Form of Work
Książki
(45)
Poradniki i przewodniki
(18)
Publikacje popularnonaukowe
(18)
Publikacje naukowe
(10)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(6)
Audiobooki
(4)
Proza
(3)
E-booki
(2)
IBUK Libra
(2)
Publikacje dla niewidomych
(2)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Publikacje fachowe
(1)
Status
available
(35)
unavailable
(8)
unknown
(6)
Branch
Wypożyczalnia Główna
(49)
Author
Tomaszewska-Bolałek Magdalena
(4)
Bator Julita
(3)
Bator Jakub
(2)
Bereta-Jankowska Anna
(2)
Kinder-Kiss Hanna (1958- )
(2)
Płonka-Syroka Bożena
(2)
Syroka Andrzej
(2)
Wilson Sarah (1974- )
(2)
zbiorowa Praca
(2)
Żmuda Olga
(2)
Białas Olga
(1)
Blackstock Terri (1957- ). Dopóki biegnę
(1)
Blackstock Terri (1957- ). Dopóki żyję
(1)
Blackstock Terri (1957- ). Zanim mnie znajdą
(1)
Bonan Kathy
(1)
Boniecka Monika
(1)
Booth Michael
(1)
Bravo Paweł (1967- )
(1)
Bukowczan-Rzeszut Agnieszka
(1)
Błażejewska-Stuhr Katarzyna (1985- )
(1)
Camilleri Andrea (1925-2019). Ślad na piasku
(1)
Celer-Szczepaniak Julia
(1)
Chojnowska Ilona (1982- )
(1)
Choroszyńska Beata
(1)
Choroszyński Mikołaj
(1)
Cieluch Monika Joanna. Czekoladowe zacisze
(1)
Czepczor-Bernat Kamila
(1)
Darnowska Agata
(1)
Derda Joanna
(1)
Derengowska Joanna
(1)
Derenogowska Joanna
(1)
Downham Jenny. Ty przeciwko mnie
(1)
Eysturland Kinga
(1)
Faurholt Jensen Iga
(1)
Fife Bruce (1952- ). Dieta ketogeniczna : jak odzyskać zdrowie dzięki tłuszczą
(1)
Giurow Diana (1984- )
(1)
Graham Winston (1910-2003). Czarny księżyc : powieść o Kornwalii w latach 1794-1795
(1)
Graham Winston (1910-2003). Cztery łabędzie : powieść o Kornwalii w latach 1795-1797
(1)
Gryszel Piotr
(1)
Grzegorek Maciej
(1)
Hajduk Kasia. Dalej są tylko lwy : afykańskie przygody Kasi
(1)
Halbersztat Anna (1980- )
(1)
Hartwińska Aldona
(1)
Huszcza Romuald (1950- )
(1)
Hyman Mark (1959- )
(1)
Ivkovic Marija
(1)
Jamkowski Marcin (1970- )
(1)
Jastrząbek Agnieszka
(1)
Jenkins Jerry B. (1949- ). Anioł czeluści
(1)
Kinzer Stephen (1951- ). Doktor Śmierć : Sidney Gottlieb i najmroczniejsze eksperymenty CIA
(1)
Kié Laure
(1)
Koczanowicz Dorota
(1)
Kolbusz Wiesław (1959- )
(1)
Kolińska Xenia
(1)
Kowalski Hubert. Uratowane z potopu
(1)
Kozioł Andrzej
(1)
Krupa-Ławrynowicz Aleksandra
(1)
Kulick Don (1960- ). Śmierć w lesie deszczowym : ostatnie spotkanie z językiem i kulturą
(1)
Kur Małgorzata
(1)
Kwapińska Małgorzata
(1)
LaHaye Tim F. (1926-2016)
(1)
Leonczuk Piotr
(1)
Lewandowska Anna
(1)
Lewandowska Liliana (1982- )
(1)
Makaruk Katarzyna
(1)
Matela Leszek (1955- )
(1)
Mayhew Anna Jean
(1)
Mendyk Emil
(1)
Mercola Joseph
(1)
Michta-Juntunen Aleksandra
(1)
Montgomery Sy (1958- ). Dobra świnka, dobra : niezwykłe życie Christophera Hogwooda
(1)
Moreau Christiana. Czerwony kaszmir
(1)
Mrozowska Monika (1980- )
(1)
Naumiuk Tadeusz. Tragiczna historia podlaskich Unitów
(1)
Nowakowska Magdalena (nauki historyczne)
(1)
Nowik Krzysztof
(1)
Orszulak-Dudkowska Katarzyna
(1)
Owsiak Anna
(1)
Oziewicz Tina (1971- ). Dzicy lokatorzy
(1)
Pawłowska Marta (coach)
(1)
Puchalska Katarzyna
(1)
Rabsztyn Magdalena
(1)
Redondo Dolores (1969- ). Kształt serca
(1)
Rogulska Anna
(1)
Rudnik Justyna
(1)
Różycka Jagoda
(1)
Schlossberg Tatiana (1990- )
(1)
Schneidmüller Bernd (1954- )
(1)
Schubert Ernst (1941-2006)
(1)
Semka Piotr (1965- )
(1)
Smolińska Teresa
(1)
Sobczak Tomasz (1973- )
(1)
Stawska-Ostaszewska Adrianna Ewa (1967- )
(1)
Steel Carolyn
(1)
Szczepańska Magdalena (skandynawistka)
(1)
Szling Agnieszka
(1)
Utta Mirosław
(1)
Utta Mirosław (1940- )
(1)
Vargas Llosa Mario (1936- ). Śmierć kozła
(1)
Vogel Leanne (1986- )
(1)
Year
2020 - 2022
(23)
2010 - 2019
(27)
2000 - 2009
(1)
Time Period of Creation
2001-
(48)
1901-2000
(1)
Country
Poland
(51)
Language
Polish
(50)
Audience Group
6-8 lat
(3)
Dzieci
(3)
9-13 lat
(2)
Chorzy
(2)
Niewidomi
(2)
Osoby z niepełnosprawnością
(2)
14-17 lat
(1)
Dietetycy i żywieniowcy
(1)
Lekarze
(1)
Młodzież
(1)
Psycholodzy
(1)
Szkoły wyższe
(1)
Demographic Group
Literatura polska
(5)
Literatura angielska
(4)
Literatura amerykańska
(2)
Literatura belgijska
(1)
Literatura hiszpańska
(1)
Literatura peruwiańska
(1)
Literatura włoska
(1)
Subject
Zwyczaje żywieniowe
(49)
Zdrowe odżywianie
(16)
Kultura stołu
(13)
Dietetyka
(9)
Jedzenie (czynność)
(7)
Żywność
(7)
Odżywianie
(6)
Obyczaje i zwyczaje
(5)
Zdrowy styl życia
(5)
Życie codzienne
(5)
Cukier
(4)
Konsumpcja (ekonomia)
(4)
Kuchnia regionalna
(4)
Wpływ na zdrowie
(4)
Gastronomia
(3)
Kucharstwo
(3)
Kuchnia japońska
(3)
Kuchnia skandynawska
(3)
Odchudzanie
(3)
Uzależnienie (nałóg)
(3)
Dieta
(2)
Dieta bezcukrowa
(2)
Dieta niskowęglowodanowa
(2)
Dieta wysokotłuszczowa
(2)
Dyktatura (ustrój)
(2)
Kobieta
(2)
Kultura
(2)
Leczenie dietą
(2)
Miłość
(2)
Nawyki
(2)
Osobliwości
(2)
Przywódcy i głowy państw
(2)
Rytuały i ceremonie
(2)
Samoakceptacja
(2)
Styl życia
(2)
Zdrowie fizyczne
(2)
Zmiana społeczna
(2)
Amaia Salazar
(1)
Antychryst
(1)
Archeolodzy
(1)
Archeologia
(1)
Archeologia podwodna
(1)
Autorytaryzm (politologia)
(1)
Badania archeologiczne
(1)
Bezpieczeństwo żywnościowe
(1)
Bioenergetyka
(1)
CIA
(1)
Chemicy
(1)
Cholewicka, Helena
(1)
Chrześcijanie
(1)
Degradacja środowiska
(1)
Demony
(1)
Depresja psychiczna
(1)
Detal architektoniczny
(1)
Dieta pegańska
(1)
Dietetycy i żywieniowcy
(1)
Dom (antropologia)
(1)
Dwudziestolecie międzywojenne (1918-1939)
(1)
Dyskryminacja
(1)
Dystans do siebie
(1)
Dzieci
(1)
Długowieczność
(1)
Ekologia
(1)
Ekologiczny styl życia
(1)
Eksperymenty medyczne na ludziach
(1)
Emigracja
(1)
Energetyka
(1)
Estetyzacja
(1)
FBI
(1)
Fizjologia żywienia
(1)
Flora bakteryjna jelit
(1)
Gotowanie
(1)
Gottlieb, Sidney
(1)
Grekokatolicy
(1)
Hajduk, Kasia
(1)
Historia nowożytna 1601
(1)
Historia średniowiecza
(1)
Hodowla zwierząt
(1)
Humor
(1)
Jakość życia
(1)
Jakość żywności
(1)
Język taiap
(1)
Katastrofy morskie
(1)
Kawiarnie i cukiernie
(1)
Kolińska, Xenia
(1)
Kombatanci
(1)
Komisarz Montalbano
(1)
Konsumpcja zrównoważona
(1)
Koreańczycy
(1)
Kuchnia (pomieszczenie)
(1)
Kuchnia fińska
(1)
Kuchnia grecka
(1)
Kuchnia koreańska
(1)
Kuchnia szwedzka
(1)
Kuchnia wegetariańska
(1)
Kuchnia śląska
(1)
Kultura dworska
(1)
Kultura popularna
(1)
LSD
(1)
Las deszczowy
(1)
Subject: time
1901-2000
(12)
2001-
(11)
1701-1800
(9)
1801-1900
(9)
1501-1600
(6)
1601-1700
(6)
1301-1400
(5)
1401-1500
(5)
1201-1300
(4)
1001-1100
(3)
1101-1200
(3)
1918-1939
(3)
1945-1989
(3)
301-400
(3)
801-900
(3)
901-1000
(3)
101-200
(2)
1939-1945
(2)
1989-2000
(2)
201-300
(2)
401-500
(2)
501-600
(2)
601-700
(2)
701-800
(2)
1-100
(1)
1-101
(1)
100-1 p.n.e.
(1)
1901-1914
(1)
200-101 p.n.e.
(1)
300-201 p.n.e.
(1)
400-301 p.n.e.
(1)
500-401 p.n.e.
(1)
600-501 p.n.e.
(1)
700-601 p.n.e.
(1)
800-701 p.n.e.
(1)
Subject: place
Europa
(4)
Szwecja
(3)
Finlandia
(2)
Japonia
(2)
Polska
(2)
Skandynawia
(2)
Afryka
(1)
Bliski Wschód
(1)
Chiny
(1)
Dania
(1)
Dominikana
(1)
Egipt
(1)
Gapun (Papua-Nowa Gwinea)
(1)
Hiszpania
(1)
Irak
(1)
Islandia
(1)
Karkonosze (góry)
(1)
Korea (państwo dawne)
(1)
Korea Południowa
(1)
Korea Północna
(1)
Kornwalia (Wielka Brytania ; hrabstwo)
(1)
Mongolia
(1)
Niemcy
(1)
Norwegia
(1)
Nowa Gwinea
(1)
Okinawa (Japonia ; wyspa)
(1)
Podlasie
(1)
Stany Zjednoczone
(1)
Stany Zjednoczone (USA)
(1)
Starożytna Grecja
(1)
Sycylia (Włochy ; wyspa)
(1)
Syria
(1)
Toskania (Włochy)
(1)
Warszawa (woj. mazowieckie)
(1)
Wielka Brytania
(1)
Wisła (rzeka)
(1)
Wrocław (woj. dolnośląskie ; okolice)
(1)
Wyspy Owcze (Dania)
(1)
Świat
(1)
Genre/Form
Poradnik
(16)
Przepisy kulinarne
(16)
Opracowanie
(15)
Publikacja bogato ilustrowana
(11)
Monografia
(5)
Praca zbiorowa
(4)
Książka kucharska
(2)
Powieść
(2)
Powieść biograficzna
(2)
Powieść obyczajowa
(2)
Publicystyka
(2)
Relacja z podróży
(2)
Reportaż
(2)
Fantasy
(1)
Jadłospis
(1)
Kryminał
(1)
Opowiadania i nowele
(1)
Pamiętniki i wspomnienia
(1)
Podręcznik
(1)
Powieść historyczna
(1)
Publikacje dla dzieci
(1)
Romans
(1)
Saga rodzinna
(1)
Science fiction
(1)
Thriller
(1)
Domain
Kulinaria
(22)
Historia
(21)
Medycyna i zdrowie
(19)
Etnologia i antropologia kulturowa
(16)
Psychologia
(6)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(4)
Podróże i turystyka
(3)
Socjologia i społeczeństwo
(3)
Styl życia, moda i uroda
(3)
Archeologia
(2)
Ochrona środowiska
(2)
Rolnictwo i leśnictwo
(2)
Rozwój osobisty
(2)
Chemia
(1)
Filozofia i etyka
(1)
Hobby i czas wolny
(1)
Kultura i sztuka
(1)
Literaturoznawstwo
(1)
Nauka i badania
(1)
Religia i duchowość
(1)
51 results Filter
Audiobook
CD
In basket
Co jedzą ludzie? [Dokument dźwiękowy] / Paulina Wierzba. - [Poznań] : Wydawnictwo Albus ; [Piaseczno] : Storybox.pl, [2021]. - 1 płyta audio (CD) (1 godz. 15 min) : zapis cyfrowy, stereo ; 12 cm.
Czas trwania: 1 godz. 15 min.
Czyta: Ilona Chojnowska.
Nagranie w formacie mp3.
Audiobook skierowany jest do dzieci i w całości poświęcony kulinarnym podróżom. Dowiemy się z niego, co jedzą ludzie, a jedzą… w zasadzie wszystko. Znajdziemy tu opis bardzo nietypowych, najdziwniejszych przysmaków, które oburzają, przerażają, nie mieszczą się po prostu w głowie, których sława, a raczej „niesława” przekroczyła wszystkie granice. Autorka przedstawia różnorodność kultur i zwyczajów nie tylko poprzez opisy wyszukanych dań - prezentuje też krótki poradnik savoir-vivre pozwalający poznać zasady zachowania przy stole w różnych kulturach. Opis każdej potrawy kończy się słowami „smacznego” lub „na zdrowie” w języku kraju, z którego pochodzi opisywana potrawa.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. T 21327 (1 egz.)
Book
In basket
(Engram)
Bibliografia na stronach 143-162.
Treści książki stanowią wynik doświadczeń własnych i praktyki psychodietetycznej w ramach prowadzenia gabinetu psychologicznego oraz współpracy przy projektach naukowych dotyczących zachowań zdrowotnych w tym żywieniowych pacjentów z przewlekłymi chorobami somatycznymi i nadwagą / otyłością. Zawierają zbiór interdyscyplinarnej i kompleksowej wiedzy z dziedziny dietetyki i psychologii, która ma ukierunkować przyszłych specjalistów i specjalistów już pracujących z ww. grupami osób w stronę skutecznej i efektywnej współpracy.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 365819 (1 egz.)
Book
In basket
Tytuł oryginału: The angry chef : bad science and the truth about healthy eating, 2017.
Koniec z dyktatem komosy i kaszy! Dzięki książce "Wściekły kucharz" nie dasz się już nabrać na żadną żywieniową modę i zaczniesz jeść normalnie. "Wściekły kucharz" to popularnonaukowe opracowanie największych mód jedzeniowych napisane w wyjątkowo złośliwy sposób. Autor rozprawia się w nim m.in. z olejem kokosowym, dietą paleo czy superfoodsami. W swoich sądach opiera się na badaniach naukowych i swoim biochemicznym wykształceniu. W książce nie oszczędza nikogo. Szydzi z modnych blogerów, kucharzy celebrytów i nas samych, którzy dajemy sobie naiwnie wmówić, że pijąc zielone koktajle, trafimy do nieba. Nie trafimy. Za to damy zarobić tym, którzy za modami stoją.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 352820 (1 egz.)
Book
In basket
Zamień chemię na jedzenie : nowe przepisy / Julita Bator ; zdjęcia Jakub Bator. - Kraków : Wydawnictwo Znak, 2014. - 269, [3] strony : ilustracje, fotografie ; 21 cm.
Na okładce: Sprawdzone przez mamy.
Bibliografia, netografia na stronach 261-263. Indeks.
Julita Bator zmieniła nawyki żywieniowe Polaków. Pokazała jak jeść bez chemii i nie zbankrutować. Teraz przedstawia książkę pełną prostych i praktycznych przepisów sprawdzonych na własnej rodzinie.
Autorka myślała, że nie ma rady na choroby jej dzieci. Wystarczyła jednak zmiana sposobu żywienia. Teraz sama piecze bułki orkiszowe i przyrządza domowy jogurt bez chemicznych dodatków. Małymi krokami wprowadziła rewolucyjne zmiany i nie martwi się już antybiotykami ani wizytami u lekarzy. Odpowiadając na potrzeby czytelników proponuje praktyczną książkę złożoną z 80 nowych przepisów na dania bez polepszaczy i sztucznych barwników. W książce znajdziesz proste i niedrogie pomysły na: własne pieczywo; drugie śniadanie do pracy i szkoły; nietypowe potrawy na przyjęcia dla dzieci; desery dla łasuchów; dania świąteczne.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 349525 (1 egz.)
Book
In basket
Tytuł oryginału: The meaning of rice and other tales from the belly of japan.
Poznajcie oszałamiające bogactwo japońskiej kuchni - jej smaków, zapachów i rytuałów!
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 347677 (1 egz.)
Book
In basket
(Jakość Życia)
Jeden uwielbia babciną szarlotkę, dla drugiego szczytem kuchennej doskonałości są kotleciki przyrządzane przez żonę, trzeci dałby się pokroić za rosołek od mamy, czwarty nie wyobraża sobie życia bez sałatek, które sam robi… Każdy z nas ma jakieś ulubione potrawy. I nic w tym złego! Problem pojawia się, gdy zaczynamy żyć po to, żeby jeść, albo przeciwnie - gdy zupełnie nie dbamy o jakość posiłków, bo mamy na głowie tysiąc ważniejszych spraw. Jak zatem jeść świadomie? O tym piszą nasi autorzy - specjaliści od dobrego i zdrowego odżywiania. Prosto, jasno i zajmująco pokazują, co możemy zrobić, żeby jedzenie dawało nam radość, sprawiało przyjemność, ale jednocześnie wzmacniało i poprawiało jakość naszego życia. (Z okładki)
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 351452 (1 egz.)
Book
In basket
Bibliografia, netografia na stronach 269-288.
Czy wiesz, że śniadanie wcale nie musi być najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, a picie codziennie szklanki wody z kostką lodu wzmacnia odporność, pomaga spalać tłuszcz i nawadnia organizm? Doktor Joseph Mercola, ekspert od medycyny naturalnej, ujawnia dziewięć prostych kroków do zdrowia. To zbiór cennych wskazówek, dzięki którym bez specjalnego wysiłku i wyrzeczeń będziesz dbać o swoje zdrowie każdego dnia. Z książki dowiesz się: jak przygotować się do snu, aby naprawdę wypocząć; Po czym poznać, ze organizm jest odwodniony i jak najskuteczniej go nawodnić; jakie tłuszcze są najzdrowsze i dlaczego masło też należy do tej grupy; których produktów uznawanych za zdrowe powinieneś unikać; jakie zastępniku cukru są tak naprawdę zdrowe, a które powodują choroby.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 355738 (1 egz.)
Book
In basket
Hormony: jak odzyskać równowagę w 14 dni? / Magdalena Wszelaki ; przekład Anna Owsiak. - Wydanie I. - Kraków : Wydawnictwo Znak, 2020. - 389, [1] strona: fotografie ; 24 cm.
Indeks.
Indywidualne programy, smaczne przepisy, zdrowie bez farmakologii. Przełomowy autorski program odzyskania równowagi hormonalnej.
Cierpisz na PCOS, Hashimoto lub endometriozę? Zmagasz się z kandydozą, menopauzą czy PMS? A może masz problem z utrzymaniem wagi, wahaniami nastroju i zmęczeniem?
W Twoim ciele zachodzą nieustanne zmiany, którym często towarzyszą dolegliwości i złe samopoczucie. Ogromny wpływ na funkcjonowanie organizmu i zachowanie równowagi hormonalnej ma sposób życia i odpowiednie żywienie. Dbanie o zdrowie jelit, wątroby czy trzustki rzeczywiście przekłada się na jakość życia i funkcjonowanie mózgu.
Magdalena Wszelaki po latach pracy z pacjentkami borykającymi się z różnymi schorzeniami, opracowała autorski plan pomagający odzyskać równowagę hormonalną. Na swojej stronie HormoneBalance.com udziela rad tysiącom kobiet. Stawiając na dobrze dobraną dietę oraz zadbanie o przestrzeń wokół siebie, pomaga im osiągnąć zdrowy balans. Nie wierzysz, że to możliwe? W łatwy i przyjemny sposób przekonaj się sama!
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 359453 (1 egz.)
Book
In basket
Na okładce: Bez cukru, bez glutenu, bez problemu. Autorka bestsellera "Zamień chemię na jedzenie" - 200 tysięcy sprzedanych egzemplarzy.
Bibliografia na stronach 195-197. Indeks.
Najbardziej energetyczna książka roku!
Żyjesz w pośpiechu i chcesz solidnej porcji składników odżywczych? Szukasz zdrowej przekąski dla dziecka? Wybierasz się w góry lub na spacer i chcesz zapakować do plecaka lekki, zdrowy posiłek? Jesteś po treningu, a twoje mięśnie potrzebują regeneracji? Julita Bator, która zrewolucjonizowała nawyki żywieniowe Polaków i pokazała, jak jeść bez chemii i nie zbankrutować, teraz powraca z pierwszą książką o potrawach proteinowych. To ponad 50 przepisów na przekąski o wysokiej zawartości białka, błonnika oraz węglowodanów złożonych. Są szybkie w przygotowaniu, bardzo sycące, dodają energii, wspomagają odporność oraz mają niski indeks glikemiczny. W przeciwieństwie do gotowych sklepowych produktów są tanie, smaczne, zdrowe i nie zawierają emulgatorów ani konserwantów. To idealne rozwiązanie dla ludzi prowadzących aktywny tryb życia, osób na diecie, ale także dla wszystkich, którzy szukają zdrowego jedzenia. Znakomite również dla dzieci. To doskonałe produkty na wynos, które możesz przygotować w większej ilości na zapas. Sprawdzają się na wycieczce, w pracy, w szkole czy na siłowni.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 348918 (1 egz.)
Book
In basket
Masz już dość sprzecznych doniesień medialnych o najnowszych wynikach badań nad żywnością oraz produktach, które są dla Ciebie dobre, a które szkodliwe? Jednego dnia jajka są demonizowane, a kolejnego okazują się być cudownym pokarmem. Raz eksperci zachęcają nas do spożywania posiłków zawierających węglowodany (pieczywo, ryż, makarony), a zaraz potem zalecają ograniczenie ich w diecie. W dietetycznym krajobrazie możemy znaleźć mnóstwo mitów i utartych schematów dotyczących zdrowego odżywiania. Która z popularnych diet jest właściwa wegetariańska, Paleo, ketogeniczna, niskotłuszczowa? A może żadna z nich? Czy dieta może wyeliminować stany zapalne, wyleczyć choroby autoimmunologiczne, cukrzycę, depresję lub refluks? Co jeść, żeby schudnąć? Czym tak naprawdę jest zdrowe odżywianie i w końcu, co, do diabła, mamy jeść?
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
All copies are currently on loan: sygn. 367185 (1 egz.)
Book
In basket
Bibliografia na stronie 201.
"Nie możesz schudnąć i nie wiesz dlaczego? Masz już dość nieskutecznych diet, monotonnych jadłospisów i ciągłych wyrzeczeń, a wizja regularnych ćwiczeń przyprawia Cię o mdłości? Uwierz mi - kiedyś tkwiłam w tym samym miejscu, rozgoryczona i zniechęcona, pogniewana na samą siebie. Książka, którą właśnie trzymasz w dłoniach nie jest kolejnym, profesjonalnym poradnikiem odchudzania, spisem diet lub harmonogramem treningów. To historia przemiany, moich doświadczeń i wiedzy, którą zdobyłam z ogromną determinacją a teraz dzielę się nią z Tobą! Uwierz, że zdrowy styl życia może stać się Twoją najlepszą przyjaciółką, jeśli tylko pokochasz swoje ciało i odważysz się iść do przodu, odpowiedzialnie i cierpliwie. Powiem Ci, jak zacząć, jak walczyć w chwilach słabości i jak utrwalić pozytywną zmianę na całe życie, a utrata nadmiarowych kilogramów, o której marzysz, pojawi się niepostrzeżenie i na zawsze. I będzie smakować jak mleczna czekolada!" (Olga Białas)
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 363010, 362702 (2 egz.)
Audiobook
CD
In basket
Słowiańskie korzenie [Dokument dźwiękowy] : odkryj tradycje przodków / Leszek Matela. - [Piaseczno] : Storybox.pl ; [Katowice] : Wydawnictwo Kos, [2021]. - 1 płyta audio (CD) (4 godz. 55 min) : zapis cyfrowy, stereo ; 12 cm.
Czas trwania: 4 godz. 55 min.
Czyta: Wiesław Kolbusz.
Nagranie w formacie mp3.
Tajemnicza wiedza i rytuały słowiańskich przodków przejawiają się nie tylko w obyczajach Polaków, ale także we współczesnej mentalności. Sięganie do naszych korzeni pomaga zrozumieć, jak nadal jesteśmy głęboko związani z dawnymi czasami.
"Słowiańskie korzenie" to przewodnik po tradycjach słowian. książka stanowi przystępne dla wszystkich wprowadzenie w świat naszych przodków, w ich życie codzienne, idee duchowe oraz niezwykłą wiedzę dotyczącą wykorzystania energii przyrody i jej mocy leczniczych. możemy dowiedzieć się m.in., na czym polegała ich zdrowa dieta, jak potrafili podładowywać się od drzew i poprawiać klimat promieniowań w domach, jakie stosowali zioła i kadzidła. sposoby życia w harmonii z naturą, które wypracowali, przydadzą się nam na co dzień w xxi w.
Autor opisuje także, jak można samodzielnie zbadać i odkryć słowiańskie miejsca mocy.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. T 21563 (1 egz.)
Book
In basket
Garnek archeologa / Xenia Kolińska. - Warszawa : Wydawnictwo Caira, 2014. - 351, [1] strona : ilustracje kolorowe ; 25 cm.
"Europejczyk wybierający się na Bliski Wschód dowie się z tej książki: jak nie dać się oszukać taksówkarzowi w Kairze; dlaczego archeologowi nie jest potrzebne żelazko, a mile widziany byłby kapelusz Indiany Jonesa (ale jest za drogi, a pseudoindiana to obciach); ile traktorów warta jest żona profesora i jak trafić do haremu, będąc mężczyzną. "Garnek archeologa" opowiada o kulisach pracy polskich archeologów w Syrii, Egipcie i Iraku. Xenia Kolińska jest wrażliwą obserwatorką, ma poczucie humoru i zmysł komizmu. Liczne anegdoty i zabawne historyjki powiedzą wam więcej o kulturze i obyczajach mieszkańców Bliskiego Wschodu niż niejedna praca naukowa. Przepisy z tytułowego garnka znajdziecie na końcu książki. Są proste, wszystkie do zrealizowania w Polsce; nie wymagają użycia żadnych egzotycznych składników. Kuchnia Lewantu w pigułce." (Anna Wrońska, redaktor naczelna miesięcznika "Kuchnia")
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 354312, 339463 (2 egz.)
Book
In basket
Historia kuchni, rozumianej jako gotowanie i przyrządzanie posiłków, sięga początków życia na Ziemi. Pierwsi ludzie musieli mocno się natrudzić, by zdobyć pożywienie i przetrwać! Jak gotowano bez naczyń? Co jadano, gdy nie znano chleba? Jak przechowywano żywność, skoro nie było lodówek? Co pili nasi przodkowie, którzy nie znali soków ani herbaty, nie wspominając o coca-coli?
• Przyprawy były kiedyś tak cenne, że płacono nimi podatki! • Słodycze wyglądały inaczej. Cukier miał postać brązowych brył zwanych głową cukru, które trzeba było rąbać na małe kawałki! • Gdy nie znano tabletek, lekami były specjalne potrawy i roślinne mikstury.
Z tą bogato ilustrowaną książką zajrzyjcie do garnków dawnych gospodyń, poznacie przysmaki innych krajów oraz ciekawostki związane z przygotowywaniem jedzenia i stylem odżywiania się. Dowiecie się, co jadano w czasach wojny, jak radzono sobie, gdy żywność była na kartki, i jak wyglądają posiłki podawane w wyjątkowych warunkach: w samolotach wojskowych i statkach kosmicznych. Poznacie też tradycyjne potrawy z Polski i z innych krajów, potrawy najbardziej luksusowe i… najbardziej obrzydliwe.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 358095 (1 egz.)
Book
In basket
Niejedna mama zastanawia się, jak żywić dziecko - tak, aby dostarczyć maluchowi wszelkich niezbędnych do optymalnego rozwoju składników. Katarzyna Błażejewska-Stuhr i Monika Mrozowska przygotowały prawdziwe kompendium wiedzy na temat żywienia dzieci.
Dieta opisana w "Uczcie dla maluszka", dostarczy dziecku wszelkich niezbędnych do optymalnego rozwoju składników, a także zbuduje zdrowe nawyki żywieniowe od początku. Przemyślana dieta w pierwszych miesiącach i latach malucha to inwestycja w przyszłość. Dziecko nie musi mieć kontaktu z cukrem w ciągu pierwszych dwóch lat życia - można go zastąpić suszonymi i świeżymi owocami. Dzięki temu dziecko nie będzie przepadało za słodyczami aż tak bardzo w późniejszych latach życia.
"Uczta dla maluszka" zawiera pomysły na metody komponowania nielubianych przez dziecko produktów w dania w taki sposób, by się do nich stopniowo przyzwyczajało.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 361462 (1 egz.)
Book
In basket
Jedzenie to konieczność - bez energii, którą nam daje, nie przeżyjemy. Jest jednak czymś znacznie ważniejszym niż tylko naturalnym sposobem na dostarczenie sobie paliwa. Z jedzenia czerpiemy przyjemność, celebrujemy je i potrafimy się nim delektować. Niestety, bywa ono także niebezpieczne - usidleni przez marketing, ale też przez własne, utrwalane latami złe nawyki żywieniowe, sami wyrządzamy sobie krzywdę, nieodpowiednio się odżywiając. Tyjemy, chorujemy, cierpimy z powodu niedoboru witamin i minerałów. Albo wpadamy w pułapkę kompulsywnego odchudzania lub tak restrykcyjnie przestrzegamy reguł zdrowego odżywania, aż... staje się ono niezdrową obsesją.
To nie jest kolejna pozycja poświęcona cudownej, jedynie słusznej i skutecznej diecie. To książka o jedzeniu, o naszych z nim relacjach, często niełatwych, a także o mechanizmach powodujących, że pielęgnujemy szkodliwe nawyki żywieniowe, nawet jeżeli wiemy, że są dla nas złe. Zrozumienie przyczyn, dla których zachowujemy się przy stole czy w sklepie tak, a nie inaczej, stanowi punkt wyjścia do tego, by na nowo poczuć smak życia - harmonijnego, zrównoważonego, pełnego dobrych emocji. Jak podkreślają autorki, nie ma tu prostych rad czy kilkunastu punktów z zadaniami do wykonania, książka z założenia bowiem ma być źródłem inspiracji, dodać odwagi do wejścia na drogę mądrej zmiany.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
All copies are currently on loan: sygn. 370439 (1 egz.)
Book
In basket
Bibliografia, netografia na stronach 216-220.
Historia ludzkiego obżarstwa. Jak na przestrzeni wieków ludzie zaspokajali swój apetyt. Badaczka historii kultur kulinarnych, dziennikarka, felietonistka i pisarka zabiera nas w podróż w czasie, poznamy: kuchnię starożytnego Rzymu czy kulinarne rytuały prasłowiańskie. Poznamy wybitne postacie m in: Stanisława Czerniecki - ojciec polskiej gastronomii i Król Kucharzy Marie Antoine Careme. Całość opatrzona jest współczesnymi przepisami kulinarnymi.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 370890 (1 egz.)
Book
In basket
Na okładce: 72 przepisy, w tym wegańskie.
Bibliografia na stronach 474-487. Indeks.
Co to znaczy jadać w królewskim stylu? Czy dworska uczta zawsze musi oznaczać blichtr, przepych i wykwintne dania przyrządzone z najbardziej niedostępnych i najkosztowniejszych produktów? A może królowie, cesarze i papieże skrycie lubowali się w prostych daniach, którymi jednak nie wypadało im się publicznie zajadać, by nie narażać się na pośmiewisko?
W książce, poza inspirującymi opisami zwyczajów wielkich ludzi, znajdziesz unikatowe, ciekawe i możliwe do wykonania w każdej kuchni przepisy pochodzące z opisywanej epoki. Przepisy te przygotowaliśmy również w formie uwspółcześnionej oraz w specjalnie opracowanych wersjach wegańskich. Mamy nadzieję, że zachęcą do eksperymentowania i prób odtworzenia potraw jadanych przez koronowane głowy, papieży czy prezydentów.
Jeśli zastanawiasz się, jak naprawdę smakowały średniowieczne polskie wypieki, renesansowe przysmaki kuchni włoskiej i francuskiej, bliskowschodnie desery, flagowe dania kuchni sarmackiej, rosyjskie potrawy godne carskiego stołu, a nawet „kryzysowe menu” amerykańskiego prezydenta, masz okazję tchnąć nowe życie w dawne i często zapomniane przepisy.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 364593 (1 egz.)
Book
In basket
Dietetyk na talerzu : odchudzanie dla opornych / Anna Lewandowska. - Warszawa : Wydawnictwo RM, copyright 2019. - 318 stron ; 21 cm.
Na okładce: Z humorem o popularnych mitach żywieniowych, częstych problemach osób na diecie oraz ich postawach podejrzanych z boku.
Agata Lewandowska, dietetyk i autorka licznych poradników dietetycznych, w tym wydanego niedawno Schudnij bez diety, tym razem zaprasza do świata literackiej fikcji, żeby z humorem opowiedzieć o popularnych mitach żywieniowych i głównych trudnościach w odchudzaniu się: o przerzucaniu odpowiedzialności za swoje żywienie na dietetyka, odkładaniu wszystkiego na później, oszukiwaniu samego siebie, sile utrwalonych nawyków, braku samoakceptacji, lęku przed porażką i szukaniu dróg na skróty.
W tej książce nie znajdziesz, co prawda, wypunktowanych rad ani zestawu niskokalorycznych przepisów. Jeśli jednak dokładnie się wczytasz, dowiesz się, co robić - a czego zdecydowanie nie - żeby schudnąć i czuć się lepiej.
Judyta, młoda dietetyk z kilkuletnim stażem pracy w korporacji, właśnie otworzyła własny gabinet. Pomysły, wymagania i potrzeby niektórych pacjentów nieustannie ją zaskakują. Stara się, jak może, ale czy będzie w stanie pomóc schudnąć osobom, które chyba wcale nie chcą się odchudzać? Czy sprosta oczekiwaniom, poradzi sobie z życiowymi zawirowaniami i osiągnie zawodowy sukces? Tym bardziej, że mogłaby o sobie powiedzieć to samo, co jedna z jej podopiecznych: "Bo ja mam, proszę pani, bardzo słabą silną wolę...".
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 357360 (1 egz.)
Book
In basket
Bibliografia, netografia na stronach 388-403. Indeks.
Poradnik dla kobiet, pragnących zadbać o swoje zdrowie i ciało w oparciu o niskowęglowodanową, wysokotłuszczową dietę ektogeniczną. Chciałabyś żyć pełnią życia? Pragniesz polepszyć swoje zdrowie i samopoczucie? Chcesz mieć wpływ na swój organizm? Dążysz do osiągnięcia najlepszej dla siebie wagi?
Leanne Vogel proponuje trzystopniowy plan poprawy twojego zdrowia: najpierw poznaj, czym jest zdrowe i wartościowe jedzenie i jak je przygotować; następnie zmniejsz liczbę węglowodanów i zwiększ zdrowe tłuszcze w codziennych posiłkach; na koniec zaplanuj dietę, która poprawi twoje samopoczucie. Ponadto autorka wyjaśnia m.in.: jak działa kobiecy metabolizm; jak dieta ketogeniczna wpływa na organizm kobiety; jak dostosować dietę ketogeniczną do swoich potrzeb; jaka jest rola postu okresowego w zdrowym odżywianiu; jak uwolnić się od obsesji liczenia kalorii; jak dieta ketogeniczna może wspomagać leczenie stanów zapalnych. Leanne Vogel rzuca nowe światło na rolę odżywiania w wielu schorzeniach m. in. : w zaburzeniach równowagi tarczycy, w menopauzie, PCOS, czy w stanach zapalnych. Autorka pokazuje kobietom jak poprzez zmianę nawyków żywieniowych można poprawić zdrowie i polepszyć samopoczucie.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 361988 (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again

Baza regionalna "Bibliografia Województwa Opolskiego" zawiera opisy bibliograficzne zawartości książek i artykułów z czasopism dotyczących w swej treści Opolszczyzny (jej historii, przyrody, gospodarki, polityki, nauki, oświaty, kultury itd.). Jest tworzona w Wojewódzkiej Bibliotece Publicznej w Opolu. Prowadzona jest na bieżąco od 1988 roku.

Baza jest częścią ogólnopolskiego systemu bibliografii regionalnych, które pełnią funkcję uzupełniającą w odniesieniu do narodowych wykazów publikacji. Rejestruje materiały publikowane w prasie ogólnopolskiej, regionalnej i lokalnej, książki i ich fragmenty, mapy itp. Czynnikiem decydującym o doborze jest wartość materiału informacyjnego.

Roczniki "Bibliografii Województwa Opolskiego" za lata 1980-1990 zostały wydane drukiem i są udostępnione w Opolskiej Bibliotece Cyfrowej.


Czytelnicy mogą posługiwać się następującymi kryteriami wyszukiwawczymi: tytuł atykułu, autor, temat, tytuł czasopisma.

Wyniki wyszukiwania można zawęzić używając faset, znajdujących sie z boku listy.

Wyszukane opisy bibliograficzne można pobrać i zapisać w postaci zestawienia alfabetycznego.