Form of Work
Książki
(30)
Poradniki i przewodniki
(15)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(11)
Audiobooki
(2)
Publikacje promocyjne
(2)
Mapy
(1)
Proza
(1)
Publikacje dla niewidomych
(1)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Publikacje fachowe
(1)
Publikacje informacyjne
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Status
available
(23)
only on-site
(9)
unavailable
(2)
unknown
(2)
Branch
Wypożyczalnia Główna
(25)
Biblioteka Austriacka
(1)
Biblioteka Obcojęzyczna
(1)
Czytelnia BG
(8)
Dział Informacji
(1)
Author
Makłowicz Robert (1963- )
(5)
Drewniak Mirek
(2)
Kieżun Bartek (1976- )
(2)
Makłowicz Agnieszka
(2)
Seghi Aleksandra
(2)
Tomczak Andrzej
(2)
Adamczak Sławomir (1970- )
(1)
Adamczewski Piotr (1942-2016)
(1)
Albiston Isabel
(1)
Atkinson Brett
(1)
Bain Carolyn
(1)
Balfour Amy
(1)
Benson Sara
(1)
Bindloss Joseph
(1)
Blasi Abigail
(1)
Bodzioch Anna
(1)
Brunton John
(1)
Bąk Jolanta
(1)
Chmielewska Joanna (1932-2013). Dzikie białko
(1)
Chojnacka-Gościniak Hanna
(1)
Christiani Kerry
(1)
Cichocka Ewa
(1)
Clark Gregor
(1)
Corey James S. A. Wojna kalibana
(1)
Czarnecka Renata. Ja, królowa : Bona Sforza d'Aragona
(1)
Darnowska Agata
(1)
Derengowska Joanna
(1)
Dimoski Zvonko (1980- )
(1)
Domingo Soriano Carmen (1970- ). Gala-Dali
(1)
Doyle William
(1)
Drecka Kamila. Świat nie jest taki zły
(1)
Dunford Lisa
(1)
Eberle Janine
(1)
Eco Umberto (1932-2016)
(1)
Elon Beth (1932- )
(1)
Fulara Jędrzej
(1)
Fuller Alexandra (1969- ). Dziś wieczorem nie schodzimy na psy : afrykańskie dzieciństwo
(1)
Furczyk Bożena
(1)
Garwood Duncan
(1)
Grzebyk Magda
(1)
Grzywna-Tunk Grażyna
(1)
Hendriksen Ellen. Jak przestać sie bać : dla introwertyków, nieśmiałych i tych, którzy odczuwają lęki społeczne
(1)
Holden Trent
(1)
Isalska Anita
(1)
Jackowicz Jan
(1)
Jewell Lisa (1968- ). Idealna rodzina
(1)
Kalbarczyk Marek
(1)
Kaminski Anna
(1)
Kaźmierak Anna
(1)
Kijowska Elżbieta (1950- )
(1)
Kinder-Kiss Hanna (1958- )
(1)
Koenig Leah (1982- )
(1)
Komorowska-Kwaśniewska Anna
(1)
Konopka Anna (dziennikarka)
(1)
Kostioukovitch Elena (1958- )
(1)
Kotkowska Gabriela
(1)
Kotuła Ewa
(1)
Kołodyńska-Walków Agnieszka
(1)
Kret Jarosław (1964- )
(1)
Kryniewski Wiesław
(1)
Kulbowski Tomasz (1975- )
(1)
Kunicka Halina (1938- )
(1)
Le Draoulec Pascale
(1)
Lewin Ludwik (1944-2022)
(1)
Makłowicz Robert (1963- ). Podróże kulinarne Roberta Makłowicza (pol.)
(1)
Maliszewska-Kozan Bożena
(1)
Maxwell Virginia (1962- )
(1)
Mazurkiewicz Robert (1954- )
(1)
McCarthy Carolyn
(1)
McCrohan Daniel
(1)
Michta-Juntunen Aleksandra
(1)
Milewska Mariola
(1)
Milner Rebecca
(1)
Molenda Jarosław (1965- ). Historia używek : rośliny, które uzależniły człowieka
(1)
Moriyama Naomi. Japonki nie tyją i sie nie starzeją : pyszne sposoby zachowania młodości, dobrej sylwetki i zdrowia
(1)
Noble Karyn
(1)
O'Carroll Etain
(1)
Osiecka Agnieszka (1936-1997)
(1)
Osiecka-Sułek Justyna
(1)
Pahl Piotr
(1)
Parkes Lorna
(1)
Pawlus Marek
(1)
Pawlus Marta
(1)
Potocka-Marsch Renata
(1)
Prats Lluís (1966- ). Hachiko : pies, który czekał
(1)
Presser Brandon
(1)
Prączko Anna
(1)
Ranger Helen
(1)
Raub Kevin
(1)
Rempoła Karolina
(1)
Richmond Simon
(1)
Rybarczyk Marek. Elżbieta, Filip, Diana i Meghan : zmierzch świata Windsorów
(1)
Sainsbury Brendan
(1)
Schilthuizen Menno (1965- ). Ewolucja w miejskiej dżungli
(1)
Semka Piotr (1965- )
(1)
Stasiak Andrzej
(1)
Stephens Helen (1972- ). Jak schować lwa
(1)
Stephens Helen (1972- ). Jak schować lwa przed babcią
(1)
Stephens Helen (1972- ). Jak schować lwa w szkole
(1)
Stephens Helen (1972- ). Jak schować lwa w święta
(1)
Year
2020 - 2022
(9)
2010 - 2019
(17)
2000 - 2009
(6)
1990 - 1999
(1)
Time Period of Creation
2001-
(25)
1901-2000
(1)
1945-1989
(1)
Country
Poland
(32)
United States
(1)
Language
Polish
(28)
English
(1)
German
(1)
Audience Group
6-8 lat
(2)
Dzieci
(2)
9-13 lat
(1)
Chorzy
(1)
Niewidomi
(1)
Osoby z niepełnosprawnością
(1)
Szkoły policealne
(1)
Szkoły wyższe
(1)
Demographic Group
Literatura polska
(4)
Literatura amerykańska
(1)
Literatura angielska
(1)
Literatura hiszpańska
(1)
Subject
Turystyka kulinarna
(16)
Kuchnia regionalna
(9)
Kultura stołu
(8)
Podróże
(7)
Obyczaje i zwyczaje
(6)
Kuchnia włoska
(5)
Agroturystyka
(2)
Gastronomia
(2)
Kuchnia Europy Środkowo-Wschodniej
(2)
Kuchnia chorwacka
(2)
Makłowicz, Robert
(2)
Miasta
(2)
Osobliwości
(2)
Rodzina
(2)
Adaptacja (biologia)
(1)
Atrakcje turystyczne
(1)
Bona
(1)
Cichocka, Ewa
(1)
Dalí, Gala
(1)
Dalí, Salvador
(1)
Diana
(1)
Dziadkowie i wnuki
(1)
Dzieciństwo
(1)
Ekologiczny styl życia
(1)
Eksperymenty medyczne na ludziach
(1)
Elon, Beth
(1)
Elżbieta
(1)
Etnografia
(1)
Ewolucja
(1)
Filip
(1)
Finowie
(1)
Fobia społeczna
(1)
Folklor
(1)
Gospodarstwo domowe
(1)
Gotowanie
(1)
Gościnność
(1)
Hachikō
(1)
Introwertycy
(1)
James Holden
(1)
Jamniki
(1)
Kata jadalna
(1)
Klonowanie
(1)
Kobieta
(1)
Kokaina
(1)
Kolonizacja kosmosu
(1)
Konopie
(1)
Kołodyńska-Walków, Agnieszka
(1)
Krasnodrzew pospolity
(1)
Kret, Jarosław
(1)
Książęta i księżne
(1)
Kucharstwo
(1)
Kuchnia amerykańska
(1)
Kuchnia austriacka
(1)
Kuchnia estońska
(1)
Kuchnia francuska
(1)
Kuchnia hiszpańska
(1)
Kuchnia japońska
(1)
Kuchnia litewska
(1)
Kuchnia polska
(1)
Kuchnia rumuńska
(1)
Kuchnia wietnamska
(1)
Kuchnia węgierska
(1)
Kuchnia łotewska
(1)
Kuchnia śródziemnomorska
(1)
Lew
(1)
Loty kosmiczne
(1)
Ludzie a zwierzęta
(1)
Lęk
(1)
Mak (roślina)
(1)
Malarze hiszpańscy
(1)
Małżeństwo
(1)
Meghan
(1)
Meskalina
(1)
Michta-Juntunen, Aleksandra
(1)
Miód
(1)
Mleko
(1)
Monarchia
(1)
Muzyka rozrywkowa
(1)
Narkotyki
(1)
Nierówności społeczne
(1)
Niewidomi
(1)
Odżywianie
(1)
Opium
(1)
Osiecka, Agnieszka
(1)
Osoby zaginione
(1)
Pamięć rodzinna
(1)
Perfekcjonizm (psychologia)
(1)
Pewność siebie
(1)
Piosenkarze polscy
(1)
Poeci polscy
(1)
Produkt regionalny
(1)
Produkty mleczne
(1)
Profesorowie
(1)
Prowincja
(1)
Przyjaźń
(1)
Psy
(1)
Rasizm
(1)
Relacje międzyludzkie
(1)
Rośliny
(1)
Rytuały i ceremonie
(1)
Subject: time
2001-
(6)
1401-1500
(1)
1501-1600
(1)
1901-1914
(1)
1901-2000
(1)
1914-1918
(1)
1918-1939
(1)
1945-1989
(1)
Subject: place
Polska
(3)
Włochy
(3)
Afryka
(2)
Dalmacja (kraina historyczna)
(2)
Europa Środkowo-Wschodnia
(2)
Hiszpania
(2)
Mrągowo (woj. warmińsko-mazurskie ; okolice)
(2)
Toskania (Włochy)
(2)
Województwo opolskie (1999- )
(2)
Węgry
(2)
Austria
(1)
Bułgaria
(1)
Chorwacja
(1)
Egipt
(1)
Europa
(1)
Finlandia
(1)
Francja
(1)
Grecja
(1)
Indie
(1)
Japonia
(1)
Kluczbork (woj. opolskie ; okolice)
(1)
Maroko
(1)
Moskwa (Rosja)
(1)
Mołdawia
(1)
Olesno (woj. opolskie ; okolice)
(1)
Opole (woj. opolskie)
(1)
Paryż (Francja ; okolice)
(1)
Paryż (Francja)
(1)
Portugalia
(1)
Rumunia
(1)
Stany Zjednoczone (USA)
(1)
Stany Zjednoczone (część południowa)
(1)
Sycylia (Włochy ; wyspa)
(1)
Tokio (Japonia ; okolice)
(1)
Tunezja
(1)
Watykan
(1)
Wielka Brytania
(1)
Wietnam
(1)
Województwo mazowieckie (1999- )
(1)
Świat
(1)
Genre/Form
Przepisy kulinarne
(25)
Publikacja bogato ilustrowana
(11)
Przewodnik turystyczny
(9)
Relacja z podróży
(5)
Informator
(3)
Książka kucharska
(3)
Reportaż
(3)
Antologia
(2)
Literatura podróżnicza polska
(2)
Opracowanie
(2)
Publicystyka
(2)
Wywiad dziennikarski
(2)
Audiobooki
(1)
Autograf
(1)
Dokumenty dźwiękowe
(1)
Dzienniki
(1)
Esej
(1)
Kryminał
(1)
Literatura podróżnicza
(1)
Mapa turystyczna
(1)
Mapy
(1)
Opowiadania i nowele
(1)
Podręcznik
(1)
Poradnik
(1)
Powieść
(1)
Powieść biograficzna
(1)
Przewodnik tematyczny
(1)
Science fiction
(1)
Sensacja
(1)
Thriller
(1)
Domain
Podróże i turystyka
(26)
Kulinaria
(24)
Etnologia i antropologia kulturowa
(5)
Historia
(3)
Socjologia i społeczeństwo
(2)
Styl życia, moda i uroda
(2)
Biologia
(1)
Geografia i nauki o Ziemi
(1)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(1)
Kultura i sztuka
(1)
Literaturoznawstwo
(1)
Media i komunikacja społeczna
(1)
Medycyna i zdrowie
(1)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(1)
Psychologia
(1)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(1)
Rozwój osobisty
(1)
33 results Filter
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Austriacka
There are copies available to loan: sygn. 641 (1 egz.)
Book
In basket
Ugryźć świat / [teksty o kuchni kontynentów Gabriela Kotkowska ; wybór zdjęć Łukasz Załuski]. - Warszawa : G+J RBA : National Geographic Society, copyright 2008. - 621, [2] strony : ilustracje, fotografie, portrety ; 25 cm.
Podróżować można na wiele sposobów - zwiedzając egzotyczne kraje lub podziwiając piękno własnej ojczyzny, latając samolotem albo jeżdżąc rowerem, błądząc palcem po mapie i snując marzenia... My proponujemy Państwu niezwykłą podróż kulinarną... Aż 105 osób opowie o swoich "jedzeniowych" fascynacjach i odkrywaniu smaków.
Dzięki tej kulinarnej podróży dowiemy się: Co Marcin Prokop sądzi o szaszłyku z psa; Dlaczego Hanna Bakuła spędzała wigilię z Apaczami; Co Olga Bończyk kocha w kuchni toskańskiej; Gdzie świnka morska jest przysmakiem; Co Kevin Aiston jada na śniadanie; Do czego w Kalabrii służy porrón; Co było w dzieciństwie przysmakiem Omeny Mensah; Jakie warzywo zmogło Litwinów na Węgrzech; Co Jacek Hugo-Bader wie o mongolskich frykasach; Jak Szewach Weiss serwuje gęsie pipki; Czy Andrzej Morozowski lubi smażone świerszcze; Po co Magdzie Gessler 340 kawałków sękacza; Ile papryki może zjeść Andrzej Smolik; Jakie odeskie przysmaki poleca Żora Korolyov. A wszystko to pośród smakowitych zdjęć i fantastycznych przepisów... Po prostu pyszna lektura!
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 304317 (1 egz.)
Book
In basket
Podstawy gastronomii : od żywności do turystyki kulinarnej / Mariola Milewska, Anna Prączko, Andrzej Stasiak. - Wydanie 2. zmienione. - Warszawa : Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, copyright 2017. - 404 strony : ilustracje, fotografie, wykresy ; 24 cm.
Bibliografia, netografia na stronach 390-404.
Dla studentów kierunków turystycznych, hotelarskich, technicznych i rolniczych oraz uczniów szkół policealnych o profilu gastronomicznym, turystycznym i hotelarskim.
Usługi gastronomiczne są ważną częścią sektora usług. Autorzy przedstawili m.in. krótką historię gastronomii, istotę gastronomii i usługi gastronomicznej, pojęcia stosowane w gastronomii, podstawowe wyposażenie placówki gastronomicznej, produkt gastronomiczny i jego atrakcyjność turystyczną, rolę promocji informacji w gastronomii oraz trendy w rozwoju współczesnej gastronomii.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Dział Informacji
Copies are only available in the library: sygn. B 64-37 (1 egz.)
Book
In basket
Smak na koniuszkach palców / Marek Kalbarczyk, Piotr Adamczewski. - Wydanie 2. rozszerzone. - Warszawa : Fundacja Szansa dla Niewidomych, 2013. - 303, [1] strona : ilustracje, fotografie kolorowe ; 23 cm.
Indeks.
Sobota, czas przyjacielskich spotkań; kilka osób ma przyjść na miłą kolację. Kiedy rodzina zabiera się do głównych kuchennych przygotowań, wyłączają prąd i robi się ciemno. Jak przygotować zaplanowane potrawy: sałatki i inne przekąski, zupę, pieczyste, drób i ryby? Można zapalić świeczkę, latarkę w komórce, ale czy to wystarczy? Niewidomy gospodarz okazuje się bardzo pomocny - nie musi patrzeć, a mimo to wie gdzie co leży i jak sobie poradzić - gdzie nożyk do obierania ziemniaków, sosjerka, solniczka, łyżki i widelce… Jak obrać jabłko, a jak oddzielić białko jajka od żółtka?
„Smak na koniuszkach palców” to także przewodnik po okolicach Warszawy, ciekawie opisujący tutejsze zabytki, krajobrazy, historię i kulturę Mazowsza. To również informator restauracyjny, poradnik kulinarny i książka kucharska. Publikacja pokazuje, że niewidomi mogą radzić sobie w kuchni prawie tak dobrze jak widzący. Zawiera 53 interesujące przepisy i procedury, jak bezwzrokowo wykonać przeróżne kuchenne czynności.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 358785 (1 egz.)
Book
In basket
(Lonely Planet Food)
Spróbuj najsmaczniejszych lokalnych dań – od teksaskiego grilla po słodkości prosto z paryskich cukierni. W przewodniku znajdziesz inspiracje na spędzenie 52 weekendów w kulinarnym niebie. Krok po kroku, korzystając z naszego doświadczenia, zwiedzisz restauracje, kawiarnie i targowiska, a mapy i praktyczne wskazówki podpowiedzą ci, jak się tam dostać i gdzie się zatrzymać. Odkrywaj nowe potrawy, odwiedzaj lokalnych producentów, kupuj regionalne produkty, podróżuj z "Kulinarnymi szlakami".
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 352010 (1 egz.)
Book
In basket
Poznaj Włochy od najsmaczniejszej strony! Udaj się w kulinarną podróż po Toskanii, a szlak podróży niech wyznaczają Ci kubki smakowe. Odkryj najlepsze włoskie restauracje w pachnącej bazylią i winem Toskanii. Oprócz kulinarnej podróży na deser zaserwujemy Ci ponad 100 przepisów, dzięki którym będziesz mogła urządzić toskańską fiestę w swojej własnej kuchni. Wyrusz z Beth Elon w kulinarną przygodę przeplataną licznymi opowieściami, anegdotami oraz przepisami z jednego z czarujących i najpiękniejszych zakątków na Ziemi!
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 323923 (1 egz.)
Book
In basket
Na dole okładki: with new recipies from the author's travels.
n engaging and quirky travelogue, cultural and personal excursion, and adventure-cookbook that brings back from the highways and back roads a homemade slice of America...
Crossing class and color lines, and spanning the nation (Montana has its huckleberry, Pennsylvania its shoofly, and Mississippi its sweet potato), pie—real, homemade pie—has meaning for all of us. But in today's treadmill, take-out world—our fast-food nation—does pie still have a place?
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Obcojęzyczna
There are copies available to loan: sygn. O 31203 (1 egz.)
Book
In basket
Bibliografia na stronach 611-638.
Fantastyczna podróż do oblanej słońcem Italii, kraju, w którym kuchnię podniesiono do rangi sztuki. Kraju, który nam, zwykłym zjadaczom chleba, nieodparcie kojarzy się ze spagetti i pizzą. Autorka, rozkochana we Włoszech Rosjanka, mieszkająca tam od dwudziestu lat, ze znawstwem i lekkością prowadzi nas przez dziewiętnaście głównych regionów kraju, od Friuli i Górnej Adygi na północy, po Kalabrię i Sycylię na południu, przybliżając właściwe dla każdego obszaru potrawy, ale też kulturę i obyczaje. Opatrzona wstępem Umberta Eco książka jest barwną mozaiką, które pozwala przeniknąć ducha Italii.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 309367 (1 egz.)
Book
In basket
Ilustracje na wyklejkach.
Bibliografia na stronach 303-305.
Propozycja dla tych, którzy pragną zwiedzić Sycylię w sposób nietypowy: szlakiem kulinarnym. Poszukując smaku tej włoskiej wyspy pomiędzy Europą a Afryką, trafimy na barwne i gwarne targi i festy, zwiedzimy tonnary związane z połowem tuńczyków, znajdziemy się na planie filmowym i w pałacu przy książęcym stole. Poznamy proces produkcji oliwy, uprawę winorośli i sekrety popularnej kuchni ulicznej. Dowiemy się, co lubili jadać mafijni bossowie i komisarz Montalbano, a dzięki przepisom zamieszczonym przez autorkę będziemy mogli przyrządzić je sami. Książkę uzupełniają autorskie fotografie i receptury na przystawki i dania główne z warzyw, ryb i owoców morza, nie brakuje też deserów. Jest to propozycja dla tych, którzy lubią kulinarne wędrówki i ciekawostki oraz chcą z prostych składników szybko przygotować dania pachnące morzem i wakacjami.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 367203 (1 egz.)
Book
In basket
...się gotuje / Semka. - Wydanie I. - Poznań : Zysk i S-ka Wydawnictwo, copyright 2016. - 511, [1] strona : ilustracje kolorowe ; 21 cm.
Pamięć smaków. O jedzeniu, życiu i podróżach.
Piotr Semka, znany publicysta i dziennikarz, tym razem w nowej roli uczestnika książkowej wyprawy dookoła globu śladem aromatów, smaków i tradycji kulinarnych. Przygotujcie się na pełną wdzięku opowieść o marokańskich tażinach, amerykańskiej miłości do rumu, wspaniałej meksykańskiej fajicie i daniach przyrządzanych przez alzackie praczki. A wszystko to okraszone przepisami i bezcennymi wskazówkami Autora, jakich pułapek unikać podczas przygotowywania potraw. To nie jest tylko książka kucharska, to poemat o radości życia. Z szeroko otwartymi oczami na różnorodność i piękno świata.
"Autor wozi czytelnika po świecie i te podróże nie ograniczają się do egzotyki. Są tu i łódzkie tradycje, i wielkopolskie zapożyczenia oraz - wszechobecny - Gdańsk, rodzinna kwintesencja Rzeczypospolitej Obojga Narodów. Książka Semki pełna fantazji, ale bez szpanu, to poradnik, przewodnik i zbiór przepisów. I przy tym bardzo solidne dziennikarstwo, jakie trudno znaleźć na stronach polityki." (Ludwik Lewin)
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 366558 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia BG
Copies are only available in the library: sygn. C 914-131 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia BG
Copies are only available in the library: sygn. K 1686 (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. s. 331-333.
Toskanię poznajemy na wiele sposobów: odwiedzamy duże miasta na głównych szlakach turystycznych, zaglądamy do muzeów i galerii. Czasem objeżdżamy małe wioski i przyglądamy się życiu ich mieszkańców. Nadeszła pora na odkrycie regionu od innej strony. Ukryte w gąszczach, z dala od codziennego zgiełku, osady, wioski. Odszukiwanie ich dostarczy niesamowitych wrażeń, wzruszy i zainteresuje historią. Miasta widma na nas czekają...
"To niezwykły przewodnik, napisany przez niezwykłą osobę, dla tych wszystkich, którzy - tak jak autorka - nie lubię chodzić utartymi ścieżkami. Idźcie za nią, a przeżyjecie magiczne chwile i poczujecie się jak prawdziwi odkrywcy. Wiem co mówię... byłam z Olą w jednym z opisanych tu miejsc." (Dorota Stalińska)
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 339263 (1 egz.)
Book
In basket
Do książki dołączona mapa pt.: "Miodowo-mleczne smaki : szlak kulinarny ziemi kluczborskiej i oleskiej".
Tekst równoległy w języku polskim i niemieckim.
"[...] Kuchnia na Śląsku Opolskim z racji tego, że przesiąknięta jest wpływami wielu kultur, obfituje w różnorodne produkty i potrawy. Wśród nich odnajdujemy śląskie, czeskie i kresowe, ale też typowo staropolskie. Takie smaki odnajdziemy na Ziemi Kluczborskiej i Oleskiej. [...] Powiat kluczborski ma ogromne tradycje pszczelarskie [...]. Z mleka i jego produktów słynie powiat oleski. [Niniejsza publikacja] to podróż po kulinarnym szlaku Ziemi Kluczborsko-Oleskiej. W restauracjach, karczmach, kawiarniach i gospodarstwach agroturystycznych można znaleźć potrawy, których głównymi składnikami są produkty charakterystyczne dla tego regionu - miód i mleko." (ze Wstępu)
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 22563 ŚM+mapa (1 egz.)
Czytelnia BG
Copies are only available in the library: sygn. 22186 Ś+mapa (1 egz.)
Book
In basket
Smak Węgier / Robert Makłowicz. - Kraków : Społeczny Instytut Wydawniczy Znak, 2006. - 149, [3] strony : ilustracje ; 23 cm.
(Podróże kulinarne Roberta Makłowicza / Robert Makłowicz)
Indeks.
Telewizyjne podróże Roberta Makłowicza w książkowej wersji. Tym razem wyruszamy na Węgry, gdzie nauczymy się robić nie tylko potrawy takie jak leczo, ale poznamy też sekrety wytwarzania tokaju. Niezwykłe miejsca, wciągające opowieści, praktyczne rady i przede wszystkim przepisy składają się na ten dowcipny i pełen radości życia przewodnik po najsmaczniejszych zakątkach Węgier.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia BG
Copies are only available in the library: sygn. C 64-97 (1 egz.)
Book
In basket
Bibliografia na stronie 197.
Autor, od lat związany uczuciowo z Dalmacją, poznał doskonale zarówno tamtejszą kuchnię domową, jak i restauracyjną, a spędzając każdego roku kilka miesięcy nad Adriatykiem, własnoręcznie i po wielekroć ugotował niemal każdy dalmatyński kulinarny klasyk. Czytelnicy wraz z książką dostają nie tylko przepisy, lecz również informacje na temat ich pochodzenia, możliwości modyfikacji, praktycznego zastosowania w polskich warunkach, słowniczek kulinarny polsko-chorwacko-dalmatyński oraz bibliografię tematu w języku chorwackim.
Książkę można zabrać ze sobą na wakacje, traktując jako rodzaj przewodnika lub wedle niej gotować po powrocie do domu, przywołując letnie wspomnienia.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
All copies are currently on loan: sygn. 367513 (1 egz.)
Book
In basket
To jest Italia! / Aleksandra Seghi. - Wydanie 1. - Łódź : Księży Młyn Dom Wydawniczy, 2021. - 216 stron, [64] strony tablic : fotografie, portrety ; 21 cm.
Netografia na stronie 216.
Miasteczka pełne barw, skąpane w promieniach słońca. Starożytne zabytki, kilkusetletnie kamienice, ukwiecone balkony i okna. Znamy ten idylliczny obrazek. Kusi każdego, kto choć raz odwiedził Włochy, i zachęca, by zawitać tam ponownie.
Dajmy się uwieść opowieściom Polki, Aleksandry Seghi, która od ponad 20 lat mieszka we Włoszech. Poznajmy ich historię, tradycje, codzinne życie. Zacznijmy od kawy w przytulnym barze, potem wyruszmy w podróż po włoskich miastach i miasteczkach, teatrach i scenach, kościołach i ogrodach. W tej podróży towarzyszyć nam będą znani Polacy, którzy bardzo lubią Italię i chętnie w niej bywają nie tylko ze względów zawodowych, ale i prywatnie. Dali się namówić Autorce na rozmowy o Włoszech, o tym, co ich urzeka, facynuje, jak się tam czują. Zmęczeni podróżą? Czas na sjestę i celebrowanie posiłków w rodzinnym gronie. Skosztujmy włoskich przysmaków. Nie zabraknie makaronów, owoców morza, warzyw, ziół i oliwy, a na deser koniecznie lody. Zasmakowało? Przepisy kulinarne są już gotowe. Teraz wystarczy tylko poeksperymentować we własnej kuchni. Zapraszamy do lektury przy kawie lub włoskim chianti. Co kto lubi.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 370160 (1 egz.)
Book
In basket
Hiszpania do zjedzenia / [tekst i zdjęcia] Bartek Kieżun. - Warszawa : Buchmann, 2021. - 300, [4] strony : fotografie ; 28 cm.
Ilustracje na wyklejkach.
Po Włoszech, Portugalii i Stambule nasz naczelny smakosz rusza w podróż po Hiszpanii. Będzie jak zawsze – pięknie, interesująco i smacznie. Wśród anegdot o kraju basków znajdziemy współczesne i tradycyjne przepisy z regionu, który bardzo chętnie odwiedzają Polacy. Książka, poza tym że jest świetnie przygotowana, ma jeszcze jedną zaletę. Pozwala nam wyruszyć w podróż, nie ruszając się z kuchni, a nawet kanapy, bo z Kieżunem nie trzeba gotować. Można go po prostu smakować. Strona po stronie.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 370117 (1 egz.)
Book
In basket
Numeracja stron w kierunkach przeciwnych.
Współwydane w kierunku przeciwnym z: Produkty tradycyjne województwa opolskiego.
Jestem przekonany, że ta publikacja przybliży Państwu nasz tradycyjny opolski stół. Zachęci kolejne osoby, stowarzyszenia czy producentów do ubiegania się o wpis produktów na ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych. W publikacji znajdziecie Państwo opis charakterystycznych dla naszego regionu produktów, wytwarzanych metodami tradycyjnymi, gdzie często wkład pracy człowieka nie jest możliwy do zastąpienia przez najnowsze technologie. Publikacja zawiera również przepisy na potrawy, które pamięta się z rodzinnego domu. Serdecznie zachęcam do odtworzenia ich we własnej kuchni, przekazania tradycji najmłodszym członkom rodziny i częstowania opolskimi smakołykami gości z innych regionów Polski. Europy i świata. Niech kulinarnej podróży po naszym regionie towarzyszy hasło: Opolskie ze smakiem! (Andrzej Buła, Marszałek Województwa Opolskiego)
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia BG
Copies are only available in the library: sygn. 23494 Ś (1 egz.)
Book
In basket
Książka z autografem Autora.
Bibliografia na stronie 263.
Dalmacja, od lat najliczniej odwiedzana przez polskich turystów nadmorska chorwacka kraina, dla wielu jest wręcz synonimem udanych wakacji. Tym bardziej trudno zrozumieć, dlaczego dotychczas nie ukazała się na naszym rynku wydawniczym książka w sposób kompetentny traktująca dalmatyńską kuchnię, która przecież - obok słońca i lazuru morza - jest jednym z ważniejszych magnesów, ściągających każdego roku w tamte strony miliony przybyszów z całego świata. Tę lukę szczęśliwie wypełnia Robert Makłowicz pozycją "Dalmacja. Książka kucharska". Autor, od lat związany uczuciowo z Dalmacją, w dodatku z wzajemnością, jak się wydaje, poznał doskonale zarówno tamtejszą kuchnię domową, jak i restauracyjną, a spędzając każdego roku kilka miesięcy nad Adriatykiem, własnoręcznie i po wielekroć ugotował niemal każdy dalmatyński kulinarny klasyk. Czytelnicy wraz z książką dostają nie tylko przepisy, lecz również informacje na temat ich pochodzenia, możliwości modyfikacji, praktycznego zastosowania w polskich warunkach, słowniczek kulinarny polsko-chorwacko-dalmatyński oraz bibliografię tematu w języku chorwackim. Rzecz można zabrać ze sobą na wakacje, traktując jako rodzaj przewodnika lub wedle niej gotować po powrocie do domu, przywołując letnie wspomnienia. Całość wzbogacają specjalnie do książki wykonane zdjęcia, których autorami są Andrzej Tomczak, operator filmowy i współautor programów telewizyjnych "Podróże kulinarne Roberta Makłowicza" i "Makłowicz w podróży" oraz Agnieszka Makłowicz, kierownik produkcji tychże oraz producent drugiego z wymienionych, prywatnie żona Roberta.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 338790 (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again

Baza regionalna "Bibliografia Województwa Opolskiego" zawiera opisy bibliograficzne zawartości książek i artykułów z czasopism dotyczących w swej treści Opolszczyzny (jej historii, przyrody, gospodarki, polityki, nauki, oświaty, kultury itd.). Jest tworzona w Wojewódzkiej Bibliotece Publicznej w Opolu. Prowadzona jest na bieżąco od 1988 roku.

Baza jest częścią ogólnopolskiego systemu bibliografii regionalnych, które pełnią funkcję uzupełniającą w odniesieniu do narodowych wykazów publikacji. Rejestruje materiały publikowane w prasie ogólnopolskiej, regionalnej i lokalnej, książki i ich fragmenty, mapy itp. Czynnikiem decydującym o doborze jest wartość materiału informacyjnego.

Roczniki "Bibliografii Województwa Opolskiego" za lata 1980-1990 zostały wydane drukiem i są udostępnione w Opolskiej Bibliotece Cyfrowej.


Czytelnicy mogą posługiwać się następującymi kryteriami wyszukiwawczymi: tytuł atykułu, autor, temat, tytuł czasopisma.

Wyniki wyszukiwania można zawęzić używając faset, znajdujących sie z boku listy.

Wyszukane opisy bibliograficzne można pobrać i zapisać w postaci zestawienia alfabetycznego.