z nosem w przepisie, z pewnością jest to pozycja dla ciebie.
Dzięki Sztuce gotowania, najnowszej książce autorki bestsellerowego Leksykonu smaków, dowiesz się, jak bawić się smakiem, a przede wszystkim jak po prostu gotować – bez odmierzonych proporcji i z góry ustalonych połączeń. W książce znajdziesz 77 podstawowych receptur, których opanowanie pozwoli ci na pełną improwizację w kuchni. Wystarczy tylko otworzyć się na porady autorki, przyswoić sobie kilka reguł i nagle z nudnego odtwarzacza przepisów staniesz się kuchennym maestro.
Sztuka gotowania to niezwykle zabawna i inspirująca książka – po jej lekturze nic już nie będzie smakowało tak samo. To również jedyna i ostatnia książka kucharska, w którą warto się zaopatrzyć. Dalej czekają was już tylko przygody przy palniku!
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 357353 (1 egz.)
Book
In basket
Bibliografia przy rozdziałach.
Jak zakwas wpływa na jakość pieczywa i jego właściwości odżywcze? Jakie są techniki prowadzenia kwasu pszennego i żytniego? W książce przedstawiono wyniki badań w zakresie prowadzenia zakwasu - zarówno z perspektywy naukowej, jak i empirycznej - oraz cenne wskazówki praktyczne pomocne w kłopotliwych sytuacjach. W publikacji uwzględniono zagadnienia takie jak procesy metaboliczne zachodzące podczas fermentacji zakwasu czy też metody biologii molekularnej służące analizowaniu jego mikroflory.
Niezbędnik wszystkich, którzy chcą opanować sztukę tworzenia optymalnego zakwasu.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 340712 (1 egz.)
Book
In basket
Chleb bezglutenowy i inne wypieki / Agnieszka Bednarska. - Bielsko-Biała : Pascal, 2021. - 271, [1] strona : fotografie, portret ; 21 cm
Na okładce przy nazwie autora: Autorka bloga "Bezglutenowe jadło".
Początki przygody z bezglutenowymi wypiekami zwykle nie są łatwe. Pieczywo bez dodatku tradycyjnych mąk często wychodzi twarde lub mało wyrośnięte, a czasem zwyczajnie niesmaczne. Wszystkie smaki i kształty nieudanego pieczywa przerobiła na sobie Aga Bednarska, autorka bloga bezglutenowejadlo.pl. Mimo tego nie poddała się i uparcie zmierzała do jednego celu – upiec pyszny, pozbawiony glutenu chleb! Jej książka to efekt wielu lat zdobywania wiedzy, zgłębiania technologii piekarskich i właściwości bezglutenowych mąk. W prosty i przystępny sposób podaje w niej wszystko, co musisz wiedzieć, by cieszyć się doskonałymi i zdrowymi wypiekami!
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
All copies are currently on loan: sygn. 370951 (1 egz.)
Book
In basket
Bibliografia na stronach 228-[230].
Album poprzez dzieła polskich twórców pokazuje historię i proces powstawania chleba. 700Dzieła wybitnych polskich malarzy obrazują etapy powstawania chleba, począwszy od orki i siewu poprzez świętowanie plonów, wypiek oraz spożywanie naszego świętego pokarmu. Album liczy 240 stron, oprócz narracji słownej w języku polskim i tłumaczenia angielskiego mieści galerię ponad 100 obrazów, w tym m.in.: Jana Matejki, Aleksandra Gierymskiego, Włodzimierza Tetmajera, Jerzego Nowosielskiego.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia BG
Copies are only available in the library: sygn. GR 7484 (1 egz.)
Book
In basket
Samowystarczalni w domu i ogrodzie : niezależnie i bliżej natury / Joanna Włodarska. - Bielsko-Biała : Wydawnictwo Pascal, 2020. - 302, [2] strony : ilustracje, fotografie ; 21 cm.
Bibliografia na stronie 301. Indeks.
Wydarzenia ostatnich miesięcy budzą myśl, że trzeba dążyć do samowystarczalności. Choć na pierwszy rzut oka wydaje się ona abstrakcją możliwą do osiągnięcia jedynie przez osoby mieszkające na wsi i posiadające wielkie pola, trzeba pamiętać, że również niewielkie mieszkanie w mieście daje nam szerokie możliwości. Nie mając innego wyjścia, na balkonie w Gdańsku uprawiałam swego czasu pomidory, fasolkę, paprykę, groszek cukrowy, cebulę i rzodkiewkę, nie wspominając o różnorodnych ziołach, które opanowały też kuchenny parapet.
Wiele rzeczy jesteśmy w stanie zrobić samodzielnie - wiedza zawarta w tej książce pomoże ci się stać się SAMOWYSTARCZALNYM. Przyjmij wyzwanie i bądź samowystarczalny!
Jak uprawiać pomidory na balkonie? Z czego produkować własne kosmetyki? Które zioła wzmacniają układ odpornościowy? Jak zrobić zakwas do chleba? Jak w naturalny sposób chronić rośliny przed szkodnikami? Co zrobić z odpadkami kuchennymi? Jakie zioła i warzywa wyrosną na parapecie?
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 362204 (1 egz.)
E-book
In basket
Pszenżyto uprawne (X Triticosecale Wittmack) jest syntetycznym mieszańcem międzyrodzajowym, powstałym w wyniku skrzyżowania pszenicy (Triticum) i żyta (Secale). Ze względu na wysokie plonowanie i niewielkie wymagania uprawowe cieszy się ono dużą popularnością, szczególnie w Polsce, która jest największym producentem tego zboża na świecie. Pomimo zainteresowania pszenżytem zboże to nadal jest słabo poznane, a w konsekwencji nie jest w pełni wykorzystywane w przemyśle spożywczym. Celem niniejszej pracy było określenie wpływu cech odmianowych ziarna pszenżyta i zastosowanych procesów technologicznych na właściwości fi zykochemiczne otrzymanych produktów oraz wskazanie na tej podstawie optymalnych możliwości wykorzystania ziarna pszenżyta do produkcji żywności, w tym żywności prozdrowotnej. Materiał doświadczalny stanowiło ziarno dziesięciu współcześnie uprawianych w Polsce odmian pszenżyta, ziarno pszenicy ciastkowej i chlebowej oraz żyta. Analizowano skład chemiczny ziarna, zawartość wybranych substancji o charakterze prozdrowotnym oraz cechy technologiczne mąki pszenżytniej zarówno metodami klasycznymi, jak i nowo opracowanymi testami. Badano także stabilność cech technologicznych ziarna wybranych odmian pszenżyta. Z mąki pszenżytniej wytworzono pieczywo metodą bezpośrednią i pośrednią z wykorzystaniem kultur starterowych LV2 oraz babki biszkoptowe i ciastka kruche, których cechy porównano z tradycyjnymi produktami pszennymi. Z całoziarnowej kaszki pszenżytniej wytworzono ekstrudaty. Analizowano wpływ cech odmianowych oraz zmiennych parametrów ekstruzji na właściwości fi zykochemiczne ekstrudatów pszenżytnich i zawartość w nich substancji prozdrowotnych i antyodżywczych. Określono również wpływ procesu ekstruzji na przebieg trawienia i wskaźnik wykorzystania białka netto ekstrudatów pszenżytnich. Ziarno niektórych odmian pszenżyta obecnie uprawianych w Polsce wykazuje cechy surowców zbożowych odpowiednich do produkcji pieczywa, babek biszkoptowych i kruchych ciastek, a także całoziarnowych produktów ekstrudowanych. Zastosowanie procesu ekstruzji do przetwórstwa pszenżyta pozwala w pełni wykorzystać jego potencjał prozdrowotny, a wartość odżywcza uzyskanych ekstrudatów zależy od warunków ekstruzji.
This item is available online. Expand information to see details.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again

Baza regionalna "Bibliografia Województwa Opolskiego" zawiera opisy bibliograficzne zawartości książek i artykułów z czasopism dotyczących w swej treści Opolszczyzny (jej historii, przyrody, gospodarki, polityki, nauki, oświaty, kultury itd.). Jest tworzona w Wojewódzkiej Bibliotece Publicznej w Opolu. Prowadzona jest na bieżąco od 1988 roku.

Baza jest częścią ogólnopolskiego systemu bibliografii regionalnych, które pełnią funkcję uzupełniającą w odniesieniu do narodowych wykazów publikacji. Rejestruje materiały publikowane w prasie ogólnopolskiej, regionalnej i lokalnej, książki i ich fragmenty, mapy itp. Czynnikiem decydującym o doborze jest wartość materiału informacyjnego.

Roczniki "Bibliografii Województwa Opolskiego" za lata 1980-1990 zostały wydane drukiem i są udostępnione w Opolskiej Bibliotece Cyfrowej.


Czytelnicy mogą posługiwać się następującymi kryteriami wyszukiwawczymi: tytuł atykułu, autor, temat, tytuł czasopisma.

Wyniki wyszukiwania można zawęzić używając faset, znajdujących sie z boku listy.

Wyszukane opisy bibliograficzne można pobrać i zapisać w postaci zestawienia alfabetycznego.